Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο μαέστρος Νίκος Βασιλείου διηύθυνε τις «Επτά μικρογραφίες» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Ο θρύλος του παλαιού ναυτικού» του Μάρκου Σοφιανόπουλου με άφησε τελείως αδιάφορο μουσικά αλλά η σκηνοθέτης Κατερίνα Πετσατώδη έκαμε μια ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία πάνω στο θέμα. Επίσης ωραία τα κοστούμια της Χρυσάνθης Ψαροπούλου.
Στο ρόλο της Νύφης η Άννα Αλεξοπούλου ήταν υπέροχη. Ο Γαμπρός Νίκος Στεφάνου αντιμετώπισε με γούστο το ρόλο του. Το μέρος αυτό συμπλήρωσαν οι: Προσκεκλημένος ο Κώστας Μαυρογένης, Ναυτικός ο Μιχάλης Κατσούλης, Πνεύμα η Μιράντα Μακρυνιώτη, και το φωνητικό σύνολο: Κατερίνα Κουφοχρήστου - Έλενα Μαραγκού - Άρης Προσπαθόπουλος - 'Αγγελος Χονδρογιάννης.
Η «Μια παρτίδα μπριτζ» του Σάμιουελ Μπάρμπερ σε σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνικά, βίντεο του Γιώργου Κολιού, και κοστούμια της Χρυσάνθη Ψαροπούλου ήταν καλύτερο από το πρώτο μέρος της βραδιάς αλλά δεν έπαυε να είναι βαρετό.
Ως Μπιλ ο Νίκος Στεφάνου έπαιξε ωραία και με ζεστή φωνή, ως Τζεραλντίν η Φλώρα Τζίνη ήταν σωστή αλλά με μουντή φωνή. Ως Σάλλυ η Έλενα Μαραγκού φαίνεται ότι είναι μια υποσχόμενη μέλλουσα τραγουδίστρια. Ως Ντέιβιντ ο Γιώργος Ματθαιακάκης είναι πάντα ο ίδιος σωστός χωρίς να υπερβαίνει τον εαυτόν του.
Το «Μπρος και πίσω» του Πάουλ Χίντεμιτ μας έσπασε τα νεύρα και ο κόσμος μιλουσε συνέχεια, ίσως από βαρεμάρα.
Τους ρολους κρατισαν οι: Σοφία Μιχαηλίδου, Άρης Προσπαθόπουλος, Κώστας Μαυρογένης, 'Αγγελος Χονδρογιάννης και Νίκος Στεφάνου.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τις τρεις δεκάλεπτες «όπερες του λεπτού» του Νταριύς Μιγιώ αποτελούν ενότητα εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία.
Η «Εγκατάλειψη της Αριάδνης» του Νταριύς Μιγιώ μας αποζημίωσε όχι μόνο μουσικά αλλά και οπτικά. Πολλή ενδιαφέρουσα η σκηνοθεσία του Ίων Κεσούλη, οπος και τα σκηνικά του Κωνσταντίνος Θεοφάνης και τα κοστούμια της Χρυσάνθης Ψαροπούλου.
Τους ρόλους ερμήνευσαν οι: (Αριάδνη) Φλώρα Τζίνη, (Φαίδρα) Σοφία Μιχαηλίδου,
(Διόνυσος) Κώστας Μαυρογένης, (Θησέας) Κωνσταντίνος Κληρονόμος. Και το
φωνητικό σύνολο, Κατερίνα Κουφοχρήστου - Μιράντα Μακρυνιώτη – Έλενα Μαραγκού – Γιάννης Καλύβας - Νίκος Κοτενίδης - 'Αγγελος Χονδρογιάννης
Η «Απελευθέρωση του Θησέα» του Νταριύς Μιγιώ, επίσης ήταν εντυπωσιακή με σκηνοθετικά ευρήματα του Ιων Κεσούλη πρωτοποριακά.
Τα σκηνικά ήταν του Κωνσταντίνου Θεοφάνη και τα κοστούμια της Χρυσάνθης Ψαροπούλου.
Ως Ιππόλυτος ο Γιώργος Ματθαιακάκης πειστικότατος. Αλλά η δυνατή και στρογγυλή φωνή της Μιράντας Μακρυνιώτη στο ρόλο της Αρικίας έκλεψε την παράσταση στο μέρος αυτό. Ως Θηραμένης ήταν ο Μιχάλης Κατσούλης, και ως Θησέας ο Άρης Προσπαθόπουλος. Η Βαρβάρα Τσαμπαλή στο ρόλο της Φαίδρας μπαλάριζε. Ο Χορός των απόμακρων φωνών ήταν το φωνητικό σύνολο: Άννα Αλεξοπούλου - Έλενα Μαραγκού – Γιάννης Καλύβας - Άγγελος Χονδρογιάννης
Η «Αρπαγή της Ευρώπης» του Νταριύς Μιγιώ θα έλεγα ότι ήταν το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της οπερετικής βραδιάς στη Λυρική Σκηνή.
Ευρηματική η διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Βασιλείου με ξεκούραστα τέμπο. Η σκηνοθεσία του Ίων Κεσούλη φάνηκε ότι είχε την αρμονική συνεργασία του Κωνσταντίνου Θεοφάνη στα σκηνικά και της Χρυσάνθη Ψαροπούλου στα κοστούμια.
Ως Πέργαμος Γιώργος Ματθαιακάκης πάντα χαρισματικός όπως ταλαντούχος φαίνεται ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος ως Ταύρειος Δίας. Ως Αγήνωρ ο Μιχάλης Κατσούλης ήταν λίγο υποτονικός. Η Σοφία Μιχαηλίδου στο ρόλο της Ευρώπης πέρα από την ωραία της φωνή είχε πλαστικές κινήσεις που ταίριαζαν στον γενικό καμβά όπως φαινόταν. Ως
Χορός Παλακίδων θεραπαινίων ήταν το φωνητικό σύνολο: Φλώρα Τζίνη, η Μιράντα Μακρυνιώτη και η Έλενα Μαραγκού. Χορός Οπλιτών και Ζευπιτών ήταν το φωνητικό σύνολο: Γιάννης Καλύβας- Νίκος Κοτενίδης - Άγγελος Χονδρογιάννης
Η μάντισσα του Ανρί Σωγκέ σε σκηνοθεσία της Αγγέλας Σαρόγλου ερμηνευμένη από την Βαρβάρα Τσαμπαλή έκλεισε την βραδιά αυτή των επτά μικρογραφιών.
Φωτογραφίες: Αυλαία από το φινάλε της παράστασης, και ο Παναγιώτης Καρούσος με την Έλενα Μαραγκού και την Αμβροσία Τσαλαμανιού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIENNA MOZART ORCHESTRA