Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - Παύλος H Λύρα του Πνεύματος

 


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - 28 Σεπτεμβρίου 2024 & ώρα 20:30’ θα έχει την ευκαιρία το κοινό που θα παρευρεθεί στην συναυλία να παρακολουθήσει τρία έργα σε πρώτη εκτέλεση αφιερωμένα στον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου.

- «Ο Ύμνος της Αγάπης» για έγχορδα, παραδοσιακή ορχήστρα & χορωδία του Χρήστου Τσιαμούλη,
- «Ο Ύμνος των Ύμναιων» Καντάτα για ορχήστρα, χορωδία, σολίστ & αφηγητή του Καμπάνη ΣΑΜΑΡΑ
( στο έργο μου θα συμμετέχουν με την ερμηνεία τους, δύο σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης & του πολιτισμού η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου και η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού!!!
- "ΠΑΥΛΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ" του Αθανάσιου Στογιαννίδη . Ορατόριο για ορχήστρα, χορωδία, σολίστ & αφηγητή. Ερμηνεύουν οι: Sonia Theodoridou - Σόνια Θεοδωρίδου και Vasilis Lekkas - Βασίλης Λέκκας . Τα κείμενα απαγγέλει η Φιλαρέτη Κομνηνού!!!
Συμμετέχουν: η χορωδίες «Νίκος Αστρινίδης» Θεσσαλονίκης και η παιδική χορωδία του 1ου Γυμνασίου Τούμπας Θεσσαλονίκη (Διδασκαλία & Διεύθυνση Vassiliki Katsouka) και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας (Διδασκαλία & Διευθυνση: Κωνσταντία Κύπρου).
Συμμετέχει η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Kampanis Samaras.
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας.
Λίγα λόγια για το έργο μου
_________ «Ο Ύμνος των Ύμνεων»________
Ο Ύμνος των Ύμνεων γράφτηκε από τον συνθέτη Καμπάνη Σαμαρά με αφορμή αυτή την ξεχωριστή βραδιά και είναι αφιερωμένος στην Αγάπη. Ο ύμνος αποτελεί μια έξαρση της αρετής της αγάπης. Ο συνθέτης ανέδειξε αυτά τα δύο στοιχεία μορφολογικά μέσα στην σύνθεσή του σε τέσσερις ενότητες βασιζόμενος σε θέματα που υμνούν την αγάπη. Τα μουσικά αυτά θέματα συνθέτουν ένα μουσικό «καλειδοσκόπιο» καθόλη την διάρκεια του έργου, καθώς εμφανίζονται κατά την εξέλιξη του σχηματίζοντας νέες μουσικές φράσεις.
Στο σημείο αυτό ο συνθέτης θέλει να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί μέσα στο έργο του σε ελεύθερη απόδοση ένα απόσπασμα από το έργο Largo for Strings (γραμμένο το 1969) από τον συνθέτη & δάσκαλο του κ. Άλκη Μπαλτά.
Οι τέσσερις αυτές ενότητες αλληλοσυνδέονται μουσικά και νοηματικά.
Ι. Αγάπη – Στάση ζωής
ΙΙ. Τα δε & τα πάντα
ΙΙΙ. Η αξία της αγάπης
ΙV. Αγάπη δε μη έχω, ουδέν ειμί!!!
Οι εμφανίσεις των θεμάτων κατά την διάρκεια του έργου, αποκτούν συμβολικούς χαρακτήρες και σχεδόν κινηματογραφικά μετατρέπονται σε μελωδίες προσευχής, σε ήχους καμπάνας, σε ήχους διαλογισμού & στάσης ζωής. Τα σημεία του έργου που διακατέχονται μουσικά από ατονικό ιδίωμα πρεσβεύουν όλους αυτούς τους κινδύνους που μπορεί να περιπέσει ο άνθρωπος στη ζωή! Παρόλα αυτά συνδετικός κρίκος του έργου είναι η «Αγάπη» που συμβολίζει την τεράστια & αδιάκοπη αναπνοή του σύμπαντος, την ισορροπία της φύσης, την υπέρτατη δικαιοσύνη, την ολότητα της ύπαρξης. Είναι η αγάπη που συμβολίζει τον τρισδιάστατο χρόνο που δεν τελειώνει ποτέ! Ένα έργο ατμοσφαιρικό γραμμένο για ορχήστρα – χορωδία – σολίστ και αφηγητή.
Με εκτίμηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου