Ξεχωριστές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει κι εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-24 Ιουλίου στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Παρόλο που οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια δεν άφησαν ανεπηρέαστη την διοργάνωση, η βασική επιδίωξη- στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων-παραμένει η διατήρηση του υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και ο διάλογος με τις σύγχρονες εξελίξεις.
Μέσα απ΄αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα του εφετινού 21ου Φεστιβάλ παρουσιάστηκε στις 15 Ιουνίου από την καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου η οποία αναφέρθηκε στον πολύπλευρο χαρακτήρα της διοργάνωσης: πέρα από τις παραστάσεις, τον τόνο δίνουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες...
Το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Χορού δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους νέους και αναδυόμενους καλλιτέχνες. Οι ξένες παραστάσεις εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές ηπείρους, την Ευρώπη (Ιgor and Moreno), την Αφρική (Dada Masilo) και την Ασία (Wen-Chi Su) απ΄όπου δεν έχουμε την ευκαιρία συχνά να βλέπουμε δείγματα σύγχρονου χορού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί και τέσσερις Ελληνες δημιουργούς: την Λίντα Καπετανέα (W Memorabilia, 24/7, Μέγαρο Χορού) την Μέντη Μέγα (Transforming Me/ 21/7, Μέγαρο Χορού) , την Μαριέλα Νέστορα (η οποία θα διδάξει ένα χορογραφικό εργαστήρι με τίτλο 360 μοίρες) και τον Ευρυπίδη Λασκαρίδη (Relic, 23/7, Μέγαρο Χορού).
Με μια ματιά
Αναφορικά με τις συμμετοχές από το εξωτερικό, η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Dada Masilo από την Νότιο Αφρική βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών σκηνών με την ανατρεπτική «Λίμνη των Κύκνων» της η οποία παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Στο Φεστιβάλ Καλαμάτας (18,19/7, Μέγαρο Χορού) από κοινού με τους 13 χορευτές της ομάδας The Dance Factory , μια "Κάρμεν" ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας χορογράφου.
Η πρωτοεμφανιζόμενη στην χώρα μας Wen - Chi Su ανήκει σε μια νεότερη γενιά ταϊβανών καλλιτεχνών - παιδιών μιας κοινωνίας που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη βαθειά επιρροή της παράδοσης και στο τεράστιο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη. Εν προκειμένω προτείνει την περφόρμανς Off the map (17,18/7, Μέγαρο Χορού) δημιουργώντας έναν χώρο ενατένισης. Οι Igor Urzelai και Moreno Salinas ζουν στο Λονδίνο όπου με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Στην Καλαμάτα θα παρουσιάσουν το Idiot-Syncrasy (18, 19/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο) , ένα ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου