Την 150η επέτειο της γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι γιόρτασε το βράδυ της Τρίτης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μια πολιτιστική εκδήλωση, η ινδική πρεσβεία στην Ελλάδα. Η εκδήλωση η οποία εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί από σήμερα και για δύο χρόνια η κυβέρνηση της Ινδίας για να τιμήσει την 150η επέτειο από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, ξεκίνησε με χαιρετισμό της πρεσβευτή της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν (Shamma Jain). Μιλώντας για τις αξίες με τις οποίες εμφορείτο ο Γκάντι, ανέδειξε τη διαχρονικότητά τους και τη σημασία τους στον σημερινό κόσμο, χαρακτηρίζοντας τον ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης. «Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο της ειρήνης, της μη βίας, της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζέιν.
Επισήμανε, πως το μήνυμα του Γκάντι είναι επίκαιρο σήμερα αν δει κάποιος την ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους 17 στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο αυτό το 2015, απηχούν τη φιλοσοφία του Γκάντι. «Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ευημερία, την ισότητα των φύλων, την ύπαρξη καθαρού νερού και υγιεινής, τη μείωση των ανισοτήτων, τους ισχυρούς θεσμούς και την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας. Ακριβώς για ο,τι πάλεψε ο Γκάντι» υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφερόμενη στη ζωή του Γκάντι, έδωσε έμφαση στην ακλόνητη θέλησή του να πολεμήσει την αδικία, τη φτώχεια και την καταπίεση. «Με μια λεπτή φιγούρα, απαλή φωνή, ελάχιστα ρούχα, αλλά διαποτισμένα με σιδερένια θέληση να καταπολεμήσει την αδικία και τις διακρίσεις, μέσα από τη μη βία, τη ‘Satyagraha' που σημαίνει μια εστιασμένη και ισχυρή μη βίαιη αντίσταση σε μια αδικία και, πολιτική ανυπακοή, ο Ματάχμα Γκάντι έγινε σύμβολο της μη βίας και της ειρήνης παγκοσμίως» σημείωσε η Ινδή πρέσβης.
Στη συνέχεια προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με συλλογή από αποφθέγματα του Μαχάτμα Γκάντι. Μεταξύ άλλων προβλήθηκαν οι εξής ρήσεις του: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» και «η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας».
Στην πολιτιστική βραδιά τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη εκπροσώπησε, μεταφέροντας τις θερμές ευχές του και ευχαριστίες του, ο πρέσβης Μιχάλης - Ευστράτιος Δαρατζίκης. Σε χαιρετισμό του μίλησε για το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει στην ανθρωπότητα ο Ματάχμα Γκάντι. «Ματχάμα Γκάντι, μεγάλη ψυχή. Ο ονοματολογικός προσδιορισμός εμπεριέχει το διαχρονικό μήνυμα το οποίο ο μεγάλος φιλόσοφος, ανθρωπιστής και πολιτικός εξέπεμψε στην ανθρωπότητα. Ο υπέροχος αλτρουισμός, η προθυμία προς θυσίες, η αγνότητα του βίου του, τον κατατάσσουν στη χωρία των μεγάλων ηγετών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαρατζίκης.
Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Σπυρίδωνας Κίντζιος, μίλησε για την επίδραση της προσωπικότητας του Γκάντι, δίνοντας έμφαση σε «αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό για τον Γκάντι, τη φιλοσοφία του για τη γεωργία». Όπως ανέφερε, ο Γκάντι πίστευε ότι η γεωργία αποτελούσε τη βάση για όλες τις βιομηχανίες.
Η κυβέρνηση της Ινδίας για να σηματοδοτήσει την έναρξη των εκδηλώσεων εξέδωσε μια σειρά επτά αναμνηστικών και επετειακών γραμματοσήμων, τα οποία παρουσίασαν από κοινού η Ινδή πρέσβης Σάμα Τζέιν και ο πρέσβης κ. Δαρατζίκης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή βίντεο με ένα θρησκευτικό τραγούδι, «μπατζάν», που γράφτηκε τον 15ο αιώνα και ήταν ένα από τα αγαπημένα του Μαχάτμα Γκάντι και το συμπεριλάμβανε στις καθημερινές του προσευχές και ολοκληρώθηκε με παράσταση ινδικού κλασικού χορού βασιζόμενο σε βήματα και κινήσεις των χεριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου