Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Μόσχα, 27 Μαρτίου 2015: Εορταστική βραδυά, αφιερωμένη στην Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Σε μία ατμόσφαιρα χαράς, περηφάνειας, πατριωτικής ανάτασης, ψυχικής απογείωσης και συσπείρωσης πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή 22 Μαρτίου 2015στις εγκαταστάσεις του Οίκου Συναυλιών «Meridian» (όπου την περίοδο από 19 έως 25 Μαρτίου το Κ.Ε.Π. οργανώνει την Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμούαπό το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία» εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας, της Εθνικής Παλιγγενεσίας.  Η προσέλευση του κοινού (550 άτομα) ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.  
Την εορταστική βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους η Έκτακτη και Επιτρτραμμένη Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», διπλωμάτης, επί σειράς ετών υπηρετήσασας σε Ελλάδα και Κύπρο και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Κριμαίας Γκεόργκιι Μουράντοβ, ο Πρέσβυς της Ρωσίας στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2009 και νυν Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδα (υπάγεται στον Οργανισμό «Φιλία») Αντρέι Βντόβιν, ο Πρεσβευτής Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Γεράσιμος Ντάβαρης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, ο Πρεσβευτής Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αντώνης Σαμμούτης, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Σταυρινού, ο σύμβουλος της Διεύθυνσης Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, Εθνικής Πολιτικής και Σχέσεων με Θρησκευτικούς Οργανισμούς Βαγκράμ Καραπετιάν, ο θεμελιωτής των νεοελληνικών σπουδών στην ιστορική επιστήμη, ο άνθρωπο που πάνω από 6 δεκαετίες ασχολείται με την νεότερη ελληνική ιστορία, τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις της εποχής του Αγώνα, τη Φιλική Εταιρεία, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ακαδημαϊκός, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΓρηγόριος Αρς, πλήθος Ελλήνων και Φιλελλήνων, καθώς και εκπρόσωποι της φίλης ομόδοξης Σερβίας.
Στο χαιρετισμό της η Ελληνίδα Πρέσβειρα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο του φιλελληνικού κινήματος, που με το ξέσπασμα της Επανάστασης αναπτύσσεται στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης γύρω από τον «Εθνικό» ποιητή της Ρωσίας Αλέξανδρο Πούσκιν (О.М.Σόμοβ, В.К.Κουχελμπέκερ, Ν.Ι.Гκνέντιτς, Ф.Ν.Гκλίνκα,В.В.Кαπνίστ, К.Ф.Ριλέεβ κ.α.), ενώ απήγγειλε στην ελληνική το ποίημα του Πούσκιν «Ξεσηκώσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου…!».
Ο Γκεόργκι Μουράντοβ επικεντρώθηκε στις κοινές σελίδες ιστορικής πορείας των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν στενοί ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί εκατονταετιών, αρχομένης της εποχής της εγκατάστασης Ελλήνων αποικιστών στην Ταυρίδα. Ο κ. Μουράντοβ επεσήμανε ιδιαίτερα το δικαίωμα των λαών για την ανεξαρτησία, την εθική κυριαρχία και αυτοπροσδιορισμό, γεγονός που μεταλαμπαδεύεται στο θρυλικό 1821 και στον Αγώνα των Ελλήνων, ενώ προέβη και σε παραλληλισμούς με υτις σύγχρονες μάχες των λαών της Ευρώπης για αυτάρκεια, κυριαρχια, αυτοπροσδιορισμό, τονίζοντας, μάιστα, ότι η πολιτισκή κυρώσεων, διχασμού, έριδας δεν φέρνει αποτελέσματα στην υπόθεση ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στην υπόθεση φιλίας και ανάπτυξης.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αρχιμήδης Σαχμπάζοβ είπεχαρακτηριστικά ότι απευθύνεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό απανταχού της γηςστους Έλληνεςτης ενδοχώραςτων νησιώντης Ρωσίαςτης Κύπρου.
Η Διευθύντρια του κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε τη διπλή σημασία της Ημέρας,-Εορτής του Ελληνισμού και του Χριστανισμού, της Εορτής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Παλιγγενεσίας του Γένους των Ελλήνων.
Από τη στιγμή της ίδρυσής του το Κ.Ε.Π. εορτάζει πάντοτε αυτή την Ημέρα, φροντίζοντας να διαφωτίζει το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, την επέτειο του 1821, από διαφορετική κάθε φορά πτυχή. Στο παρελθόν είχαμε προβεί σε ιστορική επισκόπηση των γεγονότων του Αγώνα, Πέρυσι παρουσιάσαμε την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τη ρωσική ποίηση, μέσα από τα απομνημονεύματα των Αγωνιστών του ‘ 21 και μέσα από τα πορτρέτα των Φιλελλήνων, παλαιότερα η κεντρική θεματική της εκδήλωσής μας είχε εστιαστεί στην προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή (είχαμε και την επέτειο των 250 ετών από τη γέννησή του), έχουμε αναφερθεί στο επαναστατικό κίνημα σε λοιπές περιοχές της Ελλάδας, που προσαρτήθησαν πολύ αργότερα από το 1830, πέρυσι είχαμε αφιέρωμα στο ηρωικό Μεσολόγγι, την πρώτη χρονιά λειτουργίας μας οργανώσαμε επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή των επιφανέστερων Ρώσων Ελληνιστών, τις εισηγήσεις στην οποία δημοσιεύσαμε σε ειδική έκδοση και διαθέτουμε στο κοινό. Πέρυσι, με την ευκαιρία συμπλήρωσης διακοσίων (200) ετών από την ίδρυση στην Οδησσό της θρυλικής εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, είχαμε εστιάσει στην ιστορία σύστασης, δόμησης, δράσεων, θεαματικής εξάπλωσης μέσα σε λίγα χρόνια της Εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρόλο του υποκινητή και καταλύτη στο ξέσπασμα της Επανάστασης. Εφέτος κρίναμε σκόπιμοι να σταθούμε σε μία άλλη πτυχή του Εθνικο-Απελευθερωτικού Αγώνα, λιγότερη ηρωική, περισσότερο θλιβερή, αλλά, αναμφίβολα, χρήσιμη και επίκαιρη. Να σταθούμε στον εμφύλιο σπαραγμό, που διχάζει το γένος των Ελλήνων, στην εσωτερική διαμάχη για την εξουσία, και να αντιπαραβάλουμε στο μεγαλείο του αγώνα, των θυσιών, της αυταπάρνησης, της πατριωτικής έξαρσης, της φλόγας για ελευθερία την ποταπότητα, τη χυδαιότητα, τη μικρότητα, την πολιτική πρεσβυωπία, την υποδούλωση στο προσωπικό συμφέρον και φιλοδοξίες, την προδοσία.
Η εορταστική βραδυά εμπλουτίστηκε από πρόγραμμα μαθητών ελληνικής γλώσσας στα παιδικά τμήματα γλώσσας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) (εκπαιδευτικοί κυρίες Άννα Μπέτσινα και Γεωργία Παπαδοπούλου), από μαθητές του Σχολείου ελληνικής μητρικής γλώσσας (εκπαιδευτικός η εν Μόσχα αποσπασμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Γεωργία Παπαδοπούλου), από μαθητές του σχολείου μέσης εκπαίδευσης1450 "Όλυμπος" (πρώην σχολείο 551, αρμόδια για προγράμματα διεθνούς συνεργασίας η υποδιευθύντρια κα Λιουμπόβ Πισάρικ,  εκπαιδευτικός ελληνικής γλώσσας η κα Μαρία Βαλέτινα, μουσικός εκπαιδευτικός η κα Ινέσσα Εφραιμίδου), καθώς και του Κλασσικού Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας (κατά κόσμον “Levshin”)», που λειτουργεί υπό την αιγίδα και στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου της Μόσχας (Nikolo-Perervinskyi Monastir, εκπαιδευτικοί οι κυρίες Σοφία Πολυχρονίδου καιΓεωργία Παπαδοπούλου). Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι οι μαθητές του εν λόγω Γυμνασίου, στο οποίο μόλις προ ενός έτους εντάχθηκε η νεοελληνική γλώσσα με πρωτοβουλία του Κ.Ε.Π., καθ΄όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού παρουσίασαν έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή του Γυμνασίου, καθώς και εξέθεσαν μακέτα  με αναπαράσταση της θρυλικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Η γιορτή συμπληρώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα (επικεφαλής η κα Τατιάνα Τσόρναγια) και  τη χορωδία του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής οι κες Όλγα Τάντσεβα και η αποσπασμένη εκπαιδευτικός από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας Ινέσσα Εφραιμίδου).
Κορύφωση της βραδυάς αποτέλεσε η εμφάνιση της απαράμιλλης διακεκριμένης τραγουδίστριας της Ρωσίας, δημοφιλούς και αγαπητής καλλιτέχνιδος, της μοναδικής Ξένιας Γεωργιάδου, η οποία με το ταπεραμέντο της απογείωσε τους θεατές στα ύψη.
Αποχαιρετώντας τη γιορτή ήταν διάχυτα τα συναισθήματα ψυχικής ανάτασης, ευφορίας, ικανοποίησης, ενώ στα αυτιά μας ηχούσαν, ως κραδασμοί, τα λόγια του στρατηγούΜακρυγιάννη: «Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι και ξένοι διαβασμένοι για την Ελλάδα – ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κ’ εμένα να γράψω, ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι’ όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ» , ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί.»
Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη και όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό, σε όλους εκείνους που εεγάστηκαν για την προετοιμασία και την πραγματοποίησης της εορταστικής βραδυάς,καθώς και σε όλους όσοι προσήλθαν και μοιράστηκαν μαζί μας αισθήματα χαράς, υπερηφάνειας, ψυχικής αυτάρκειας και ηθικής ικανοποίησης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου