Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η ΑΝΟΙΞΗ της ΤΑΥΡΙΔΑΣ, στην είσοδο της Κόκκινης Πλατείας

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
στην ΑΝΟΙΞΗ της ΤΑΥΡΙΔΑΣ, Μόσχα, 16-18 Μαρτίου 2019
Αγαπητοί φίλοι!
Μοναδικές στιγμές χαράς, ψυχικής ανάτασης, ενθουσιασμού, ενότητας και συσπείρωσης βιώσαμε τо 3ήμερο 16-18 Μαρτίου 2019 στις εκδηλώσεις ΑΝΟΙΞΗ της ΤΑΥΡΙΔΑΣ, στην καρδιά της Μόσχας, στην είσοδο της Κόκκινης Πλατείας. Εμείς οι Έλληνες δεν μπορούσαμε να μην είμαστε παρόντες στους εορτασμούς της Άνοιξης της Κριμαίας. Διότι πρόκειται για τον δικό μας κόσμο και χώρο, την δική μας πολιτισμική επικράτεια, την οποία εποικίσαμε από τον 7ο αι. π.Χ.  και συνεχίζουμε να έχουμε παρουσία ανά τους αιώνες. Τρεις ημέρες χαράς, ενθουσιασμού, επικοινωνίας με τον κόσμο, ανάδειξης της κοινής μας ιστορικής, πολιτιστικής, πνευματικής, πολιτισμικής κοινότητας, δύο ημέρες προβολής του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεών μας, του ελληνικού χορού.
  
Το Σάββατο 16/03 και την Κυριακή 17/03 το Χορευτικό Συγκρότημα του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνικός διευθυντής – Φιόντορ Κοτένκο) παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα μύησης στους παραδοσιακούς χορούς του ελληνικού κόσμου.
Τη Δευτέρα 18/03 το Μουσικό Συγκρότημα «ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ» με τους σολίστ του, διακεκριμένους Ελληνιστές-καθηγητές ελληνικής γλώσσας Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα και Δημήτρη Γκρίσιν, συνοδευόμενο από χορευτές μας,  μύησε το κοινό στην ελληνική τραγουδοποιία. 
 
Μάς χαροποίησε ιδιαίτερα και μάς συγκίνησε η ανταπόκριση του κόσμου, η άμεση, αβίαστη αντίδρασή του στους ήχους της ελληνικής μουσικής, η αυθόρμητη συμμετοχή μικρών και μεγάλων !!!
Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το μέγεθος, η δυναμική, το μεγαλείο και η   μεγαλοπρέπεια στην κοινή ιστορία των δύο κόσμων μας, η απαρχή της οποίας, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά μάς παραπέμπει στην μυθολογία [9ος άθλος του Ηρακλή, Θησέας, Τελαμώνας, ζώνη Ιππολύτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Ιάσων και Αργοναυτική Εκστρατεία], και συνεχίζει με την ιστορική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα ακόμη, με τον εποικισμό, τη δημιουργία ελληνικών πόλεων-κρατών σε όλη την Παρευξείνια Ζώνη.
  
Η παρουσία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο αρχίζει μετά τον Τρωικό πόλεμο το 1100 π.Χ. Η Σινώπη πατρίδα του κυνικού φιλοσόφου Διογένη, του κωμικού ποιητή Δίφιλου και του ιστορικού Βάτωνα, ήταν η πρώτη αποικία της Μιλήτου στον Εύξεινο Πόντο το 786 π.Χ. και σαν έδρα εμπορίου, έγινε πολύ σύντομα ένα αξιόλογο λιμάνι με πολυάριθμο στόλο και ισχύ. Ακολούθησαν η Τραπεζούντα (756 π.Χ), η Κερασούντα (700 π.Χ), η Αμισός (Σαμψούντα- 600 π.Χ), η Οδησσός, ο Βαθύς Λιμένας (Βατούμ), η Διοσκούρια (Σοχούμι), η Πιτιούντα, η Αρχαιόπολις (Νοκολακέβι), τα Κοτύωρα (Ορντού), η Τρίπολη, η Αμάσεια, η Ιωνόπολη (Ινέμπολη), η Χερσόνησος, το Παντικάπαιον και άλλες. Από το Μεσαίωνα δε και έπειτα, από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο μέσω των ρωσικών πόλεων, γνωστών ως «πορείες από τους Βαράγγους στους Έλληνες» και με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο, την βάπτιση στην Χερσόνησο της Ταυρίδας το 988 μ.Χ. του ρώσου ηγεμόνα του Κιέβου, του πρίγκηπα Βλαδίμηρου, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς.
Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές για την πρόσκληση και σε όλους τους συμμετέχοντες, στα μέλη και του επικεφαλής των Συγκροτημάτων μας, στο Χορευτικό Συγκρότημα του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνικός δ/ντής – Φιόντορ Κοτένκο) και στο Μουσικό Συγκρότημα «ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ» με τους σολίστ του, διακεκριμένους Ελληνιστές-καθηγητές ελληνικής γλώσσας Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα και Δημήτρη Γκρίσιν







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου