Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Στέλιος Γαβαλάς "Ίσαλος Γραμμή" // Ατομική έκθεσης γλυπτικής


 Στέλιος Γαβαλάς

"Ίσαλος Γραμμή" // Ατομική έκθεσης γλυπτικής
📌Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 9 Μαΐου, ώρα 19.30
(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Διάρκεια έκεθσης: 9 Μαΐου- 1 Ιουνίου 2024
Η Sianti Gallery την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 στις 19.30 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο «Ίσαλος Γραμμή» σε επιμέλεια του Γιάννη Κολοκοτρώνη, καθηγητή της Δυτικής Τέχνης.
Στην παρούσα έκθεση γίνεται μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Πρόκειται για έργα που αναπλάθουν, ορίζουν ως «τοπόσημα» ή ακόμα και οριοθετούν τον χώρο αναδεικνύοντας πάντα τον τόπο, μέσα στον οποίο δημιουργούνται.
Πέντε γυαλισμένα φουγάρα πλοίων χάνουν της λειτουργική τους ιδιότητα και γίνονται αγωγοί για μια συμφωνία ήχων. Εξοπλισμένα και αυτά όπως τα Μουσικά Φουγάρα του Αλίμου, με ενσωματωμένα ηχεία μέσα στους κυλινδρικούς κορμούς τους, με χορδές και μουσικά κλειδιά εξωτερικά, να αντηχούν τους ήχους της θάλασσας και του ανέμου, δυναμώνοντας την ακουστική εμπειρία του χώρου, μεταμορφώνουν το ρεαλιστικό τους πλαίσιο και αλλοιώνουν τη μνήμη που θα αντικατασταθεί από την σύγχρονη ακουστική αισθητική».
Δείτε περισσότερα για την έκθεση: https://bit.ly/ΙΣΑΛΟΣΓΡΑΜΜΗΓΑΒΑΛΑΣ
📌SIANTI GALLERY
Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, 11634
Τ.: 210 7245432 & 210 3648335
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Ε-mail: info@siantigallery.com
website: www.siantigallery.com
Vassileos Alexandrou 2, 11634 Athens, Greece





Material Matters Vol. 5: Colour

 


Aρχιτεκτονική εκδήλωση για το χρώμα

Η 5η αρχιτεκτονική εκδήλωση της σειράς “Material Matters”, σε διοργάνωση του ek magazine, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, κάνετε εγγραφή εδώ 👉
https://ek-magazine.com/
Στόχος των εκδηλώσεων της σειράς Material Matters είναι η ανάδειξη της σημασίας μιας σειράς σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών και των εφαρμογών τους στην αρχιτεκτονική, μέσα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
Με αφετηρία την ιστορία του κάθε υλικού και τα κατασκευαστικά ή εκφραστικά του χαρακτηριστικά, οι παρουσιάσεις εστιάζουν στις δυνατότητες αξιοποίησής του με σύγχρονους όρους, όπως αυτοί διαμορφώνονται από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Το Material Matters Vol.5 είναι αφιερωμένο σε μια ιδιαίτερη παράμετρο διαμόρφωσης χωρικών ποιοτήτων στην αρχιτεκτονική: Το Χρώμα.
Η εφαρμογή χρώματος στην αρχιτεκτονική έχει σημαντική επίδραση στην αντίληψη του αρχιτεκτονικού χώρου μέσω της ανάδειξης του βάθους, της έντασης ή και της σημασίας συγκεκριμένων επιφανειών, όγκων και λεπτομερειών.
Η χρήση του, τόσο ιστορικά όσο και στη σύγχρονη εποχή, αποτελεί συνθετική παράμετρο που νοηματοδοτεί τον χώρο, επιδρώντας καταλυτικά στη διαμόρφωση της εμπειρίας μας. Το χρώμα αποτελεί διακριτό αντικείμενο μελέτης κατά τον σχεδιασμό, συμβάλλοντας στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την ανθεκτικότητα και τη συνολική ανάδειξη του εκάστοτε έργου.
Δέκα ομιλητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design θα αναλύσουν τον ρόλο του χρώματος στην αρχιτεκτονική και το έργο τους, σε ενδιαφέρουσες 10λεπτες παρουσιάσεις.
Ομιλητές:
– Δημήτρης Αντωνακάκης | Α66 Architects
– Κατερίνα Αποστόλου | ΑΚΑ Architects
– Μίνως Διγενής | Minos Digenis Arquitectos
– Γιάννης Καραχάλιος – Ελισάβετ Πλαΐνη | Plaini & Karahalios Architects
– Μίλτος Κοντογιάννης | Studio Materiality
– Κατερίνα Κούρκουλα – Hannes Livers Gutberlet | en route architecture
– Βάνα Κριμνιώτη
– Μαρίκα Μαυρολέων | A&M Architects
– Πέτρος Ταβανιώτης | Βetaplan
– Μαρία Τσαυτάρη | USP

Platinum Sponsor: Ideal Standard
Gold Sponsor: Elval Colour
Silver Sponsor: AkzoNobel
Sponsors: Halo Architectural Lighting, Textures and Tiles, Kraft Paints-Bioclima
Supporters: Fibran, Prodea, Roche Bobois, Sigma Coatings, Terra Creative, Tselentakis, Verdi , Vitex
Cocktail Event Sponsor: Kanelli
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα 118 54

Γιώργος Πανταζής «Το Φτέρωμα των Χρωμάτων»

 


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Πανταζή με τίτλο «Το Φτέρωμα των Χρωμάτων», σε επιμέλεια της Ιστορικού-Κριτικού Τέχνης Θάλειας Στεφανίδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 10 Μαΐου 17:30-22:30 και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

H Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Θάλεια Στεφανίδου αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Ό,τι μου είχε αποτυπωθεί στη μνήμη από το πρώτο ακόμη ίδωμα των έργων του Γιώργου Πανταζή ήταν οι αυθόρμητες, ζωντανές, άναρχες, χρωματικές εκρήξεις, αυτό που το είχα ονομάσει φτέρωμα των χρωμάτων. Ήταν διάφορα λουλούδια, ως η Άνοιξη της Φύσης, μέσα σε βάζα: αναγνωρίσιμα ή πλασματικά, πόζαραν σαν μοντέλα μπροστά σε ουδέτερο φόντο, χωρίς συνδηλώσεις—ο ζωγραφικός χώρος του Πανταζή είχα σκεφτεί τότε αρνείται την ταυτοποίηση και αυτό έχει τη γοητεία του.» και συνεχίζει λέγοντας «Η επιλογή των χρωμάτων του θα έλεγα πως ακολουθεί με όσο περισσότερη πιστότητα την αυθόρμητη κάθε φορά απόφασή του, προκειμένου να ερμηνευτεί με τη μεγαλύτερη ακρίβεια η αίσθηση της βιωμένης στιγμής. Σε αυτή τη διαδικασία, το θέμα, οποιοδήποτε θέμα κι αν προκύψει—λουλούδια σε βάζο και κάθε είδους αναγνωρίσιμη ή μη χλωρίδα, ένας αφαιρετικός ή τελείως αφηρημένος «κήπος»—είναι μία θεματική που σχετίζεται με την αντίληψη της αίσθησης των πραγμάτων. Έτσι ο Πανταζής μοιάζει να εισπράττει από τον φυσικό κόσμο αυτό που ονομάζουμε «μουσικό άκουσμα», με τη διευρυμένη σημασία της έννοιας, και εκείνα τα αρμονικά μοτίβα των αισθημάτων, ώστε να μπορέσει να τα μετατρέψει σε παρτιτούρες στη λογική χρωματικών ρυθμών.»
Ενώ ο καλλιτέχνης αναφέρει για τα έργα του «Κάθε έργο παρουσιάζει μια εικόνα των κοινωνικών σχέσεων, όπου τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα εναρμονίζονται για να δημιουργήσουν ένα συνολικό εικαστικό τοπίο. Αυτή η ποικιλία δημιουργεί ένα συλλογικό δάσος, όπου η κάθε μονάδα συμβάλλει στο σύνολο με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Στα έργα, εκτός των άλλων εντοπίζουμε έξι γυναικείες μορφές, οι οποίες συμβολίζουν την φύση σε διάφορες παραλλαγές, ενώ τα υπόλοιπα έργα εστιάζουν σε δάση και παραλλαγές του δάσους σε ποικίλους χρωματισμούς, καθώς και σε φυλλωσιές με τον ουρανό. Σας προσκαλώ να εξερευνήσετε αυτήν την εικόνα των κοινωνικών σχέσεων μέσα από το πρίσμα της τέχνης και να μοιραστείτε μαζί μου την εμπειρία αυτής της έκθεσης.»
Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Γιώργος Πανταζής είναι εικαστικός καλλιτέχνης και υποψήφιος διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα το 2016 με «Άριστα». Τo 2021 ολοκλήρωσε το Master του στις Επιστήμες της Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει στο ενεργητικό του επτά ατομικές εκθέσεις, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα (Το φτέρωμα των χρωμάτων,2024, Street Market, 2019 και Μικρομέρια, 2016), στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη (Νέα Ισημερία, 2016, Άτροπος, 2017, Το κοντινό υπερπέραν, 2019 και Γιώργος Πανταζής x Φώτιος Μπάλας, 2023), και στην γκαλερί Μορφές, Ρέθυμνο (Φοίνικες: Η παλέτα του Ρεθύμνου, 2023). Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές και συνεργατικές εκθέσεις και διοργανώσεις μεταξύ άλλων και στην Αrt Athina. Διακρίθηκε στην Διεθνή Μπιενάλε Σχεδίου του Όστεν των Σκοπίων του 2016 και στην Διεθνή Μπιενάλε ακουαρέλας της Ινδίας του 2017. Από το 2018 υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Ρεθύμνης διοργανώνοντας παράλληλα παιδικά workshop και εικαστικά-εκπαιδευτικά Residency οπως (Plakias Art Residency 2019). Επίσης τα τελευταία χρόνια είναι στενός συνεργάτης-ερευνητής στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος (ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, Art views
Χορηγός οίνου είναι το Fragospito winery
Χορηγοί έκθεσης είναι οι Acropolis Hill Athens, TourHotel.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org
Λεμπέση 12, 11742 Athens, Greece

Concert of the acclaimed composer Panagiotis Karousos for Europe Day 2024


 Hellenic Literary Society

Thursday, May 9, 2024 at 7:00 p.m.
8 Gennadiou and Akadimias (7th floor), 106 78 Athens
-Greetings: Kostas Karousos, President of Hellenic Literary Society
Celebration concert for Europe Day, 9 May 2024,
with works by Internationally Renowned Composer Panagiotis Karousos
The "Rhapsodes" Choir and soloists of the music composer Panagiotis Karousos are participating: Rea Voudouri, Irini Konsta, Petros Salatas, Nina Giatra, Giannos Kotzias, Yannis Darreios, Argyris Kotonikolaou, Maria Kioroglou, Konstantinos Papalexis. Christiana Manou (piano). Coordination: Rea Voudouri (soprano). Artistic Direction: Panagiotis Karousos (composer)
Program - Poetry set to music by composer Panagiotis Karousos:
Parthenon (Costis Palamas), Caryatids (John Polemis), Spring Symphony (Yiannis Ritsos), Daughter of Athens (Lord Byron), Oh Nature (Kostas Karousos), In an Old Temple (Miltiadis Malakasis), The Enchanted Fountain (Kostas Krystallis), Silence (Kostis Palamas), Choral "Achilles Shield" and Helen's aria from the opera "Homer's Iliad"
On Europe Day every year on 9 May we celebrate peace and unity in Europe. This date marks the anniversary of the historic 'Schuman Declaration', with which Robert Schuman set out his proposal for a new form of political cooperation in Europe, capable of making war between European nations unthinkable. Robert Schuman's proposal is considered the beginning of today's European Union.
The Hellenic Literary Society was founded on May 19, 1934 with headquarters in Athens and professional writers as members. Its purpose and position is "the production of intellectual and cultural work while at the same time fighting for the rights of the Greek writers of the place as a whole".
Panagiotis Karousos is a composer of the Renaissance type whose music focuses on man. He became known through his operas (Prometheus Bound, Trachinies – Olympic Flame, Alexander the Great, Iliad), while recently he made an opening in popular songs in lyrics of great Greek and foreign poets. Many media have mentioned his work, while he has been awarded repeatedly in Greece and abroad, for his contribution to art.

Συναυλία Παναγιώτη Καρούσου για την Ημέρα της Ευρώπης 2024


 Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ)

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ.
Γενναδίου 8 και Ακαδημίας (7ος όροφος), 106 78 Αθήνα
-Χαιρετίζει: Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος ΕΕΛ.
Εορταστική συναυλία για την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου 2024,
με έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου
Συμμετέχουν η Χορωδία «Ραψωδοί» και σολίστ του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου: Ρέα Βουδούρη, Ειρήνη Κώνστα, Νίνα Γιατρά, Γιάννος Κοτζιάς, Γιάννης Δάρρειος, Αργύρης Κοντονικολάου, Μαρία Κιόρογλου, Κωνσταντίνος Παπαλέξης. Χριστιάνα Μάνου (πιάνο). Συντονισμός: Ρέα βουδούρη (σοπράνο). Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Παναγιώτης Καρούσος (συνθέτης)
Πρόγραμμα - Μελοποιημένη ποίηση:
Παρθενών (Κωστής Παλαμάς), Καρυάτιδες (Ιωάννης Πολέμης), Εαρινή Συμφωνία (Γιάννης Ρίτσος), Κόρη των Αθηνών (Λόρδος Βύρων), Ω Φύση (Κώστας Καρούσος), Σ’ έναν παλιό Ναό (Μιλτιάδης Μαλακάσης), Η Μαγεμένη βρύση (Κώστας Κρυστάλλης), Σιωπή (Κωστής Παλαμάς), Χορωδιακό «Η Ασπίδα του Αχιλλέα» και άρια της Ωραίας Ελένης από την όπερα «Ιλιάδα του Ομήρου»
Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) ιδρύθηκε στις 19 Μαΐου 1934 με έδρα την Αθήνα και μέλη της επαγγελματίες συγγραφείς. Σκοπός και θέση της είναι «η παραγωγή πνευματικού και πολιτιστικού έργου ενώ παράλληλα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων λογοτεχνών του τόπου εν συνόλω».
Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας πολυσχιδής μουσικοσυνθέτης Αναγεννησιακού τύπου με τη μουσική του να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Έγινε γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), και πρόσφατα έκανε ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές. Πολλά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί στο έργο του, ενώ ο ίδιος έχει βραβευτεί επανειλημμένως στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την προσφορά του στην τέχνη.


P. Karousos Concert in Dubai at the 9th International Action Art Symposium, Dubai


 9TH INTERNATIONAL ACTION ART SYMPOSIUM, DUBAI – 13TH-18TH MAY 2024.

IOANNIS MARONITIS GENERAL PRESIDENT AND CEO OF INTERNATIONAL ACTION ART.
SULTANA KAZIM PRESIDENT OF INTERNATIONAL ACTION ART UAE CHAPTER AND WORLDWIDE AMBASSADOR
International Action Art and the Club for UNESCO of Piraeus and Islands will present a Concert in Dubai with works of internationally acclaimed composer Panagiotis Karousos, featuring renowned soprano Hlín Leifsdóttir and pianist Benjamin Chatzikoubaroglou.
PANAGIOTIS KAROUSOS, COMPOSER
HLÍN LEIFSDÓTTIR, SOPRANO
BENJAMIN CHATZIKOUBAROGLOU, PIANO
9th International Action Art Symposium, Dubai
UAE 13th-18th May 2024
Dubai Villa Falcon UAE | Friday May 14th 2024
Honorary VIP Sultana Kazim
Presentation: Ioannis Maronitis, President of International Action Art
and the Club for UNESCO of Piraeus and Islands
Program
Aria of Deianira from the opera Olympic Flame
Aria of Oceanid from the opera Prometheus Bound
Aria of Helen from the opera Iliad
Voyageur sans bagage by Olivia Elias
Your Name, Palestine by Olivia Elias
Pour les enfants de Palestine by Olivia Elias
"Sonnet 109" by William Shakespeare
"Maid of Athens, ere we part" by Lord Byron
Caryatids by Ioannis Polemis
Song "Maria Callas of our hearts" 





Camerata Junior - Ανοιξιάτικη Συναυλία

 


Στη δεύτερη χρονιά της ως συμφωνική ορχήστρα η Camerata Junior παρουσιάζει την εκπληκτική Όγδοη συμφωνία του Μπετόβεν και ένα μικρό αφιέρωμα στον Πουτσίνι, με σολίστ τη διεθνούς φήμης σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη. Το παιδικό τμήμα της Ορχήστρας ανοίγει τη συναυλία με μία πόλκα του Γιόχαν Στράους και την πανέμορφη, διασκεδαστική Συμφωνία των Παιχνιδιών του Χάυντν.

Παιδικό Τμήμα Εγχόρδων
Johann Strauss
Tik-Tak op. 365
Joseph Haydn
Συμφωνία των παιχνιδιών σε ντο μείζονα, ΗΟΒ ΙΙ/47
Νεανικό Συμφωνικό Τμήμα
Ludwig van Beethoven
Συμφωνία αρ. 8 σε φα μείζονα, έργο 93
GIACOMO PUCCINI
Άριες από τις όπερες:
Gianni Schicchi, La Rondine
La Boheme, Madama Butterfly
Υψίφωνος
Βασιλική Καραγιάννη
Camerata Junior – Oρχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νίκος Χαλιάσας
ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Μαργαρίτα Πλέστη
ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΥ
Αριστέα Τσιχλή
ΧΟΡΗΓΟΣ
Φωτεινή Γ. Λιβανού