Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μανώλης Πιτέλης: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Μανώλης Πιτέλης: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή


Ο Μανώλης Πιτέλης, επικεφαλής των Εκδόσεων «Η Άγνωστη Καντάθ», συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους, ανερχόμενους Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα το 1962 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από τη Θάσο, όπου και περνούσα πολλά από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων. Από κείνη την εποχή θυμάμαι λίγες φιλίες (μερικές διατηρούνται ακόμα) και πολύ διάβασμα, με πιο αγαπημένα αναγνώσματα τα βιβλία του Ιουλίου Βερν.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Θα έλεγα ότι καθοριστικό βιβλίο για μένα υπήρξε Η Πόλη και τ’ Άστρα του Άρθουρ Κλαρκ, κυρίως γιατί ήταν το πρώτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που διάβασα και, λόγω της εντύπωσης που μου έκανε, μου άνοιξε τις πόρτες γι’ αυτό το λογοτεχνικό είδος που εξακολουθεί να με συγκινεί μέχρι σήμερα.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότης και πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Η εκδοτική μας παρουσία ξεκίνησε το 1999. Αλλά «Η Άγνωστη Καντάθ» προϋπήρχε ως βιβλιοπωλείο της φανταστικής λογοτεχνίας από το 1993. Λειτουργώντας το βιβλιοπωλείο, και με δεδομένη την αγάπη μας για την επιστημονική φαντασία, το fantasy και τον τρόμο, ήταν επόμενο να περάσουμε και στην έκδοση στα ελληνικά κάποιων έργων που θεωρώ σημαντικά.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Η επιχείρηση είναι μικρή, οικογενειακή, και οι τίτλοι που εκδίδονται δεν ξεπερνούν τους δύο με τρεις τον χρόνο. Αναλαμβάνουμε προσωπικά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που απαιτείται για την έκδοση και έχουμε γνώμονα πάντα τον σεβασμό στον αναγνώστη.
Ο μεγαλύτερος αγώνας είναι να εξακολουθούμε να χαιρόμαστε τη δουλειά που κάνουμε, όταν οι συνθήκες γύρω είναι τόσο αντίξοες.  
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
«Η Άγνωστη Καντάθ» στοχεύει στην ποιότητα, αφού η ποσότητα δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Όλα τα βιβλία που έχουμε εκδώσει είναι σημαντικά, στο είδος του το καθένα. Όμως, σπουδαιότερο όλων θεωρώ Το Πουλί του Θανάτου του Χάρλαν Έλισον, μια διάσημη συλλογή ανατριχιαστικών ιστοριών για τους παράξενους, καινούργιους «θεούς» του σύγχρονου κόσμου από έναν εκρηκτικό, καυστικό, ιδιαίτερα ευφυή συγγραφέα. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτή τη δουλειά, που μεταφράστηκε εξαιρετικά από την κ. Χρύσα Τσαλικίδου.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Οι δύο τόμοι με τα Λαβκραφτικά διηγήματα του Ρόμπερτ Μπλοχ, Ο Φύλακας της Πύλης και Η Σκιά στο Κωδωνοστάσι, ήταν μία επιλογή που περίμενα ότι θα τύχει περισσότερης εκτίμησης από το ειδικό αναγνωστικό κοινό, αφού πρόκειται για τη σημαντική συνεισφορά του συγγραφέα στην περίφημη Μυθολογία Κθούλου.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Έχουμε στα σκαριά μια τριλογία fantasy του Μπρεντ Γουίκς, το «Night Angel Trilogy», της οποίας το πρώτο βιβλίο θα κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα με τίτλο Ο Δρόμος των Ίσκιων. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό κείμενο, με δράση και συγκλονιστικούς χαρακτήρες, από έναν πραγματικό λογοτέχνη.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα;
Διαβάζω γύρω στα πέντε-έξι βιβλία τον μήνα, ταυτόχρονα. Δηλαδή, ανάλογα με την ώρα, τη διάθεση, την κούραση, το πού βρίσκομαι, επιλέγω ένα από τα πέντε-έξι που έχω αρχίσει, και αυτό συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει και να αντικατασταθεί από κάποιο καινούργιο.
Λαμβάνετε χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων;
Ναι, μου στέλνουν κατά καιρούς χειρόγραφα, αλλά συνήθως εξηγώ πως ίσως πρέπει να τα υποβάλουν σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους, που μπορούν να διαφημίσουν και να διακινήσουν καλύτερα τα έργα ενός νέου συγγραφέα.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Δεν έχω καμιά ιδιαίτερη σχέση μ’ αυτό. Ως αναγνώστης προτιμώ να κρατώ στα χέρια μου το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, που το χαίρομαι συνήθως με όλες τις αισθήσεις. Κατά συνέπεια, και ως εκδότης δεν έχω σκεφτεί ακόμα την εκδοχή του e-book. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείω να στραφούμε κάποια στιγμή και στην κυκλοφορία ηλεκτρονικών βιβλίων.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση και πώς την αντιμετωπίζετε;
Δεν νομίζω πως εδώ χωρούν πρωτοτυπίες. Η κρίση μάς έχει επηρεάσει πολύ, όπως τις περισσότερες δουλειές και τους περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα θεωρώ πως το βιβλίο, όπως και το σύνολο της πολιτιστικής παραγωγής, έχει πληγεί ιδιαίτερα. Εμείς προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε απλώς επιλέγοντας σημαντικά έργα και αξιόλογους συνεργάτες, και ελέγχοντας τα έξοδά μας. Ο μεγαλύτερος αγώνας είναι να εξακολουθούμε να χαιρόμαστε τη δουλειά που κάνουμε, όταν οι συνθήκες γύρω είναι τόσο αντίξοες. Το παλεύουμε…
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Να μπορέσω να ασχοληθώ περισσότερο με το εκδοτικό κομμάτι της δουλειάς μου. Να εκτιμηθεί αυτή η προσπάθεια και να αντέξει «Η Άγνωστη Καντάθ» στους δύσκολους καιρούς. Να πληθαίνουν οι ενδιαφέροντες άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε πάνω στο είδος του φανταστικού, αλλά και γενικά πάνω στη λογοτεχνία και την τέχνη.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Ότι στη ζωή πρέπει να ξέρεις τι είσαι και να είσαι διατεθειμένος να γελάς μ’ αυτό.diastixo.gr
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ
κείμενο: Ράνια Μπουμπουρή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου