Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Κερά Μια Σκηνή "Το Παραμύθι" | Γιορτές Ρόκκας 2023


 Γιορτές Ρόκκας 2023 | 13-31 Αυγούστου

Κερά Μια Σκηνή | 19 & 20 Αυγούστου
«Κερά Μια Σκηνή» | «Το Παραμύθι»
(διήμερο χοροθεατρικό δρώμενο)
Η «Κερά Μια Σκηνή» είναι η δράση που έχει συνδεθεί ίσως περισσότερο από όλες με τις Γιορτές Ρόκκας, η δράση που η ίδια της η σύσταση συμβολίζει τον φιλόξενο, περιπατητικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Για τέταρτη χρονιά, λοιπόν, ολόκληρη η Κερά θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια – αμφισβητώντας τα όρια της τέχνης και της καθημερινότητας. Φέτος οι καλεσμένοι καλλιτέχνες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, θα δουλέψουν με την έννοια του παραμυθιού. Ιστορίες της προφορικής παράδοσης των λαών που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, από μακρινούς αλλά και κοντινούς τόπους, μας μαθαίνουν για τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων. Για τη σημασία της προσωπικής ευθύνης και για τη συλλογικότητα των ονείρων. Τη θυσία που κάνει κάποιος για να αποκτήσει κάτι που θέλει με όλη του την καρδιά. Τα εμπόδια που είναι ευκαιρίες στην πορεία της ζωής και μας μαθαίνουν να πιστεύουμε στον εαυτό μας και τελικά μας μαθαίνουν να κατανοούμε τον κόσμο από την αρχή! Φέρνουν στο προσκήνιο βαθιές πανανθρώπινες αλήθειες αναζητήσεις, ανησυχίες αλλά και προβολές του συλλογικού φαντασιακού που ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή των παραμυθάδων, του χορού και του σωματικού θεάτρου. Παραμύθια-ανάσα του κόσμου, κέρασμα από καρδιάς.
Ο θεατής θα ανηφορίσει για ακόμη μια χρονιά τα στενά της Κεράς με το χάρτη του στο χέρι, ανακαλύπτοντας τα δρώμενα στις αυλές των σπιτιών και σε διάφορες γωνιές του χωριού. Θα συναντήσει διαφορετικά είδη χορού, θεάτρου, αφηγήσεις για παιδιά και για ενήλικες με καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα τον προσκαλούν να ακολουθήσει τα βήματά τους.
ΚΕΡΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 2023 - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου
Δραματουργία-Επιλογή και επεξεργασία παραμυθιών-Αφήγηση: Δημήτρης Προύσαλης, Βάνια Σταμπολάκη
Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Λύκος
Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Άρια Σταματάκη
ΔΡΩΜΕΝΑ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ
Καλλιτέχνες: Άννα Φυτίλα, Αλέξανδρος Τζανακακής, Παναγιώτης Τζανακάκης, Μπάμπης Τυράκης, Άρια Σταματάκη, Γιώργος Φασόλης, Λάμπρος Κούκουνας, Μάνος Κατσιαδάκης, Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, Ματίνα Κοκολάκη, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Έλενα Σταυροπούλου, Ιώ Ασηθιανάκη, Στέλλα Τριπολιτάκη, Αναστασία Γιαμούζη, Βασιλική Ντουντουλάκη, Κώστας Κοκολάκης, Μαρία Λατινάκη
ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Καλλιτέχνες: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Λεωνίδας Μαριδάκης, Θεώνη Κουτσουνάκη, Ιωάννα Σημαντηράκη

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της «Κερά Μια Σκηνή» (18.00-20.30)
-> Εργαστήριο Χορού για παιδιά και εφήβους: Breakdance στους δρόμους της Κεράς | Υπεύθυνος: Μάνος Κατσιαδάκης
Σε αυτό το εργαστήριο θα ξεκινήσουμε με τα βασικά βήματα του breakdance ενσωματωμένα σε χορογραφία. Θα γνωρίσουμε τον ρυθμό, την ροή, την εκρηκτικότητα και τις απότομες παύσεις (freeze) του χορευτικού αυτού είδους. Ρυθμικός, εκτονωτικός και απόλυτα δυναμικός χορός, το breakdance, κατατάσσεται στους χορούς του δρόμου, καθώς ξεκίνησε από τους δρόμους της Αμερικής και την χιπ χοπ κουλτούρα. Δανείζεται τεχνικές και στοιχεία πολεμικών τεχνών και φολκ χορών, ενώ χαρακτηρίζεται από τις ακροβατικές του κινήσεις, τα απότομα σταματήματα και την πλαστικότητα όλου του κορμού. Ιδανικός τρόπος άσκησης και καλλιτεχνικής έκφρασης για παιδιά και νέους.
-> Εικαστικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης για παιδιά / Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Θοδωρής Παρασκάκης
Αυτά τα 10 χρόνια των Γιορτών Ρόκκας έχουν αφήσει και το υλικό αποτύπωμα τους στα χωριά: αφίσες, προγράμματα, έργα συμμετεχόντων από τα παλαιότερα εργαστήρια, αποθέματα υλικών από τις δράσεις και τα εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει κάθε δράση μας, θα συνεργαστούμε με εικαστικούς καλλιτέχνες για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο κάθε υλικού. Στο εργαστήριο αυτό παιδιά δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν παλαιότερα υλικά, να τους δώσουν νέα αξία και νόημα και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης μέσα από την ανακύκλωσή τους. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις εικαστικές τεχνικές και θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Στο τέλος της δράσης θα δημιουργηθεί έκθεση με τα έργα των παιδιών.
Πληροφορίες:
Κερά Μια Σκηνή "Το Παραμύθι"
Μέρος: Παραστάσεις και δράσεις σε όλο το χωριό της Κεράς
Ημερομηνία: 19 & 20 Αυγούστου 2023
Ώρες: 18:00 - 00:00
Τιμές εισιτηρίων:
15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)
Προπώληση: 12 ευρώ
Σημεία προπώλησης:
Θα ανακοινωθούν προσεχώς μαζί με την έναρξη της προπώλησης
#GiortesRokkas #GRokkas23 #10xroniaGiortesRokkas #TexnesGematesAugousto #CreteRegion #KeraMiaSkini
Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης / Region of Crete, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς “Η Αντωνούσα”, Δήμος Κισάμου 
SATURDAY, AUGUST 19, 2023 AT 6 PM – 12 AM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου