Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ρεβέκκα - Άλφρεντ Χίτσκοκ

σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ με τους: Λόρενς Ολιβιέ, Τζόαν Φοντέν, Τζορτζ Σάντερς, Τζούντιθ Άντερσον

Η «Ρεβέκκα», η καλύτερη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ σύμφωνα με τη γνώμη καταξιωμένων κριτικών, είναι μία ταινία μυστηρίου, παραγωγής 1940 και αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δάφνη Ντι Μοριέ.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται μεγάλα ονόματα της εποχής όπως οι Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον.

Σύμφωνα με την υπόθεση, μια νεαρή συνοδός ηλικιωμένων κυριών (Τζόαν Φοντέιν) κάνει διακοπές στο Μόντε Κάρλο όταν γνωρίζει τον πλούσιο χήρο Μαξίμ Ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε), του οποίου η σύζυγος Ρεβέκκα έχει πεθάνει πρόσφατα σε ατύχημα. Οι δυο τους ερωτεύονται, ο Μαξίμ της ζητά κάπως βεβιασμένα να παντρευτούν κι εκείνη δέχεται. Η ευτυχία τους όμως είναι εφήμερη καθώς όταν κι οι δυο τους επιστρέφουν στο Μέντερλι, την έπαυλη του Μαξίμ, η νεαρή γυναίκα διαπιστώνει ότι η πρώτη γυναίκα του συζύγου της εξακολουθεί να ‘χει μια περίεργη επιρροή, ακόμα και μετά το θάνατό της σε όλους τους κατοίκους του Μέντερλι. Η δεύτερη κυρία Ντε Γουίντερ, όντας νέα κι άπειρη και μη γνωρίζοντας πώς να συμπεριφερθεί για να φανεί αντάξια σύζυγος για τον Μαξίμ, για τον οποίο νομίζει ότι είναι ακόμη ερωτευμένος με τη Ρεβέκκα, γίνεται ευάλωτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθεί έρμαιο εκμετάλλευσης στα χέρια της παράξενης και ψυχρής οικονόμου της έπαυλης (Τζούντιθ Άντερσον), η οποία έχει ψύχωση με την πρώην οικοδέσποινα του Μέντερλι. Κάποια στιγμή η θάλασσα ξεβράζει το νεκρό σώμα της Ρεβέκκα κι ο Μαξίμ, ο οποίος είχε αναγνωρίσει άλλο πτώμα ως εκείνο της πρώην του συζύγου, κατηγορείται απ’ τις αρχές. Τότε η σχέση του ανδρόγυνου κλονίζεται, αλλά η αλήθεια βγαίνει στην επιφάνεια.

Για το ρόλο του κυρίου Ντε Γουίντερ αρχικά σκέφτηκαν το Ρόναλντ Κόλμαν και τον Γουίλιαμ Πάουελ οι οποίοι αρνήθηκαν. Τότε στράφηκαν στον Λόρενς Ολίβιε, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ με την εμφάνισή του στην ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ «Ανεμοδαρμένα Ύψη» (μεταφορά του μυθιστορήματος της Έμιλυ Μπροντέ). Ο Λόρενς Ολίβιε έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος ηθοποιός του 20ου αιώνα. Υπήρξε 11 φορές υποψήφιος για Όσκαρ και κέρδισε ένα για την ερμηνεία του στην ταινία «Άμλετ» ενώ του απονεμήθηκε δύο φορές τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην τέχνη από την Ακαδημία Κινηματογράφου. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1989 σε ηλικία 82 ετών.
Για το ρόλο της νεαρής πρωταγωνίστριας δοκίμασαν τις Μάργκαρετ Σάλιβαν, Αν Μπάξτερ, Λορέτα Γιάνγκ και τη Βίβιαν Λι, σύζυγο του Λόρενς Ολίβιε και πρωταγωνίστρια του «Όσα παίρνει ο άνεμος». Η τελική επιλογή, όμως, ήταν η Τζόαν Φοντέιν, που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως η μικρή αδελφή της Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και οι ταινίες στις οποίες είχε εμφανιστεί δεν είχαν καταφέρει να αναδείξουν το υποκριτικό της ταλέντο. Η Τζόαν Φοντέιν έκανε τελικά μια λαμπρή καριέρα, κέρδισε 2 Όσκαρ ‘Α Γυναικείου Ρόλου και καταξιώθηκε ως μια από τις καλύτερες ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβριο του 2013 σε ηλικία 96 ετών.

Απ' όλες τις ταινίες της καριέρας του Άλφρεντ Χίτσκοκ αλλά και απ’ όλες όσες προτάθηκαν για Όσκαρ, μόνο η «Ρεβέκα», η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Χόλιγουντ, απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Προτάθηκε συνολικά για 11 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε δύο (Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας) ενώ ο Χίτσκοκ ήταν για πρώτη φορά στη λίστα των υποψηφίων για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το βραβείο, ωστόσο, πήγε στο Τζον Φορντ για την ταινία «Τα σταφύλια της οργής». Ο μετρ θα επιχειρήσει άλλες πέντε φορές να βραβευτεί χωρίς επιτυχία και τελικά το 1967 η Ακαδημία Κινηματογράφου θα του παραχωρήσει ένα τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.
ifeelradio.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

31/07/2019
Χυτήριο Theatre - Σημείο Πολιτισμού
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, 10435 Athens, Greece

https://www.facebook.com/events/366326837411523/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου