(Δημήτρης Τζανακόπουλος, Photo: Η Αυγή) |
Έχει επίσης υπερκαλύψει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα, με βάση τους ίδιους τους αριθμούς, η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας.
Η θέση της κυβέρνησης έγινε χθες απολύτως κατανοητή και από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος :
* επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας
* ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση
* και μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.
Ο επίτροπος Μοσκοβισί, δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών. Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης «πακέτου Μοσκοβισί», δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθημερινά, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Kλειδί για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας.
Πιο συγκεκριμένα:
* Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως σήμερα και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει
συναφώς η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κυρίου Τόμσεν, ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.
* Περιμένουμε όμως και από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος των Πρωτογενών Πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, τη συμφωνία που θα σηματοδοτήσει:
* την εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία
* την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών
* και την οριστική έξοδο από την κρίση
Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη, χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία. Ο στόχος μας, επομένως, εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Σε ό,τι αφορά, ειδικά, την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι προφανή από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη, τα εξής:
Πρώτον. Αν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας, αλλά θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα, όπως έχει πει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης.
Δεύτερον. Τόσο από το ταξίδι στο Βερολίνο, παραμονή των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, από όπου ο κος Μητσοτάκης έλαβε σαφώς τη θέση των δανειστών, όσο και από τη χτεσινή συνάντησή του με τον Μοσκοβισί, όπου για άλλη μια φορά έριξε ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση για καθυστερήσεις, διαφωνώντας ακόμα και με τον επίτροπο, προκύπτει το πασιφανές συμπέρασμα: ο κύριος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ενόψει της πιθανότητας, θετικής για την ελληνική πλευρά, ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Μέχρι χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Σήμερα μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο έχουν την ελπίδα, ότι θα μας κατηγορούν, αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά.
Ο ελληνικός λαός όμως, έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματα του.
Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις θέσεις του στον κύριο Σόιμπλε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό λεπτό για να την παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες.
Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η πρόταση του είναι ταυτόσημη με τις προτάσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές.
Όταν δεν περιέχει τίποτα άλλο παρά επιπλέον μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν τολμά να την παρουσιάσει δημόσια.
Τον καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να πει με παρρησία τη θέση του:
* Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση;
* Συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος;
* Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;
Απλές και σαφείς ερωτήσεις που ακόμη αναμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις εκ μέρους του.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΜΑΝΗ: Κύριε υπουργέ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κύριος Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του σήμερα στο Euro2day, λέει επί λέξει ότι «το συνολικό πακέτο που θα αποφασιστεί πρέπει να περικλείει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής να έρθει το ΔΝΤ σε μια συμφωνία», όχι της ανάγκης, της προοπτικής. Αυτή η θέση μαζί με τη δήλωση του κυρίου Βέμπερ, χθες, του επικεφαλής του ΕΛΚ, ότι αφού το ΔΝΤ ζητάει «κούρεμα», καλύτερα να φύγει, σας δίνει να καταλάβετε – την κυβέρνηση εννοώ- ότι αλλάζει η θέση των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή η συζήτηση η οποία διεξάγεται έχει ως σκοπό την υιοθέτηση μιας συμφωνίας, μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι την 20η Φεβρουαρίου, η οποία θα εμπλέκει όλους όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι και οι δηλώσεις του κυρίου Βέμπερ και η συγκεκριμένη συνέντευξη του κυρίου Ντομπρόβσκις, στο Euro2day - την οποία ο ίδιος δεν πρόλαβα να διαβάσω, αλλά αφού το αναφέρετε, φαντάζομαι ότι θα είναι πραγματικό- αλλά και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung στη Γερμανία, δείχνουν ότι υπάρχει μια θέση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε, εν πάση περιπτώσει, καθ’ όλη τη διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων και έλεγε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη χώρες -τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζουμε, η Ολλανδία- που επιμένουν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της και η ελληνική πλευρά. Σας λέω λοιπόν ότι ο στόχος που έχουμε, είναι να υπάρξει μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι. Αυτό όμως, κατά πρώτο λόγο αφορά το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο επιτέλους θα πρέπει να υιοθετήσει ρεαλιστικότερες θέσεις ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη τη Δευτέρα.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν λέτε «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», κυριολεκτείτε ή θεωρείτε ότι αν περάσουν τα αντισταθμιστικά στην πραγματικότητα για τον πολίτη θα είναι μια ή άλλη, άρα δεν θα πληρώνει επιπλέον;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισήγησή μου δεν μίλησα για αντισταθμιστικά. Αυτό το οποίο συζητάμε σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι το baseline σενάριο, δηλαδή, την αναθεώρηση των προβλέψεων εκ μέρους του ΔΝΤ και τη δυνατότητα να έχουμε μια κοινή βάση, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις για το κλείσιμο, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι βασικοί μας στόχοι αυτή τη στιγμή, αφορούν στην γεφύρωση των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ, ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά ακριβώς το baseline σενάριο. Τις μακροοικονομικές προβλέψεις, δηλαδή, για την μετά το 2018 περίοδο.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Επίτροπος, κύριος Μοσκοβισί, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Σκάϊ και στη Σία Κοσιώνη, είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Και μάλιστα είπε για τον πρωθυπουργό ότι τώρα εξαρτάται από εκείνον. Θα ήθελα
να μου κάνετε ένα σχόλιο και να μου πείτε αν όντως η κυβέρνηση έχει καταθέσει αντιπροτάσεις πάνω σε αυτό το πεδίο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά δημοσιεύματα σήμερα έκαναν λόγο για μια πρόταση την οποία υποτίθεται ότι κατέθεσε ο κύριος Μοσκοβισί στον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν διαβάσετε προσεκτικά τη συνέντευξη του κυρίου Μοσκοβισί, ο ίδιος ο επίτροπος λέει ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί, αλλά για να συζητήσει. Δεν κατέθεσε, επίσης, καμία πρόταση –ο ίδιος το λέει- στον πρωθυπουργό. Η αποστροφή του λόγου του στην τελευταία ερώτηση της συγκεκριμένης συνέντευξης έχει να κάνει με τα διαδικαστικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, έτσι ώστε οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε μια θετική εξέλιξη την 20η Φεβρουαρίου. Εξ’ άλλου, ο κύριος Μοσκοβισί ζητάει βήματα από όλες τις πλευρές, και από την ελληνική πλευρά και από το ΔΝΤ και από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Από τη δική μας μεριά έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι:
-έχουμε κάνει όσα βήματα απαιτούνται,
-έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώνοντας την Α΄ αξιολόγηση, αλλά και ολοκληρώνοντας μια σειρά από προαπαιτούμενα για την Β΄ αξιολόγηση,
-έχουμε δείξει ότι με συνέπεια τηρούμε όλα όσα συμφωνήσαμε τον Αύγουστο του 2015,
-και από εδώ και στο εξής, βήματα πρέπει να γίνουν και από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και από το ΔΝΤ, το οποίο οφείλει να υιοθετήσει ρεαλιστικότερες θέσεις που θα βασίζονται στην πραγματικότητα.
Αυτό, νομίζω ότι, έγινε σαφές εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και έχει γίνει σαφές όλες τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια όλων των συνομιλιών.
ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυρία Παπανάτσιου, που είναι υπουργός της κυβέρνησης, είπε σήμερα το πρωί, σε μια συνέντευξή της, ότι στο τραπέζι εξετάζετε κάποια μέτρα τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά μίλησε με σαφήνεια για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Και ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσετε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Ευχαριστώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν τις μακροοικονομικές προβλέψεις για μετά το 2019. Η κυρία Παπανάτσιου στις δηλώσεις τις οποίες αναφέρετε, είπε ότι διαρκώς συζητάμε με τους θεσμούς για μειώσεις στο ΦΠΑ, για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, με δεδομένη τη θετική εικόνα την οποία παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ότι δεν διαπραγματεύεται εκείνη και επομένως δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει οποιαδήποτε τεχνική λεπτομέρεια στη συγκεκριμένη συζήτηση με τον δημοσιογράφο. Η κυρία Παπανάτσιου, λοιπόν, δεν μιλούσε επί των διαπραγματεύσεων οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή και στόχο έχουν την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, με μια πολιτική συμφωνία την προσεχή Δευτέρα. Μιλούσε γενικώς, για μια σταθερή και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι με δεδομένη την καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι αριθμοί, με δεδομένη την καλή εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, πάντοτε συζητάμε με τους θεσμούς φοροελαφρύνσεις και δυνατότητες, έτσι ώστε η κοινωνική πλειοψηφία να έχει τη δυνατότητα να ανασάνει.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο βοηθούν σε αυτή την περίοδο την κυβέρνηση, που έχουμε τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για να κλείσει η αξιολόγηση, κινήσεις όπως αυτή των 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν ουσιαστικά να μπλοκαριστεί το Ελληνικό οριοθετώντας αρχαιολογικούς χώρους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, δεν σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, σταματούν να λειτουργούν. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος –όπως θα γνωρίζεται κύριε
Τσακίρη- συνεχίζεται κανονικότατα. Και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τόσο οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όσο και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, να ζητούν ενημέρωση, να κάνουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για οποιοδήποτε θέμα εκείνοι θεωρούν και κρίνουν ότι είναι σημαντικό. Ένα παραπάνω σχόλιο, όμως, σε αυτό το οποίο ρωτήσατε: Οι 18 βουλευτές οι οποίοι κατέθεσαν τη συγκεκριμένη ερώτηση, με σαφήνεια δηλώνουν ότι δεν είναι εναντίον της επένδυσης, αλλά αντιθέτως θέλουν συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με λεπτομέρειες που αφορούν τα έργα στο Ελληνικό, έτσι ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στην ελληνική κοινωνία για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι. Νομίζω ότι αυτό, δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση κινδύνους για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι την υπεραπόδοση του 2016 θα την πιστοποιήσει η Eurostat τον Απρίλιο, κάτι το οποίο είπε ευθέως ο κ. Τόμσεν στη χθεσινή του δήλωση, μπορούμε να έχουμε λύση τώρα και αν δεν μπορεί να έχουμε λύση τώρα, μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει μέχρι τον Απρίλιο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Τόμσεν δεν μίλησε ποτέ για Απρίλιο. Ο κ. Τόμσεν με σαφήνεια είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει στα χέρια του τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και άφησε ανοιχτό παράθυρο για την αναθεώρηση, εκ μέρους του ΔΝΤ, προς το θετικότερο των προβλέψεων που το ΔΝΤ κάνει για την ελληνική οικονομία. Δεν ξέρω από πού προέκυψε ο Απρίλιος, δεν ξέρω από πού προέκυψε η όλη συζήτηση περί αναβολής της συζήτησης για την αξιολόγηση. Εγώ δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι ο στόχος όλων -και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ΔΝΤ- είναι να συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί η τεχνική πια συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη Δευτέρα στις 20 του μηνός.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Ο Απρίλιος προέκυψε από το γεγονός ότι η Eurostat τον Απρίλιο θα πιστοποιήσει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Υποθέτω, λοιπόν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τόμσεν δεν μίλησε ποτέ σε καμιά δήλωσή του για την Eurostat. Είπε ότι είναι ανοιχτός να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, όταν έχει στα χέρια του τα νέα δεδομένα. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν είμαι μεθερμηνευτής του κ. Τόμσεν. Σας λέω τι είπε. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε, λοιπόν, μιας και μιλάμε για αριθμούς και για τα στατιστικά, την τοποθέτηση τοποτηρητή από το ΔΝΤ στην EΛΣΤΑΤ, προκειμένου να παρακολουθούν και από εκεί τα στοιχεία; Το θεωρείτε μια θετική εξέλιξη; Σας ανησυχεί ή είναι κάτι ουδέτερο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω από πού έχει προκύψει αυτή η είδηση. Προς στιγμήν δεν μπορώ παρά να τη διαψεύσω. Δεν έχει επιβεβαιωθεί από πουθενά.
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει κάνει, όπως είπατε και εσείς πριν από λίγο, επαναλάβατε, τα βήματα πίσω και μάλιστα στα όριά της, αν καταλαβαίνουμε σωστά και αναμένετε τα βήματα που πρέπει να κάνει πίσω το ΔΝΤ αναθεωρώντας τις απόψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά και τα βήματα πίσω από το Βερολίνο που αφορούν στα μεσοπρόθεσμα, το ύψος των μεσοπρόθεσμων, τα πλεονάσματα και τη χρονική τους διάρκεια. Η ιστορία δείχνει ότι αυτά διαρκούν, κρατούν, χρειάζονται χρόνο και θέλω να σας ρωτήσω, αν πράγματι η κυβέρνηση τη Δευτέρα περιμένει λευκό καπνό σε
επίπεδο πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας και αν όχι, πώς θα αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που υφίσταται το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η τραπεζική πίστη, καθώς έχουμε σοβαρές εκροές καταθέσεων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για άλλη μια φορά, κύριε Αλειφερόπουλε, κάνετε μια ερώτηση με πολλαπλά σκέλη. Είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και ήμουν σαφής και σε προηγούμενες ερωτήσεις, ότι όλοι, τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όσο και το ΔΝΤ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύουμε στην κατεύθυνση, έτσι ώστε στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς άξονες, που από εκεί και πέρα θα μπορέσουν να οδηγήσουν και σε τεχνική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Το κεντρικό, λοιπόν, είναι μια συμφωνία σε ό,τι αφορά (το μακροοικονομικό σενάριο) τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Και έχω την εύλογη πεποίθηση ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια τέτοια συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, δηλαδή για την εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα, αυτό δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η εκροή καταθέσεων, για την οποία κάνατε λόγο, είναι ένα κλασικό εποχικό φαινόμενο, την περίοδο της μετάβασης από τη μία χρονιά στην άλλη. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για ανησυχία ή για προβληματισμό. Η ελληνική οικονομία είναι σταθερή. Το τραπεζικό της σύστημα είναι σταθερό. Και η σταθερότητα αυτή θα εμπεδωθεί έτι περαιτέρω με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επίκειται.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εφόσον οι κεντρικοί άξονες της συμφωνίας επιτευχθούν, υπάρξει συναίνεση στο Eurogroup της Δευτέρας, τότε είναι ανοιχτός ο ορίζοντας, πιστεύετε, για ένταξη στο QE τον Μάρτιο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Μπορείτε να διαψεύσετε ότι δεν συζητά η κυβέρνηση την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν υπάρξει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα υπάρξει μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις κατά 30%. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους συνταξιούχους ότι δεν κινδυνεύουν για νέα μείωση στις συντάξεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Τσικρίκα, σας είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά το base line σενάριο. Δηλαδή, τις προβλέψεις, βάσει των οποίων θα συγκροτηθεί η τεχνική συμφωνία. Χωρίς να έχουμε καταλήξει στο base line σενάριο, δηλαδή ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι το δημοσιονομικό κενό το 2019 είναι μηδέν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μηδέν, το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια πορεία συζήτησης επί των υπεραπαισιόδοξων προβλέψεων, τις οποίες έχει κάνει και άφησε ο κ. Τόμσεν και ένα ανοιχτό παράθυρο ότι μπορεί να αναθεωρήσει επί το θετικότερο τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς, λοιπόν, να έχουμε συμφωνήσει καν στο ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό, ανακαλύπτεται τώρα μείωση της προσωπικής διαφοράς και μάλιστα μείωση των συντάξεων κατά 30%. Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μία, κατά έναν τρόπο, αυθαίρετη πρόβλεψη, με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξίσωση που έχει δύο αγνώστους. Επομένως, δεν ξέρω πώς ακριβώς την επιλύσατε.
ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν ότι όλοι εργάζονται –και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ- για επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Τόμσεν μίλησε για αναθεώρηση στοιχείων, άφησε ανοιχτό μάλλον το ενδεχόμενο να
αναθεωρηθούν τα στοιχεία. Αναρωτιέμαι, με δεδομένο το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει όντως μια πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα και με δεδομένο ότι δεν έχει δυόμιση μήνες αλλάξει η θέση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, μήπως πηγαίνουμε, εξετάζουμε ένα σενάριο τύπου συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012; Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ τότε. Πρακτικά, το ΔΝΤ συμμετείχε με τη δέσμευση τη ρητή των Ευρωπαίων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εάν υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική οικονομία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξετάζουμε κανένα άλλο σενάριο εκτός από τη γεφύρωση των διαφορών σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2019. Είναι το μοναδικό πράγμα που συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη, τουλάχιστον στο μυαλό της ελληνικής κυβέρνησης.
ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν έχετε τελειώσει με τα θέματα της αξιολόγησης, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έγινε γνωστό πριν από λίγο ότι αποχώρησε από τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο κ. Ακιντζί. Έχετε κάποιο σχόλιο για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θέλω, σε αυτή τη φάση, να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο που να αφορά, είτε τη στάση των κυπριακών Αρχών, είτε τη στάση του κ. Ακιντζί.
ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν έχετε τελειώσει με την αξιολόγηση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχω τελειώσει με την αξιολόγηση; Το αν έχω τελειώσει με την αξιολόγηση, δεν εξαρτάται από μένα. Εξαρτάται από τους δημοσιογράφους.
ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Για τις ερωτήσεις μιλάω. Επειδή παράλληλα έχουμε τη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και επίσης και τη Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο, με τι θέσεις προσέρχεται η χώρα σε αυτές τις δύο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, είναι δεδομένες και πολλάκις δεδηλωμένες. Στόχος είναι να υπάρξει η αποτελεσματική προστασία της Ευρώπης, αλλά και των διεθνών σχέσεων όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη στο πλαίσιο διαρκών προσπαθειών για ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτά είναι δεδομένα και δεδηλωμένα. Περαιτέρω σχόλια, νομίζω ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή.
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ισχύει πως η συμφωνία, η οποία θα γίνει αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και θα φέρει και την επικύρωση του ανώτατου κομματικού οργάνου, θα πρέπει να γίνει σεβαστή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαφορετικά όποιος διαφωνεί θα πρέπει να παραιτηθεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, νομίζω, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κομματικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από το σύνολο των οργάνων του κόμματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι και αυτή, με την ευρεία έννοια, ένα όργανο του κόμματος. Επομένως, νομίζω ότι είναι απολύτως δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση θα γίνει σεβαστή από όλους τους συμμετέχοντες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, βεβαίως, θα κληθεί και εκείνη να αποφασίσει βάσει της οριστικής συμφωνίας. Μην έχετε καμία αγωνία και κανένα άγχος για το τι θα κάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής, η κυβέρνηση είναι συμπαγής και προσέρχεται στις
διαπραγματεύσεις με αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, έχοντας ως κύριο επιχείρημά μας τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, διορθώστε με: Το ΔΝΤ, εάν υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία, θα είναι μέσα με τα στοιχεία που έχει δώσει, όμως, τώρα, το ΔΝΤ. Έτσι δεν είναι; Και αν υπάρξει αναθεώρηση των στοιχείων, θα παραμείνει με τα νέα στοιχεία. Αυτό είναι; Το κατάλαβα καλά ή όχι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι στοχεύουμε, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα επιπλέον ευρώ λιτότητας. Στόχος, λοιπόν, είναι η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε, κύριε Εκπρόσωπε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την προσεχή Δευτέρα, κυρία Καλογεροπούλου.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Διευκρινιστική επ’ αυτού: Αυτή την ώρα υπάρχει ένα χάσμα στις εκτιμήσεις με το ΔΝΤ, των αριθμών. Η κυβέρνηση έχει βάλει ένα deadline για τη συνέχιση αυτών των συζητήσεων; Μέχρι πότε μπορεί να αντέξει ή μέχρι πότε είναι προετοιμασμένη, σχεδιάζει, τέλος πάντων, να περιμένει αυτή τη γεφύρωση; Διότι, μπορεί να μην υπάρξει γεφύρωση άμεσα, κύριε Εκπρόσωπε. Δηλαδή, μπορεί να περιμένει τον Απρίλιο, τον Ιούνιο, το φθινόπωρο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεσμών και όλων των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι να υπάρξει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία επί των βασικών αξόνων του προγράμματος και της μετά το πρόγραμμα περιόδου, την προσεχή Δευτέρα. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η θέση του κ. Μοσκοβισί, η οποία χθες εκφράστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια. Αυτή είναι η θέση όλων όσοι έχουν μιλήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η θέση όλων όσοι εμπλέκονται με το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, υποθετικά σενάρια για το τι θα γίνει αν δεν. Σας λέω: Στόχος όλων είναι να υπάρξει μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία την προσεχή Δευτέρα.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η γεφύρωση, εφόσον 4 ημέρες πριν από το Eurogroup μας λέτε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει καθόλου, αλλά και των θεσμών. Συγκεκριμένα, η θέση του ΔΝΤ παραμένει η ίδια. Δεν συνάδει αυτό που λέτε με αυτό που βλέπουμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μία συμφωνία την προσεχή Δευτέρα.
ΖΟΡΜΠΑ: Επ’ αυτού. Μιλήσαμε για γεφύρωση διαφορών. Η ελληνική κυβέρνηση είπε ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας. Τι μπορεί να δώσει, δηλαδή, σ’ αυτό το παζάρι που γίνεται; Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ποιες είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα, περισσότερες από μία φορές, ότι η συζήτηση που διεξάγεται αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019. Δηλαδή, το αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί η άποψη της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης περί μηδενικού δημοσιονομικού κενού και του ΔΝΤ που βλέπει δημοσιονομικό κενό. Εάν αυτή η προσπάθεια τελεσφορήσει από εκεί και πέρα οι τεχνικές συζητήσεις θα έχουν τυπικό και μόνο χαρακτήρα.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξάρτητα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, επειδή μιλάτε συχνά για ούτε ένα ευρώ ή νέα λιτότητα, θα σκεφτόταν η ελληνική κυβέρνηση, κάποια στιγμή, ενδεχομένως και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, μια αλλαγή στο μίγμα των μέτρων που υπάρχουν τώρα; Δηλαδή, ας πούμε, να πέσει πράγματι 500 ευρώ το αφορολόγητο, αλλά να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποιες περιοχές ή προϊόντα ή συνολικά ή ενδεχομένως και ο ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, να αλλάξει το μίγμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση περί του δημοσιονομικού μίγματος είναι τεχνική συζήτηση, η οποία προϋποθέτει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τις μακροοικονομικές προβλέψεις μετά το 2018.
ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Στο χθεσινό άρθρο ο κύριος Τόμσεν άφησε ανοιχτό τον χρόνο στον οποίο θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ. Στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, συναντήσεις, συνομιλίες, έχει λεχθεί κάτι τέτοιο ή έστω έχει υπονοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει πίσω το Ταμείο στο θέμα των προβλέψεων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια
ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Α' ΑΘΗΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου