НОВОСТИ ГКЦ !!!
ОПЯТЬ И СНОВА ВМЕСТЕ !!!
ПРОДОЛЖАЕМ ВМЕСТЕ и в 2021 году !!!
СОХРАНЯЕМ БДИТЕЛЬНОСТЬ - РАСШИРЯЕМ КРУГОЗОР - ПЕРЕОСМЫСЛИВАЕМ ДОСТИГНУТОЕ – ПОСТИГАЕМ НОВЫЕ ИСТИНЫ !!!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΠ
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ και το 2021 !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝHΣΗ ΜΑΣ !!!
ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ - ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΥΜΕ και ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ !!!
Москва, 25 января 2021г.
Дорогие друзья,
Продолжая нашу работу и наше регулярное общение с нашей аудиторией, предлагаем Вам, уважаемые коллеги, дорогие друзья, следить за нашими новостными рассылками, за нашими событиями, ссылки на которые мы Вам регулярно прилагаем, и продолжаем вместе приобщаться к культурному наследию Эллады, к духовному богатству Греческого Мира, Греческого Языка, Греческой Культуры !!!
На этой неделе мы Вам предлагаем ознакомиться с нашими недавними выступлениями, с нашими свежими новостями:
В преддверии памятной даты 25 марта 2021г. – 200-летия Национально-Освободительной революции Греческого Народа 1821 года, предлагаем Вам ознакомиться с рядом инициатив и мероприятий, проводимых в Греции.
Важные инициативы по истории Мессинии и Каламаты 1821 года [юг Греции, полуостров Пелопоннес – родоначальница НАЦИОНАЛЬНО-ОСВОБОДИТЕЛЬНОЙ РЕВОЛЮЦИИ] по случаю 200-летия Греческой Революции. Каламата и Мессиния в целом - это место, где родилось Национально-Освободительное движение Греческого Народа и которое на протяжении многих десятилетий празднует великие события Национального Возрождения 1821 года либо панэллинскими памятными событиями (например, Маниаки, Наварино), либо историческими представлениями, такими как Освобождение Каламаты 23 марта. 1821 год всегда был и остается точкой отсчета в нашем сознании.
История 1821 года воссоздаётся в документальных фильмах / Η Ιστορία του 1821 ζωντανεύει στον κινηματογραφικό φακό (Βίντεο - Φωτογραφίες)
Σημαντικές πρωτοβουλίες για την Ιστορία της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας του 1821 με αφορμή τα 200 έτη από τη ελληνική επανάσταση.
Η Καλαμάτα και εν γένει η Μεσσηνία είναι ένας χώρος που πολλές δεκαετίες τώρα τιμά τα μεγάλα γεγονότα της Παλιγγενεσίας του 1821, είτε με πανελλήνιας απηχήσεως εκδηλώσεις μνήμης (πχ. Μανιάκι, Ναβαρίνο) είτε με ιστορικές αναπαραστάσεις, όπως η Απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου. Το 1821 αποτελούσε πάντα ένα σημείο αναφοράς στο παρόν του τόπου μας.
Αυτή η διαπίστωση γίνεται πιο έντονη εν όψει της συμπληρώσεως 200 ετών από το 1821 μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ήδη σύλλογοι και πολίτες από την Μεσσηνία σε συνεργασία με άλλους συλλόγους Ιστορικής Αναβιώσεως από Νομούς της Πελοποννήσου (αλλά και άλλων περιοχών) προχώρησαν το θέρος του 2020 στην ολοκλήρωση 2 δραματοποιημένων ταινιών-ντοκιμαντέρ με θέμα την Ιστορία του 1821 στην Πελοπόννησο, σε γεγονότα μάλιστα με έντονη παρουσία και δράση επαναστατών από τα χωριά και τις πόλεις της Μεσσηνίας. Τον γενικό συντονισμό και την σκηνοθεσία είχε ο εκ Καλαμάτας ερασιτέχνης εικονολήπτης κ. Ιωάννης Κ. Μουτσούλας, που από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2020 συνεργάστηκε με πλήθος εθελοντών ηθοποιών, που γνώρισαν από κοντά τους χώρους όπου γράφτηκε η Ιστορία του 1821. Το σενάριο και τους διαλόγους των ταινιών έγραψε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», καταγόμενος εκ μητρός από τα Φιλιατρά, που συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον κ. Μουτσούλα, με θετική απήχηση κατά γενική ομολογία.
Οι 2 ταινίες έχουν ως θέμα «Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα» και «Η Μάχη των στενών του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας». Στην πρώτη, που έλαβε χώρα τον Μάιο και Ιούνιο του 1821, συμμετείχαν οι Ντρέδες της Τριφυλίας με επικεφαλής τον Κωνσταντή Μέλιο και στην δεύτερη (που έγινε στις 27 Μαρτίου 1821) έλαβαν μέρος Μεσσήνιοι υπό τον Μητροπέτροβα και Μανιάτες υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη, αλλά και ο Κολοκοτρώνης με τους Πλαπουταίους.
Η συμμετοχή Μεσσηνίων στην εν γένει προσπάθεια. Από την Μεσσηνία στα γυρίσματα των ταινιών συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγίας Τριάδος» Καλαμάτας και οι «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας. Από την Ηλεία συμμετείχαν ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και από την Αχαΐα ο Σκοπευτικός Όμιλος παραδοσιακών όπλων Πάτρας, ενώ στα γυρίσματα στην Καρύταινα γενικός οργανωτής ήταν ο τοπικός σύλλογος «Κοινόν Καρυτινών», αλλά και παραβρέθηκαν αναβιωτικές ομάδες από το Γύθειο και το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Η φιλοξενία από τους τοπικούς φορείς σε Ηλεία και Αρκαδία υπήρξε υποδειγματική και ενθουσίασε τους πάντες, που βλέπουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκουν απήχηση.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η παρουσία συλλόγων από την Μεσσηνία σε άλλα μέρη. Αυτές όλες οι πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται στον επετειακό χαρακτήρα των 200 ετών, αλλά έχουν σημείο αναφοράς στην προβολή της πρόσφατης μας Ελληνικής Ιστορίας. Για αυτό, παρά την ενσκήψασα επιδημία λόγω κορωνοϊού, οι προσπάθειες δεν θα τερματιστούν το 2021, αλλά και στα επόμενα χρόνια, μέσα στο ανάλογο πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού στην Ιστορική Αλήθεια. Υπάρχουν και άλλοι Σύλλογοι στην Μεσσηνία που θα έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες μέσα από εκδηλώσεις εντός και εκτός Μεσσηνίας. Αυτό διαφαίνεται και από τις ως τώρα επαφές των Μεσσήνιων πολιτών και των Συλλόγων της Καλαμάτας και άλλων περιοχών με άλλες περιοχές της Ελλάδος, που δείχνουν ενδιαφέρον για να αναδειχθεί η Ιστορία μας.
Η συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, ως δείγμα αναγνωρίσεως της όλης πρωτοβουλίας. Το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών, που διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο της Ελληνικής Ιστορίας, ζήτησε και πέτυχε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Μουτσούλα και τους λοιπούς φορείς των 2 ταινιών. Στόχος αυτής της συνεργασίας (που ολοκληρώθηκε με επίσκεψη του υπευθύνου του Ιστορικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου κ. Ιωάννη Κοροδήμου στην Καλαμάτα) είναι να παρουσιαστούν σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας του 1821 στην Πελοπόννησο μέσα από τις λήψεις που έγιναν για τις 2 ταινίες. Ο κ. Ι. Κοροδήμος πήρε υλικό από τις ταινίες για να προβληθεί σε Αεροδρόμια και Σταθμούς Μετρό της χώρας για το ευρύ κοινό. Οι εντυπώσεις που αποκόμισε το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου ήταν άριστες και με τον τρόπο αυτόν διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας στο μέλλον. Μάλιστα, ως δείγμα της εκτιμήσεως του έργου που επιτελέστηκε από τον κ. Μουτσούλα το Πολεμικό Μουσείο παραχωρεί την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου στην Αθήνα για προβολή των ταινιών για το κοινό της Αττικής, όταν επιτρέψουν τα μέτρα.
Κοινό κίνητρο όλων η αγάπη για την Ιστορία και την Παράδοση. Σε μία εποχή που αναγνωρίζεται ένας βαθμός ιστορικής αμνησίας ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, κάθε τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί μία δυνατή απάντηση που βοηθά το παρόν και το μέλλον μας. Όταν μάλιστα το φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης τείνει να ισοπεδώσει τις τοπικές ιστορικές μνήμες, αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν σε όλους ιδανική απάντηση. Και το 1821 αποτελεί μία άριστη πηγή διδαγμάτων για όλα, κάτι που ενισχύει η ευτυχής συγκυρία των 200 ετών. Ο σεβασμός στην Ιστορική Αλήθεια είναι το καλύτερο δώρο στις επόμενες γενεές.
Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τι ετοιμάζεται μέσα στο 2021; Η ευτυχής συγκυρία των 200 ετών από το 1821 αποτελεί για όλους μας ένα έναυσμα για κάτι καλύτερο. Ήδη και εμείς στην Μεσσηνία και με τους φίλους που συνεργαζόμαστε εκτός Μεσσηνίας ετοιμαζόμαστε για ένα σχετικό ντοκιμαντέρ σε μορφή ταινίας για την ζωή και την ηρωική δράση ενός Μεσσήνιου Οπλαρχηγού, του Ηλία Κορμά, από το Κεφαλληνού Μεσσηνίας. Ενός σπουδαίου Οπλαρχηγού του 1821 που από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε πολλές μάχες και τελικά έπεσε στο Μανιάκι στο πλευρό του Παπαφλέσσα το 1825. Για αυτόν σχετική δραματοποιημένη ταινία –ντοκιμαντέρ ο θα οργανώσει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος τον απανταχού Κεφαλληναίων «Η Πρόοδος», με την στήριξη του Δήμου Μεσσήνης. Μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές των αγωνιστών της Μεσσηνίας, που πρέπει να προβληθούν σε πανελλήνια κλίμακα. Ο Δήμος Μεσσήνης μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την προβολή του ιστορικού του παρελθόντος.
Επίσης, με την συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την Επανάσταση του 1821 στον Μωριά. Ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε πανελλήνιο επίπεδο με το κύρος του Πολεμικού Μουσείου. Και αυτή η κίνηση δείχνει ότι το έργο που επιτελείται στον τόπο μας αναγνωρίζεται και σε επίπεδο ποιότητος αλλά και σε επίπεδο σεβασμού της ιστορικής πιστότητος. Και αυτό μας γεμίζει όλους με ικανοποίηση ότι κάτι θετικό συντελείται από όλες αυτές τις προσπάθειές μας.
Η Μεσσηνία και το 1821. Το 1821 είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Και για την Ιστορία της Μεσσηνίας. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Ότι εδώ γεννήθηκε το 1770 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τα ίδια χρόνια που η Καλαμάτα συμμετείχε μαζί με την Μάνη στην εξέγερση των Ορλωφικών; Την έναρξη του Αγώνος στις 23 Μαρτίου 1821 με την απελευθέρωση της Καλαμάτας, με συμμετοχή τόσων οπλαρχηγών στην περιοχή, μέχρι το Μανιάκι το 1825 και την καθοριστική ναυμαχία του Ναβαρίνου στην Πύλο! Υλικό ιστορικό ατελείωτο, που πρέπει με ευθύνη όλων μας να αναδειχθεί.
Τόσα ιστορικά περιστατικά υπάρχουν, σε πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας και όλοι πρέπει να αγωνιστούν (από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τους Δήμους του τόπου έως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τους τοπικούς φορείς ) για να προβληθούν. Αξίζει η Ιστορία μας τον σεβασμό, σε μία εποχή που μας βοηθούν και τα τεχνολογικά μέσα. Αυτήν την ευκαιρία οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας.
Η Μεσσηνία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, από τα προϊστορικά και τα Μυκηναϊκά χρόνια έως σήμερα. Και αυτή η ιστορική πραγματικότητα μπορεί να γίνει πιο κατανοητή και προσβάσιμη μέσα από την εικόνα και τον ήχο που προσφέρει μία ταινία. Το χρωστάμε και σε όσους πολέμησαν ηρωικά για να είμαστε ελεύθεροι, αλλά και στις επόμενες γενεές Ελλήνων.
Σκηνοθεσία – Παραγωγή
Ιωάννης Κ. Μουτσούλας
Σενάριο – Αφήγηση
Γεώργιος Κουρκούτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα»
Χρήστος Βρυώνης, Αννα Μαλαπάνη, Ηλίας Μαλαπάνης, Δημήτριος Βρυώνης, Σοφία Βρυώνη, Σπυρίδων Αλεξάκης, Ελένη Σκόκου – Αλεξάκη, Δημήτριος Εξηνταβελώνης, Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Ιωάννης Μαρκόπουλος.
Σκοπευτικός Ομιλος Παραδοσιακών Οπλων Πάτρας
Κωνσταντίνος Βαγγελάκος, Παύλος Ζαβέρδας, Φώτιος Βαγγελάκος, Αθηνά Βαγγελάκου, Ηλιάνα Βαγγελάκου, Πηγή Ζαβέρδα, Αντώνιος Κωνσταντόπουλος, Κωτσάκης,Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, Αθανάσιος Τσαρούχης, Βιβή Μαρουλά.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Αγιος Κωνσταντίνος»
Αναστάσιος Καραμέρος, Ιωάννης Εσκέιφ, Καλλιόπη Κανελλοπούλου, Αγγελος Καραμέρος, Ιάσονας Καψής, Ιωάννης Λυσανδρόπουλος, Ευαγγελία Παίνεση, Βασιλική Μπακάλη, Κωνσταντίνος Μπιλάλης, Νίκος Μπιλάλης, Κυριάκος Πολυζωγόπουλος, Κωνσταντίνος Μουλαγιάννης, Κρινιώ Τσαπάρα, Βάσω Χαριτοπούλου.
Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας
Σπυρίδων Κατσίρας, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Βασιλική Δαφνά, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Βασίλειος Κουκούτσης, Ηλίας Κουκούτσης, Κωνσταντίνος Κουκούτσης, Ευάγγελος Μάλαμας, Ελένη Νικολακέα.
Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»
Φώτιος Βερβίτας, Θεόδωρος Λάμπρος, Ιωάννης Γαλανόπουλος, Σταμάτης Πολίτης, Δημήτριος Καραγκούνης, Γεώργιος Κουρκούτας, Aθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Νικόλαος Μητσόπουλος, Νίκη Νίκα,Σοφία Δούση, Γεώργιος Ράλλης, Κωνσταντίνα Γρίβα.
Πολιτιστικός Σύλλογος «Γεώργιος Καραισκάκης»
Βλυζιανών Ξηρομέρου
Θεόδωρος Κοσμάς, Νίκος Μπίμπας, Ελευθέριος Τσίνας, Γεώργιος Αποστολόπουλος.
Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας
Νίκος Μιχαλέας, Χρήστος Καραμανέας
Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατ. Μάνης
Πέτρος Γιαννακάκος, Δημήτριος Σωτηράκος
Фонд Онассиса и Библиотека Онассиса по случаю 200-летия Национально-Освободительной Революции 1821 года приглашают старшеклассников по всей Греции: принять участие в самом высокотехнологичном конкурсе на создание цифровых произведений, создайте карту идеолога греческого освобождения, великого просветителя Ригаса Велестинлиса-Фереоса – «взломайте» "Устав Rigas Velestinlis" - и подайте заявку на денежные призы и оборудование для Вашей школы.
Новые технологии, головоломки и символы в мультимедийном конкурсе, вдохновленном самой важной картой дореволюционного периода, с приглашением групп студентов для создания цифрового проекта.
Войдите на образовательную платформу конкурса и найдите все необходимое для создания собственного приложения AR или VR, трехмерной видеоигры или цифровой истории по случаю Карты Ригаса Велестинлиса.
Подача предложений по первому этапу Конкурса с 15.01.2021 по 01.02.2021.
Подробности:
Ανακαλύψτε τον κόσμο της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
HACK THE MAP:
Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΕΩΣ 01.02.2021
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, κάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε μαθήτριες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα: Δηλώστε συμμετοχή στον πιο hi-tech διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων, «χακάρετε» τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και διεκδικήστε χρηματικά έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.
Νέες τεχνολογίες, γρίφοι και σύμβολα σε έναν multimedia διαγωνισμό που εμπνέεται από τον σπουδαιότερο χάρτη της προεπαναστατικής περιόδου, προσκαλώντας ομάδες μαθητών να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό έργο.
Μπείτε στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του διαγωνισμού και βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τη δική σας AR ή VR εφαρμογή, ένα 3D video game ή μία ψηφιακή αφήγηση με αφορμή τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.
Κατάθεση προτάσεων Α΄ Φάσης Διαγωνισμού από 15.01.2021 έως 01.02.2021.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >
Ανακαλύψτε τον κόσμο της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή
Дорогие друзья,
Рады направить Вам пресс-релиз и основные тезисы выступающих на Интернет-конференции Генерального секретариата общественной дипломатии и греков зарубежья Министерства иностранных дел Греческой Республики и Генерального секретариата высшего образования Министерства образования и религий Греческой Республики, состоявшейся в воскресенье 24.01.2021г. по случаю празднования Всемирного дня образования и 200-летия Национально-Освободительной Революции греческого народа 1821 года.
С мероприятием желающие могут ознакомиться по ссылке https://studyingreece.edu.gr/bridges2021/
Διαδικτυακή ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (24.01.2021)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς» και την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες από 69 χώρες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης και τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού και αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την πληθώρα επιλογών στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ομογενείς αλλά και ξένους πολίτες.
Κατά την έναρξη της ημερίδας η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «...τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγή φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών. Καλούμε όσους ζουν στο εξωτερικό, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, να επιλέξουν την Ελλάδα για τις σπουδές τους. Απευθύνω ιδιαίτερο κάλεσμα στους Έλληνες της Διασποράς, για έναν ακόμη λόγο. Γιατί για εσάς, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη χώρα, είναι πατρίδα σας, και θα είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε την Φιλοσοφία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό φιλοδοξεί να καταλάβει κομβική θέση στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Σε αυτήν την προσπάθεια ισχυρό σύμμαχο αποτελούν οι απανταχού Έλληνες, οι οποίοι διψούν για Ελλάδα. Ειδικότερα σήμερα, προσφέρεται στη νέα γενιά ομογενών η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Αυτή η διαδικασία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας, αλλά και για τους ίδιους τους ομογενείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα πορεία τους, έχοντας, παράλληλα, ανακαλύψει και τις ρίζες τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και θα συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία το Υπουργείο Παιδείας, στην μεγάλη προσπάθεια για ανάδειξη των ελληνικών Α.Ε.Ι. στο εξωτερικό και στην προσέλκυση ενδιαφέροντος των μελών της Διασποράς στην παρακολούθηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων τους.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι φέτος το σύγχρονο ελληνικό κράτος συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής. Η ελληνική διασπορά συνέβαλε αποφασιστικά στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Αλλά και μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι ελληνικές Kοινότητες του Εξωτερικού διατήρησαν έναν αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο κατά τις περιόδους των εθνικών κρίσεων του Ελληνισμού. Οι ακατάλυτοι δεσμοί των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα υπογραμμίστηκαν με τον ευεργετισμό και τις πρωτοβουλίες τους στο χώρο της παιδείας. Οι κοινότητες της ελληνικής διασποράς ήταν και θα είναι πάντα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια, η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πρέπει να ενισχύσει και την καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της διασποράς.
Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, επισήμανε ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μαζί με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, των αρμοδίων φορέων και θεσμών και η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μπορεί να προκαλέσουν «συναγερμό» του Ελληνισμού, στην προσπάθεια ανάτασης και αναγέννησης του Έθνους και της Πατρίδας μας.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, τόνισε το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών, αλλά και αλλοδαπών υπηκόων, να εγγραφούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, ενώ χαρακτήρισε του Έλληνες επιστήμονες που έχουν σπουδάσει στη χώρα μας και τώρα διαπρέπουν στο εξωτερικό ως πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας.
Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αποστόλης Δημητρόπουλος, αναγνώρισε το ισχυρό ενδιαφέρον της Διασποράς για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, «Οι γέφυρες που ενώνουν την Ελλάδα και τα ελληνικά πανεπιστήμια με τον ελληνισμό της Διασποράς είναι υπαρκτές, έχουν ισχυρά θεμέλια και σε εμάς αναλογεί πλέον η ευθύνη να τις ενισχύσουμε με σύγχρονα υλικά». Συμπλήρωσε επίσης πως «πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής των νέων μας και αντιστροφής του brain drain, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε να αναδειχθούν σε πόλους έλξεις για τους νέους της ομογένειας μαζί με εκείνους άλλων χωρών».
Οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ η διεθνοποίηση της εκπαίδευσης της χώρας που επιχειρείται σήμερα αποτελεί θετική πρωτοβουλία την οποία μπορεί να στηρίξει και να διαδώσει η ομογένεια, ανέφεραν οι καθηγητές Νικόλαος Παπαιωάννου, πρώην Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Ζήσης Μαμούρης, Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Μάρα Νικολαϊδου, Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Μία από τις πιο ισχυρές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο, είναι η σχέση που διαμορφώνει ένας φοιτητής, ένας επιστήμονας, ένας επαγγελματίας με τη χώρα που τον βοήθησε να αποκτήσει γνώσεις ... Οι πλούσιες εμπειρίες που αποκτά κάνεις σε μία χώρα, είναι αυτές που μετασχηματίζονται αβίαστα σε πολιτική υποστήριξη αυτής της χώρας και σε οικονομική δραστηριότητα με τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου στον τομέα της εκπαίδευσης στην Αφρική και χαιρέτισε τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής εκπαίδευσης.
Για τις υποτροφίες που παρέχει το ελληνικό κράτος μίλησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ενώ τα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Study in Greece», καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης.
Την εμπειρία τους από τη φοίτησή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, το υψηλό επίπεδο των σπουδών που αυτά προσφέρουν δωρεάν και την ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τόνισαν επιφανείς Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως ο Αλβέρτος Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER, ο Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και αποδέκτης του Βραβείου Argo (2020), η Μαρία Θέμελη¸ επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ και αποδέκτης του Βραβείου VIVA400 (2017), ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου MIT και αποδέκτης του Βραβείου Rolf Nevanlinna (2018), ο Γιώργος Αναγνώστου, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Οχάιο (Έδρα «Μιλιτιάδης Μαρινάκης» για τη νεοελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό) και ο Θάνος Τσιρίκος, επικεφαλής του Κέντρου Σπονδυλικής Μονάδας και Σπονδυλικών Παραμορφώσεων Σκωτίας και Γιατρός της Χρονιάς 2011 στη Σκωτία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ελληνικών συλλόγων της διασποράς, όπως ο Σπύρος Μεζίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά, ο Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ο Βασίλης (Bill) Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ο Βασίλης Μωσαϊδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της AHEPA, ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ο Λούης Λοΐζου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ηνωμένου Βασιλείου και ο Φώτης Καραντώνης, Πρόεδρος της National Hellenic Student Association, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των ξένων πανεπιστημίων, καθώς και της συστηματικής ενημέρωσης της ομογένειας για τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η χώρα μας.
Ο Δημήτρης Κράλλης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) παρουσίασε την επίσημη πλατφόρμα εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Ομογένειας www.staellinika.com, ενώ την ημερίδα έκλεισαν παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες όπου υπηρετούν, ο Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο και ο Στράτος Ευθυμίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη.
Την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στον παρακάτω σύνδεσμο:
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР !!!
ПОЛЕЗНАЯ- АКТУАЛЬНАЯ ИНФОРМАЦИЯ !!!
Также предлагаем Вам следить регулярно за различными просветительскими-информационными рубриками нашего сайта www.hecucenter.ru
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР !!!
ПОЛЕЗНАЯ- АКТУАЛЬНАЯ ИНФОРМАЦИЯ !!!
Рубрика «Курсы греческого языка» http://www.hecucenter.ru/ru/greekcourses/
Рубрика «Библиотека» со множеством электронных книг, публикаций, изданий http://www.hecucenter.ru/ru/library/
На этой неделе предлагаем Вам обновленную, обогащенную, версию нашей Библиотеки, недавно пополнившейся следующими книгами-статьями-новинками от греческих писателей-литераторов-журналистов:
Рубрика Янниса Лираса, греческого учёного, преподавателя биологии, со множеством материала о Национально-Освободительной Революции 1821 года.
Известная детская писательница Ева Петропулу-Ляну.
Эссеист Йоргос Димитракис
Греческий журналист Ахиллеас Пападионисиу
Продолжает пополняться и обогащаться еженедельными актуальными и интереснейшими статьями рубрика «Едим по-гречески», автор, к.и.н. Анна Лубоцкая http://www.hecucenter.ru/ru/greekfood/
Рубрика «Эллины и Филэллины» http://www.hecucenter.ru/ru/diaspora/
Рубрика «Греция сегодня» http://www.hecucenter.ru/ru/greece/
Рубрика «Из истории греческих семей в России» http://www.hecucenter.ru/ru/greekfamily/
Рубрика «Вопросы Трудоустройства» http://www.hecucenter.ru/ru/job/
рубрика ГКЦ- «ПОЛЕЗНАЯ ИНФОРМАЦИЯ», в которой прибывший в российскую столицу наш соотечественник или филэллин из дальнего и ближнего зарубежья может получить полезную и значимую, на наш взгляд, информацию о греческих местах в Москве, о достопримечательностях, о досуге, о магазинах, информацию первой и срочной необходимости и пр. Прилагается ссылка на соответствующую рубрику нашего сайта http://www.hecucenter.ru/ru/helpfulinfo/
Рубрика «ПРЕССА о НАС» http://www.hecucenter.ru/ru/press/
Регулярное освещение в рубрике «Новости из Греции» событий из области науки, культуры, образования, просвещения, которые получаем от наших друзей, людей из области искусства, культуры, науки, а также отслеживаем и мы сами: http://www.hecucenter.ru/ru/greeknews/
• На этой неделе мы Вам предлагаем ознакомиться с презентацией книги известного греческого политика и общественного деятеля, борца за признание Геноцида греков востока Михалиса Харалампидиса: «Новый восточный вопрос – Турецкая проблема – Гуманная Греция (издательство «Страбон», 2020г., стр. 286)
Рубрика ведущего греческого журналиста, режиссера, документалиста Йоргоса Мессариса «Последняя капля», на остросюжетные темы современности, касающиеся каждого из нас, трудно остаться равнодушным http://www.hecucenter.ru/ru/laststraw/
Продолжает пополнятьcя и обогащаться актуальными и интереснейшими статьями рубрика греческого журналиста Никоса Сидиропулоса «Лица Эллинизма» http://www.hecucenter.ru/ru/ellin/
Рубрика «Архив видеозаписей мероприятий, проведенных Греческим Культурным Центром» http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/
Ютуб – канал Греческого Культурного Центра - ГКЦ https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ...
ВСЕГДА и СНОВА ВМЕСТЕ !!!
До новых встреч, друзья, в наступившем Новом Году!
Мы с Вами, Мы вместе, Мы - Единая Сила, Мы - Единый Мир!!!
МЫ ВМЕСТЕ!!! ВМЕСТЕ МЫ СИЛЬНЕЕ, МОЩНЕЕ, ВМЕСТЕ мы ДУХОВНО БОГАЧЕ и, на самом деле, СЧАСТЛИВЫ!!!
Призываем Вас, дорогие друзья, поддержать нашу общественную организацию Греческий Культурный Центр – ГКЦ (www.hecucenter.ru ). При нашем Центре ведется обширная образовательная просветительская деятельность. Ваш посильный вклад очень важен для всех нас!
МЫ ВМЕСТЕ ! МЫ – ЕДИНЫЙ МИР !
ЗНАКОМЬТЕСЬ – НАША АКЦИЯ ПОДДЕРЖИ ГКЦ
ПОЖЕРТВОВАНИЕ
КВИТАНЦИЯ_2021_ПОДДЕРЖИ_ГКЦ.xls
Также прилагается видео-обращение о деятельности ГКЦ директора Греческого Культурного Центра – ГКЦ, Теодоры Янници
МЫ ВМЕСТЕ !!! ВМЕСТЕ МЫ СИЛЬНЕЕ, МОЩНЕЕ, ВМЕСТЕ мы ДУХОВНО БОГАЧЕ и, на самом деле, СЧАСТЛИВЫ !!!
До скорых новых встреч, друзья !
Искренне Ваша
Теодора Янници, к.и.н.,
директор Греческого Культурного Центра – ГКЦ
С развернутым отчетом нашей работы за 2019 год можете ознакомиться по ссылке
http://www.hecucenter.ru/up/Last_Отчет о деятельности ГКЦ за 2019 (5).pdf
С кратким отчетом нашей работы за 2019 год можете ознакомиться по ссылке http://www.hecucenter.ru/ru/reports/
С развернутым отчетом нашей работы за 2020г. можете ознакомиться по ссылке
С кратким отчетом нашей работы за 2020г. можете ознакомиться по ссылке
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ και το 2021 !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝHΣΗ ΜΑΣ !!!
ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ - ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΥΜΕ και ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ !!!
Μόσχα, 25 Ιανουαρίου 2021
Συνεχίζοντας και εφέτος την άμεση και τακτική επικοινωνία με το κοινό μας, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, σάς προτείνουμε να παρακολουθείτε τα ενημερωτικά μας δελτία τύπου, τους συνδέσμους στο Διαδίκτυο, με υλικό, που σάς προωθούμε σε τακτική βάση, προκειμένου μυούμεθα όλοι μαζί στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις μας, καθώς και σάς προωθούμε ενημέρωση σχετικά με πρόσφατες ειδήσεις !!!
Εν΄όψει της επετειακής ημερομηνίας, της 25ης Μαρτίου 2021 – των 200 ετών της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του λαού μας, της Εθνικής μας παλιγγενεσίας, σάς προωθούμε ενημέρωση σχετικά με δράσεις, που πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται στη Χώρα μας.
Η Ιστορία του 1821 ζωντανεύει στον κινηματογραφικό φακό (Βίντεο - Φωτογραφίες)
Σημαντικές πρωτοβουλίες για την Ιστορία της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας του 1821 με αφορμή τα 200 έτη από τη ελληνική επανάσταση.
Η Καλαμάτα και εν γένει η Μεσσηνία είναι ένας χώρος που πολλές δεκαετίες τώρα τιμά τα μεγάλα γεγονότα της Παλιγγενεσίας του 1821, είτε με πανελλήνιας απηχήσεως εκδηλώσεις μνήμης (πχ. Μανιάκι, Ναβαρίνο) είτε με ιστορικές αναπαραστάσεις, όπως η Απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου. Το 1821 αποτελούσε πάντα ένα σημείο αναφοράς στο παρόν του τόπου μας.
Αυτή η διαπίστωση γίνεται πιο έντονη εν όψει της συμπληρώσεως 200 ετών από το 1821 μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ήδη σύλλογοι και πολίτες από την Μεσσηνία σε συνεργασία με άλλους συλλόγους Ιστορικής Αναβιώσεως από Νομούς της Πελοποννήσου (αλλά και άλλων περιοχών) προχώρησαν το θέρος του 2020 στην ολοκλήρωση 2 δραματοποιημένων ταινιών-ντοκιμαντέρ με θέμα την Ιστορία του 1821 στην Πελοπόννησο, σε γεγονότα μάλιστα με έντονη παρουσία και δράση επαναστατών από τα χωριά και τις πόλεις της Μεσσηνίας. Τον γενικό συντονισμό και την σκηνοθεσία είχε ο εκ Καλαμάτας ερασιτέχνης εικονολήπτης κ. Ιωάννης Κ. Μουτσούλας, που από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2020 συνεργάστηκε με πλήθος εθελοντών ηθοποιών, που γνώρισαν από κοντά τους χώρους όπου γράφτηκε η Ιστορία του 1821. Το σενάριο και τους διαλόγους των ταινιών έγραψε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», καταγόμενος εκ μητρός από τα Φιλιατρά, που συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον κ. Μουτσούλα, με θετική απήχηση κατά γενική ομολογία.
Οι 2 ταινίες έχουν ως θέμα «Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα» και «Η Μάχη των στενών του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας». Στην πρώτη, που έλαβε χώρα τον Μάιο και Ιούνιο του 1821, συμμετείχαν οι Ντρέδες της Τριφυλίας με επικεφαλής τον Κωνσταντή Μέλιο και στην δεύτερη (που έγινε στις 27 Μαρτίου 1821) έλαβαν μέρος Μεσσήνιοι υπό τον Μητροπέτροβα και Μανιάτες υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη, αλλά και ο Κολοκοτρώνης με τους Πλαπουταίους.
Η συμμετοχή Μεσσηνίων στην εν γένει προσπάθεια. Από την Μεσσηνία στα γυρίσματα των ταινιών συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγίας Τριάδος» Καλαμάτας και οι «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας. Από την Ηλεία συμμετείχαν ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και από την Αχαΐα ο Σκοπευτικός Όμιλος παραδοσιακών όπλων Πάτρας, ενώ στα γυρίσματα στην Καρύταινα γενικός οργανωτής ήταν ο τοπικός σύλλογος «Κοινόν Καρυτινών», αλλά και παραβρέθηκαν αναβιωτικές ομάδες από το Γύθειο και το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Η φιλοξενία από τους τοπικούς φορείς σε Ηλεία και Αρκαδία υπήρξε υποδειγματική και ενθουσίασε τους πάντες, που βλέπουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκουν απήχηση.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η παρουσία συλλόγων από την Μεσσηνία σε άλλα μέρη. Αυτές όλες οι πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται στον επετειακό χαρακτήρα των 200 ετών, αλλά έχουν σημείο αναφοράς στην προβολή της πρόσφατης μας Ελληνικής Ιστορίας. Για αυτό, παρά την ενσκήψασα επιδημία λόγω κορωνοϊού, οι προσπάθειες δεν θα τερματιστούν το 2021, αλλά και στα επόμενα χρόνια, μέσα στο ανάλογο πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού στην Ιστορική Αλήθεια. Υπάρχουν και άλλοι Σύλλογοι στην Μεσσηνία που θα έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες μέσα από εκδηλώσεις εντός και εκτός Μεσσηνίας. Αυτό διαφαίνεται και από τις ως τώρα επαφές των Μεσσήνιων πολιτών και των Συλλόγων της Καλαμάτας και άλλων περιοχών με άλλες περιοχές της Ελλάδος, που δείχνουν ενδιαφέρον για να αναδειχθεί η Ιστορία μας.
Η συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, ως δείγμα αναγνωρίσεως της όλης πρωτοβουλίας. Το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών, που διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο της Ελληνικής Ιστορίας, ζήτησε και πέτυχε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Μουτσούλα και τους λοιπούς φορείς των 2 ταινιών. Στόχος αυτής της συνεργασίας (που ολοκληρώθηκε με επίσκεψη του υπευθύνου του Ιστορικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου κ. Ιωάννη Κοροδήμου στην Καλαμάτα) είναι να παρουσιαστούν σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας του 1821 στην Πελοπόννησο μέσα από τις λήψεις που έγιναν για τις 2 ταινίες. Ο κ. Ι. Κοροδήμος πήρε υλικό από τις ταινίες για να προβληθεί σε Αεροδρόμια και Σταθμούς Μετρό της χώρας για το ευρύ κοινό. Οι εντυπώσεις που αποκόμισε το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου ήταν άριστες και με τον τρόπο αυτόν διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας στο μέλλον. Μάλιστα, ως δείγμα της εκτιμήσεως του έργου που επιτελέστηκε από τον κ. Μουτσούλα το Πολεμικό Μουσείο παραχωρεί την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου στην Αθήνα για προβολή των ταινιών για το κοινό της Αττικής, όταν επιτρέψουν τα μέτρα.
Κοινό κίνητρο όλων η αγάπη για την Ιστορία και την Παράδοση. Σε μία εποχή που αναγνωρίζεται ένας βαθμός ιστορικής αμνησίας ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, κάθε τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί μία δυνατή απάντηση που βοηθά το παρόν και το μέλλον μας. Όταν μάλιστα το φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης τείνει να ισοπεδώσει τις τοπικές ιστορικές μνήμες, αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν σε όλους ιδανική απάντηση. Και το 1821 αποτελεί μία άριστη πηγή διδαγμάτων για όλα, κάτι που ενισχύει η ευτυχής συγκυρία των 200 ετών. Ο σεβασμός στην Ιστορική Αλήθεια είναι το καλύτερο δώρο στις επόμενες γενεές.
Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τι ετοιμάζεται μέσα στο 2021; Η ευτυχής συγκυρία των 200 ετών από το 1821 αποτελεί για όλους μας ένα έναυσμα για κάτι καλύτερο. Ήδη και εμείς στην Μεσσηνία και με τους φίλους που συνεργαζόμαστε εκτός Μεσσηνίας ετοιμαζόμαστε για ένα σχετικό ντοκιμαντέρ σε μορφή ταινίας για την ζωή και την ηρωική δράση ενός Μεσσήνιου Οπλαρχηγού, του Ηλία Κορμά, από το Κεφαλληνού Μεσσηνίας. Ενός σπουδαίου Οπλαρχηγού του 1821 που από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε πολλές μάχες και τελικά έπεσε στο Μανιάκι στο πλευρό του Παπαφλέσσα το 1825. Για αυτόν σχετική δραματοποιημένη ταινία –ντοκιμαντέρ ο θα οργανώσει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος τον απανταχού Κεφαλληναίων «Η Πρόοδος», με την στήριξη του Δήμου Μεσσήνης. Μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές των αγωνιστών της Μεσσηνίας, που πρέπει να προβληθούν σε πανελλήνια κλίμακα. Ο Δήμος Μεσσήνης μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την προβολή του ιστορικού του παρελθόντος.
Επίσης, με την συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την Επανάσταση του 1821 στον Μωριά. Ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε πανελλήνιο επίπεδο με το κύρος του Πολεμικού Μουσείου. Και αυτή η κίνηση δείχνει ότι το έργο που επιτελείται στον τόπο μας αναγνωρίζεται και σε επίπεδο ποιότητος αλλά και σε επίπεδο σεβασμού της ιστορικής πιστότητος. Και αυτό μας γεμίζει όλους με ικανοποίηση ότι κάτι θετικό συντελείται από όλες αυτές τις προσπάθειές μας.
Η Μεσσηνία και το 1821. Το 1821 είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Και για την Ιστορία της Μεσσηνίας. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Ότι εδώ γεννήθηκε το 1770 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τα ίδια χρόνια που η Καλαμάτα συμμετείχε μαζί με την Μάνη στην εξέγερση των Ορλωφικών; Την έναρξη του Αγώνος στις 23 Μαρτίου 1821 με την απελευθέρωση της Καλαμάτας, με συμμετοχή τόσων οπλαρχηγών στην περιοχή, μέχρι το Μανιάκι το 1825 και την καθοριστική ναυμαχία του Ναβαρίνου στην Πύλο! Υλικό ιστορικό ατελείωτο, που πρέπει με ευθύνη όλων μας να αναδειχθεί.
Τόσα ιστορικά περιστατικά υπάρχουν, σε πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας και όλοι πρέπει να αγωνιστούν (από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τους Δήμους του τόπου έως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τους τοπικούς φορείς ) για να προβληθούν. Αξίζει η Ιστορία μας τον σεβασμό, σε μία εποχή που μας βοηθούν και τα τεχνολογικά μέσα. Αυτήν την ευκαιρία οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας.
Η Μεσσηνία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, από τα προϊστορικά και τα Μυκηναϊκά χρόνια έως σήμερα. Και αυτή η ιστορική πραγματικότητα μπορεί να γίνει πιο κατανοητή και προσβάσιμη μέσα από την εικόνα και τον ήχο που προσφέρει μία ταινία. Το χρωστάμε και σε όσους πολέμησαν ηρωικά για να είμαστε ελεύθεροι, αλλά και στις επόμενες γενεές Ελλήνων.
Σκηνοθεσία – Παραγωγή
Ιωάννης Κ. Μουτσούλας
Σενάριο – Αφήγηση
Γεώργιος Κουρκούτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα»
Χρήστος Βρυώνης, Αννα Μαλαπάνη, Ηλίας Μαλαπάνης, Δημήτριος Βρυώνης, Σοφία Βρυώνη, Σπυρίδων Αλεξάκης, Ελένη Σκόκου – Αλεξάκη, Δημήτριος Εξηνταβελώνης, Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Ιωάννης Μαρκόπουλος.
Σκοπευτικός Ομιλος Παραδοσιακών Οπλων Πάτρας
Κωνσταντίνος Βαγγελάκος, Παύλος Ζαβέρδας, Φώτιος Βαγγελάκος, Αθηνά Βαγγελάκου, Ηλιάνα Βαγγελάκου, Πηγή Ζαβέρδα, Αντώνιος Κωνσταντόπουλος, Κωτσάκης,Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, Αθανάσιος Τσαρούχης, Βιβή Μαρουλά.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Αγιος Κωνσταντίνος»
Αναστάσιος Καραμέρος, Ιωάννης Εσκέιφ, Καλλιόπη Κανελλοπούλου, Αγγελος Καραμέρος, Ιάσονας Καψής, Ιωάννης Λυσανδρόπουλος, Ευαγγελία Παίνεση, Βασιλική Μπακάλη, Κωνσταντίνος Μπιλάλης, Νίκος Μπιλάλης, Κυριάκος Πολυζωγόπουλος, Κωνσταντίνος Μουλαγιάννης, Κρινιώ Τσαπάρα, Βάσω Χαριτοπούλου.
Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας
Σπυρίδων Κατσίρας, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Βασιλική Δαφνά, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Βασίλειος Κουκούτσης, Ηλίας Κουκούτσης, Κωνσταντίνος Κουκούτσης, Ευάγγελος Μάλαμας, Ελένη Νικολακέα.
Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»
Φώτιος Βερβίτας, Θεόδωρος Λάμπρος, Ιωάννης Γαλανόπουλος, Σταμάτης Πολίτης, Δημήτριος Καραγκούνης, Γεώργιος Κουρκούτας, Aθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Νικόλαος Μητσόπουλος, Νίκη Νίκα,Σοφία Δούση, Γεώργιος Ράλλης, Κωνσταντίνα Γρίβα.
Πολιτιστικός Σύλλογος «Γεώργιος Καραισκάκης»
Βλυζιανών Ξηρομέρου
Θεόδωρος Κοσμάς, Νίκος Μπίμπας, Ελευθέριος Τσίνας, Γεώργιος Αποστολόπουλος.
Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας
Νίκος Μιχαλέας, Χρήστος Καραμανέας
Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατ. Μάνης
Πέτρος Γιαννακάκος, Δημήτριος Σωτηράκος
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
HACK THE MAP:
Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΕΩΣ 01.02.2021
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, κάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε μαθήτριες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα: Δηλώστε συμμετοχή στον πιο hi-tech διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων, «χακάρετε» τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και διεκδικήστε χρηματικά έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.
Νέες τεχνολογίες, γρίφοι και σύμβολα σε έναν multimedia διαγωνισμό που εμπνέεται από τον σπουδαιότερο χάρτη της προεπαναστατικής περιόδου, προσκαλώντας ομάδες μαθητών να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό έργο.
Μπείτε στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του διαγωνισμού και βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τη δική σας AR ή VR εφαρμογή, ένα 3D video game ή μία ψηφιακή αφήγηση με αφορμή τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.
Κατάθεση προτάσεων Α΄ Φάσης Διαγωνισμού από 15.01.2021 έως 01.02.2021.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >
Ανακαλύψτε τον κόσμο της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σάς προωθήσουμε δελτίο τύπου με τα βασικά σημεία των ομιλητών της Διαδικτυακής ημερίδας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24.01.2021 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης και τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Την εκδήλωση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Διαδικτυακή ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (24.01.2021)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς» και την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες από 69 χώρες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης και τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού και αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την πληθώρα επιλογών στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ομογενείς αλλά και ξένους πολίτες.
Κατά την έναρξη της ημερίδας η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «...τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγή φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών. Καλούμε όσους ζουν στο εξωτερικό, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, να επιλέξουν την Ελλάδα για τις σπουδές τους. Απευθύνω ιδιαίτερο κάλεσμα στους Έλληνες της Διασποράς, για έναν ακόμη λόγο. Γιατί για εσάς, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη χώρα, είναι πατρίδα σας, και θα είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε την Φιλοσοφία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό φιλοδοξεί να καταλάβει κομβική θέση στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Σε αυτήν την προσπάθεια ισχυρό σύμμαχο αποτελούν οι απανταχού Έλληνες, οι οποίοι διψούν για Ελλάδα. Ειδικότερα σήμερα, προσφέρεται στη νέα γενιά ομογενών η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Αυτή η διαδικασία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας, αλλά και για τους ίδιους τους ομογενείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα πορεία τους, έχοντας, παράλληλα, ανακαλύψει και τις ρίζες τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και θα συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία το Υπουργείο Παιδείας, στην μεγάλη προσπάθεια για ανάδειξη των ελληνικών Α.Ε.Ι. στο εξωτερικό και στην προσέλκυση ενδιαφέροντος των μελών της Διασποράς στην παρακολούθηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων τους.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι φέτος το σύγχρονο ελληνικό κράτος συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής. Η ελληνική διασπορά συνέβαλε αποφασιστικά στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Αλλά και μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι ελληνικές Kοινότητες του Εξωτερικού διατήρησαν έναν αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο κατά τις περιόδους των εθνικών κρίσεων του Ελληνισμού. Οι ακατάλυτοι δεσμοί των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα υπογραμμίστηκαν με τον ευεργετισμό και τις πρωτοβουλίες τους στο χώρο της παιδείας. Οι κοινότητες της ελληνικής διασποράς ήταν και θα είναι πάντα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια, η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πρέπει να ενισχύσει και την καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της διασποράς.
Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, επισήμανε ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μαζί με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, των αρμοδίων φορέων και θεσμών και η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μπορεί να προκαλέσουν «συναγερμό» του Ελληνισμού, στην προσπάθεια ανάτασης και αναγέννησης του Έθνους και της Πατρίδας μας.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, τόνισε το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών, αλλά και αλλοδαπών υπηκόων, να εγγραφούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, ενώ χαρακτήρισε του Έλληνες επιστήμονες που έχουν σπουδάσει στη χώρα μας και τώρα διαπρέπουν στο εξωτερικό ως πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας.
Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αποστόλης Δημητρόπουλος, αναγνώρισε το ισχυρό ενδιαφέρον της Διασποράς για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, «Οι γέφυρες που ενώνουν την Ελλάδα και τα ελληνικά πανεπιστήμια με τον ελληνισμό της Διασποράς είναι υπαρκτές, έχουν ισχυρά θεμέλια και σε εμάς αναλογεί πλέον η ευθύνη να τις ενισχύσουμε με σύγχρονα υλικά». Συμπλήρωσε επίσης πως «πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής των νέων μας και αντιστροφής του brain drain, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε να αναδειχθούν σε πόλους έλξεις για τους νέους της ομογένειας μαζί με εκείνους άλλων χωρών».
Οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ η διεθνοποίηση της εκπαίδευσης της χώρας που επιχειρείται σήμερα αποτελεί θετική πρωτοβουλία την οποία μπορεί να στηρίξει και να διαδώσει η ομογένεια, ανέφεραν οι καθηγητές Νικόλαος Παπαιωάννου, πρώην Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Ζήσης Μαμούρης, Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Μάρα Νικολαϊδου, Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Μία από τις πιο ισχυρές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο, είναι η σχέση που διαμορφώνει ένας φοιτητής, ένας επιστήμονας, ένας επαγγελματίας με τη χώρα που τον βοήθησε να αποκτήσει γνώσεις ... Οι πλούσιες εμπειρίες που αποκτά κάνεις σε μία χώρα, είναι αυτές που μετασχηματίζονται αβίαστα σε πολιτική υποστήριξη αυτής της χώρας και σε οικονομική δραστηριότητα με τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου στον τομέα της εκπαίδευσης στην Αφρική και χαιρέτισε τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής εκπαίδευσης.
Για τις υποτροφίες που παρέχει το ελληνικό κράτος μίλησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ενώ τα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Study in Greece», καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης.
Την εμπειρία τους από τη φοίτησή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, το υψηλό επίπεδο των σπουδών που αυτά προσφέρουν δωρεάν και την ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τόνισαν επιφανείς Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως ο Αλβέρτος Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER, ο Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και αποδέκτης του Βραβείου Argo (2020), η Μαρία Θέμελη¸ επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ και αποδέκτης του Βραβείου VIVA400 (2017), ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου MIT και αποδέκτης του Βραβείου Rolf Nevanlinna (2018), ο Γιώργος Αναγνώστου, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Οχάιο (Έδρα «Μιλιτιάδης Μαρινάκης» για τη νεοελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό) και ο Θάνος Τσιρίκος, επικεφαλής του Κέντρου Σπονδυλικής Μονάδας και Σπονδυλικών Παραμορφώσεων Σκωτίας και Γιατρός της Χρονιάς 2011 στη Σκωτία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ελληνικών συλλόγων της διασποράς, όπως ο Σπύρος Μεζίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά, ο Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ο Βασίλης (Bill) Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ο Βασίλης Μωσαϊδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της AHEPA, ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ο Λούης Λοΐζου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ηνωμένου Βασιλείου και ο Φώτης Καραντώνης, Πρόεδρος της National Hellenic Student Association, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των ξένων πανεπιστημίων, καθώς και της συστηματικής ενημέρωσης της ομογένειας για τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η χώρα μας.
Ο Δημήτρης Κράλλης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) παρουσίασε την επίσημη πλατφόρμα εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Ομογένειας www.staellinika.com, ενώ την ημερίδα έκλεισαν παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες όπου υπηρετούν, ο Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο και ο Στράτος Ευθυμίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη.
Την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!
ΧΡΗΣΙΜΗ- ΕΠΙΚАΙΡН ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!
Επίσης, σάς προτείνουμε και σάς συνιστούμε να παρακολουθείτε τα διάφορα ενημερωτικά-παιδαγωγικά-διαφωτιστικά εδάφια του Δικτυότοπού μας www.hecucenter.ru
Εδάφιο «Διδασκαλία ελληνικής γλώσσας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekcourses/
Εδάφιο «Βιβλιοθήκη» με πλούσια βιβλιογραφία, μεταξύ άλλων και σε ηλεκτρονική μορφή http://www.hecucenter.ru/gr/library/
Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε την εμπλουτισμένη εκδοχή της Βιβλιοθήκης μας, με νέα βιβλία και άρθρα-συνεντεύξεις από τους:
- Στήλη του σημαντικού Έλληνα επιστήμονα, καθηγητή βιολογίας Γιάννη Δ. Λύρα, με εμπλουτισμένο υλικό για την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.
- Γνωστή Ελληνίδα συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου-Λιανού
-Έλληνα αρθρογράφο-δοκιμιογράφο Γιώργο Δημητράκη
-Έλληνα δημοσιογράφο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου
Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη «Ελληνική κουζίνα», http://www.hecucenter.ru/gr/greekfood/, την οποία επιμελείται η Ελληνίστρια, διδάκτωρ ιστορίας Άννα Λουμπότσκαγια. Κατωτέρω παρατίθεται υλικό από τυις πρόσφατες αναρτήσεις μας:
Eδάφιο «Έλληνες και Φιλέλληνες» http://www.hecucenter.ru/gr/diaspora/
Eδάφιο «Η Ελλάδα σήμερα» http://www.hecucenter.ru/gr/greece/
Eδάφιο «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekfamily/
Eδάφιο «Επαγγελματική αποκατάσταση» http://www.hecucenter.ru/gr/job/
Εδάφιο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», στο οποίο ο προσφάτως αφιχθείς στη ρωσική πρωτεύουσα ομογενής μας ή Φιλέλληνας δύναται να αντλήσει χρήσιμη, κατά τη γνώμη μας, πληροφόρηση για τα ελληνικά σημεία της Μόσχας, τα αξιοθέατά της, τα θεάματα και καταστήματά της, ενημέρωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνίες κ.λπ. http://www.hecucenter.ru/.../hrisimes_plirofories.html
Στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου, σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάρη «Τελεία και Παύλα», που αναφέρεται σε οξύτατα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου και δεν δύναται να αφήσει ασυγκίνητο τον καθένα μας http://www.hecucenter.ru/gr/laststraw/
Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου Νίκου Σιδηρόπουλου «Τα πρόσωπα του Ελληνισμού», http://www.hecucenter.ru/gr/ellin/
Εδάφιο «Τα Μ.Μ.Ε. για το Κ.Ε.Π.» http://www.hecucenter.ru/gr/press/
Στο εδάφιο "Ειδήσεις από την Ελλάδα" αναρτώνται νέα και ενημέρωση πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, για τη Χώρα μας, που έχουν την ευγενική καλοσύνη να μας αποστέλνουν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, καλοί μας φίλοι από την Ελλάδα, αλλά και παρακολουθούμε και εντοπίζουμε και εμείς http://www.hecucenter.ru/gr/greeknews/
• Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε να ενημερωθείτε για την παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού Έλληνα πολιτικού και κοινωνικού παράγοντα, στοχαστή και μαχητή της υπόθεσης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής Μιχάλη Χαραλαμπίδη με τίτλο: Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα-Το Τουρκικό Πρόβλημα-Η Ανθρωπιστική Ελλάδα (εκδόσεις Στράβων, 2020, σελ. 286)
ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Ε.Π - http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/
Youtube κανάλι Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ...
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
КВИТАНЦИЯ_2021_ПОДДЕРЖИ_ГКЦ.xls
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР (ГКЦ) –
НАШЕ ОБЩЕЕ ДОСТОЯНИЕ !!!
уже 16-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –
уже 16-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –
ОТЧЕТ РАБОТЫ ГКЦ за 2020 год !!!
650 учащихся
23 языковых группы
11 площадок
121 проведенное мероприятие
9 театральных постановок, среди них 1 премьера в Москве
2 награды
2 конкурса
1 новый издательский проект
75 участий в прочих профильных мероприятиях и оказание информационной поддержки делу продвижения эллинизма и греко-российского взаимодействия
37 публикации в СМИ и многое другое!!! МЫ ВМЕСТЕ – МЫ ЕДИНЫЙ МИР!!!
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –
ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ !!!
16η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –
16η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –
Απολογισμός δράσης Κ.Ε.Π. για το 2020 !!!
650 σπουδαστές
23 τμήματα ελληνικής γλώσσας
11 εστίες διάδοσης ελληνικής γλώσσας
121 διοργανωθείσες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων διαλέξεις, εκδηλώσεις, αφιερωμένες σε Ημέρες Μνήμης, Εθνικές Επετείους, διαδραστικά εγχειρήματα, όπως ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ & ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!
9 θεατρικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων 1 πρεμιέρα στη Μόσχα
2 βραβεύσεις
2 διαγωνισμοί
1 εκδοτικό εγχείρημα
75 συμμετοχές σε εκδηλώσεις προώθησης-προβολής του ελληνικού πολιτισμού και στήριξη ενημέρωσης-χορηγοί επικοινωνίας σε εκδηλώσεις ελληνορωσικής σύμπραξης
37 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ και πολλά άλλα…!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
Москва, Алтуфьевское шоссе, 44 Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж 127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810 Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax: +7 495 7084810
e-mail: hcc@mail.ru info@hecucenter.ru
skype: hellenic.cultural.center
facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter
vkontakte: http://vk.com/hecucenter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου