Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών παρουσίασε με επιτυχία την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019. Με τεράστια επιτυχία παρουσίασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στο εμβληματικό μνημείο «Φυλακή του Σωκράτη», την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Πρωταγωνίστησαν: ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος (Προμηθέας), η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα (Ιώ), η μεσόφωνος Κατερίνα Μποτώνη (Βία/Αθηνά), η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου (Ωκεανίδα), και ο πιανίστας Παντελής Λεγάκης είχε την μουσική διεύθυνση και συνόδευσε τους εκπληκτικούς καλλιτέχνες. Την όπερα προλόγισαν η Τατιάνα Πούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, και ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος. Το κοινό που παραβρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης καταχειροκρότησε το έργο και τους άξιους λυρικούς τραγουδιστές.
Ο φιλοσοφικός συμβολισμός του «Προμηθέα Δεσμώτη» μεταφερόμενος από την υψηλή λυρική ποίηση του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη, μεταφέρθηκε από τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, σε εναλλαγή θεατρικής πρόζας και νεορομαντικής μουσικής γραφής με πρωτότυπα μελωδικά μοτίβα και άριες μοντέρνου μπελκάντο. Το έργο ενδείκνυται για φωνές της βεριστικής όπερας, με φωνητικά άλματα επιβάλλοντας ιδιαίτερες φωνητικές δεξιότητες.
Κορυφαία στιγμή του έργου η συνάντηση του Προμηθέα με την Ιώ, που ερμηνευμένη από τον έξοχο μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο, και την δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μας οδήγησαν σε ένα βαθύ δράμα πρωτόγνωρο για την ελληνική όπερα.
Επίσης, η σκηνή της καταδίκης του Προμηθέα στο φινάλε του έργου με τον ερχομό της θεάς Αθηνάς αποδόθηκε εντυπωσιακά από την εξαιρετική μεσόφωνο Κατερίνα Μποτώνη.
Οι άριες της Ωκεανίδας και του Ερμή ερμηνευμένες αντίστοιχα από την σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου και τον τενόρο Χρυσόστομο Καλογριδάκη ενθουσίασαν το κοινό με την μελωδικότητά τους.
Ανάμεσα στους θεατές, ο ποιητής Γιώργος Σταυράκης της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, συνεχάρη τους καλλιτέχνες για την υπέροχη ερμηνεία και ωραία παράσταση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης». Επίσης, η Γερμανίδα χορογράφος Sacha von Gerlach, ενθουσιάστηκε με το έργο και συνεχάρη τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και τους αρχαιολόγους για την πρωτοβουλία να παρουσιαστεί η όπερα σ’αυτό το εμβληματικό Αρχαιολογικό χώρο.
Ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος Φιλοπάππου και το σημείο Φυλακές Σωκράτους, μας υποβάλει μια νοητή διασύνδεση, μεταφέροντάς μας στο κείμενο του Αισχύλου και τα λόγια του Σωκράτη. Πως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάστηκε από τους ανθρώπους με την κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς, και πως ο μεγαλύτερος επαναστάτης Τιτάνας Προμηθέας καταδικάστηκε από τους θεούς. Και οι δύο αντιτάχθηκαν στην εξουσία και τους τυράννους αποδεχόμενοι την τιμωρία τους ως απόλυτο αγαθό της ελευθερίας της σκέψης.
Τον κόσμο υποδέχτηκε η Πελαγία Ζαλούμη, αρχαιοφύλακας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, και ο αρχαιοφύλακας Ιωάννης Καρούλας βοήθησε στην διαμόρφωση του χώρου ώστε να πραγματοποιηθεί η όπερα. Τις καρέκλες για το κοινό παραχώρησε το Εστιατόριο Διόνυσος Zonar's.
Βασίλης Ασημακόπουλος (Προμηθέας)
Ειρήνη Κώνστα (Ιώ)
Κατερίνα Μποτώνη (Αθηνά)

 
Μαρίζα Κιοσέογλου (Ωκεανίδα)
Παντελής Λεγάκης
Τατιάνα Πούλου, αρχαιολόγος

Μαρίζα Κιοσέογλου, Παντελής Λεγάκης, Ειρήνη Κώνστα,  Βασίλης Ασημακόπουλος  
Ιωάννης Καρούλας αρχαιοφύλακας, Παναγιώτης Καρούσος συνθέτης, Τατιάνα Πούλου αρχαιολόγος, Μαρίζα Κιοσέογλου σοπράνο, Πελαγία Ζαλούμη αρχαιοφύλακας













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου