Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Θεατρική παράσταση “Το Μινόρε”


 Ενενήντα τέσσερα έως ογδόντα δύο χρόνια πριν.

Τόσο διαρκεί η ιστορία μας. Δώδεκα χρόνια.
Πειραιάς, δεκαετία του ’30.
Και η ζωή σε κλίμακα μινόρε, για τους ανθρώπους της βιοπάλης στην Κοκκινιά, στη Δραπετσώνα, στα Καμίνια, στο Πασαλιμάνι, στο Χατζηκυριάκειο… Για τους πρόσφυγες, που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους, να ενταχθούν στην επιφυλακτική, αφιλόξενη, ίσως, «αγκαλιά» των γηγενών… Για τους φτωχούς, άντε και για λίγους πλούσιους, για τους ανθρώπους της μέρας απανταχού της περιοχής και για τους ανθρώπους της νύχτας στην Τρούμπα και στα Βούρλα… Για τους ρεμπέτες και τις λίγες ρεμπέτισσες, για τους νταήδες και τους μάγκες, για όσους καταφθάνουν στο μεγάλο λιμάνι «για να πιάσουν την καλή», για όσους λένε και για όσους «πνίγουν» τον πόνο τους με μια πενιά, για όσους τραγουδούν για την αγάπη, για τον έρωτα, για το σεβντά τους, βρε αδερφέ, στις γειτονιές, στα «καφέ -σαντάν», στους τεκέδες, στα πρώτα μαγαζάκια με πάλκο, μπουζούκια και μπαγλαμάδες…
…και κάπου στα μέσα της δεκαετίας να ’σου κι ο Μεταξάς ο Ιωάννης με τη δικτατορία του, αυτήν της 4ης Αυγούστου, με τις διώξεις, με τη λογοκρισία, με το κλείσιμο των τεκέδων, με τον Μανιαδάκη του, τον υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας της «εθνικής κυβερνήσεώς» του να μετέρχεται πάσης μεθόδου και να εξαπολύει κυνηγητό για την εξασφάλιση της «τάξης και της ηθικής».
Και η ζωή για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας συνεχίζεται με τα μινόρε και τα ματζόρε της, με τα πάνω της και τα κάτω της.
Μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τους πρώτους μήνες της Κατοχής, με τις στερήσεις, την πείνα, τους πατριώτες, τους καταδότες, τους αγωνιστές και τους μαυραγορίτες…
Όλα αυτά, όλη τους η ζωή, χώρεσε σε μια πενιά, σε ένα «μινόρε της αυγής»…

Η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Το Μινόρε”.
Θεατρική διασκευή: Δημήτρης Χαλιώτης
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Γκοτζαμάνης
Τους ρόλους υποδύονται:
Μαρία Γαλάνη, Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, Αθηνά Δρακάκη, Ηλιάνα Ζαφειράτου, Ανδρέας Καρπέτης, Βίβιαν Κωτσάκη, Έλενα Λάμπου, Αλέξανδρος Μανταγκιώζης, Θανάσης Μητσάτσικας, Μανίνα Παπαδοπούλου, Σταύρος Σακελλαρίου, Νάντια Σγούρα, Μάκης Σταμουλαράς, Νίκος Τσουκαλαδέλης, Δημήτρης Τσουκαλάς, Δημήτρης Χαλκιάς, Έβελυν Χώχου, Παντελής Τσέλιος, Μπάμπης Παπαθανασίου.

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Αλεξίου (μπουζούκι), Γιάννης Βλαχογιάννης (μπουζούκι), Κώστας Αναστασίου (κιθάρα), Γιώργος Παπαδόπουλος (κιθάρα), Βασιλική Κλεισιάρη (βιολί), Ευγενία Σουμελίδου (ντέφι), Γιώργος Γκοτζαμάνης, Αλέξης Τσιτσιμπής, Δημήτρης Μωυσίδης.
Συντελεστές:
Σχεδιασμός artwork αφίσας: Ηρακλής Ευαγγελόπουλος
Φιλοτέχνηση αφίσας & Δημιουργία προωθητικού υλικού: Αθηνά Δρακάκη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Σπυριδούλα Καφφέ
Ψιμυθιολόγος: Ιωάννα Αλαφροπάτη
Φωτισμός: Γιώργος Αργύρης
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΣΚΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ


 Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Κερατέας σας προσκαλεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όπου η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό πρόγραμμα, με μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Η αναβίωση της Τόσκας του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2024. Η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.
Η Τόσκα του Ούγκο ντε Άνα είναι συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπής στο πνεύμα του συνθέτη, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, ένας τεράστιος σταυρός με τον εσταυρωμένο, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής, πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή.
Για την παραγωγή αυτή η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών της όπερας με διεθνή ακτινοβολία. Στον ρόλο της Φλόριας Τόσκα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει τις σπουδαίες υψιφώνους Γεβγκένια Μουραβιέβα και Τσέλια Κοστέα. Στον ρόλο του Μάριο Καβαραντόσσι δύο εξαιρετικοί τενόροι, ο Ρικκάρντο Μάσσι και ο Καρλ Τάννερ. Στον ρόλο του Σκάρπια δύο κορυφαίοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Γιάννης Γιαννίσης.
Μαζί τους οι διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Γιάννης Καλύας κ.ά
• Συμμετοχή 28€ μέλη/νέοι 30€ μη μέλη (περιλαμβάνει πούλμαν και εισιτήριο στο άνω διάζωμα, κερκίδα 8 - μπροστινές σειρές)
• Αναχώρηση στις 19:30 από Κεντρική πλατεία Κερατέας
• Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 6977452498, 6932221477 & 6984614675
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Athens Irish Festival 2024

 

Το 3ο Athens Irish Festival ανοίγει τις πόρτες του 24-26 Μαΐου, μπείτε σ έναν σμαραγδένιο κόσμο!

🍀 (english below) Μία τριήμερη γιορτή μουσικής, χορού και τέχνης, αφιερωμένη στην Ιρλανδία. Θα μας βρείτε σε νέα τοποθεσία, πράσινη όπως μας αρμόζει και πολύ προσβάσιμη με το μετρό.
✔️ 12 συναυλίες από Ιρλανδούς και εγχώριους καλλιτέχνες
✔️ Guinness απ' το βαρέλι, κοκτέιλ και άλλα θεματικά ποτά
✔️Πεντανόστιμες επιλογές φαγητού
✔️ 30+ θεματικοί πάγκοι χειροτεχνών
✔️ 8 σεμινάρια
✔️Γωνιά φιλαναγνωσίας/Nook of stories για μικρούς και μεγάλους
... και πολλά άλλα!
Είσοδος δωρεάν!
(Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν μικρή συνεισφορά η οποία καταβάλλεται απευθείας στους καλλιτέχνες)
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα!
▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️ ▪️
The 3rd Athens Irish Festival is opening its doors 24th-26th of May, step into a world of green!🍀 A 3-day celebration of music, dance and art, dedicated to Ireland. You will find us in a new location , green as it is fitting and very accessible through the metro.
✔️ 12 Live concerts by Irish and local artists
✔️ Guinness straight from the barrel, whiskey cocktails and other thematic drinks
✔️Mouthwatering food options
✔️ 30+ thematic crafters and artists stalls
✔️ 8 workshops
✔️Nook of stories for young and old bookworms
... and much more!
Free entrance!
(Workshops have a small donation that is paid directly to the artists)
Schedule to be announced soon!
Poster art: Eleni Tsami @eilidheln
Άλσος Περιστερίου

“Je reviens” στο ξενοδοχείο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ


 Το φωνητικό σύνολο renÉssence παρουσιάζει στις 20 & 21 Μαΐου τη µουσική παράσταση “Je reviens”, σε σκηνοθεσία Κωστή Γλύκαντζη, στο εµβληµατικό ξενοδοχείο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ.

Πρόκειται για µια µουσική αφήγηση που συνδυάζει ένα ποικίλο χορωδιακό ρεπερτόριο, µε ερωτικές επιστολές από σηµαντικούς λογοτέχνες και ποιητές.
Η χορωδιακή µουσική των Saint-Saëns, Holst, Μπαλτάς, van der Laag, Πολέµη κ.α σε συνδυασµό µε τις ερωτικές επιστολές του Σεφέρη, Σικελιανού, Ρεµπώ, Βερλαίν κ.α., αποσκοπούν στο να αναδείξουν τις διάφορες διαστάσεις του έρωτα.
❁ renÉssence Vocal Ensemble: Ζωή Δηµοπούλου, Σοφία Κετεντζιάν, Αµαλία Μπελιά, Ελεωνόρα Ζαχαριά, Αλέξανδρος Κοµνάς, Ζαννής Καντεράκης
❁ Σκηνοθεσία: Κωστής Γλύκαντζης
❁ Με την υποστήριξη της: Artivistas Group
❁ Φωτογραφίες: Κατερίνα Δηµοπούλου
*Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων*
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
Το renÉssence Vocal Ensemble είναι ένα acapella φωνητικό σύνολο που δηµιουργήθηκε το 2019 στην Κέρκυρα. Αποτελείται από 7 νέους µουσικούς, απόφοιτους του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών και παλαιά µέλη του Φωνητικού Συνόλου του Ιονίου Πανεπιστηµίου. Το σύνολο εκτελεί ένα ευρύ φάσµα ρεπερτορίου που εκτείνεται από την Αναγέννηση µέχρι και τον 21ο αιώνα. Ενίοτε, επιλέγει να συνδυάζει την χορωδιακή µουσική µε την κίνηση αλλά και µε το λόγο, δίνοντας της µια φρέσκια µατιά. Από το Σεπτέµβρη του 2021 έχει έδρα την Αθήνα, όπου έκανε την πρώτη του εµφάνιση µε τη φωνητική performance "The Road Home", το Μάρτιο του 2022. Το Σεπτέµβρη του 2022 παρουσίασε το ίδιο πρόγραµµα στις Εκδηλώσεις Ιερής Μουσικής: Sacrέ στην Κέρκυρα, ενώ συµµετείχε ως εργαστηριακό σύνολο σε masterclass µε το βρετανικό φωνητικό σύνολο The Gesualdo 6. Έχει τραγουδήσει στις Ευρωπαϊκές Μέρες Νεολαίας στο Ζάππειο Μέγαρο ενώ το Μάρτιο του 2023 παρουσίασε τη συναυλία “A Dream” σε ναούς της Αθήνας. Το Σεπτέµβριο του 2023, έπειτα από ανάθεση του συνθέτη Μάνθου Δαµίγου, ηχογράφησε και βιντεοσκόπησε το έργο του “A Dream”.
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
Κωστής Γλύκαντζης
Είναι απόφοιτος του τµήµατος Νοµικής του Ε.Κ.Π.Α. και του τµήµατος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Από το 2022 σπουδάζει Σκηνοθεσία στη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης και ηθοποιός µε τον Χάρη Φραγκούλη στην παράσταση Ο Ταξιδιώτης (Θέατρο Tempus Verum εν Αθήναις).

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

H Μπέσσυ Αργυράκη και η Σοφία Αρβανίτη στο χειμερινό Θέατρο Άλσος!

 

Μπέσσυ Αργυράκη – Σοφία Αρβανίτη στο Θέατρο Άλσος την Πέμπτη 16 Μαΐου!

Γιατί το πάρτι είναι εδώ!
H Μπέσσυ Αργυράκη γεμάτη ζωντάνια, χαμόγελο, έχει καταφέρει δεκαετίες τώρα να κρατά μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας. «Μια θάλασσα γαλάζια», «Κορμί κι αλάτι», «Αθήνα μάνα μου», «Μεγάλη στιγμή», «Μάθημα σολφέζ», «Έλα ξανά», «Πιο δυνατά», «Ακατάλληλο για ανηλίκους», «Σαν ένα όνειρο», «Σκόρπια φιλιά» και πολλές ακόμα επιτυχίες την κάνουν μοναδική!
Η Σοφία Αρβανίτη με μια εξαιρετική φωνή που διαπερνά τα διαφορετικά είδη μουσικής, χάραξε τον δικό της ξεχωριστό δρόμο. Την Πέμπτη 16 Μαΐου έρχεται στο Θέατρο Άλσος με τα τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει όπως το διαχρονικό πια «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια», μεγάλες επιτυχίες των Μιχάλη Ρακιντζή, Νίκου Καρβέλα, Κώστα Χαριτοδιπλωμένου και πολλών άλλων αλλά και το ντουέτο «Πεθαίνω στην ερημιά» που είχε ερμηνεύσει μαζί με την Bonnie Tyler και είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία.
Η αιώνια έφηβη Μπέσσυ, η τραγουδίστρια της χαράς αλλά και της ποιότητας, συναντά την εκρηκτική και πανέμορφη Σοφία, που μαζί με τους μουσικούς τους, υπόσχονται μια υπέροχη, ξεχωριστή μουσική βραδιά!
Μπέσσυ Αργυράκη – Σοφία Αρβανίτη! Έτοιμες να μας ξεσηκώσουν και να μας ταξιδέψουν στα καλύτερά μας χρόνια με τα τραγούδια και την ενέργειά τους! Ένα μουσικό ταξίδι από την πλούσια διαδρομή τους με τραγούδια διαχρονικά, που αγαπήσαμε, που ερωτευτήκαμε, που έχουν μείνει στην καρδιά μας, τραγούδια που περνάς καλά, τραγούδια που χορεύεις με πάθος…
Ένα πάρτι από εκείνα της δεκαετίας του ‘70 – ‘80 που έχουν μείνει στην ιστορία... Ένα πάρτι για εκείνους που το χάρηκαν αλλά και για τους νεότερους που θέλουν να το ζήσουν!
Μην το χάσετε!

Θέατρο Άλσος - Theatro Alsos