Ο Νικόλαος Λάος με τον Παναγιώτη Καρούσο |
Ειδικότερα, ο συγγραφέας εξηγεί:
-τον κλάδο της διπλωματίας της πίστης (Faith-Based Diplomacy, που έχει αναπτυχθεί προσφάτως στις ΗΠΑ, τη διαλεκτική μεταξύ θρησκείας και πολιτικής καθώς και μεταξύ θρησκείας και ψυχολογίας,
-την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής φιλοσοφικής παράδοσης και του Ελληνικού τρόπου κατανόησης του Χριστιανισμού, σε αντιδιαστολή τόσο προς τη λατινική και φραγκική Δυτική πνευματική παράδοση όσο και προς την ισλαμική, ιουδαϊκή, ινδουιστική και βουδιστική Ασιατική πνευματική παράδοση,
-ψυχογραφεί τις διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες και εξηγεί τις πολιτικές τους προεκτάσεις και συνέπειες,
-αφού αναλύσει ότι «η πιο σημαντική σκακιέρα στην οποία παίζονται πλέον τα σημαντικότερα παίγνια ισχύος δεν είναι η γεωπολιτική / γεωοικονομική αλλά εκείνο το άυλο δίκτυο που σχηματίζεται από τις συνειδήσεις των ανθρώπων και των κοινωνιών που επικοινωνούν μεταξύ τους», δείχνει τον αρχετυπικό άνθρωπο του Ελληνοχριστιανικού κόσμου ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και στρατηγικό όπλο του Νέου Ελληνισμού, με σκοπό αφενός την επίγνωση της ελληνικής πνευματικής ιδιαιτερότητας και αφετέρου την εξαγωγή της ελληνικής πνευματικής ιδιαιτερότητας σε παγκόσμια κλίμακα,
-(εξηγεί) με νέο τρόπο το ιδεολογικό δίπολο Δεξιά-Αριστερά και προσφέρει μια βαθιά κατανόηση της χριστιανικής πολιτικής σκέψης.
Ο Καθηγητής-Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, προλογίζει το ανωτέρω βιβλίο με τους εξής λόγους: «Με πραγματική χαρά και βαθιά ικανοποίηση διάβασα το κείμενο του Νικολάου Λάου. Είναι μια λαμπρή εργασία η οποία με εντυπωσίασε με την μεθοδικότητά της και την εμβριθή ανάλυση των πολυπλόκων ζητημάτων στα οποία ασχολείται. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα βρει σε αυτήν ακριβείς απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα τα οποία αναδύονται από τις παρούσες καταστάσεις. Η εποπτεία τους από τον συγγραφέα διεισδύει βαθιά εντός των ιδιαιτεροτήτων τους, αναζητώντας τις ιδιαίτερες αιτίες τους και προσφέροντας το κλειδί για την περαιτέρω κατανόησή τους και επίσης για την επίλυσή τους. Ολοψύχως τον συγχαίρω για την οξύνοιά του κατά την ανάληψη αυτού του έργου το οποίο, τολμώ να πω, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο σημερινό πεδίο της φιλοσοφικής ερεύνης.»
Ο συγγραφέας Δρ Νικόλαος Λάος γράφει, μεταξύ άλλων, στον δικό του Πρόλογο στο εν λόγω βιβλίο του:
«Οι ιδέες τις οποίες εκφράζω σε τούτο το βιβλίο διαμορφώθηκαν από την ακαδημαϊκή εργασία μου στα πεδία της διπλωματίας, της φιλοσοφίας και της θρησκείας, καλλιεργήθηκαν περαιτέρω από την εργασία μου ως πολιτικός και οικονομικός σύμβουλος, και εμπλουτίσθηκαν περαιτέρω από παρατηρήσεις διαφορετικών χωρών και πολιτιστικών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, με εντυπωσίαζε όλο και περισσότερο η αλληλόδραση μεταξύ φιλοσοφικών-θρησκευτικών στάσεων, πολιτικών πεποιθήσεων, ψυχολογικών θεωριών και πρακτικών, και διεθνών υποθέσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παρόν βιβλίο διαπερνά όλα αυτά τα διαφορετικά πεδία και δίδει μια ασυνήθιστη έμφαση στην αλληλόδρασή τους.»
Οι Εκδόσεις Λεξίτυπον ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου του Δρα Ν. Λάου με τίτλο «Η Δύναμη της Θρησκείας και η Θρησκεία της Δύναμης – Δοκίμιο ανθρωπιστικών σπουδών και πολιτειολογίας».
Ο Νικόλαος Λάος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι καθηγητής πολιτιστικής διπλωματίας και διευθυντής του προγράμματος διπλωματίας της πίστης της Μεταπτυχιακής Σχολής Saint Elias στη Βιρτζίνια (ΗΠΑ), καθώς και μέλος του Κέντρου Συγχρόνων Αριστοτελικών Σπουδών Ηθικής και Πολιτικής του Metropolitan University of London. Επίσης, έχει αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα ως σύμβουλος σε θέματα διεθνούς πολιτικής και οικονομίας με ειδίκευση σε θέματα ανάλυσης χωρών και εξωτερικής πολιτικής, διαχείρισης οικονομικών και πολιτικών κινδύνων, πολιτικής επικοινωνίας, πολέμου δικτύων και ψυχολογικών επιχειρήσεων. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών που έχουν εκδοθεί σε διάφορες χώρες. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Foundations of Cultural Diplomacy (Νέα Υόρκη: Algora Publishing, 2011).
Εκδόσεις Λεξίτυπον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου