Αγαπητοί φίλοι,
Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του "ΟΧΙ" στον ιταλικό φασισμό, της νικηφόρου προελάσεως του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) πραγματοποίησε, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, μία πολυεπίπεδη εκδήλωση επιμορφωτικού-εορταστικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στο έπος του '40, ιδιαίτερο δείγμα ηρωισμού, σύμπνοιας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στον κατακτητή, χαρακτηριστικό παράδειγμα μέγιστης ανταπόκρισης ενός ολόκληρου λαού στα καλέσματα της συλλογικής ευθύνης.
Της εορταστική μας βραδυάς προηγήθηκε προβολή της ελληνικής ταινίας «17 σφαίρες για έναν άγγελο», έτους παραγωγής 1981, σκηνοθεσία: Νίκου Φώσκολου, Τάκη Βουγιουκλάκη. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην ηρωίδα τηςΕθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η οποία θυσιάστηκε στα 17 της χρόνια, στρατευμέμη στον Αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας,. της Ελλάδας. Οι Γερμανοί εκτελεστές της, επί παραδειγματισμώ, τη δολοφόνησαν με 17 σφαίρες. Η ταινία θα προβλήθηκε στην ελληνική με υποτίτλους στη ρωσική.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν ύμνο προς την Παναγία από τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. με επικεφαλής την κα Όλγα Τάντσεβα και την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικο, μουσικό κα Ινέσσα Εφραιμίδου. Ακούγεται ενδεχομένως παράδοξο η αφόρμηση για την έναρξη της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» με έναν ύμνο προς την Παναγία, ωστόσο υφίσταται άρρηκτη σχέση ανάμεσά τους, καθώς ο λαός μας έχει συνδυάσει πάρα πολύ στενά αυτά τα δύο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σημαντικότερες Εθνικές Εορτές του έθνους μας έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνεορτάζονται με μία γιορτή της παναγίας. Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και, σήμερα, την 28η Οκτωβρίου την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου. Η γιορτή αυτή μετατέθηκε από την εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους αλαζόνες Ιταλούς, αρχικά, και, αργότερα, σε όλη τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης.
Την εορταστική βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρεσβευτής Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Γεράσιμος Ντάβαρης και η Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Πηνελόπη Μίχα. Ο Γεράσιμος Ντάβαρης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ηρωισμό του φίλου ρωσικού λαού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη που αυτός έδωσε κατά του φασισμού, καθώς και στο ρόλο της ελληνικής διασποράς στην περαιτέρω συσπείρωση των δύο ομόδοξων λσών, Ελλήνων και Ρώσων.
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού ΠολιτισμούΔώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι από τη στιγμή της ίδρυσής του το Κ.Ε.Π. εορτάζει πάντοτε αυτή την ημέρα, φροντίζοντας να διαφωτίζει το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, την επέτειο του OXI, από διαφορετική κάθε φορά πτυχή. Έτσι, στο παρελθόν, είχαμε προβεί σε σύντομη επισκόπηση των γεγονότων του Αλβανικού Μετώπου, είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στο ρόλο της γυναίκας στην Αλβανία, στη μάχη της Κρήτης, την ύστατη τακτική αντίσταση των Ελλήνων μαζί με αγγλικές μονάδες, κατά των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη πριν την κατάκτηση της Μεγαλονήσου από τους Γερμανούς, είχαμε αναφερθεί στο κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις, τις οποίες η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ, πράγμα τόσο επίκαιρο σήμερα, την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είχαμε μυηθει, με τη βοήθεια αποσπασμάτων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και των απομνημονευμάτων του Φιλέλληνα Ιταλού Πρέσβυ Εμμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος, λόγω της υπηρεσιακής του ιδιότητας, εκλήθη από την ιστορία να επιδώσει στο Μεταξά το ιστορικό τελεσίγραφο, στις μοναδικές ημέρες των παραμονών της 28ης Οκτωβρίου, όταν στην Αθήνα εορτάζονταν οι ημέρες ελληνοϊταλικής φιλίας, λίγες ώρες πριν το ηρωικό και ιστορικό «ΟΧΙ». Πέρυσι πραγματοποιήσαμε αφιέρωμα στην τέχνη, στρατευμένη στον Αγώνα, στον τρόπο που εμψυχώνει και εμψυχώνεται από τα γεγονότα του πολέμου.
Φέτος, πέραν της γενικότερης εικόνας των γεγονότων της εποχής, θα εστιάσουμετην προσοχή μας σε συγκεκριμένες προσωπικότητες, σε ηρωίδες της Αντίστασης, σύμβολα αξιοπρέπειας, συνέπειας, αυταπάρνησης, ηωισμού, αυτοθυσίας, πραγματικής αρετής. Επρόκειτο για καθημερινές Ελληνίδες, νοικοκυρές, μητέρες, μαθήτριες, οι οποίες, εμψυχωμένες από τη φωνή και το παράδειγμα των προγόνων τους, από την ψυχική δύναμη που αντλεί από την παιδεία και τα γονίδιά τους, δεν μπόρεσαν να παραμείνουν αμέτοχες και προέταξαν τα τρυφερά στήθη τους στον κατακτητή, αψηφώντας δεσμεύσεις (οικογένεια,συγγενείς κ.α.), και τα ονόματά τους για πάντα εντάχθησαν στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, πυξίδα για όλους εμάς σήμερα.
|
Η εορταστική εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από τους μικρούςΑναστασία Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνο Μπεσπάλοβ-Γιαννίτση από το παιδικό τμήμα ελληνικής μητρικής γλώσσας με αρμόδια την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό κα Γεωργία Παπαδοπούλου, καθώς και με πρόγραμμα από το παιδικό τμήμα ελληνικής γλώσσας του Κ.Ε.Π., με αρμόδια καθηγήτρια την κα Άννα Μπέτσινα. Οι μικροί Σοφία Ραζουμόφσκαγια, Αικατερίνη Αστάχοβα, Ζαχαρίας Ράζικ, Νικηφόρος Τσιλφίδης, Νικήτας Σαρίγιεβ και Αθηνά Παπαγιαννίδη διηγήθηκαν στο κοινό το μήνυμα και την αξία της Επετειακής Ημέρας του ΟΧΙ, καθώς απήγγειλαν και αποσπάσματα από το διήγημα «Μαργαρίτα Περδικάρη» του Δημήτρη Χατζή, που αναφέρεται στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση της ηρωίδας των Ιωαννίνων Μαργαρίτας Μολυβάδα, ενώ καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε από τους σπουδαστές του Κ.Ε.Π. Μαρία Ισάγιεβα,Αναστασία Γκορντέγιεβα και Ναταλία Φωτίου με παρουσίαση «Το Έπος του ΄40 – η γυναίκα στρατευμένη στον Αγώνα. Πορτρέτα Ελληνίδων – ηρωίδων της Εθνικής Αντίστασης: Λέλα Καραγιάννη, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ηλέκτρα Αποστόλου, Ελένη Βαλλιάνου», συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού. Απογείωση της βραδυάς αποτέλεσε η ομιλία της κας Αγνής Σιδερίδου, κόρης της αείμνηστης Ηλέκτρας Αποστόλου, η οποία κατέθεσε στο κοινό τα βιώματά της από την εποχή εκείνη
Η εορταστική βραδυά εμπλουτίστηκε από πρόγραμμα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η κα Τατιάνα Τσόρναγια), με χορούς από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, που απέσπασαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού, από τηΧορωδία του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η κα Όλγα Τάντσεβα και η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός, μουσικός κα Ινέσσα Εφραιμίδου), και από τον Έλληνα μουσικό-τραγουδιστή Γιάννη Κωφόπουλο, ο οποίος μάς απογείωσε με την ερμηνεία τραγουδιών της περιόδου της Αντίστασης και του Αντάρτικου.
.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Έλληνες και Φιλέλληνες, μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος του Δ/ντή Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, Εθνικής Πολιτικής και Σχέσεων με Θρησκευτικούς Φορείς του Δήμου/Κυβέρνησης της Μόσχας κ Βαγκράμ Καραπετιάν, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, επισημαίνοντας τη συμβολή του ελληνικού λαού στην κοινή υπόθεση απελευθέρωσης της ανθρωπότηττας από τη σκιά του φασισμού-ναζισμού και διατήρησης της ειρήνης, την επικαιρότητα, σήμερα, των μηνυμάτων του ‘40, καθώς και αναφέρθηκε στην έντονη δραστηριότητα του Κ.Ε.Π.
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, αμέσως συγκεντρώθηκε ένα πρώτο ποσό, ενώ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 απεστάλη επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια και ενδυμασία με τη γνωστή ιατρό Elizaveta Glinka (doctor Liza), διευθύντρια του Ιδρύματος «Δίκαια αρωγή», η οποία με την άφιξή της στο Ντονέτσκ παρέδωσε την ανθρωπιστική βοήθεια στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ντονέτσκ Έλενα Πρόνταν, η οποία, με τη σειρά της, την προώθησε στις πληγείσες περιοχές.
Επιφυλασσόμεθα να παρακολουθούμε την κατάσταση και να επανέλθουμε στο θέμα συντονισμού ενεργειών, με στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Έλληνες της περιοχής.
Η εκδήλωση, που συνοδεύθηκε και από έκθεση φωτογραφίας στον προθάλαμο της αίθουσας τελετών του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας,, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ενθουσιώδη και θερμή ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας από τους παρευρισκομένους, τους οποίους διακατείχαν συναισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης.
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη σε όλους όσους συμμετείχαν στην εορταστική βραδυά, καθώς και σε όσους μας τίμησαν με την προσέλευσή τους.
Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση και επιμορφωτικό υλικό, που μοιράστηκε στο κοινό.
Με εκτίμηση, Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κ.Ε.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου