Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Κ.Ε.Π./Μάιος 2015 (λήξη σχολικής χρονιάς,Θεατρικό Φεστιβάλ,«Σλαβικό Στεφάνι») Недавние мероприятия ГКЦ - май 2015г.(окончание академ.года,театр.фестиваль,праздник «Славянский венок»,открытие греческого ресторана)

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σχολικού έτους 2014-2015 σε μία αβίαστη και ειλικρινή ατμόσφαιρα χαράς πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαϊου 2015 στο Κλασσικό Ορθόδοξο Γυμνάσιο «Μητροπολίτης Πλάτωνας (κατά κόσμον “Levshin”)», που λειτουργεί υπό την αιγίδα και στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου της Μόσχας (Nikolo-Perervinskyi Monastir), όπου από το Μάρτιο του 2014 το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έχει εντάξει την ελληνική γλώσσα και εν γένει την ελληνική παιδεία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου, κοινή εορτή των μαθητώв теν του Ορθόδοξου Γυνασίου και των μαθητών του Τμήματος Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας. Οι μαθητές του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας» παρουσίασαν πρόγραμμα, αφιερωμένο στη Εορτή της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Πνεύματος, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς ρωσικούς, αλλά και ελληνικού, χορούς και τραγούδια, ενώ οι μαθητές του Τμήματος της Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας  παρουσίασαν σε θεατρικό δρώμενο την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Η αρμόδια καθηγήτρια του συγκεκριμένου Τμήματος  Γεωργία Παπαδοπούλου,  η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προέβη σε μία σύντομη ανάλυση του ρόλου του θεατρικού δρώμενου ως παιδαγωγικού μέσου στην εκπαίδευση.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία συνεχάρηκε το Ορθόδοξο Γυμνάσιο για την ένταξη της ελληνικής παιδείας στο πρόγραμμά του. Η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στις μακραίωνες πολιτισμικές σχέσεις των δύο ομόδοξων λών, Ελλήνων και Ρώσων, ενώ ο ηγούμενος της Μονή πατέρας Βλαδίμηροςτόνισε τον ανθρωπιστικό-ουμανιστικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, η οποία την εποχή μας δέχεται πολυποίκιλες προκλήσεις, δια τούτο η ομοψυχία των ομόδοξων ορθοδόξων αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Με τη λήξη του θεατρικού δρώμενου Έλληνες και Ρώσοι μαθητές παρασύρθηκαν στο χορό, στέλνοντας μήνυμα για καθολική ειρήνη στον πλανήτη μας. Η κοινή τράπεζα, στη συνέχεια, επισφράγισε το κλίμα φιλίας, αδελφότητας, ομοψυχίας. Σε μία ατόσφαιρα ενθουσιασμού, χαράς, αρμονίας, ειρήνης, οι συμμετέχοντες και επισκέπτες της βρυδυάς ανανέωσαν την επόμενη συνάντησή τους για το άμεσο μέλλον και διατύπωσαν την κοινή πεποίθηση για περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνικής παιδείας και των ελληνικών σπουδών στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου.
В четверг 28 мая 2015г., в Центральной универсальной библиотеке им. Н.А. Некрасова, в удивительно теплой и дружественной атмосфере прошел праздник «Славянский венок»приуроченный Международному дню славянской письменности и культуры.
 В рамках вечера была организована выставка «Москва — город мира», подготовленная совместно с Центром международных культурных программ, на которой были представлены картины, скульптурные композиции и произведения декоративно-прикладного творчества мастеров со всей России.
Вечер был украшен проникновенным выступлением народной артистки России Ларисы Николаевны Трухиной и Вокального коллектива Греческого Культурного Центра (ГКЦ) под руководством ОльгиТанчевой и откомандированного из Греции педагога Инессы Эфремиду.
Мероприятие пополнилось выступлением директора ГКЦ Теодоры Янници, являющейся Лауреатом Фестиваля «Москва – Город Мира» (награждена в мае 2014г. за исполнение роли «Антигоны»), которая, помимо того, что представила деятельность Греческого культурного центра, коснулась и общих страниц в истории двух близких по духу, по ментальности, православных, единоверных народов., россиян и греков.
    Την Πέμπτη 28 Μαϊου 2015 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ν.Ι. Νεκράσοβ», σε  μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση «Σλαβικό στεφάνι», αφιερωμένη στην προσφάτως εορτασθείσα Διεθνή Ημέρα Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Μόσχα — πόλη του κόσμου», που αποτελεί συνδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Διεθνών Πολιτιστικών Προγραμμάτων, στην οποία εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εφηρμοσμένης τέχνης καλλιτεχνών από ολόκληρη τη Ρωσία.
Η βραδυά εμπλουτίσθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την εξαιρετικά εκφραστική ρωσίδα τραγουδοποιό, που φέρει τον τίτλο του καλλιτέχνη του λαούΛαρίσα Τρουχινά, καθώς και από τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.)με επικεφαλής την Όλγα Τάντσεβα και την εν Μόσχα αποσπασμένη από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας,  εκπαιδευτικό-μουσικό Ινέσσα Εφραιμίδου. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από ομιλία της διευθύντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση –βραβευμένης το Μάιο του 2014 από το ως ανωτέρω αναφερόμενο Κέντρο Διεθνών Πολιτιστικών Προγραμμάτων με το βραβείο «Μόσχα — πόλη του κόσμου» για το ρόλο της Αντιγόνης στην ομώνυμη παράστασή μας-, η οποία αφ΄ενός παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα του Κ.Ε.Π., αφ΄ ετέρου αναφέρθηκε στις κοινές σελίδες ιστορίας των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν μακραίωνοι δεσμοί κοινής ιστορίας, πολιτισμού, νοοτροπίας, κοσμοθεωρίας.   
Ευχαριστούμε τη διοίκηση της Βιβλιοθήκης «Ν.Ι. Νεκράσοβ» για τη συνεργασία και εκφράζουμε την πεποίθησή μας για περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIENNA MOZART ORCHESTRA