Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Οι επιστήμονες στο CERN σπάσανε την ταχύτητα του φωτός



Οι επιστήμονες του CERN δήλωσαν την Πέμπτη ότι καταγράφηκαν σωματίδια που ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που θα μπορούσε να ανατρέψει έναν από τους θεμελιώδεις νόμους του σύμπαντος του Αϊνστάιν.

Ο Κος Antonio Ereditato, εκπρόσωπος για την διεθνή ομάδα ερευνητών, δήλωσε ότι μετρήσεις που έχουν ληφθεί σε διάστημα τριών ετών, έδειξαν ότι τα νετρίνα που στάλθηκαν από το CERN που βρίσκεται στην Γένοβα προς το Gran Sasso της Ιταλίας έφθασαν κατά 60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το φως.

“Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας. Έχουμε ελέγξει και να συνεχώς επανελέγχουμε για οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει στρεβλώσει τις μετρήσεις μας, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα», ανάφερε. «Καλούμε τώρα τους συναδέλφους μας να προβούν σε ανεξάρτητους ελέγχους”.

Εάν επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θα μπορούσε να υπονομεύσει την θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν που λέει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι μια “κοσμική σταθερά” και ότι τίποτα στο σύμπαν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από αυτήν. Μία θεωρεία που χρονολογείται από το 1905.

Η θεωρία αυτή, που έχει αντέξει πάνω από ένα αιώνα επιστημονικών δοκιμών, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου της Φυσικής, η οποία επιχειρεί να περιγράψει τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν και ότι περικλείεται σε αυτό.

Το εντελώς αναπάντεχο εύρημα προέκυψε από την έρευνα φυσικών επιστημόνων που εργάζονται σε ένα πείραμα με το όνομα OPERA και οργανώνεται από κοινού από το ερευνητικό κέντρο CERN που βρίσκεται στην Γενέβη και από το εργαστήριο Gran Sasso που βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία.

Συνολικά 15.000 δέσμες νετρίνων – μικροσκοπικών σωματιδίων που υπάρχουν στο σύμπαν – εξαπολύθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών από το CERN προς το Gran Sasso, 730 χιλιόμετρα μακριά, όπου συνελήφθησαν από γιγαντιαίους ανιχνευτές.

Το φως καλύπτει την απόσταση αυτή σε περίπου 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά τα νετρίνα χρειάστηκαν 60 νανοδευτερόλεπτα – ή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου – λιγότερο από ό, τι θα χρειαζότανε μία ακτίνα φωτός.

“Είναι μία μικροσκοπική διαφορά”, δήλωσε ο Κος Ereditato στην telegraph, που επίσης εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, “αλλά εννοιολογικά, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το εύρημα είναι τόσο εντυπωσιακό που, προς το παρόν, ο καθένας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός”.

Ο Κος Ereditato αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για το τι μπορεί να σημαίνει αν άλλοι φυσικοί, οι οποίοι θα ενημερωθούν επίσημα για την ανακάλυψη σε συνάντηση που θα γίνει στο CERN σήμερα, διαπιστώσουν ότι οι μετρήσεις της OPERA ήταν σωστές.

“Απλά δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τις συνέπειες” είπε. «Είμαστε επιστήμονες και εργαζόμαστε με ό, τι γνωρίζουμε.”

Η λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας πάντως βασίζει πολλά μυθιστορήματα της στην ιδέα ότι, αν μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ταχύτητας του φωτός τότε το ταξίδι στο χρόνο μπορεί να καταστεί θεωρητικά δυνατό.

Η ύπαρξη του νετρίνο, ένα στοιχειώδες υποατομικό σωματίδιο με ένα μικρό ποσό της μάζας που δημιουργήθηκε σε ραδιενεργή διάσπαση ή σε πυρηνικές αντιδράσεις, όπως αυτές στον Ήλιο, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά το 1934, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί απορίες στους ερευνητές.

Μπορούν να διαπεράσουν τα περισσότερα υλικά, και να ταξιδέψουν απαρατήρητα σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζονται. Εκατομμύρια από αυτά διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα κάθε μέρα, λένε οι επιστήμονες.

Για να φτάσουν στο Gran Sasso, τα νετρίνα πρέπει να διαπεράσουν την ειδική εγκατάσταση στο CERN και εν συνεχεία μέσα από το νερό, τον αέρα και βράχους.

Το υπόγειο Ιταλικό εργαστήριο βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης και σε βάθος 1400 μέτρων κάτω από βραχώχη περιοχή, και είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο για τη έρευνα στην σωματιδιακή και κοσμική φυσική.


http://amfipolinews.blogspot.gr/2016/01/cern_22.html
iguru.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIENNA MOZART ORCHESTRA