Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και οι φίλοι του Στέφανου Στεφάνου σας καλούν σε εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή, σύντροφο, φίλο και συνεργάτη Στέφανο Στεφάνου, σήμερα, Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Κεραμεικός-ΑΘΗΝΑ).
Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και οι φίλοι του Στέφανου Στεφάνου σας καλούν σε εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή, σύντροφο, φίλο και συνεργάτη Στέφανο Στεφάνου, σήμερα Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Κεραμεικός-ΑΘΗΝΑ).
Για τον αξέχαστο και μοναδικό Στέφανο θα μιλήσουν οι:
Έφη Αβδελά, ιστορικός,
Χριστίνα Αλεξοπούλου, ερευνήτρια,
Αριστείδης Μανωλάκος, δημοσιογράφος και
Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Γεράσιμος Νοταράς, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας.
Θα χαιρετίσουν οι Γιώργος Κασκάνης, δημοσιογράφος, και Ζήσιμος Συνοδινός, γραμματέας Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ.
Ο Στεφάνου υπήρξε μοναδικός, υπόδειγμα γνήσιου ουμανιστή, τολμηρού ιδεολόγου, σεμνού αγωνιστή του ελληνικού εργατικού κινήματος: μέλος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, στέλεχος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ, της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ακάματος μαχητής για τις σοσιαλιστικές ιδέες πάνω από εβδομήντα πέντε χρόνια, από τα οποία τα τριάντα περίπου τα έζησε διωκόμενος.
Γεννήθηκε στο Σουφλί του Έβρου το 1926. Από νεαρός δόθηκε ολόψυχα στον μεγάλο αντιστασιακό και κοινωνικό αγώνα 1941-44 για να εισπράξει βαρύ το τίμημα και να ζήσει, από το 1946, δεκαπέντε χρόνια στα κάτεργα των ελληνικών φυλακών και στα ξερονήσια του θανάτου, τη Γυάρο και τον Άη Στράτη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, εκτοπισμένος ακόμη στην Αθήνα, επανήλθε στην πολιτική δράση και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, 1963 και 1964.
Η χούντα τον συνέλαβε την 21η Απριλίου και τον κράτησε εξόριστο στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου μέχρι το 1971. Στη διάρκεια της δικτατορίας διέρρηξε τις σχέσεις του με το ΚΚΕ, διαφωνώντας με βασικές επιλογές του, και έκτοτε παρέμεινε ανέντακτος στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, διανοούμενος, μαχητής στην υπόθεση της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με έντυπα και μη κερδοσκοπικούς φορείς που πασχίζουν να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας-ΑΣΚΙ, Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας-ΕΜΙΑΝ, Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη κ.ά.).
Επαγγελματικά επί σαράντα πέντε περίπου χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια το βιβλίο, είτε ως διορθωτής σε εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και περιοδικά, αλλά κυρίως ως επιμελητής επιστημονικών βιβλίων, όπως οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ, του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κέντρου Οδυσσειακών Μελετών κ.ά.
Παράλληλα δημοσίευσε πολύτιμες καταθέσεις του για τη μεταπολεμική μας ιστορία, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε διάφορα έντυπα, ενώ το 2013 μας έδωσε την πολύτιμη «αυτοβιογραφία» του: Στέφανος Στεφάνου. Ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς, 1941-1971. Καταγραφή και σχόλια: Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκδ. Θεμέλιο 2013. Ένα δεύτερο βιβλίο που φέρει τη σφραγίδα του είναι το Γενικό Ευρετήριο των Αρχείων της ΕΜΙΑΝ, εκδ. ΕΜΙΑΝ 2010, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων μια μικρή ιστορική πραγματεία του για την πορεία της αριστερής νεολαίας από το 1945 ώς τη μεταπολίτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου