Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ Συνέδριο Lions Psychico 18/6/2024

 

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ

Συνέδριο Lions Psychico 18/6/2024
Η επανάσταση που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη υπεισέρχεται ιστορικά ταχύτατα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, προκαλώντας αλισυδωτές αλλαγές που θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Το πόσο φωτεινή ή ζοφερή πρόκειται να είναι αυτή η εξέλιξη εξαρτάται απ’ τον τρόπο που θα την χρησιμοποιήσουμε.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα δημιουργικά πεδία, όπως οι τέχνες και η λογοτεχνία ειδικότερα. Μπορεί να αναλύσει μεγάλα σύνολα δεδομένων από υπάρχοντα λογοτεχνικά έργα, να κατανοήσει τα μοτίβα, τα στυλ και τις δομές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς και στη συνέχεια να παράγει κείμενα που μιμούνται αυτά τα χαρακτηριστικά.
Τα λογοτεχνικά κείμενα που παράγονται από ΤΝ μπορούν να μιμηθούν εξαιρετικά καλά στυλ γραφής και τεχνικές που χρησιμοποιούν συγγραφείς, τα έργα των οποίων περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων από την οποία αντλούν πληροφορία. Παρόλα αυτά, η ΤΝ δεν έχει βιωματική εμπειρία. Δεν αισθάνεται πόνο, χαρά, αγάπη ή λύπη και, ως εκ τούτου, τα κείμενα που παράγει είναι προϊόν αναλυτικών διαδικασιών και όχι προσωπικών βιωμάτων. Αυτή η έλλειψη υποκειμενικότητας και εσωτερικής ζωής σημαίνει ότι τα έργα της ΤΝ μπορούν να είναι πιστές απομιμήσεις, αλλά συχνά τους λείπει το συναισθηματικό βάθος, η εσωτερικότητα ή η αυθεντικότητα που
χαρακτηρίζει τα ανθρώπινα δημιουργήματα..
Αγγελικη Μουρατιδου
Απόσπασμα της Ομιλίας μου με θεμα "Τεχνητή Νοημοσύνη και Λογοτεχνια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου