Απομυθοποίηση των ζητημάτων ερμηνείας της μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα
Η ιστορική μουσικολόγος και μονωδός με ειδίκευση στην παλιά μουσική Μαρία Γεωργακαράκου και το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας οργανώνουν Κύκλο Μουσικής Μπαρόκ. Ο κύκλος αποτελείται από τρεις φάσεις:
- Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο ωδείο το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 12:00 - 15:00. Θα ξεκινά μία διάλεξη στην οποία θα απομυθοποιηθούν ζητήματα ερμηνείας της μουσικής μπαρόκ στις μέρες μας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν προτάσεις ερμηνείας με τη βοήθεια παρισταμένων που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ερμηνεύοντας ένα έργο της επιλογής τους. Η φάση αυτή παρέχεται δωρεάν για όλους.
- Η δεύτερη φάση του κύκλου θα περιλαμβάνει μελέτη ερμηνείαςφωνητικών και οργανικών έργων του 17ου και 18ου αιώνα και θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνίες και ώρες που θα ανακοινωθούν από το ωδείο μετά το πέρας της πρώτης φάσης.
- Η τρίτη φάση του κύκλου θα περιλαμβάνει μία συναυλία με τα έργα που θα έχουν μελετηθεί κατά τη δεύτερη φάση.
Στο τέλος κάθε φάσης θα απονεμηθούν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη γραμματεία του Σύγχρονου Ωδείου Αθήνας, στο τηλέφωνο 2107520777 ή στο 6978040601.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΠΑΡΟΚ
Η μουσική Μπαρόκ έπεσε θύμα πολλαπλών παρερμηνειών από τον καιρό της αναβίωσής της, στη δεκαετία του 1960. Οι οπαδοί της έπλασαν το μύθο της αυθεντικότητας σύμφωνα με τον οποίον πρέσβευαν ότι ήταν σε θέση, βασιζόμενοι στα διδακτικά εγχειρίδια της εποχής Μπαρόκ, να αναδημιουργήσουν το ηχόχρωμα και το στυλ του παρελθόντος. Πλέον γνωρίζουμε ότι, όσο κι αν μελετήσουμε τα συγγράμματα περασμένων αιώνων, δεν μπορούμε να αποκοπούμε από την επίδραση τού σήμερα στη μουσική μας παιδεία και γενικότερα στην κουλτούρα μας. Ακόμη γνωρίζουμε ότι η μουσική που γράφτηκε πριν από τρεις αιώνες, απευθύνεται σε όλους τους μουσικούς και όχι μόνο σε εκείνους που παίζουν όργανα εποχής. Άλλωστε η αυθεντικότητα είναι μια ουτοπία αφού ένας μουσικός του 21ου αιώνα δεν είναι δυνατό να αναβιώσει ένα ηχόχρωμα για το οποίο τα στοιχεία που διαθέτουμε ερμηνεύονται ανάλογα με τις θέσεις του εκάστοτε ερευνητή που τα εξετάζει.
Ο Κύκλος Μουσικής Μπαρόκ απευθύνεται σε σπουδαστές οργάνων ορχήστρας καθώς και πιάνου, κιθάρας, τσέμπαλου, λαούτου και μονωδίας. Τονίζεται ότι τα όργανα που θα παίζουν οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να είναι ιστορικά όργανα ή αντίγραφά τους. Ευπρόσδεκτοι είναι και σπουδαστές οργάνων που δεν υπήρχαν κατά τους αιώνες αυτούς, όπως το κλαρινέτο ή το σαξόφωνο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ
Η Μαρία Γεωργακαράκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Πήρε το Δίπλωμα της Μονωδίας (Master's Degree) με ειδίκευση στη μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Έχει ερευνήσει τη σχέση της μουσικής ερμηνείας με τη φυσιολογία των φωνητηρίων οργάνων και έχει παρουσιάσει τα συμπεράσματά της σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια (Χαβάη & Ελσίνκι, 2004 – Βαρσοβία, 2006). Σήμερα είναι διδάκτωρ Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
https://www.facebook.com/events/462747247243732/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου