Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ «ΥΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΫΛΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΣΤΟ “HILTON” ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗ “SYMPOSIUMS”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, το 4ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τον Ελληνισμό με τίτλο «Υλικοί και Άϋλοι Θησαυροί του Ελληνικού Πολιτισμού» από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα “Symposiums” υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην αίθουσα «Σαντορίνη 4 – 5 – 6» του Ξενοδοχείου “Hilton”.
Ομιλητές στο 4ο Παγκόσμιο Συμπόσιο ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι και έδωσαν την ευκαιρία σε ευρύτερο κοινό να εμβαθύνει τις γνώσεις του σχετικά με τον Υλικό Πολιτισμό (Μνημεία, Γραμματεία, Έργα Τέχνης κ.α.) αλλά και τον Άϋλο πολιτισμό (Τέχνες, Επιστήμη, Θεσμοί, Γλώσσα και Λόγο) του Ελληνικού καταπιστεύματος. Σκοπός και όραμα του 4ου Διεθνούς Συμποσίου για τον Ελληνισμό ήταν η καταγραφή του Πολιτιστικού Αποθέματος του Ελληνισμού διαχρονικά και η συνεισφορά του στον Παγκόσμιο Πολιτισμό.
Το Συμπόσιο ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννη Μαρωνίτη ο οποίος και παρουσίασε τα θέματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην Άϋλη Κληρονομιά, τα οποία είναι προφορική παράδοση, οι παραστατικές Τέχνες, οι Κοινωνικές εκδηλώσεις, τελετές και φεστιβάλ, οι γνωστικές εμπειρίες και πρακτικές που αφορούν τη Φύση και το Σύμπαν καθώς και η παραδοσιακή χειροτεχνία. Ο Ι. Μαρωνίτης ανέφερε, επίσης, τα κριτήρια ένταξης ενός μνημείου στον Κατάλογο Άϋλης Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και τους στόχους του, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Χώρες όπως η Τουρκία που διεκδίκησε την ένταξη του Καραγκιόζη ή η Αλβανία με την ένταξη της Αλβανικής Πολυφωνικής Μουσικής στον Κατάλογο της UNESCO μας αφυπνίζουν σχετικά με την διεκδίκηση ένταξης αμέτρητων Ελληνικών μνημείων στον εν λόγω Κατάλογο. Μνημεία που θα έπρεπε να ανήκουν στον Κατάλογο της UNESCO, όπως η Κρητική Διατροφή, ο Πυρρίχιος Χορός, οι Άθλοι του Ηρακλή ή η Ναυμαχία της Σαλαμίνας για τα οποία ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει διοργανώσει δεκάδες Συνέδρια για την διεκδίκηση θέσης τους στα μνημεία Άϋλης ή Προφορικής Κληρονομιάς, δυστυχώς ακόμη δεν έχουν συμπεριληφθεί». Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε και η Πρόεδρος της “Symposiums” αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Μαίρη Μπαλή.
Η έναρξη της πρώτης Συνεδρίας με θέμα τον «Υλικό Πολιτισμό» πραγματοποιήθηκε με τις ομιλίες του Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά καθώς και της Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Μαρίας Τζάνη με θέμα «Πυλώνες Ελληνισμού».
Κατά τη δεύτερη Συνεδρία του Παγκόσμιου Συμποσίου με τίτλο «Άϋλος Πολιτισμός», πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των Ιταλών Μarco Galdi, Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Νάπολης, Δημάρχου Cava De Tirreni (Salerno) και Προέδρου της Εταιρίας Φιλελλήνων Ιταλίας με τίτλο “Τhe contribution of the Greek Civilization to the categories of politics and to the public law” – «Η προσφορά του Ελληνικού Πολιτισμού στις κατηγορίες της Πολιτικής και του Δημοσίου Δικαίου», Jolanda Gapriglione, Oμότιμης Kαθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νάπολης και Συμβούλου Εταιρίας Φιλελλήνων Ιταλίας με θέμα “Greek Heritage in Contemporary Relationship between Man and Oikos” – «Ελληνική Κλήρονομιά και η Σύγχρονη Σχέση μεταξύ Ανρώπου και Οίκου» καθώς και του Ελληνο - ιταλού Paolo Scirpo, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κατάνης, Διδάκτορα Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Αρχιμήδης – Ο Τάφος – Αρχαία Τοπογραφία των Συρακουσών».
Στην Ημερίδα παρέστη ο πληρεξούσιος Υπουργός και διεθνής Ακαδημαϊκός Τριαντάφυλλος Καραγιάννης καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Την αίθουσα «Σαντορίνη 4 – 5 – 6» καθ’ όλη τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συμποσίου, κοσμούσαν τα εξαιρετικά ψηφιδωτά έργα του Εικαστικού μέλους του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Νικόλα Μανιουδάκη καθώς και μία εκπληκτική Έκθεση Φωτογραφίας.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το “Local WEB TV” και η Εφημερίδα “F-ACT”.
Η Ημερίδα στηρίχθηκε από τους εργαζόμενους του προγράμματος «Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Ioannis Maronitis




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου