Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ρεσιτάλ πιάνου Στέφανου Θωμόπουλου

Πρόγραμμα

Franz Liszt: Μπαλλάντες αρ. 1 και 2
Charles-Valentin Alkan: Le vent, op. 15, αρ. 2
Franz Liszt/Richard Wagner: Isolde's Liebestod
Maurice Ravel: Jeux d'eau
Γιώργος Κουμεντάκης: Μαντινάδα
György Ligeti: από την Musica Ricercata (1, 2, 5)
Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Πετρούσκα

Βιογραφικό

Κατά την διάρκεια της πορείας του, με τις επιλογές και τις δραστηριότητές του, ο Στέφανος Θωμόπουλος εξελίσσεται σε ένα πραγματικό πειραματιστή του πιάνου. Πέρα από την προσήλωσή του στο κύριο πιανιστικό ρεπερτόριο και τους συνθέτες που προτιμά όπως -ανάμεσα σε άλλους- ο Liszt, o Debussy, o Rachmaninoff και ο Ravel, δεν διστάζει να συμμετέχει σε κάθε καλλιτεχνική περιπέτεια που μπορεί να ικανοποιήσει και να πάει πιο μακριά την αναζήτηση του για το καινούργιο: πρωτότυπα ρεπερτόρια, σύγχρονη μουσική, πανεπιστημιακή έρευνα, θέατρο, καλές τέχνες, παιδαγωγικά πρότζεκτ, αυτοσχεδιασμός και σινεμά, κάθε συνάντηση που μπορεί να γίνει ευκαιρία γέννησης για εμπειρίες-υβρίδια τον ενδιαφέρει.

Η εκπαίδευση του Στέφανου Θωμόπουλου χαρακτηρίζεται από αυτή την αναζήτηση της ποικιλίας. Μετά από σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Άνιας Χατζησυμεωνίδου) και την Ακαδημία της Κολονίας στην τάξη του Arbo Valdma, ο Στέφανος Θωμόπουλος δουλεύει με τον Jacques Rouvier και την Marie-Françoise Bucquet στο Ωδείο του Παρισίου, και με τον Håkon Austbø στο Ωδείο του Amsterdam. Του δίνεται επισης η ευκαιρία να έχει τις συμβουλές από μουσικές προσωπικότητες όπως η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Ντιμίτρι Μπασκίρωφ, ο John O’Conor και ο Leon Fleischer, ενώ επί δύο χρόνια μελετάει με τον Aldo Ciccolini, η διδασκαλία του οποίου τον επηρεάζει βαθύτατα.

Νικητής διεθνών διαγωνισμών (Holland Music Sessions, Maria Canals, Hellexpo, Jugend Musiziert) και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Blüthner, Yamaha, Kempff, ο Στέφανος Θωμόπουλος δίνει συναυλίες στην Ευρώπη, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία, Ιαπωνία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ουκρανία, σε χώρους όπως η Cité de la Musique, το IRCAM, η Salle Gaveau και τα Μουσεία του Λούβρου και Orsay στο Παρίσι, η Consertgebouw του Amsterdam, η όπερα Garnier στο Monaco, το Alti Hall στο Κυότο, ή ακόμη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Επιδαύρου και η Sala Cecilia Mireiles στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παίζει ως σολίστ με τις ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, την Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, την ορχήστρα της όπερας του Καΐρου και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.

Δίνει συναυλίες σε φεστιβάλ όπως το Printemps des Arts στο Monaco, Royaumont, Manca, το φεστιβάλ Αθηνών, οι Μουσικές Συναντήσεις του Santander, Νew Masters on tour series στο Amsterdam, το Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Chopin στο Nohant, οι Dominicains de la Haute Alsace, το Festival Georges Bizet στο Bougival. Ανάμεσα στους συνεργάτες του μουσικής δωματίου βρίσκονται το Κουαρτέτο Arditti, ο Patrice Fontanarosa, ο Loïc Schneider και η Shani Diluka. Επίσης δίνει συναυλίες με τα σύνολα Bloom και Κύκλος. Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει πρώτες εκτελέσεις συνθετών όπως ο Γιώργος Κουμεντάκης, Gérard Pesson, Marc Monnet, Francesco Filidei, Alessio Silvestrin.

Έχει ήδη κυκλοφορήσει 7 δίσκους, ανάμεσα στους οποίους η ηχογράφηση του έργου του Γιάννη Ξενάκη για πιάνο στην εταιρία Timpani. Οι δύο δίσκοι που κυκλοφόρησε το 2018, το τέταρτο κοντσέρτο του L. v. Beethoven για πιάνο στην εκδοχή του για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, και ο Μακρόκοσμος του George Crumb στην συλλογή του Printemps des Arts de Monte Carlo, απέσπασαν θαυμάσιες κριτικές σε Monde, Classica, Diapason, France Musique.

Η αγάπη του για τα πειραματισμούς και η περιέργεια του για κάθε είδος καλλιτεχνικής έκφρασης τον έκαναν να συμμετέχει σε πρωτοτυπα πρότζεκτ, με το Lukas Hemleb στην σκηνική προσαρμογή της «Μαρκησίας του Ο» του Kleist, στο σύνολο Piandaemonium, και στο επίκεντρο μίας σειράς από παραστάσεις πάνω σε τροποποιημένα πιάνα επινοημένα από τον Tal Isaac Hadad στα πλαίσια της FIAC 2011 και 2012 στο Grand Palais στο Παρίσι. Με τον ίδιο καλλιτέχνη δουλεψε για την παρουσίαση του Μικρόκοσμου του Béla Bartók και του Μακρόκοσμου του George Crumb, σε συναυλία στην Cité de la musique του Παρισίου τον Ιούνιο του 2014.

Ο Στέφανος Θωμόπουλος είναι ο πρώτος διδάκτωρ του Ωδείου του Παρισίου, έχοντας κάνει μία διατριβή πάνω στο έργο για πιάνο του Γιάννη Ξενάκη. Η δουλειά αυτή του επιτρέπει να δώσει συναυλίες και να συμμετέχει σε διαλέξεις γύρω από τον Ξενάκη σε Μοντρεάλ, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Tourcoing, Λονδίνο, Βελιγράδι, Λειψία και Αθήνα, να δημοσιεύσει το έργο «Performing Xenakis» (Pendragon Press), μαζί με προσωπικότητες όπως ο Milan Kundera, Michel Tabachnik και Irvine Arditti, όπως και να προλογισει την καινούργια έκδοση των έργων του Ξενάκη για πιάνο στις εκδόσεις Salabert.

Το 2010 έγινε καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πιάνου στο Ωδείο της Νίκαιας. Εξάλλου, δίνει σεμινάρια στα πλαίσια του Printemps des Arts στο Μονακό, της ακαδημίας Musicalta στη Γαλλία, του Μουσικού Χωριού στο Πήλιο, και του φεστιβάλ Boya στην Κίνα.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 (γενική είσοδος), 15 (διακεκριμένη θέση), 20 (οικογενειακό), και 40 ευρώ (όλα τα ρεσιτάλ).


https://www.facebook.com/events/323904561597675/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου