Σάββατο 28 Μαΐου 2011

5ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες 2011


Από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών  του Λος Άντζελες, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Sunset 5 Laemmle, W. Sunset Blvd, Λος Άντζελες, ενώ η τελετή λήξης στην Αίθουσα του Σωματείου Σεναριογράφων 135 S. Doheny στο Μπέβερλι Χιλς. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά μεγάλου μήκους ταινίες, πέντε ντοκιμαντέρ και εννέα μικρού μήκους.

«Οι ταινίες φέτος αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές της ελληνικής ζωής -χιούμορ, μουσική, κρασί, έρωτας, και  οικογένεια… Το κοινό, που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, δε θα απογοητευτεί» λέει η Έρση Δάνου, συνιδρυτής του φεστιβάλ, ενώ ο Owen Ward, Διευθυντής Προγράμματος σημειώνει ότι: «η αναπτυσσόμενη ελληνική κινηματογραφική κοινότητα αποδεικνύεται μία εκπληκτική πηγή καινοτόμου κινηματογράφου και χαίρομαι που βοηθάω στο να προβληθούν αυτά τα εξαιρετικά έργα στο Λος Άντζελες».

Την αυλαία του φεστιβάλ ανεβάζει το ντοκιμαντέρ Η βάρδια του πελεκάνου της Lea Binzer  με θέμα μία μικρή κοινότητα ηλικιωμένων στη Σαντορίνη, αποφασισμένων να διατηρήσουν τις παραδόσεις στην καλλιέργεια σταφυλιών και την παρασκευή κρασιού σε πείσμα των καιρών που αλλάζουν και  απειλούν τη φημισμένη τέχνη τους.

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του, το Φεστιβάλ του Λος Άντζελες, διοργανώνει Ημερίδα με προσωπικότητες από εκπροσώπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου, η οποία θα εξετάζει θέματα σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες των ξένων ταινιών στην ευρύτερη διεθνή αγορά, καθώς και θέματα όπως η διεθνής εκπροσώπηση με τη χρήση εναλλακτικών πηγών διανομής και marketing. Η Ημερίδα, με τίτλο «Περνώντας τα Σύνορα: Ξένες Ταινίες στο Χόλιγουντ», όπως σημειώνει η συνιδρυτής του Φεστιβάλ, Αγγελική Γιαννακοπούλου: «θα παρουσιάσει νέους δρόμους, διανομής και προβολής των ταινιών έξω από την παραδοσιακή γραμμή. Η εποχή της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης διαμορφώνει τους τρόπους με τους οποίους οι ταινίες γίνονται, διανέμονται και προβάλλονται στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ενώ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ξένες ταινίες, ανεξάρτητες παραγωγές και ταινίες του Χόλιγουντ έχουν αρχίσει να σβήνουν. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου τα στούντιο του Hollywood έχουν δημιουργήσει διεθνή γραφεία για να διευκολύνουν ταινίες οι οποίες προέρχονται από λιγότερο γνωστές εθνικές κινηματογραφίες. Παρομοίως, οι ξένες ταινίες μπορεί να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο  ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Ενώ ακόμα σαν περιθωριακοί παίκτες στους τομείς διανομής και έκθεσης στις ΗΠΑ, οι ξένες ταινίες έχουν μια αυξανόμενη επιρροή και στα στούντιο και στον ανεξάρτητο εγχώριο κινηματογράφο, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό διεθνών συμπαραγωγών και remakes στο Χόλιγουντ.»

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ είναι οι μεγάλου μηκους:  Η βάρδια του πελεκάνου της Lea Binzer (έναρξη), Το γάλα του Γιώργου Σιούγα (ταινία λήξης), Στρέλλα του Πάνου Χ. Κούτρα, Μπιλόμπα της Σοφίας Παπαχρήστου, Ο θάνατος που ονειρεύτηκα του Παναγιώτη Κράββα, Χάρισμα της Χριστίνας Ιωακειμίδη, Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη, Χωρίς Σύνορα του Νίκου Γκαϊτατζή, τα ντοκιμαντέρ: Τα παιδία δεν παίζει των Αγγελικής Ανδρικοπούλου – Αργύρη Τσεπελίκα, Μίκης Θεοδωράκης των Αστέριου Κουτούλα – Klaus Salge, Γλυκό μου καναρίνι του Ρόι Σερ, With great power: the Stan Lee story των Will Hess, Terry Dougas, Nikki Frakes, και οι μικρού μήκους: 1.2 εκατομμύρια παιδιά της Έφης Παππά,
13 ½ του Χάρη Βαφειάδη, Alter του Πέτρου Αντωνιάδη, Commentary του Τζόναθαν Κρόου, Ο Μάριος και το κοράκι του Γιάννη Μπουγιούκα, Πυραμίδες της Αθήνας της Γιολάντας Μαρκοπούλου, RF του Σταύρου Λιόκαλου, Ο Σκύλος του Νίκου Χαραλαμπόπουλου,  Τι ώρα θα γυρίσεις; της Μαριτίνας Πάσσαρη.
Τέλος, στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με το τιμητικό Βραβείο Ορφέας θα τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης ως τιμητική αναγνώριση του πλούσιου και σημαντικού έργου του, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου