Mε τη ματιά στραμμένη στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και του διεθνούς φονταμενταλισμού και αποτέλεσμα μακράς έρευνας και συνέργειας διεθνών φορέων, η παράσταση “The Kindly Ones” είναι μια μουσική immersive παράσταση που με αφετηρία την Ελληνική τραγωδία ανοίγει με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ προς τη σύγχρονη ιστορία και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
Με ανάθεση του κρατικού αυστριακού “Festival der Regionen”, το “The Κindly Ones” παρουσιάστηκε από τις 29 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2019, στο αυστριακό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν που άνοιξε τις πόρτες του στις τέχνες μετά από πολλά χρόνια, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία, τον αυστριακό και ελληνικό τύπο. Η παράσταση έλαβε χώρα ακριβώς μπροστά από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, όπου θεατές από όλα τα μέρη της Αυστρίας κατέκλυσαν το χώρο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ενδεικτικό της επιτυχίας της είναι το γεγονός ότι σήμερα εκτίθενται στο επισκέψιμο Memorial Mauthausen στοιχεία από την εικαστική εγκατάσταση που φιλοτέχνησε η Μαρία Πανουργιά για το “The Kindly Ones”. Η παράσταση έχει προσκληθεί στο «Φεστιβάλ της Αβινιόν 2020» καθώς και στο «La Strada Festival 2020».
Το έργο αντλεί από το τρίτο μέρος της "Ορέστειας" του Αισχύλου (Ευμενίδες), ανέκδοτα κείμενα του Ι. Καμπανέλλη (Έλληνα επιζώντα του Μαουτχάουζεν), τον "Επιτάφιο» του Θουκυδίδη κ.α. Η σκηνοθέτης ξεκίνησε την έρευνα και συγγραφή του έργου τον Οκτώβριο του 2018, όταν με residency του Φεστιβάλ απέκτησε πρόσβαση στο αρχείο του Mauthausen Memorial. Τον Δεκέμβριο, το Αυστριακό κρατικό «Festival der Regionen 2019» ξεκίνησε τις διαδικασίες για την απόκτηση των απαραίτητων αδειών προκειμένου να παρουσιαστεί το έργο στο Στρατόπεδο.
Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Blaine Reininger (Tuxedomoon) και εκτελείται ζωντανά από τον ίδιο, ενώ ερμηνεύουν η περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου καθώς και μια τοπική χορωδία υπερηλίκων ανδρών. Η εικαστικός Μαρία Πανουργιά δημιουργεί insitu ένα τεράστιο mandala / landart το οποίο και καταστρέφεται παρουσία του κοινού στην τελευταία παράσταση.
Περνώντας από το τελετουργικό θέατρο στο μαύρο χιούμορ του σύγχρονου καμπαρέ, αυτή η μουσική παράσταση κάνει μια γενναία προσπάθεια να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η γλώσσα της παράστασης είναι τα αρχαία ελληνικά και τα αγγλικά με άμεσο υπερτιτλισμό του αγγλικού κειμένου, ενώ τα τεχνικά της παράστασης είναι ελάχιστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου