Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών παρουσιάστηκαν έργα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου

 

Εκδήλωση με έργα του συνθέτη Π. Καρούσου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών Υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024. Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο διεθνής οργανισμός International Action Art, τίμησαν σε μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση τους ήρωες της εθνικής επανάστασης του 1821, Μάρκος Μπότσαρης και Λόρδος Βύρων, "Δύο Αγνοί αγωνιστές υπέρ της Ελευθερίας".

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν με επιτυχία έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Η σοπράνο Hlin Leifsdottir ερμήνευσε το τραγούδι «Κόρη των Αθηνών» σε ποίηση Λόρδου Βύρωνα, και ο τενόρος Γιάννης Δάρρειος ερμήνευσε το τραγούδι «Εἰς τὸν Μάρκο Μπότσαρη». Στο πιάνο συνόδεψε η Χριστιάνα Μάνου.
Ο κύριος Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και Γενικός Πρόεδρος και CEO του INTERNATIONAL ACTION ART, εκφώνησε και ευχαρίστησε τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και τους καλλιτέχνες και τους απένειμε τιμητικούς επαίνους. Παραβρέθηκαν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου και πλήθος κόσμου. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειας συγγενείς του Μάρκου Μπότσαρη. Την παρουσίαση έκαμε η πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ελένη Γκόγκου.








































Anna & Margot - Εμπνευσμένο από το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής


 Anna & Margot

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας Ράικου «Anna & Margot» σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα.
Το έργο ξεκινάει τις παραστάσεις του την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής (Αγίου Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός) και θα παίζεται έως 22/5 κάθε Τετάρτη στις 9:15μμ.
Το έργο «Anna & Margot» είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, ένα θέατρο ντοκουμέντο με μυθοπλαστικά στοιχεία. Οι δύο χαρακτήρες, σ’ ένα μεσοδιάστημα ζωής και θανάτου, βιώνουν την αναμονή και τον εγκλωβισμό ενώ προβληματίζονται σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης φύσης. Σ’ αυτόν τον ‘‘τόπο’’ οι δυο αδερφές, η 14χρονη Άννα και 17χρονη Μάργκοτ, μιλούν για τη ζωή τους πριν τον πόλεμο, για τη ζωή τους στο καταφύγιο, στα τρένα, στο στρατόπεδο.
Μέσα από παιχνίδια ρόλων, αξιοποιώντας την τεχνική «θέατρο εν θεάτρω», ο θεατής γίνεται μάρτυρας της επανασύνδεσης της αδερφικής τους σχέσης που είχε παραμεληθεί μέσα στα χρόνια της ζωής τους αλλά και της σκληρότητας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια των δύο έφηβων κοριτσιών. Οι διάλογοί τους είναι ‘‘θήκες’’ που μεταφέρουν την ανάγκη τους να ζήσουν, να ερωτευτούν, να αγαπήσουν και να μεγαλώσουν. Αφήνουν πίσω τους ένα τεράστιο μνημείο και μια ερώτηση που αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Ο άνθρωπος, έχει καλοσύνη μέσα του;
Σημείωμα της συγγραφέως
Η Άννα Φρανκ, σύμφωνα με το προσωπικό της ημερολόγιο καθώς και με βάση άλλες αναφορές, ευχόταν συχνά να γίνει διάσημη. Ένας ισπανικός μύθος αναφέρει ότι οι πεθαμένοι εξαφανίζονται πραγματικά μόνο όταν πάψει να τους θυμάται και ο τελευταίος άνθρωπος πάνω στη γη. Έτσι, μετά τη ζωή τους στο μεσοδιάστημα ζωής και θανάτου, η Άννα μένει για πάντα ζωντανή στις μνήμες μας ενώ η Μάργκοτ συμβολικά εξαφανίζεται στη λήθη. Οι ηρωίδες είναι η αφορμή για τη σύνθεση του θεατρικού κειμένου που φέρνει για ακόμη μια φορά τα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος των Εβραίων μπροστά στα μάτια των θεατών. Παίζοντας ένα παιχνίδι ρόλων, οι χαρακτήρες αναβιώνουν ξανά και ξανά τις αναμνήσεις της επίγειας ζωής τους και φιλοσοφούν. Μας παρουσιάζουν τόσο τις προσωπικές τους ιστορίες όσο και τις ιστορίες ανθρώπων που σημάδεψαν την πορεία τους. Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται συχνά κατά τη διάρκεια των δράσεων για να κρατηθεί το έργο στα πλαίσια της μυθοπλασίας και να διατηρήσει τον οικουμενικό του χαρακτήρα, καθώς τα κορίτσια αυτά θα μπορούσαν να είναι οποιαδήποτε κορίτσια ... [Κωνσταντίνα Ράικου]
Σκηνοθετικό σημείωμα
Στιγματισμένο παρελθόν, μεταφυσικό παρόν, δυσοίωνο μέλλον
Το έργο συνομιλεί με το σήμερα με κειμενικές και σκηνοθετικές αναφορές τόσο σε σχέση με τον εγκλεισμούς και αποκλεισμούς στο σύγχρονο κόσμο όσο και με τους πολυετείς πολέμους που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Τα δυο κορίτσια θα μπορούσαν να είναι οποιεσδήποτε ψυχές βίωσαν ή βιώνουν ακόμη, την αθλιότητα του πολέμου και την τραγωδία της προσφυγιάς.
Στην παράσταση, μέσα από μια χρονική ρωγμή και με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, παρακολουθούμε δυο αθώα πλάσματα να σκαλίζουν την μνήμη μας, να αφυπνίζουν την συνείδησή μας και να αγγίζουν την πιο ευαίσθητη και ανθρώπινη χορδή μας. Αυτή που θα έπρεπε να ηχεί συνεχώς σε όλους μας. Γιατί δεν επαναστάτησε τότε κανείς, γιατί το γεγονός της γενοκτονίας αποσιωπήθηκε τότε, γιατί το ίδιο συμβαίνει σήμερα; Τελικά, «γίνεται να υπάρξουμε και με διαφορετικό τρόπο; Με την αγάπη;» αναρωτιούνται οι χαρακτήρες στο τέλος του έργου. Ανοιχτά ερωτήματα πάνω στα οποία ο θεατής καλείται να στοχαστεί. [Γιώργος Δρίβας]
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Κωνσταντίνα Ράικου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής με κατεύθυνση στη Φιλοσοφία. Αποφοίτησε το 2020 ενώ ήδη τελείωνε το πρώτο έτος της Δραματικής σχολής «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη». Το καλοκαίρι του 2022 παίρνει το Δίπλωμα του ηθοποιού.
Έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με τους σκηνοθέτες, Κοραή Δαμάτη στην παράσταση «Ενός λεπτού Φωνή» (2022), με την ομάδα Simultane στην παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» (2023), με τον σκηνοθέτη παιδικού θεάτρου Δημήτρη Αδάμη (2023-2024) και με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη του Bayreuth Baroque Festival, Max Emanuel Cencic στην όπερα Flavio τον Σεπτέμβριο του 2023.
Από τον Οκτώβριο του 2023 έως και σήμερα, είναι υπεύθυνη καλλιτεχνικής οργάνωσης και θεατρική εμψυχώτρια στο συμπεριληπτικό θεατρικό εργαστήρι «Από τις λέξεις στη σκηνή» σε συνεργασία με το εργαστήρι συμπεριληπτικού θεάτρου και χορού ΙΣΟΝ.
Παράλληλα με την επαγγελματική σταδιοδρομία στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, η Κωνσταντίνα Ράικου παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση στη Διδακτική Θεάτρου.
Το 2023 έγραψε το θεατρικό έργο «Anna & Margot» το οποίο παρουσιάζεται τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024 στο θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής» σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα. Η Κωνσταντίνα Ράικου πρωταγωνιστεί στην παράσταση, στο ρόλο της Άννας Φρανκ.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Κωνσταντίνα Ράικου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Salvatore Bezzi (Σαλβατόρε Μπέτσι)
Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών, κοστούμια: Μέλπω Κασαπίδου
Κίνηση: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Δρίβας, Σάββας Σουρμελίδης
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ), Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ)
Φωτογραφίες παράστασης: Στάθης Δουβλέκας
Γραφιστικά: Λάμπρος Πρέντζας
Trailer: Γιάννης Βάκρινος
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου
INFO
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 21:15
Από 3 Απριλίου έως 22 Μαΐου 2024
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής
Αγίου Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός 10447 Αθήνα, https://shorturl.at/bG049
τηλ: 210 3425 637 ⦁ email: vafeiotheater@gmail.com
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 13 € (κανονικό), 10 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, άνεργοι, αμεα, ομαδικό άνω των 10 ατόμων, ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)
Προσφορά προπώλησης Ticket services έως 30/3: 10 €
https://www.ticketservices.gr/event/anna-and-margot/
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
fb ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ⦁ https://www.facebook.com/TheatroVafeio
fb Anna & Margot ⦁ https://www.facebook.com/profile.php?id=61557022858293
instagram ⦁ https://www.instagram.com/anna_and_margot/
Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής


HAU Movie Club: Dead Ringer

 

Το HAU Movie Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε συνεργασία με τη Mooviereel αποτίει φόρο τιμής στην Bette Davis με την ειδική προβολή της ταινίας του Paul Henreid, «Το Έγκλημα της 9ης Λεωφόρου» (Dead Ringer).

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 19:15 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο.
Στην ταινία η Bette Davis υποδύεται τις δίδυμες αδερφές Edith και Margaret, οι οποίες δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Η Edith είναι ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ η Margaret είναι πλέον πλούσια. Μετά από έναν καυγά η Edith θα δολοφονήσει την αδερφή της και θα πάρει τη θέση της στην υψηλή κοινωνία.
Η ταινία αποτελεί θρίλερ του είδους γκραν γκινιόλ, με την Bette Davis να αποτελεί την βασιλισσα του είδους, ειδικά μετά την επιτυχία της ταινίας του 1962, «Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» (What Ever Happened to Baby Jane)». Είναι βασισμένη στο διήγημα του Ριάν Τζέιμς με τίτλο «La Otra» και διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τους Άλμπερτ Μπάιχ και Όσκαρ Μιλάρντ.
«Το Έγκλημα της 9ης Λεωφόρου» είναι η δεύτερη φορά που θα δούμε την μεγάλη ηθοποιό σε διπλό ρόλο, μετά την ταινία παραγωγής 1946, «Κλεμμένη Ευτυχία» (A Stolen Life). 
Hellenic American Union

«Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» @ΑΣΤΟΡ


 Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «Σινεμά στη γλώσσα μας», το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σχεδιάζει την ενέργεια «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου», μια γιορτή της ελληνικής ταινίας, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024. Όλες οι ελληνικές ταινίες της περιόδου 2020-23, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, με τιμή εισιτηρίου 3€

Πρόγραμμα προβολών @ΑΣΤΟΡ
17:15
ΑΚΟΕ KAI AMΦΙ (2022) – 71′ | Σκηνοθεσία: ΙΩΣΗΦ ΒΑΡΔΑΚΗΣ | Ντοκιμαντέρ | info: https://laikaproductions.gr/.../akoe-amfi-i-istoria-mias.../
18:45
ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥ (2022) – 8′ | Σκηνοθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΠΑΣ | Κινούμενα Σχέδια.
ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ (2022) – 94′ | Σκηνοθεσία: NIKOΣ ΠΑΣΤΡΑΣ | Μυθοπλασία **Θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στο Νίκο Πάστρα και την Ελίνα Ψύκου!
21:00
MΙDNIGHT SKIN (2023) – 40′ | Σκηνοθεσία: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ | trailer: https://youtu.be/8O2o30Y_Ha4?si=yH1cR1JslQZF-VBq **Θα ακολουθήσει Q+A με τον Μανόλη Μαυρή
22:00
ΕΜΜΟΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (2022) – 88′ | Σκηνοθεσία: REA WALLDEN **Θα ακολουθήσει Q+A με τις Ρέα Βαλντέν & Αντουανέττα Αγγελίδη
ΣΤΑΔΙΟΥ 28 (ΣΤΟΑ ΚΟΡΑΗ), 105 64 Athens, Greece