Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ελληνορθόδοξη Παιδεία: Το σωσίβιο των Κοινοτήτων μας και της Ομογένειας Μητροπολίτη Σωτηρίου




Τετρακόσια χρόνια της πιο σκληρής σκλαβιάς, δεν μπόρεσαν να εξαφανίσουν το Ελληνικό Έθνος. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία χρησιμοποίησε τα πιο αποτρόπαια μέσα να εξισλαμίσει τους Έλληνες. Βαρείς φόρους. Διωγμούς και το σατανικό σχέδιο των γενιτσάρων. Άρπαζαν τα παιδιά από την αγκαλιά της μάνας τους. Τα εξισλάμιζαν. Τα πότιζαν μίσος εναντίον της Ορθόδοξης Πίστης και τα έβαζαν να πολεμούν και να σκοτώνουν τους γονείς τους και τα αδέλφια τους. Και με όλα αυτά, η σκληρή Οθωμανική αυτοκρατορία δεν κατάφερε να εξαφανίσει τους Έλληνες.
Το σωσίβιο του Ελληνισμού στη σκληρή αυτή σκλαβιά των 400 χρόνων, ήταν η Ορθόδοξη πίστη. Η Εκκλησιά. Ο καλόγερος. Το κρυφό σχολειό. Είναι αυτό το ίδιο σωσίβιο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σήμερα για να σωθούν οι Κοινότητές μας και η Ομογένεια.
Η ζωή στον Καναδά δεν είναι σκλαβιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Καναδάς είναι η πιο σωστή δημοκρατία και η πιο πολιτισμένη χώρα στον κόσμο. Δεν επιζητεί ούτε τον εκκαναδισμό των μεινοτήτων. Με την πολιτική του πολιπολιτισμού και της ανεξιθρησκείας βοηθεί στην διατήρηση των Κοινοτήτων και της Ομογένειας. Ακόμη και κάποια χρηματική βοήθεια δίδει για να διατηρούνται τα Ελληνικά Σχολεία.
Με αυτή την θέση και την πολιτική του Καναδά, γιατί η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι τό σωσίβιο των Κοινοτήτων και της Ομογένειας;
Ναι. Δεν υπάρχει στον Καναδά σκλαβιά ούτε καταναγκασμός, ούτε ακόμη πιέσεις. Υπάρχουν όμως άλλα προβλήματα. Υπάρχουν άλλες σειρήνες που υπνωτίζουν τον άνθρωπο. Υπνωτίζουν τον Ομογενή και ξεχνά την καταγωγή του. Ξεχνά ποιος είναι και ξεχνά ποιοι είναι οι ευγενικότεροι σκοποί της ζωής του. Αυτές οι σειρήνες είναι η απόλυτη ελευθερία και η χλιδή. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι αγαπούν την χλιδή, αλλά οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες ξεψύχησαν πάνω στο μαλακό κρεβάτι της χλιδής.
Προσέξτε. Είπαμε το σωσίβιο είναι η Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Δεν είπαμε ούτε η Ελληνική Παιδεία, ούτε η Ελληνική Γλώσσα. Η Ελληνική Παιδεία και η Ελληνική Γλώσσα χωρίς την Ορθόδοξη Πίστη, στον Καναδά δεν μπορεί να πάει πολύ μακρυά. Χωρίς την Ορθόδοξη Πίστη. Η Ορθόδοξη Πίστη σε συνδιασμό με την Παιδεία, σώζει τις Κοινότητές μας και την Ομογένεια. Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι η ρίζα που κρατεί όρθιο το δένδρο της Ομογένειας. Το ζωογονεί και το κάμνει να μεγαλώνει.
Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη. Υπήρξαν στα Ελληνικά μας Σχολεία δάσκαλοι αθεϊστές ή δωδεκαθεϊστές του Ολύμπου, που πολέμησαν την Ορθόδοξη πίστη. Μην σας φαίνεται παράξενο. Ένας δάσκαλος σε Ελληνικό Σχολείο είπε στα παιδιά να γράψουν φράσεις με την λέξη καλός. Ένα παιδί έγραψε, «Ο καλός παπάς». Ο δάσκαλος εμάλλωσε και εγελοιοποίησε το παιδί, λέγοντας ότι, καλός παπάς δεν υπάρχει. Θαυμάστε αυτόν τον «παιδαγωγό»!
Η Παιδεία στον Καναδά, δεν είναι ομοσπονδιακή αλλά επαρχιακή. Στις τέσσερες ανατολικές επαρχίες του Καναδά, δεν έχομε αρκετό Ελληνισμό για να έχουν Ημερήσια Ελληνορθόδοξα Σχολεία. Στις άλλες έξι επαρχίες έχομε αρκετό Ελληνισμό για να έχομε Ημερήσια Ελληνορθόδοξα Σχολεία. Οι έξι επαρχίες με την εξαίρεση του Οντάριο, επιχορηγούν την Ελληνική Παιδεία με 50% ή 60% του κόστους.
Έχομε Ημερήσια Ελληνορθόδοξα Σχολεία στις επαρχίες του Κεμπέκ και του Οντάριο. Αλλά δεν έχομε στις επαρχίες, Μανιτόμπα, Σασκάτσιουαν, Αλμπέρτα και Βρετανική Κολομβία. Παντού και πάντοτε φωνάζω να οργανώσομε παντού Ελληνορθόδοξα Ημερήσια Σχολεία, γιατί αυτά είναι το σωσίβιο των Κοινοτήτων και της Ομογένειας.
Θα γιορτάσομε πάλι εφέτος την γιορτή των Τριών Ιεραρχών και την εβδομάδα των Ελληνικών Γραμμάτων. Με γιορτές. Με ποιήματα. Με απαγγελίες. Με χορούς. Ο καλύτερος όμως γιορτασμός των Ελληνικών Γραμμάτων θα είναι αν, στο 2014 οργανώσομε έστω και ένα ακόμη Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Ελληνικό Σχολείο. Υποστηρίζω τα Ελληνορθόδοξα Απογευματινά και Σαββατιανά Σχολεία, αλλά η ουσιαστική λύση είναι τα Ημερήσια Ελληνορθόδοξα Σχολεία. Εκεί διδάσκονται βασικά και ουσιαστικά και εμπεδώνονται, η Ορθόδοξη Πίστη, η Ελληνική Γλώσσα, ο Ελληνικός Πολιτισμός.
Ευχαριστώ τις Κοινότητές μας που υποστηρίζουν τα Ελληνορθόδοξα Σχολεία. Ημερήσια, Απογευματινά ή Σαββατιανά. Ευχαριστώ τους συνειδητούς δασκάλους και δασκάλες. Ευχαριστώ τους γονείς και όλους τους εθελοντές που βοηθούν τα Ελληνορθόδοξα Σχολεία. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί δεν είμαι μόνος που φωνάζω για την Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Εύχομαι να καταλάβουν όλοι, ότι η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι το σωσίβιο των Κοινοτήτων και της Ομογένειας και να βοηθήσουν με την ψυχή τους. Να βάλομε όλοι μας, τη ψυχή μας στον σκοπό αυτό. «Και ταν ψυχάν ποτέθηκα». Και την ψυχή μου έβαλα για τον σκοπό αυτό, γι’αυτό έχει τόση επιτυχία.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου