ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (ΚΑΡΑΒΑ) ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Καραβά
25ης Μαρτίου 26, Πειραιάς
Λυρική συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων
Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τσιμούρης, Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Κατσουρός,
Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Βασιλόπουλος // Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων (Καραβά - Παλιά Κοκκινιά Πειραιάς)
Ύμνος στο Χριστό, Ύμνος Της Αγάπης (ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 15 - Καινή Διαθήκη)
Όταν θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου (Χορωδιακό), Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι
Ρέα Βουδούρη (σοπράνο), Γιώργος Κεραμιδάρης (τενόρος), Γιάννης Δάρρειος (τενόρος), Αργύρης Κοντονικολάου (τενόρος), Νίκη Ζαχαροπούλου (άλτο), Μαρία Γρηγορίου (άλτο),
Γλυκερία Νικολοπούλου (άλτο), Χριστιάνα Μάνου (πιάνο), Παναγιώτης Καρούσος (συνθέτης).
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος μεγάλωσε στην Κεφαλονιά ακούγοντας επτανησιακές καντάδες και ιταλικό μπελκάντο. Τελείωσε το Λύκειο 5o Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών Εξάρχεια με έπαινο και σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο (τάξη Λίνας Τέντζερη). Είναι Πτυχιούχος Πληροφορικής - Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων.
Επίσης είναι Διπλωματούχος Γαλλικής Γλώσσας από το Υπουργείο Μετανάστευσης του Καναδά και Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας από το Concordia University Montréal.
Το 1993, έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Καναδά, Université de Montréal στο τμήμα της μουσικής, Faculté de musique – UdeM, με Καθηγητή τον Gaston Germain, ο οποίος τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τη Σύνθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μελοποίηση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, την οποία παρουσίασε με τον διακεκριμένο Καναδό μπάσο Joseph Rouleau, καλλιτεχνικό παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας.
Από τότε μέχρι σήμερα, έχει αδιάκοπη παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή ως συνθέτης και πρωτοπόρος στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Έχει διακριθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αργεντινή, και σε ευρωπαϊκές χώρες με εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών όπως το Lincoln Center, το Place des Arts, το Royal College of Music, η Sofia National Opera and Ballet, το Amphithéâtre Richelieu (Université Paris-Sorbonne), η Basilique Notre-Dame de Montréal, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, το Θέατρο Βεάκειο, τον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν, κ.ά.
Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα, παρουσιάζοντας τις όπερες του «Προμηθέας Δεσμώτης», «Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα», «Μέγας Αλέξανδρος», και έργα όπως η «Συμφωνία της Ελευθερίας», το «Πιάνο Κονσέρτο», η «Μοντρεαλίτικη Σουίτα», το Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών».
Το 2014 η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας ερμήνευσε την Συμφωνία Νο.4 «της Γης» με μαέστρο τον αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Η μουσική δωματίου και το Liederabend του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στο Βερολίνο με την πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και μουσικούς από την Berliner Καμεράτα. Το 2019 παρουσίασε με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων το ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά» με τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής «Choremus», Συμφωνική Ορχήστρα και τους σολίστ της όπερας Ειρήνη Κώνστα και Βασίλη Ασημακόπουλο, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου.
Το 2022 παρουσίασε την όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου με τη Φιλαρμονική της Κορίνθου, υπό τη διεύθυνση της Γλυκερίας Μωραϊτάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.
Πρόσφατα και από το 2022 ο Παναγιώτης Καρούσος κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές το οποίο εξελίσσετε με μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές όπως Ελένη Ροδά, Νάντια Καραγιάννη, Γιώργος Ζαμπέτας, Δημήτρης Κανέλλος, Δέσποινα Μοίρου, Ερωφίλη Τζάνου, Κώστας Βενετσάνος, κ.α.
Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας πολυσχιδής μουσικοσυνθέτης Αναγεννησιακού τύπου με τη μουσική του να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Πολλά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί στο έργο του, ενώ ο ίδιος έχει βραβευτεί επανειλημμένως στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την προσφορά του στην τέχνη.
Έργα του έχουν γίνει αντικείμενα μουσικολογικής μελέτης σε διδακτορικές διατριβές, (Ελλάδα ΑΠΘ - Βιολί Κονσέρτο και Ρωσία (MSCA) Ακαδημία Μόσχας - Ορατόριο/Όπερα Ιλιάδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου