Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών βράβευσε την λογοτέχνη Ελευθερία Κουντούρη

Αθήνα 3 Φεβρουαρίου 2010. Στην αίθουσα της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών βραβεύτηκε η λογοτέχνης και ποιήτρια Ελευθερία Κουντούρη.
Την βράβευση της Ελευθερίας Κουντούρη την έκανε το Σωματείο με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ", το οποίο είναι το ιστορικό Σωματείο που επί Προεδρίας του Αειμνήστου Κυπρίου Γεωργίου Σ. Φραγκούδη, ίδρυσε την πρώτη ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, την μετωνομασθείσα ΠΑΝΤΕΙΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ και νυν ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ.
Η Βράβευση έγινε για την επί 30ετία Προσφορά της Ελευθερίας ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ στην Ελληνική Λογοτεχνία σε Παγκόσμια Κλίμακα. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του ποιητικού και λογοτεχνικού της έργου διαβάστηκαν ποιήματα και πεζά κείμενα από την συγγραφική της εργασία.
Η βραβευθείσα λογοτέχνης ευχαρίστησε τους διοργανωτές της παρουσίασης και ιδιαίτερα την εκδότρια της κυρία Βογιατζή Σοφία.
Η Ελευθερία Κουντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και ζωγραφική. Στα ελληνικά Γράμματα παρουσιάστηκε το 1980. Εξέδωσε τα βιβλία: "Αναζήτηση", ποίηση, 1981 - "Διαβάσεις", ποίηση, 1982 - "Μάταια τραγούδια στις όχθες του κόσμου", ποίηση, 1984 (Ελληνο-αγγλική δίγλωσση έκδοση, μεταφρασμένη στην αγγλική από την Άμυ Μιμς) - "Ρα-Ατούμ", μυθιστόρημα, 1988 - "΄Εμπυρα Σήματα", ποίηση, 1988 - "Ειδώλιον αλόγου", ποίηση, 1991 - "Εισαγωγή στο χρώμα", ποίηση, 1994 - "Οι εποχές της ιδανικής αυταπάτης", λυρικά στοχαστικά κείμενα, 1995 - "΄Εμπυρα Σήματα", ποίηση, 2000 (Ελληνοαγγλική έκδοση, μεταφρασμένη στην αγγλική από την ΄Αμυ Μιμς) - "Ο χρόνος της μνήμης", διηγήματα, 2004. Το 1996 εκδόθηκε στη ρωσική γλώσσα ανθολόγηση ποιημάτων της με γενικό τίτλο "Μάταιοι Στίχοι" (ΗΑΝ-ΡΑCHBIE NECHU).
Πορτραίτα, αφιερώματα, δοκίμια και κριτικά σημειώματα έχουν δημοσιευτεί για το λογοτεχνικό της έργο σε εφημερίδες, περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ("ΡΟΕΤ", αμερικάνικο λογοτεχνικό περιοδικό - "CARTA INTERNACIONAL DE POESIA", αργεντίνικο λογοτεχνικό περιοδικό - "WORLD LITERATURE TODAY", περιοδικό του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Αμερικής - "ΑΚΡΟΠΟΛB", ρώσικη εφημερίδα - "ΚURIER", Πολωνική εφημερίδα - "Ο Ελληνισμός της Αμερικής" - "Παγκόσμιες Ανθολογίες", Ινδίες - "POETRY GREEK", ελληνο-αγγλικό δίγλωσσο αγγλικό λογοτεχνικό περιοδικό - Βιβλιογραφία του γνωστού ΄Αγγλου μελετητή STEPHEN WATTS, που συμπεριλαμβάνει τους σημαντικούς ποιητές του εικοστού αιώνα μεταφρασμένους στην αγγλική γλώσσα - Ποιητική ανθολόγηση του Καθηγητή της φιλολογίας του Πεκίνου, κυρίου LI ZHI - Πνευματικό πρακτορείο του Γιοχάνεσμπουργκ.
Επίσης, έχει παρουσιαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο και στην τηλεόραση με συνεντεύξεις και αποσπάσματα του λογοτεχνικού της έργου. Το 2002 το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης επέλεξε τη διάλεξή της με τίτλο "Η Φιλοσοφία της Ποίησης", για ν' ακουστεί στην επετειακή της εκδήλωση που έγινε στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.
Έχει βραβευτεί με τα βραβεία: Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών (ΗΠΑ) 1997, με απονομή διπλώματος και τον τίτλο του "Επίτιμου διδάκτορα της Φιλολογίας" - Ιταλική "ACCADEMIA INTERNAZIONALE TRINACRIA, με απονομή διπλώματος και τον τίτλο του "Ακαδημαϊκού των Γραμμάτων" - "Κουλτούρας, 1994", "Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1995", "Ανάγλυφο της Αθηνάς, 1996"
Η ποίησή της έχει μεταφρασθεί στην Ιταλικήν, Γαλλική, Αγγλική, Ρωσική, Πολωνική, Αλβανική, Ισπανική και Κινεζική γλώσσα.
Είναι μέλος της "Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών".
Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών αποτελεί τον κορμό του λογοτεχνικού κόσμου της Ελλάδας. Το σωματείο μας ιδρύθηκε το 1934 και από τις τάξεις του περάσανε τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελληνικών Γραμμάτων.
Πρόεδροι της ΕΕΛ διετέλεσαν ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Αγγελος Σικελιανός ,ο Μιλτιάδης Μαλακάσης , ο Νίκος Βέης και άλλοι.
Ο σκοπός και το έργο της Ε.Ε.Λ είναι η παραγωγή πνευματικού και πολιτιστικού έργου και αγωνίζεται επίσης για τα δικαιώματα των λογοτεχνών
www.eel.org.gr

Φωτογραφίες: η Ελευθερία Κουντούρη, το τραπέζι της επιτροπής παρουσίασης του έργου της κυρίας Κουντούρη, και ο Παναγιώτης Καρούσος με την Ελευθερία Κουντούρη, τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αυγερινό Ανδρέου, την Βογιατζή Σοφία και τον Γεώργιο Κεμανές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIENNA MOZART ORCHESTRA