Μόσχα, 23 Φεβρουαρίου 2016. Με επιτυχία εγκναινιάστηκε την Πέμπτη 18 Φεβουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (γνωστής και ως «Βιβλιοθήκη « “Λένιν”») η έκθεση βιβλίου «Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας στη ρωσική βιβλιογραφική παράδοση της περιόδου 18ου – 21ου αι.», που αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) στο πλαίσιο δράσεων του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.
Εγκαινιάζοντας την έκθεση η Γενική Διευθύντρια Εξειδικευμένων Τμημάτων της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας Μαρία Γιερμακόβα αναφέρθηκε στο ευρύτατο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού της Ρωσίας για την αρχαία ελληνική μυθολογία, γεγονός που πιστοποιεί η πληθώρα εκδόσεων από το 17ο αι. και έπειτα, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις με υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας εικονογραφίες, χρονικά, χάρτες, μουσικές εκδόσεις, εικονογραφημένες εκδόσεις, καθώς και σημαντικός αριθμός χειρογράφων, όπως χειρόγραφο του Γκόγκολ για τον αρχαίο μύθο ή ρωσικό Χρονικό του 17ου αι., διακοσμημένο με 111 μινιατούρες, που εκτίθενται στην έκθεση.
Στο χαιρετισμό της η διεθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά και τεράστια τιμή να εγκαινιάζουμε μία τόσο αξιόλογη ως προς τον πνευματικό πλούτο εκθεμάτων έκθεση στους χώρους της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας, πόσω μάλλον που για την πραγμάτωση του δεδομένου εγχειρήματος κινητοποιήθηκαν και εργάστηκαν διάφορα τμήματα της Βιβλιοθήκης, όπως το Τμήμα Χειρογράφων και Σπανίων Βιβλίων, το Μουσειου του Βιβλίου, το Τμήμα Εικαστικών, το Τμήμα Μουσικού Υλικού, καθώς και τα βασικά αρχεία της Βιβλιοθήκης. Η ίδια επεσήμανε ότι ο αρχαίος μύθος αποτελεί ένα σημαντικών διαστάσεων φιλοσοφικό εργαλείο, μέσα από το οποιο παρατηρούμε τις αγωνίες και τα ζητήματα, που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, τη σχέση του με τους συνανθρώπους του, τον περίγυρό του, τον εσωτερικό του κόσμο, τον τρόπο που αντιμετωπίσει τη μοίρα-πεπρωμένο, το σύμπαν, τις ανώτερες δυνάμεις.
Η Δώρα Γιαννίτση δεν παρέλειψε να τονίσει ότι με τη Βιβλιοθήκη μάς συνδέει πολύχρονη συνεργασία και φιλία ότι κατά τη διάρκεια της 10ετούς δράσης μας, μια από τις ουσιαστικότερες, σπουδαιότερες και αρτιότερες εκδηλώσεις υπήρξε η διοργάνωση, τον Οκτώβριο του 2007, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 180 ετών της θρυλικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, έκθεσης βιβλίου «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας» (κορυφαία στιγμή στην κοινή ιστορική πορεία των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων), που συνοδεύθηκε από επιστημονική ημερίδα (τα πρακτικά της οποία στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν), καθώς και από έκδοση δίγλωσσου βιβλιογραφικού οδηγού με το περιεχόμενο των εκθεμάτων και περιγραφή αυτών.
Η τελετή εγκαινίων εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνικός διευθυντής ο σκηνοθέτης Γκεόργκιι Τσερβίνσκι) και το Χορευτικό Συγκρότημα του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική διευθύντρια ηΤατιάνα Τσόρναγια). Οι ηθοποιοί του θεατρικού μας Εργαστηρίου παρουσίασαν αποσπάσματα από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και σύγχρονη ελληνική δραματουργία (διάλογος Οδυσσέα και Τεύκρου από την τραγωδία του Σοφοκλή "Αίας"από τους Γκεόργκιι Τσερβίνσκι και Βλαντίμιρ Σέτσκιν, απόσπασμα από το μονόλογο του Оρέστη από την ομώνυμη τραγωδία του Γιάννη Ρίτσου "Ορέστης" από τον Βλαντίμιρ Σέτσκιν, μονόλος της Еλένης από τις "Τρωάδες" τουЕυριπίδη σε εκτέλεση Мαργαρίτας Μπέσοβα και ο μονόλογος της Аνδρομάχης επίσης από την τραγωδία του Еυριπίδη"Τρωάδες" σε εκτέλεση Δώρας Γιαννίτση), ενώ τα μέλη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος μάς ταξίδεψαν, με τη χορευτική τους ερμηνεία, σε περιοχές της Θράκης και των Αιγαιοπελαγίτικων Νήσων.
Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από τα εγκαίνια της έκθεσης «Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας στη ρωσική βιβλιογραφική παράδοση της περιόδου 18ου – 21ου αι.».
Η Έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 18 Μαρτίου 2016 (καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ώρες λειτουργίας 12.00-18.00).
Σας περιμένουμε στη διεύθυνση:
Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας (πρώην «Βιβλιοθήκη «Λένιν»):
3/5, Vozdvizhenka str., 3rd entrance, blue hall-conference hall, 3 floor.
Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου