Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Wilbur Smith – Mark Chadbourn: «Οι τιτάνες του πολέμου»

 


Ο Γουίλμπουρ Σμιθ, βρετανοτραφής συγγραφέας γεννημένος στην Αφρική, είναι γνωστός παγκοσμίως για τις συναρπαστικές ιστορικές περιπέτειες που γράφει, αλλά και για τα μυθιστορήματα «εναλλακτικής ιστορίας». Σχετικά με την αιγυπτιακή ιστορία, ο Σμιθ έχει συγγράψει μία οκταλογία και το παρόν πόνημα, που τιτλοφορείται Οι τιτάνες του πολέμου, αποτελεί το όγδοο βιβλίο της σειράς. Τα υπόλοιπα εφτά είναι: Ο θεός Ποταμός, Ο έβδομος πάπυρος, Οι γιοι του Νείλου, Η κατάρα του Νείλου, Ο θεός της ερήμου, Φαραώ και Το νέο βασίλειο – όλα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Bell.

Ωστόσο, το όγδοο βιβλίο της σειράς το χαρακτηρίζει μία καινοτομία σε σχέση με τα προηγούμενα. Ως γνωστόν, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν εμπορικές σχέσεις με τους Μυκηναίους, τους οποίους μάλιστα φαίνεται να αποκαλούν στα γραπτά τους «Αχιγιάβα». Έτσι, λοιπόν, στο παρόν μυθιστόρημα κάποιοι Αιγύπτιοι θα διασχίσουν τη «Μεγάλη Πράσινη», το Αιγαίο Πέλαγος, προκειμένου να συναντήσουν από κοντά τους Μυκηναίους. Ο λόγος γι’ αυτό το ταξίδι ήταν ένα αίτημα βοήθειας από πλευράς των Αιγυπτίων, να ζητήσουν δηλαδή βοήθεια από τους «Αχιγιάβα», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον βάρβαρο λαό των Υξώς. Η εν λόγω αποστολή δεν τεκμηριώνεται ιστορικά – πρόκειται εξάλλου για πολύ παλιά εποχή, στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Ωστόσο, μία τέτοια αποστολή θα μπορούσε κάλλιστα να έχει λάβει χώρα και αυτός, εν προκειμένω, είναι ένας βασικός κανόνας για τη συγγραφή μίας ιστορικής περιπέτειας. Όπως και να ’χει, η αναπαράσταση της τόσο μακρινής αυτής εποχής είναι πραγματικά άψογη εδώ.

Ο Πιάι είναι ο βασικός ήρωας του βιβλίου, ένας κατάσκοπος τον οποίο μεγάλωσε ο αναρριχημένος στα υψηλότερα στρατιωτικά αιγυπτιακά αξιώματα, πρώην σκλάβος, Τάιτα. Ο Πιάι είναι αυτός που θα επωμιστεί τη δύσκολη αποστολή στις Μυκήνες, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για την εκδίωξη των Υξώς από την Αίγυπτο. Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς εξελίσσεται η υπόθεση του βιβλίου.

Η αναπαράσταση της τόσο μακρινής αυτής εποχής είναι πραγματικά άψογη.

Φονικές συγκρούσεις, πειρατές, γάτες, ελέφαντες, όμορφες και ισχυρές γυναίκες, βάρβαροι Υξώς και αινιγματικοί Μυκηναίοι, πολιτισμένοι Αιγύπτιοι, φυλές και ζούγκλες της Αφρικής, θυσίες στα μαντεία, απαγορευμένοι έρωτες, αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν τον κόσμο του μυθιστορήματος.

Τα βιβλία του Σμιθ μπορεί να μη χαρακτηρίζονται ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά αποτελούν τον ορισμό της ιστορικής περιπέτειας τύπου Ιντιάνα Τζόουνς· διαθέτουν ολοζώντανη και άφθονη πρόζα, κινηματογραφική πλοκή και αφήγηση που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, με πολλές πολεμικές σκηνές και σκηνές δράσης. Το μυθιστόρημα αυτό είναι το δεύτερο από τα βιβλία της σειράς που αφορούν την περίοδο του Νέου Βασιλείου (περίπου 1570-1069 π.Χ.), μια εποχή ακμής η οποία ακολούθησε την εισβολή των Υξώς στη χώρα. Επομένως, θα υπάρχει και συνέχεια στη σειρά, την οποία οι λάτρεις της ιστορικής περιπέτειας σίγουρα περιμένουν πώς και πώς…

 

Οι τιτάνες του πολέμου
Wilbur Smith
με τον Mark Chadbourn
μετάφραση: Αντώνης Γιαννούλης
Bell
408 σελ.
ISBN 978-960-620-950-5
Τιμή €19,90

Λεύκη Σαραντινού, ιστορικός και συγγραφέας


https://diastixo.gr/kritikes/xenipezografia/22542-oi-titanes-tou-polemou


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου