Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Αποκοπή και Επικόλληση: Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας - Cut and Paste: Dance advocacy in the age of austerity

Διεθνές Συνέδριο Χορού
 Αποκοπή και Επικόλληση: Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας
Cut and Paste: Dance advocacy in the age of austerity
 Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με τους φορείς Society of Dance History Scholars (SDHS) και Congress of Research in Dance (CORD), υπό την αιγίδα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, διοργάνωσε στην Αθήνα το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Χορού με τίτλο: «Αποκοπή και Επικόλληση: Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας» (Cut and Paste: Dance advocacy in the age of austerity). Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2015 το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον άξονα της οδού Πειραιώς κατακλύστηκαν από συνέδρους και συμμετέχοντες από 35 χώρες του κόσμου. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε μια ευχάριστη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που είχε ξεκινήσει από νωρίς με την προσέλευση συνέδρων που κατέκλυσαν το εξωτερικό αίθριο και τους ισόγειους χώρους. Τις υπόλοιπες ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε δεκατρείς χώρους σεμινάρια και εργαστήρια χορού με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς και διαλέξεις, παρουσιάσεις, στρογγυλές τράπεζες, συνεδριάσεις, συναντήσεις αποφοίτων, ανακοινώσεις βραβείων και άλλες παράλληλες δραστηριότητες. 

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις από έλληνες χορογράφους και χορευτικά σχήματα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίων που λειτούργησε παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, κατάφεραν να συγκεντρωθούν περί τους 70 ξενόγλωσσους τίτλους για τη θεωρία και πρακτική του χορού διεθνώς, οι οποίοι δωρίστηκαν στη Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» με σκοπό τον εμπλουτισμό της αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση και επιμόρφωση του ελληνικού κοινού αναφορικά με τη θεματική του χορού. 

Τέλος, στην ομαλή λειτουργία των ταυτόχρονων εργασιών του καταιγιστικού τετραημέρου βοήθησαν σαράντα πέντε εθελοντές, φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα. 

Το Διεθνές Συνέδριο Χορού πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ – ΠΕΠ «Αττική 2007-2013» και εντάσσεται στις δράσεις με τίτλο «Από την πράξη στην Θεωρία των Παραστατικών Τεχνών» και ειδικότερα στην Οργάνωση Διεθνών Δράσεων για τις Παραστατικές Τέχνες το 2014-2015 με τίτλο «Staging Invisibility». 


Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου