Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά

Στο κόκκινο - 105,5 FM

www.stokokkino.gr/
Αθήνα, 24 /08/2018
ΣΧΙΝΑΣ: Να καλωσορίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας μέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα, κ. Σχινά.
ΣΧΙΝΑΣ: Λέγαμε εισαγωγικά, κύριε Τζανακόπουλε, ότι έχουμε ένα πολύ πυκνό δεκαπενθήμερο μπροστά μας. Θεωρείται δεδομένο πλέον ότι θα υπάρχει ανασχηματισμός και ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός 7, 8 και 9 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης της συμπρωτεύουσας. Τώρα, θα ήμουν εκτός τόπου και χρόνου αν δεν σας ρωτούσα για τον ανασχηματισμό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτονόητο, όμως, ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για οποιονδήποτε ανασχηματισμό ή για πρόσωπα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά αφορούν, κατά κύριο λόγο, τον Πρωθυπουργό.
ΣΧΙΝΑΣ: Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, θα είναι μέχρι την Έκθεση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να κάνω οποιαδήποτε προαναγγελία για το αν γίνει ή δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Αυτό, όμως, για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε, είναι προφανώς οι πολιτικές που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με…
ΣΧΙΝΑΣ: Αυτό είναι δεδομένο ότι θα το κουβεντιάσουμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το πιο διευρυμένο πεδίο ελευθερίας που έχει μετά την έξοδο από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας στις 21 Αυγούστου.
ΣΧΙΝΑΣ: Ναι. Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό πρακτικά, οι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχουν, λοιπόν, τα περί φοροελαφρύνσεων. Έχουν αναγγελθεί. Θα είναι συγκεκριμένα στη ΔΕΘ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κ. Σχινά. Αυτό που μπορούμε να πούμε, αυτήν τη στιγμή, είναι το εξής: ο κύκλος δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί. Ο στόχος του 3,5% για το 2018, αλλά και για το 2019, μπορεί να θεωρείται δεδομένος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με βάση τις προβλέψεις, έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, φαίνεται ότι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα ξεπερνάει τα 750 εκατομμύρια για το 2019. Επομένως, στη βάση, ακριβώς, αυτής της πρόβλεψης και αυτού του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται και θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό, θα υπάρξει μια σειρά μέτρων κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, με δεδομένο ότι από εδώ και στο εξής μπορεί κανείς να πει ότι αρχίζουμε να ενισχύουμε το κοινωνικό εισόδημα. Ο κύκλος των περικοπών, ο κύκλος των μειώσεων, ο κύκλος του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης της κοινωνικής πλειοψηφίας έχει κλείσει. Από εδώ και στο εξής, ο στόχος και οι δυνατότητες που έχουμε είναι να ενισχύσουμε, ακριβώς, το διαθέσιμο εισόδημα. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο θα προχωρήσουμε σε μία συνετή δημοσιονομική επέκταση, ακριβώς στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Δηλαδή, χωρίς να θέσουμε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι πλέον βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη τις αγορές χρήματος, καθώς από αυτές εξαρτάται η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει σε μία οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν έχουμε καλυμμένες τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες, αλλά παρόλα αυτά, θα πρέπει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να δείξουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι σταθερή, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στις πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2010 και, κατά την έννοια αυτή, να αποκαταστήσει πλήρως, ολοκληρωτικά και οριστικά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.
ΣΧΙΝΑΣ: Επειδή, από πλευράς τουλάχιστον της αντιπολίτευσης, σε καθημερινή βάση θα έλεγα, υπάρχει η άποψη, διατυπώνεται η άποψη ότι δεν τελείωσε η μνημονιακή περίοδος, ότι θα έρθουν πάλι οι εκπρόσωποι των θεσμών, ότι θα υπάρχουν πάλι οι έλεγχοι, ότι, εν πάση περιπτώσει, είμαστε περίπου σε μία από τα ίδια. Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σ’ αυτό. 
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, κ. Σχινά. Το μνημονιακό καθεστώς λειτουργούσε στη βάση ενός πολύ απλού μηχανισμού, ο οποίος, όμως, είχε και συγκεκριμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δημοσιονομικές συνέπειες. Ο  μηχανισμός αυτός ήταν ο εξής: με δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορούσε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με επιτόκια βιώσιμα, με επιτόκια ανεκτά, έπρεπε να πάρει δάνειο από τον επίσημο τομέα, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Για να εκταμιευθούν οι δόσεις αυτού του δανείου και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του ελληνικού χρέους, τα τοκοχρεολύσια, έπρεπε να προχωράμε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, στη βάση μιας διαπραγμάτευσης, η οποία γινόταν στο πλαίσιο κάθε αξιολόγησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Με λίγα λόγια, ο μηχανισμός του μνημονίου ήταν: εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο του ESM, με αντάλλαγμα συγκεκριμένα μέτρα που παίρνονταν στη βάση του κλεισίματος των αξιολογήσεων. Αυτός ο μηχανισμός, είτε το αμφισβητεί η Ν.Δ. είτε δεν το αμφισβητεί η Ν.Δ., έχει κλείσει τον κύκλο του, έχει τελειώσει. Περνάμε σε μία εντελώς διαφορετική φάση, όπου πλέον η χώρα έχει εξασφαλισμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2020. Δε βρίσκεται στη φάση όπου απαιτείται η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού από δάνειο του επίσημου τομέα. Και επομένως, η λογική, η τεχνολογία, ο μηχανισμός των μνημονίων δε θα έχει καμία πλέον εφαρμογή. Είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτό που ισχυρίζεται η Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, σημαίνει αυτό ότι έχουμε πλήρη οικονομική και πολιτική ελευθερία; Όχι, βέβαια. Αλλά αυτό δεν ισχύει για καμία χώρα της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι χώρες της Ευρωζώνης…
ΣΧΙΝΑΣ: Υπακούουν σε κάποιους κανόνες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες, τους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου, πρώτον. Και δεύτερον, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην οικονομική ζωή στο διεθνές στερέωμα  πρέπει να υπακούουν στις συγκεκριμένες πειθαρχίες, οι οποίες επιβάλλονται από τις αγορές. Αυτό, δεν είναι αξιολογική κρίση, αυτό είναι γεγονός. Έτσι λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σήμερα. Δηλαδή, οι αγορές τιμολογούν τον κίνδυνο και στη βάση ακριβώς αυτού του κινδύνου, ορίζουν και τα επιτόκια κάθε χώρας. Επομένως, κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη λειτουργία ακριβώς των διεθνών αγορών. Το τρίτο θέμα, έχει να κάνει με τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία να σας θυμίσω ότι ισχύει στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία. Και η μόνη διαφορά την οποία παρουσιάζει η ελληνική κατάσταση, είναι ότι αντί για δύο αποστολές το χρόνο των θεσμών, θα έχουμε τέσσερις για να πληροφορούνται οι  θεσμοί την οικονομική πορεία με συγκεκριμένα στοιχεία…
ΣΧΙΝΑΣ: Δε θα συντάσσονται κάποιες εκθέσεις που θα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της διεθνούς αγοράς σε ό,τι αφορά τα επιτόκια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό βεβαίως ισχύει, αλλά αυτό ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες χώρες, όπως ξέρετε, και για την Πορτογαλία συντάσσονται εκθέσεις, και για την Ιρλανδία συντάσσονται εκθέσεις, ωστόσο οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν συστάσεις προς τις χώρες και από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα των κρατών – μελών που έχουν εξέλθει από πρόγραμμα να προχωρήσουν στην υλοποίηση των συστάσεων ή να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των συστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες αντιδράσεις των αγορών. Επομένως, μπαίνουμε σε μία κατάσταση η οποία είναι πολύ πιο κανονική από τη μνημονιακή κατάσταση, στην οποία βεβαίως και υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, που όμως, επιμένω, υπάρχουν και για όλες τις υπόλοιπες χώρες. Το ζήτημα είναι ότι η μνημονιακή περίοδος, έτσι όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει τελειώσει. Και αυτό θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα. Θα φανεί από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση – ξαναλέω, κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία οφείλει και τηρώντας τη δέσμευση για τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος – θα προχωρήσει σε μια σειρά πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ελάφρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων.
ΣΧΙΝΑΣ: Σε ό,τι αφορά, τώρα, το θέμα των συντάξεων για το οποίο γίνεται πάρα πολύ συζήτηση, κύριε Τζανακόπουλε. Τι ακριβώς πρέπει να, εν πάση περιπτώσει, βέβαια είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας θυμίσω το εξής, κ. Σχινά. Η περικοπή των συντάξεων, όπως και η ψήφιση του μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης. Για ποιον λόγο συνέβη αυτό; Διότι το ΔΝΤ έχοντας πολύ πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και από τις ελληνικές αρχές, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι σε θέση να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2019 και για το 2020, όπως και για το 2018 φυσικά. Αυτές οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν πέσει έξω και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει και το ίδιο το ΔΝΤ πλέον. Σας θυμίζω ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας θεσμός, ο οποίος να αμφισβητεί τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιτύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς την εφαρμογή, χωρίς την υλοποίηση οποιουδήποτε άλλου μέτρου. Επομένως, αυτό που μπορώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα είναι ότι αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία η λήψη ή η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για να πιάσουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί σε όλους τους τόνους στο δημόσιο λόγο και, από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο θα πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΣΧΙΝΑΣ: Διακινείται το εξής σενάριο από πλευράς αντιπολίτευσης ότι επειδή ακριβώς λίγο μετά την Έκθεση και τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, έρχεται για πρώτη φορά κλιμάκιο των θεσμών για τον πρώτο έλεγχο – έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι…
ΣΧΙΝΑΣ: …ότι θα αναιρεθούν ό,τι και να πει ο Πρωθυπουργός, θα αναιρεθούν μετά από συζήτηση με τους θεσμούς. Πόσο βάσιμο μπορεί να είναι αυτό το σενάριο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, αυτού του τύπου οι εικασίες ή προβλέψεις επιβεβαιώνονται ή δεν επιβεβαιώνονται στην πραγματικότητα. Θα σας πω κοντός ψαλμός. Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες στη ΔΕΘ και από εκεί και πέρα, ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες θα δουν αν αυτές οι ανακοινώσεις, αν αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα υλοποιηθούν ή δε θα υλοποιηθούν. Το τι λέει η Ν.Δ. για να μπορέσει να γεμίσει τον πολιτικό χρόνο, για να μπορέσει να κάνει μια αντιπολίτευση με δεδομένο το στρατηγικό της αδιέξοδο – να σας θυμίσω ότι η Ν.Δ. όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουμε να βγούμε από το μνημόνιο με καθαρό τρόπο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους, ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ότι θα καταρρεύσουν τα δημοσιονομικά. Γενικώς, είχε επενδύσει σε μία καταστροφολογία και μια κινδυνολογία διαρκή, η οποία την έχει φέρει αυτή τη στιγμή σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο καθώς βλέπει και εκείνη ότι το μνημόνιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, ότι περνάμε σε μια άλλη οικονομική πολιτική και κοινωνική φάση. Και για αυτό τον λόγο θα ακούσετε πάρα πολλά περίεργα, πάρα πολλά παροξυσμικά από τη μεριά της Ν.Δ., η οποία να σας θυμίσω πριν από λίγες ημέρες ακόμα αμφισβητούσε το αν και κατά πόσο έχουμε βγει από το μνημόνιο. Και χθες αντέστρεψε όλη την πολιτική της γραμμή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση περνάει σε μια λογική παροχολογίας. Τώρα, αν είναι παροχολογία το γεγονός, ότι θα πάρουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε, εν πάση περιπτώσει, κοινωνικά στρώματα που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την κρίση και έχουν σηκώσει το βάρος της κρίσης, τώρα το αφήνω στην κρίση σας.
ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, και να τελειώσουμε με αυτό. Μια τελευταία ερώτηση για το επόμενο περίπου δίλεπτο περίπου. Με αφορμή το τραγικό συμβάν στου Φιλοπάππου, όπου έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος από τη δραστηριότητα κάποιων συμμοριών, η Αστυνομία, εν πάση περιπτώσει, έκανε τη δουλειά της, συνέλαβε τους ενόχους, ομολόγησαν. Η ΝΔ, πάλι, προχώρησε σε διάφορες καταγγελίες, στο γνωστό μοτίβο της ανομίας, κλπ. Ανεξαρτήτως τώρα αυτού, υπάρχει θέμα, πρέπει να περιμένουμε κάτι από το Υπουργείο το αρμόδιο για τα θέματα της τάξης και του ελέγχου στην Αθήνα;.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται πράγματι για ένα τραγικό γεγονός και πρέπει να εκφράσουμε τη βαθιά θλίψη μας για τον χαμό ενός 25χρονου παιδιού. Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει ό,τι μπορεί, για να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πολιτών σε μία μητρόπολη, όπως είναι η Αθήνα. Και η οποία – αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, όπως όλες οι μητροπόλεις του κόσμου – πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές φορές υψηλή εγκληματικότητα. Με δεδομένη, μάλιστα, και την οικονομική κατάσταση, την οποία πέρασε η χώρα τα τελευταία χρόνια, κάποια περιστατικά πιο βίαιης εγκληματικότητας φάνηκε ότι αυξάνονται. Ωστόσο, σε μία συζήτηση που είχε γίνει πέρυσι στη Βουλή, που αφορούσε ακριβώς τα θέματα της ασφάλειας που θέτει διαρκώς η ΝΔ  – διότι, κατά τη γνώμη μου, αυτό το κάνει στο πλαίσιο όχι μιας πραγματικής αγωνίας για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά στο πλαίσιο ενός λόγου που ρέπει πολλές φορές προς την ακροδεξιά– αναδείχθηκε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η εγκληματικότητα από το 2015 και μετά, και ιδιαίτερα η μεγάλη εγκληματικότητα, εμφανίζει σημάδια κάμψης. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε να πανηγυρίσουμε είτε να εφησυχάσουμε, όσο και ένας συμπολίτης μας πέφτει θύμα μιας εγκληματικής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι η ΝΔ κάνει κακό που επενδύει σε αυτή την πολιτική σύγκρουση, αλλά αυτό είναι δική της επιλογή. Από εκεί και πέρα, εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να λέμε, με την καθαρότερη  δυνατή μορφή τους, τα στοιχεία που ακριβώς αποδεικνύουν αυτό που σας είπα προηγουμένως. Δηλαδή ότι η μεγάλη εγκληματικότητα, ιδιαίτερα τα δύο-τρία τελευταία χρόνια εμφανίζει κάμψη.
ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνομιλία. Καλή σας μέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.




Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Νεώριο Σύρου

Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τη συγκινητική υποδοχή. Και θέλω να σας πω ότι είναι για μένα μεγάλη χαρά και συγκίνηση να βρίσκομαι εδώ σε έναν ιστορικό τόπο, στο Νεώριο, εδώ από όπου ξεκίνησαν οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης της πατρίδας μας, να βρίσκομαι εδώ όμως σε μια στιγμή κρίσιμη, κομβική, ιστορική που ο τόπος γυρνάει σελίδα.
Δεν είναι απλά ότι τήρησα την υπόσχεσή μου να επισκεφθώ το Νεώριο όταν θα ξεκαθαρίσει πια η προοπτική της επαναλειτουργίας του. Αλλά είναι και το γεγονός ότι επέλεξα η πρώτη παρέμβασή μου πολιτική, στη νέα εποχή που ξημέρωσε για τη χώρα μετά το τέλος των μνημονίων, να γίνει εδώ απέναντί σας. Σε σας, τους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους της δουλειάς, στους ανθρώπους του μεροκάματου.
Και αυτό γιατί φίλες και φίλοι, δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα. Τους ανθρώπους του μόχθου και τους ανθρώπους της δουλειάς.
Εδώ, στο Νεώριο, που όπως προείπα, είναι το νησί που είναι ο χώρος των εργατικών αγώνων, αλλά και στη Σύρο που είναι το νησί των μεγάλων παραδόσεων και του πολιτισμού, δεν μπορώ παρά ξεκινώντας να θυμηθώ ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε αυτό εδώ το ναυπηγείο, το 1879 έγιναν οι πρώτες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας.
Και ανατρέχοντας, χθες βράδυ στο διαδίκτυο, για να ξαναθυμηθώ τη μεγάλη ιστορία των εργατικών αγώνων των ναυπηγείων της Σύρου, βρήκα μια χαρακτηριστική ανακοίνωση των εργατών των ναυπηγείων της Σύρου το 1879. Θα σας τη διαβάσω γιατί έχει ενδιαφέρον, στην καθαρεύουσα είναι.
Οι μεν πολυμελείς ημών οικογένειαι ελεεινώς υπό της πείνης κατετρύχοντο, τα δε βαλάντια των εργοδοτών επληρούντο χρυσού και αργύρου.
Με δυο λόγια, ο κόσμος της εργασίας και οι οικογένειές τους πεινούσαν, αλλά οι εργοδότες είχαν ισχυρά βαλάντια. Θα μου πείτε, άλλαξαν οι καιροί. Περάσανε τα χρόνια. Ναι, περάσαν τα χρόνια και αλλάξαν οι καιροί.
Μεγάλες κατακτήσεις υπήρξαν για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους στον τόπο μας. Αλλά δεν άλλαξε ποτέ η ανάγκη του εργάτη, του εργαζόμενου, της εργατικής τάξης να μάχεται και αυτό είναι κάτι που μας το δείχνει η ιστορία της χώρας μας, η ιστορία της Σύρου, αλλά και η ιστορία του Νεωρίου.
Διότι αν ξεκινήσαμε να ακούμε τον ήχο του σφυριού εδώ στο ναυπηγείο ξανά τον τελευταίο καιρό είναι χάρη στους δικούς σας αγώνες. Στους αγώνες των εργαζόμενων της εργατικής τάξης της Σύρου και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλο το λαό και για όλη τη χώρα. Και είναι και ένα υπόδειγμα για να πάμε μπροστά.
Φίλες και φίλοι, τα χρόνια που περάσαν, τα 8 δύσκολα χρόνια για τον τόπο μας ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου ήταν αυτός που υπέφερε περισσότερο από όλους τους άλλους. Όλοι οι Έλληνες περάσαμε δύσκολα. Σχεδόν όλοι.
Υπήρξε και μια μικρή μειοψηφία που χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. Αυτοί δεν πέρασαν και τόσο δύσκολα. Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις τους, στην ανεργία οι εργαζόμενοι, εκατομμυριούχοι αυτοί. Αλλά εγώ θα πω, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πέρασε δύσκολα. Ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, όμως, ήταν αυτός που υπέφερε.
Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της λαίλαπας, 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Έφτασε κάποια στιγμή η ανεργία στον τόπο μας το 2014 στο 27,5%. Σήμερα, τα τρία αυτά δύσκολα επίσης τελευταία χρόνια η ανεργία μειώθηκε κάτω από το 20, στο 19,6% είναι σήμερα, πάνω από 7 μονάδες. Δεν καταφέραμε ακόμα να καλύψουμε αυτό το 1 εκατομμύριο των χαμένων θέσεων, 300.000 καταφέραμε, είναι μεγάλος ο δρόμος που έχουμε ακόμα μπροστά μας.
Αλλά, θέλω σήμερα, εδώ ενώπιον σας να σας πω, ότι αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα, για το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Και αυτή η εργασία να είναι αξιοπρεπής, να είναι καλά αμειβόμενη. Να είναι με δικαιώματα.
Γιατί, τα χρόνια αυτά που πέρασαν, η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα», που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του εμπορεύματος αυτού, οι «πωλητές» -δηλαδή οι εργαζόμενοι. Το μόνο «εμπόρευμα».
Η ελεύθερη αγορά ίσχυε για όλα τα άλλα, εκτός από τον ιδρώτα και τον κόπο του μεροκαματιάρη και του μισθωτού. 
Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν. Ο ορισμός του βασικού μισθού έγινε με το έτσι θέλω αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η αυθαιρεσία εις βάρος τους έφτασε σε σημεία πρωτοφανή για τα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης, η χρησιμοποίηση ως μοχλού της  τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν, κατά τη γνώμη μου, έναν σαφή στόχο. Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας.
Γι’ αυτό και τώρα, τέλος αυτής της περιόδου και τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημαίνει πορεία αντίστροφη. Ανοικοδόμηση της ποιοτικής εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.
Φίλες και φίλοι, εργάτες και εργάτριες εδώ των ναυπηγείων, του Νεωρίου. Θα ήθελα  στο χώρο της δικής σας δουλειάς, να δηλώσω ότι όλα αυτά, όλες αυτές οι μεγάλες πληγές αυτής της οκταετίας βεβαίως και δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως είναι καθήκον μας να τις γιατρέψουμε.
Και έχουμε αρχίσει σιγά,  σιγά να αλλάζουμε τα πράγματα, θέλει πολλή δουλειά ακόμα, όλοι μαζί όμως μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και με τις νέες δυνατότητες που μας δίνει το τέλος αυτής της περιόδου, θέλω να σας πως ότι στόχος μας από εδώ και στο εξής δεν μπορεί παρά να είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας.

Κόντρα, βεβαίως, σε  πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια, με ένα και μοναδικό στόχο, να κρατήσουν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος.
Και κόντρα και σε δυνάμεις κοινωνικές, κακομαθημένες από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και άρα και κέρδος, με την εργατική τάξη, τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς δεμένους χειροπόδαρα, καταδικασμένους σε μισθούς πείνας, και χωρίς δικαιώματα.
Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι το Νεώριο  αποτελεί ένα διαφορετικό παράδειγμα. Ένα διαφορετικό παράδειγμα αποφασιστικότητας του αγώνα των εργαζόμενων, αλλά και υγιώς σκεπτόμενης επιχειρηματικότητας, με πίστη, με όρεξη, με όραμα και, κυρίως, με σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους. Καμιά δουλειά δεν μπορεί να προκόψει αν αυτοί που είναι οι βασικοί συντελεστές, οι εργαζόμενοι, δεν είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι αυτό το τεράστιο πλήγμα, αυτό το τεράστιο τραύμα για το νησί της Σύρου, η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο, και το λέω αυτό με σιγουριά, αποφεύγεται οριστικά. Το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την καρδιά, την ατμομηχανή της κυκλαδικής οικονομίας.
Ήδη ξεκίνησαν εργασίες με 300 περίπου εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται ξανά στις δουλειές τους. Όλοι εσείς, που για αρκετά μεγάλο  διάστημα βρεθήκατε μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, αλλά η δική μας η διαβεβαίωση και η δική μου προσωπικά είναι ότι θα κάνουμε, όπως κάναμε και πριν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ούτως ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας , με ορίζοντα την επόμενη τριετία  να απασχολεί πάνω από 1000 εργαζόμενους, ως επί το πλείστον ανθρώπους του νησιού και των γύρω νησιών της περιοχής.
Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας. Χρειάστηκε κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κι εμείς, ως πολιτεία, επιλέξαμε και επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης απέναντι σας. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους. Αναλάβαμε ενεργό ρόλο. Ειδικότερα στο ζήτημα των οφειλών. Και καταλήξαμε σε μια λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Όμως, επιτρέψτε μου, να υπογραμμίσω:
Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση.
Για αυτό και ας καλώ, όλους εσάς τους εργαζόμενους εδώ,  να συνεχίσετε να  κρατάτε εσείς  γερά στα χέρια σας την υπόθεση του Νεωρίου.
Χρειάζεται ο αγώνας και η διαρκής διεκδίκηση για να πάμε μπροστά. Και αν θέλετε, αυτό είναι και το μήνυμά μου εδώ, από ένα πετυχημένο παράδειγμα, εδώ στο Νεώριο. Το μήνυμά προς όλους  τους εργαζόμενους του χεριού ή του πνεύματος, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου που μας παρακολουθούν. Το μήνυμά μου είναι ότι το μέλλον, το καλύτερο μέλλον δεν θα ’ρθει από μόνο του, έτσι νέτο σκέτο, όπως είπε και ο ποιητής. Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί για να φέρουμε τις καλύτερες μέρες, αυτές δεν θα έρθουν.
Αγωνιστήκαμε εδώ και πετύχαμε , θα αγωνιστούμε και για το αύριο της πατρίδας μας. Για ένα καλύτερο αύριο στη μεταμνημονιακή εποχή που ξημερώνει.
Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την άνθιση του Νεωρίου, για την άνθιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, και της δημιουργικότητας του εργαζόμενου, σε κάθε περιοχή της χώρας
Η νέα εποχή του Νεωρίου της Σύρου φέρνει την υπογραφή του καθενός και της καθεμιάς από σας. Εγώ είμαι εδώ και επιτρέψτε μου να δεσμευτώ, κλείνοντας για άλλη μια φορά, απέναντί σας. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα σας, δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την άνθιση του Νεωρίου. Για την άνθιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δημιουργικότητας του εργαζόμενου σε κάθε περιοχή της χώρας,  για την άνθιση και την προκοπή της χώρας συνολικά.
Θα είμαστε εδώ, μαζί σας, στο δρόμο αν χρειαστεί, για ακόμα καλύτερες μέρες.
Γιατί δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ελλάδα, αν δεν υπάρχει μέλλον για εκείνους που με τα χέρια και το μυαλό τους είναι σε θέση να το χτίσουν το μέλλον. Και το μέλλον δεν έρχεται από μόνο του, χτίζεται. Και θα το χτίσουμε μαζί.
Να είστε καλά. Καλές δουλειές, καλή δύναμη.
Γεια σας.

















Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση στην εφημερίδα «Αυγή» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη

avgi.gr
-Από τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι δύο στρατιωτικοί μας που κρατούνταν στην Αδριανούπολη βρίσκονται, ελεύθεροι, πίσω στην Ελλάδα. Τι θεωρείτε πως συνέβαλε στο να υπάρξει αυτή η απρόσμενα θετική εξέλιξη;
Από την πλευρά της κυβέρνησης, απέδωσε η συστηματική δουλειά που έγινε με όλους τους τρόπους σε διεθνές επίπεδο, μέσα σε μια κρίσιμη φάση σοβαρής αμηχανίας, αμφιταλάντευσης και νευρικότητας της τουρκικής ηγεσίας.
Μέσα σε μια τέτοια φάση, αυτή η πολύ συστηματική δουλειά έφερε ένα αποτέλεσμα το οποίο λειτουργεί θετικά για την ελληνική κοινή γνώμη από πολλές πλευρές. Λειτουργεί όμως και θετικά για την έναρξη μιας καλύτερης περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η εκδήλωση αυτού του πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος από όλους τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις υπήρξε και με τη δική μας συνάντηση που έγινε στις φυλακές της Αδριανούπολης εκ μέρους της ελληνικής Βουλής.
Πλην όμως, η κυβέρνηση είχε το σύνολο των υπεύθυνων χειρισμών για αυτή την υπόθεση.

-Για τους οποίους χειρισμούς είχε δεχτεί σφοδρή κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα...
Όπως και στην πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση του "Μακεδονικού" και της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και στην έκβαση της επίσης πολύ σοβαρής υπόθεσης σε σχέση με τη διευθέτηση του χρέους, φαίνεται πως από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχουν ούτε η πρέπουσα ανάλυση ούτε η υπεύθυνη συμπεριφορά για τόσο σοβαρά ζητήματα.
Αντίθετα, όλα έχουν μπει στον βωμό μιας ανηλεούς και ιδιότυπα λαϊκίστικης προσπάθειας φθοράς της κυβέρνησης, η οποία όμως με επιτυχία έχει ξεπεράσει όλους αυτούς τους μεγάλους σκοπέλους. Εδώ και καιρό η χώρα έχει εντυπωθεί στον διεθνή περίγυρο ως ένας πόλος σταθερότητας στην περιοχή, μέσα στην οικονομική κρίση. Ενώ ταυτόχρονα οικοδομούμε ως ΣΥΡΙΖΑ ένα σύγχρονο πολιτικό υπόδειγμα Αριστεράς στην Ευρώπη της κρίσης, με ευθύνη διακυβέρνησης.

-Αυτό ενισχύεται από τη γενικότερη αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή;
Πράγματι, η ταυτόχρονη κρίση και η μερική αποσταθεροποίηση, πολιτική και οικονομική, στην Ιταλία και η ευρύτερη γεωπολιτική στην Τουρκία προσδίδουν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νότα στις διεργασίες και τις εξελίξεις σε όλη την περιοχή και την Ευρώπη.
Πιστεύω όμως ότι αυτή ακριβώς η φάση αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας βάσει της σωστής πολιτικής η οποία έχει ακολουθηθεί στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της οικονομίας. Ιδιαίτερα δε, στη σωστή γραμμή στην οποία κινούμαστε, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Σε μια Ευρώπη που θα αλλάζει σε προοδευτική κατεύθυνση και θα ξεπεράσει τη σημερινή δεξιά και ακροδεξιά στροφή που είναι άκρως επικίνδυνη προς την ίδια την υπόστασή της.

-Είστε αισιόδοξος σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών;
Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας θα ακολουθηθεί με τρόπο φερέγγυο και από τις δύο πλευρές και θα εντυπωθεί με τις διεθνείς εγγυήσεις που τον ακολουθούν. Παράλληλα, εκτιμώ πως θα αλλάξουν επί της ουσίας άποψη για σημεία και πλευρές της συμφωνίας πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες που μέχρι τώρα έχουν ανεχθεί ή και “ντοπάρει” ακραίες αμυντικές και εθνικιστικές απόψεις.
Αυτή η εξέλιξη θα είναι πάρα πολύ σημαντική για τη χώρα μας και τον ρόλο της μέσα σε σταθερά Βαλκάνια.

-Έχουν μείνει δύο ημέρες για την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Μια ημερομηνία σημείο αναφοράς και ορόσημο για την κυβέρνηση. Τι σηματοδοτεί η 20ή Αυγούστου;
Νομίζω πως είναι πραγματικά ιστορική για τη χώρα η τυπική έξοδος από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την υπαγόρευση της οικονομικής πολιτικής που υπήρξε μέσα από τα διαδοχικά Μνημόνια την προηγούμενη οκταετία. Εμπεριέχει όμως και απτά στοιχεία ουσίας στο επίπεδο της πολιτικής και της κοινωνίας.
Αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην πολιτική διακυβέρνησης της χώρας που έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση μιας ανοιχτής, διαφανούς και ειλικρινούς προεκλογικής δέσμευσης τον Σεπτέμβριο του 2015, που εγκρίθηκε με σημαντικό εκλογικό ποσοστό.

-Πιστεύετε ότι πετύχατε τον στόχο σας να κρατήσετε την κοινωνία όρθια;
Αυτά τα χρόνια έγινε δυνατόν από την εφαρμογή ενός άτυπου παράλληλου προγράμματος, το οποίο όμως ενσωματωνόταν κάθε φορά στις δεσμεύσεις των μνημονιακών αξιολογήσεων, να γίνουν κοινωνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις ουσίας, με προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, πέραν των αναγκαστικών πολιτικών δημοσιονομικής πειθάρχησης οι οποίες εμπεριέχονταν στο Μνημόνιο.
Στοιχεία που αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως η ανεργία, ή και βασικών δεικτών για την οικονομική ανάπτυξη, τις εξαγωγές, τη μερική αναδιανομή εισοδήματος, έχουν ήδη διαμορφώσει το πεδίο που αναλυτικά περιγράφεται στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας μετά τα Μνημόνια.
Υπάρχει η προεργασία και μπορεί μετά τις 20 Αυγούστου να είναι μια τομή που θα προδιαγράψει, ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο, τις κυβερνητικές προθέσεις με σταθμό την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και στον υπό εκπόνηση προϋπολογισμό.
Πλην όμως, έχει υπάρξει η σαφής προδιάθεση για το ποιες πολιτικές θα οριοθετήσουν το προοδευτικό πρόγραμμα εξόδου με κοινωνικό πρόσημο και αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Σε αντιπαράθεση με τις εξαγγελίες και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οριοθετούν ακριβώς το συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα, κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο;
Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιες βασικές δεσμεύσεις που συγκροτούν αυτή τη διαφορετική λογική στην πολιτική και στο πρόγραμμα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις αγοραίες και νεοφιλελεύθερες ή και παραδοσιακά δεξιές αντιλήψεις.
Όπως, για παράδειγμα, όχι μόνο η ανάγκη να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο εισοδήματος, αλλά και η απαρχή μετρημένων αυξήσεων, μαζί με διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο, που θα βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη. Ιδιαίτερα της μεγάλης πλειονότητας, που έχασε μέσα στην κρίση.
Επίσης, ο δείκτης της ανεργίας βαίνει μειούμενος και έχει σημασία να ανοίξει ο δρόμος για μια μαζική, ει δυνατόν, επάνοδο του επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού που αιμορράγησε από τη χώρα μας προς το εξωτερικό. Ακόμα, να υπάρξει η δυνατότητα στελέχωσης στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και γενικότερα της κοινωνικής πρόνοιας, που αποτελούν και τα θεμέλια για την επανασύσταση και ισχυροποίηση του κοινωνικού ιστού.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το οικονομικό πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε επιλεγμένους τομείς να βασίζεται στον σεβασμό του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα μάλιστα η δέσμευση που υπάρχει για τις συλλογικές συμβάσεις και για τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων θα πρέπει να λειτουργεί με έναν τρόπο ομαλό μέσα σε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον της δεδομένης κοινωνικοταξικής σύγκρουσης στην κοινωνία μας.

-Αυτό σημαίνει και αύξηση του κατώτατου μισθού;
Ενδεχομένως θα υπάρχει δυνατότητα και σε αυτόν τον τομέα, που είναι κάτι το εντελώς απαραίτητο και αναγκαίο. Όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και ως σήμα για την επανακαταξίωση της μισθωτής εργασίας μέσα στην αναδιαμόρφωση του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Όλα αυτά, βέβαια, θα είναι αντικείμενο μελέτης και εξαγγελιών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι θέματα που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο χειρίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα και διαμορφώνουν ως επιλογές.

-Θα υπάρξει αναθεώρηση των μέτρων για το 2019-2020;
Είναι πλέον γνωστό και στους διεθνείς κύκλους, που εθελοτυφλούσαν σε εκείνη την περίοδο που κρίνονταν αυτές οι απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, ότι δεν είναι οικονομικά μέτρα και αντίμετρα, που θεωρούνταν αναγκαία για τη διαμόρφωση της στρατηγικής εξόδου της χώρας και την υποστήριξη μιας πολιτικής για τα πλεονάσματα και τη διευθέτηση του χρέους.
Υπό αυτή την έννοια, πιστεύω ότι η μη αναγκαιότητα, εν τοις πράγμασι, της λήψης αυτών των μέτρων θα γίνει κατανοητή και αποδεκτή, ή τουλάχιστον ανεκτή, και από τους θεσμούς με τους οποίους έχει συνομολογηθεί το τρέχον πρόγραμμα που η διάρκειά του εκπνέει αύριο.
Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας και η προοδευτική ανασύνταξη της κοινωνίας είναι δύο παράγοντες που και στο παρελθόν έχουν δώσει θετικό αποτύπωμα για την ανάπτυξη της χώρας.
Ιδιαίτερα όμως τώρα, με ένα προοδευτικό πρόγραμμα και στη βάση της αποφυγής των λαθών του παρελθόντος, που δεν ήταν μόνο λάθη, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία, θα δώσουν ζωή και μέλλον στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

-Πώς θεσμοποιείται αυτό το κοινωνικό πρόσημο;
Έχουν ήδη εντυπωθεί μέτρα στο θεσμικό σώμα της χώρας που αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και στον εκσυγχρονισμό όλου του σχετικού φάσματος, στο πλαίσιο των πιο προωθημένων απόψεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει τους επόμενους μήνες θα οριοθετήσει βασικές αντιλήψεις, αρχές και διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, ποιος θα έχει το θάρρος να επαναφέρει σήμερα την ελαστικοποίηση των σχετικών άρθρων 24 και 117 για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις όπως η αξιωματική αντιπολίτευση διαχρονικά υποστήριζε;

-Την ίδια ώρα, και στην Ευρώπη οι πολιτικές διεργασίες είναι έντονες...
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί, ταυτόχρονα και εκ παραλλήλου, σε ευρωπαϊκή κλίμακα και στη χώρα μας η σύγκλιση πάνω σε ένα ρητά αντινεοφιλελεύθερο προοδευτικό πρόγραμμα των παραδοσιακών και των νέων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της οικολογίας και της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας.

-Αυτός ο χώρος υπάρχει στην Ελλάδα;
Σε επίπεδο κοινωνίας έχει φανεί με πολλές ευκαιρίες ότι υπάρχει, είναι ζωντανός και έχει διαχρονικά ισχυρές ρίζες που ανανεώνονται από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης έως σήμερα.
Πολιτικά είναι σαφές ότι, προς ώρας, η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λειτουργεί απολύτως δορυφορικά στην πολιτική της Ν.Δ. και απολύτως αντιπαραθετικά έως και εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των εύλογων και αναμενόμενων ενστάσεων που θα είχε μια δύναμη της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Η παρούσα κατάσταση δημιουργεί σοβαρές αντιθέσεις και αντιφάσεις μέσα σε όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που οριοθετείται αξιακά και ιδρυτικά με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Το "Μακεδονικό", η έξοδος από τα Μνημόνια και η συνταγματική αναθεώρηση είναι κορυφαία ζητήματα, όπου θα δοκιμαστούν η αντοχή και το μέλλον αυτού του, εν δυνάμει, προοδευτικού πόλου ως στοιχείο προγραμματικής σύγκλισης, με τις αποφάσεις αλλά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αυτής της περιόδου.

-Είχατε δηλώσει αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ότι αυτή η τραγωδία στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία και μεσομακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής συγκρότησης και της πολιτικής ζωής του τόπου. Μπορεί αυτό το τραύμα να επουλωθεί;
Είναι προφανές ότι η μεν Δικαιοσύνη συγκροτεί τον φάκελο των ενδεχόμενων ευθυνών και λαθών που σχετίζονται με την πρωτοφανή αυτή τραγωδία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, τόσο στο πεδίο της άμεσης και ολόπλευρης ανακούφισης των πληγέντων και της αντιμετώπισης των προβλημάτων σχεδιασμού, όσο και στο πεδίο της ανάληψης πρωτοβουλίας στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, του ανοίγματος αιγιαλών και των δασικών εκτάσεων, έχει κινητοποιήσει δυνάμεις σε διεθνές και εγχώριο πεδίο.
Έχει κινητοποιήσει δυνάμεις αυτοδιοικητικές, επιστημονικές, δυνάμεις που αφορούν τη σύγχρονη τεχνολογία και βέβαια τη στήριξη και την ενθάρρυνση των δυνάμεων που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, η πολιτική προστασία, οι εθελοντές.
Το μεγάλο αυτό τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί οριστικά, γιατί, προφανώς, οι ζωές των συμπολιτών μας, είναι δυσαναπλήρωτες. Η σωστή όμως αντιμετώπισή του μπορεί να αποτελέσει μια τομή στη συγκρότηση, την κουλτούρα επιβίωσης και συνύπαρξης της κοινωνίας μας μέσα στους οικιστικούς ιστούς. Σε σχέση με την κατοικία, με τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τα μέτρα και τη στρατηγική πολιτικής προστασίας και εν τέλει με τη συνολική μας λειτουργία ως κοινωνία. Οι προϋποθέσεις είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι ήταν πριν τρεισήμισι χρόνια. Έχουν προχωρήσει το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, ο χωροταξικός σχεδιασμός. Θα δοκιμαστούμε όμως όλοι στο πεδίο της τολμηρής πολιτικής παρέμβασης για την υλοποίηση όλων των σχεδιασμών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στη στρατηγικής σημασίας σύσκεψη που έγινε στο Λαύριο προ ημερών.

-Εκτιμάτε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταποκριθούν;
Ελπίζω οι πολιτικές δυνάμεις που συγκρούστηκαν, ακόμη και στο εσωτερικό τους, με παράγοντες που δεν ενθάρρυναν το πελατειακό σύστημα και την αυθαιρεσία, να αποστούν στρατηγικά από την ψηφοθηρική πελατειακή νοοτροπία και την επικοινωνία τους με εστίες πραγματικής ανομίας που για χρόνια θεωρούσαν ανομόλογητα ως προνομιακό εκλογικό τους χώρο.

-Η Δικαιοσύνη εξετάζει σειρά υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής που αναδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο κοινοβούλιο. Η κάθαρση και η δικαιοσύνη αποτελούν μια βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το δούμε αυτό να συμβαίνει στο υπόλοιπο της διακυβέρνησής σας;
Ελπίζω οι υπό δικαστική διερεύνηση υποθέσεις και εκκρεμότητες που αφορούν ζητήματα πολιτικής διαπλοκής, πιθανώς πολιτικών προσώπων και δημόσιων παραγόντων, να έχουν περαιωθεί στο προσεχές διάστημα από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και στο πλαίσιο όλων των εγγυήσεων του προοδευτικού ελληνικού δικαιικού συστήματος. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου η πολύχρονη φάση της κρίσης να μην αφήσει στον λαό μας τη στυφή γεύση της μόνιμης και διαχρονικής ατιμωρησίας που παρακολουθούσε για χρόνια.

-Μπαίνουμε το φθινόπωρο στην τελευταία σύνοδο της παρούσας Βουλής, που θα είναι και κατ' ουσίαν προεκλογική, με την αντιπολίτευση να έχει προϊδεάσει για σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση...
Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχει όλη η ύλη για πραγματικές, κόσμιες, όσο σκληρές κι αν είναι, πολιτικές αντιπαραθέσεις που θα οδηγήσουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μέχρι τις προσεχείς εκλογές.
Μέσα στο 2019, και πριν το συνταγματικό ορόσημο για τις βουλευτικές εκλογές, θα υπάρξουν οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, οι περιφερειακές και οι δημοτικές, που έχουν εντελώς ιδιαίτερη σημασία τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για την περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση της χώρας.
Αποτελεί πολιτικό παράδοξο, που όμως έχει ιστορικά προηγούμενα στην Ελλάδα και διεθνώς μέσα στη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να εμφανίζονται ως πολιτικοί σωτήρες οι θύτες, πολιτικές δυνάμεις και στελέχη που οδήγησαν αποδεδειγμένα και εντυπωμένα στη συνείδηση της κοινωνίας μας τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πρωτοφανή οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα.
Η όποια επικοινωνιακή πολεμική με συνεχώς αυξανόμενα σημάδια, με προβοκατόρικες ψευδείς ειδήσεις και μια στρατηγική δολοφονίας χαρακτήρων, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της πολιτικής των θυτών και να την αναγάγει σε μια εικόνα ρεαλιστικής εναλλακτικής, δήθεν, σωτηρίας της χώρας. Δυστυχώς, μερικοί στο πολιτικό σύστημα είναι αδιόρθωτοι, στήνουν μια νέα διαπλοκή και αποδέχονται πολιτική ομηρεία από μιντιάρχες στο όνομα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Με ορισμένους, μάλιστα, να επιδίδονται συστηματικά σε κρεσέντο παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, σε διχαστικό κήρυγμα ακροδεξιάς κοπής. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σκηνικό και αυτή η νοοτροπία θα αποδομηθούν πολιτικά και πειστικά το επόμενο διάστημα. 

 [ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια] 

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα για το τέλος των μνημονίων .


 Ιθάκη, 21.08.2018
Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα.
Μια μέρα ιστορική.
Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους, τελείωσαν.
Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της.
Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς.
Χωρίς άλλους εκβιασμούς.
Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας.
Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δύο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής.
Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας.
Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της.
Τα επιτεύγματα, οι αγώνες, αλλά και οι οδύνες.
Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων.
Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη.
Αλλά είχε πάντα προορισμό.
Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες.
Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της.
Μέσα σε πέντε χρόνια συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης.
Χάθηκε το 25%  του εθνικού μας πλούτου.
3 στους 10 έμειναν άνεργοι.
6 στους 10 νέους, επίσης.
Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δισ.
Η βία και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας.
Η δημοκρατία ευτελίστηκε.
Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες.
Φασιστικές συμμορίες βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια.
Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί.
Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης.
Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια, πήρε μια ιστορική απόφαση.
Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια.
Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους.
Αναλάβαμε αυτήν τη βαριά ευθύνη.
Με σθένος, αποφασιστικότητα, αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας.
Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία.
Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες:
Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας.
Περάσαμε από πολλά κύματα για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας.
Το πλήρωμα άλλαξε.
Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν.
Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας.
Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ.
Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες.
Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει.
Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας.
Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό δεν ήταν πια στο περιθώριο.
Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα.
Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας.
Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά.

Ελληνίδες, Έλληνες,
Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης.
Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής.
Και σε αυτήν την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρη να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων.
Δεν θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει.
Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ, η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.
Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα.
Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας.
Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε, γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα.
Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ.
Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας.
Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι.
Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και τον λαό ξανά στα αμπάρια.
Όσοι έφτιαξαν, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων.
Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις offshore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου.
Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους.
Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει.
Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων.
Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας.
Με σύνεση και ευθύνη να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. 
Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας.
Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή.

 [ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια] 


Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στην εφημερίδα Νέα Σελίδα

“Δεν είμαι «εξαφανισμένη» στα άσχημα και «παρούσα» στις κορδέλες και τα εγκαίνια” 
Στη συνέντευξή της σήμερα στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κορωναίο, η Περιφερειάρχης Αττικής περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις ενέργειές της στις 23 Ιουλίου και απαντά στους επικριτές της, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Προτιμώ να δρω παρά να μιλώ και αυτό στο τέλος θα κριθεί από τους πολίτες”.
Παράλληλα, η Περιφερειάρχης ξεκαθαρίζει το ρόλο της Περιφέρειας στις δασικές πυρκαγιές: “Οι Περιφέρειες και γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ξεκινήσει μια δασική πυρκαγιά, δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο αλλά καλούνται, όπως και άλλοι φορείς – Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, εθελοντές, κ.α. -, να συνδράμουν ο καθένας με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, πάντα όμως σύμφωνα τις εισηγήσεις και τις εντολές από την Πυροσβεστική”.
  • Η ίδια τονίζει ότι ήταν παρούσα: “Από τις 12.30 το μεσημέρι της μαύρης Δευτέρας, ως τα ξημερώματα της Τρίτης, ήμουν παρούσα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Βοηθούσα, μαζί με τα στελέχη της Περιφέρειας, το έργο της Πυροσβεστικής, ως όφειλα από τη θέση της Περιφερειάρχη”. 
Δεν μπορώ να ακολουθήσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της τραγωδίας
  • Απαντά στις επικρίσεις περί “απουσίας”: “Το ότι στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην τραγωδία, με αφόρητο πόνο, όπως είπα στη συνέντευξή μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένο μέσα μου, οι πολιτικοί μου αντίπαλοι το διαστρεβλώνουν υποστηρίζοντας ότι είμαι απαθής και αδιάφορη. Δεν μπορώ να ακολουθήσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της τραγωδίας”.
Τις ευθύνες δεν θα τις αποδώσει ένα δημοσίευμα, ένα πρωτοσέλιδο μίας κυριακάτικης ή ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ
  • Σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών παρατηρεί: “Τις ευθύνες δεν θα τις αποδώσει ένα δημοσίευμα, ένα πρωτοσέλιδο μίας κυριακάτικης ή ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Ειδικά όταν, όπως είδαμε πολλές φορές να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μίας δημοσιογραφίας που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα θύματα αλλά να κάνει προπαγάνδα, πατώντας πάνω στους νεκρούς και τα αποκαΐδια”.
Σήμερα γίνονται έργα
  • Τονίζει ότι σήμερα γίνονται έργα: “Σήμερα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας έχουν μπει οι μπουλντόζες για δύο μεγάλα έργα - και πήραμε το “πράσινο φως” για το τρίτο -, που όφειλαν να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Με είδατε να καλώ τις κάμερες για να το εκμεταλλευτώ επικοινωνιακά;”
Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών μας, μας έδωσε δύναμη και κουράγιο
  • Για την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών: “Ήταν η μόνη ευχάριστη είδηση που άκουσα τις τελευταίες ημέρες και μας έδωσε δύναμη και κουράγιο. Έστω κι αν κάποιοι επιχείρησαν να απομειώσουν τις πραγματικές της διαστάσεις. Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι υπόθεση διαπροσωπικών σχέσεων ούτε πλειοδοσία πατριωτισμού αλλά απαιτεί συνεπή, σταθερή, νηφάλια και σε βάθος στρατηγική”.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της Περιφερειάρχη στη “Νέα Σελίδα”:

“Δεν είμαι «εξαφανισμένη» στα άσχημα και «παρούσα» στις κορδέλες και τα εγκαίνια”


Είχε ευθύνη να σβήσει η Περιφέρεια Αττικής τις φωτιές στην Ανατολική Αττική κυρία Δούρου;

Να το ξεκαθαρίσουμε. Οι Περιφέρειες και γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ξεκινήσει μια δασική πυρκαγιά, δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο αλλά καλούνται, όπως και άλλοι φορείς – Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, εθελοντές, κ.α. -, να συνδράμουν ο καθένας με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, πάντα όμως σύμφωνα τις εισηγήσεις και τις εντολές από την Πυροσβεστική. Για τους ΟΤΑ συγκεκριμένα, το θεσμικό πλαίσιο αναφέρει ως κύρια δράση “την δρομολόγηση δράσεων για τη υποστήριξη του έργου καταστολής από την πυροσβεστική με την διάθεση υδροφόρων, μηχανημάτων έργων κλπ εφόσον απαιτηθεί». Για λόγους διαφάνειας τα πάντα γίνονται εγγράφως, όπως ορίζει η παράγραφος 4.2.5 του σχετικού Σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Οι Περιφέρειες λοιπόν ικανοποιούν τα αιτήματα της πυροσβεστικής για μηχανήματα, προμηθεύουν την Πυροσβεστική με ό,τι τους ζητήσει και μάλιστα εγγράφως. Και αυτό είναι και το λογικό από τη στιγμή που μόνο η Πυροσβεστική έχει εκπαιδευθεί, διαθέτει την εμπειρία, την γνώση και τα μέσα για να σβήνει τις πυρκαγιές.
Να το πω απλά με στρατιωτικούς όρους. Η πυροσβεστική είναι στην πρώτη γραμμή και πολεμάει, είναι το πεζικό, τα τεθωρακισμένα, το μάχιμο τμήμα, ξέρει και μπορεί να το κάνει αυτό. Ενώ οι Περιφέρειες είναι το σώμα εφοδιασμού της πρώτης γραμμής και σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης και το Μνημόνιο Συνεργασιών με ιδιωτικούς φορείς, που έχουν εκπονήσει, έχουν το ρόλο να κινητοποιούν όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν αυτά τα μηχανήματα που ζητάει το μέτωπο. Αυτό ακριβώς που πράξαμε.



Ο ρόλος αυτός, όπως καταλαβαίνετε, δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή αξιοποίηση, είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου που είναι η καταστολή και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Τώρα, 3 εβδομάδες μετά τα τραγικά γεγονότα, με την ασφάλεια που δίνει η απόσταση από αυτά, κάνοντας ένα φλας μπακ, πείτε μας τι έγινε λεπτό προς λεπτό;




Τη μοιραία Δευτέρα, μόλις ενημερώθηκα στο Γραφείο μου όπου βρισκόμουν μαζί με τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, στις 12.30 για την πυρκαγιά στην Κινέτα, απέστειλα αμέσως τον αρμόδιο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, που σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής και σε άμεση επαφή μαζί μου, υλοποιήσαμε άμεσα όλα τα αιτήματα της Πυροσβεστικής.



Ήμουν συνεχώς όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στα γραφεία της Περιφέρειας ώστε να είναι δυνατή η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους ανά χωρική ενότητα υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας. Αντιμετωπίσαμε πρακτικά όλα όσα προέκυπταν συνεχώς. Στείλαμε στην Κινέτα 7 υδροφόρες και 2 γαιοπροωθητές. Η φωτιά εκεί εξελίσσονταν με δυσμενή τρόπο και για αυτό έστειλα περισσότερους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

Ας συνεχίσουμε με τις εξελίξεις στις 23 Ιουλίου...




Δυστυχώς οι συνθήκες στην περιοχή της Κινέτας επιδεινώθηκαν. Έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στη νέα Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου γιατί η φωτιά μαινόταν και άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που συνομιλούσα τόσο με τον Δήμαρχο Μεγάρων όσο και με τη Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας περί τις 18.15. Η φωτιά αυτή συνέχισε το καταστροφικό της έργο όλο το βράδυ με κίνδυνο να περάσει προς άλλους δήμους και άλλη Περιφέρεια.



Εν τω μεταξύ, μόλις ενημερώθηκα, στις 16.50 για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, αμέσως έστειλα τον αρμόδιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη, που σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, βρέθηκαν επιτόπου και ήμασταν συνεχώς σε επαφή για την άμεση υλοποίηση όλων των αιτημάτων της Πυροσβεστικής.

Αργότερα, μόλις ενημερώθηκα στις 17.23 για τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν είναι άλλη εστία από τη Νταού Πεντέλης,  αφού παρόλες τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας δεν έχω καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση, στέλνω την εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, να βρει τον Δήμαρχο και τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, όπως και στις άλλες εστίες.

Κι ενώ με τις εντολές της Πυροσβεστικής συνδράμουμε σε ό,τι μας ζητείται όλες αυτές τις ώρες, περίπου στις 18.45 πληροφορούμαι, από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά είναι στο Νέο Βουτζά και έχει περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος χωρίς κανείς να ενημερώσει για την κατεύθυνσή της, για την απειλούμενη περιοχή ή για τα άλλα χαρακτηριστικά της.
Ζητώ άμεσα και εγγράφως, αν και δεν το επιβάλλει ο νόμος, να συγκληθεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε ασφαλές σημείο, για αξιολόγηση της κατάστασης και συνδρομή στην Πυροσβεστική. Συγχρόνως ζητώ να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ζητώ την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η φωτιά στην Κινέτα συνεχιζόταν.

Γύρω στις 19.05 η επίσημη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική είναι ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ότι είναι στο Νέο Βουτζά χωρίς να μου έχει αναφερθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση, πάντως αντίθετη από αυτή που λέει η Πυροσβεστική. Αναρωτιέμαι μήπως ισχύουν και τα δύο, συγχρόνως μαθαίνω και για νέα φωτιά στον Κάλαμο (19.05) ενώ μαίνεται ακόμη στην Κινέτα.




Είναι λοιπόν πολλά τα μέτωπα, δεν υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για την εξέλιξή τους, οπότε κρίνω ότι το καλύτερο δυνατόν για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου είναι να πάω στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να έχω άμεση ενημέρωση για να μπορέσω να κινητοποιήσω τους φορείς που θα υλοποιήσουν όλες τις δράσεις που προβλέπονται. Βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων γύρω στις 19.30 και έφυγα από εκεί τα ξημερώματα της Τρίτης, 24 Ιουλίου. Όλα τα αιτήματα που είχα από την Πυροσβεστική, τα υλοποίησα άμεσα.

Σας κατηγορούν ότι δεν «ήσασταν στη φωτιά στην Ανατολική Αττική» ή ότι είστε «εξαφανισμένη». Τι απαντάτε;



Από όσα μόλις σας είπα, είναι ξεκάθαρο ότι από τις 12.30 το μεσημέρι της μαύρης Δευτέρας, ως τα ξημερώματα της Τρίτης, ήμουν παρούσα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Βοηθούσα, μαζί με τα στελέχη της Περιφέρειας, το έργο της Πυροσβεστικής, ως όφειλα από τη θέση της Περιφερειάρχη.

Καταλαβαίνω  ότι κάποιοι θα ήθελαν να με δουν στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς ή να βγαίνω στο δελτίο κάποιου καναλιού. 

Θέλω να πω στους συμπολίτες μου ότι δεν είμαι «εξαφανισμένη» στα άσχημα και «παρούσα» στις κορδέλες και τα εγκαίνια. Αυτή είναι μια σταθερή και συνεπής στάση μέσα σε αυτά τα χρόνια. Είναι μια στάση που δεν αρέσει σε πολλούς, κάποιους άλλους ξενίζει αλλά εκτιμώ ότι είναι η στάση που πρέπει να έχουν οι εργάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια διαφορετική Ελλάδα που πρέπει να κτίσουμε για το παρόν και το μέλλον. Προτιμώ να δρω παρά να μιλώ και αυτό στο τέλος θα κριθεί από τους πολίτες.

Δεν βγήκατε να μιλήσετε όμως ούτε τις μέρες μετά την πυρκαγιά. Γιατί;

Αφενός γιατί η ουσιαστική δουλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά τις επόμενες μέρες. Όταν δηλαδή πρέπει να επουλωθούν πληγές, να οργανωθεί η αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι άνθρωποι, να βοηθήσουμε να στηθούν υποδομές. Αφετέρου, όταν ακόμη υπάρχουν άθαφτοι νεκροί, θεωρώ ασέβεια να βγαίνω και να εξηγώ το ρόλο και τις αρμοδιότητές μου. Το ότι στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην τραγωδία, με αφόρητο πόνο, όπως είπα στη συνέντευξή μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένο μέσα μου, οι πολιτικοί μου αντίπαλοι το διαστρεβλώνουν υποστηρίζοντας ότι είμαι απαθής και αδιάφορη. Δεν μπορώ να ακολουθήσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Και για να επανέλθω στο θέμα της εκκένωσης, θα μπορούσε η Περιφέρεια να πάρει τέτοια πρωτοβουλία;

Καλά κάνετε και θέτετε ξανά το ερώτημα. Γιατί πρέπει να το πούμε απλά και ξεκάθαρα για να το καταλάβει και ο κόσμος που μέσα στην οδύνη, το θρήνο και την οργή για την καταστροφή και τα θύματα, έχει βομβαρδιστεί το τελευταίο διάστημα από πληροφορίες που πολλές φορές, όμως, είναι στην ουσία fake news.

Άλλο λοιπόν οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, που είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει η φωτιά να απειλεί συγκεκριμένους οικισμούς. Και άλλο, διαφυγή, διάσωση, όταν η φωτιά έχει ήδη αρχίσει να κατακαίει την περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος. Στην περίπτωση της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης την εισήγηση σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την κοινή λογική, τη κάνει αποκλειστικά ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού σώματος. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν συγκλίνουν οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, το προληπτικό μέτρο αντί να σώσει, τελικά να προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς, πανικό, ακόμη και θύματα.

Αν από τα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική, διαπιστώσει ότι η απομάκρυνση αφορά έναν δήμο, εισηγείται απευθείας προς τον Δήμαρχο. Αν δει ότι αφορά πάνω από δύο δήμους, εισηγείται απευθείας προς την Περιφέρεια, που με τη σειρά της ενημερώνει τους δήμους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Και τέτοια εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Ενώ κάτι τέτοιο έγινε με τη σαφή εισήγηση της Πυροσβεστικής στις πρόσφατες πυρκαγιές στα χωριά της Εύβοιας.
Τώρα την διάσωση, διαφυγή, απεγκλωβισμό, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στο χερσαίο χώρο, την επιχειρεί και τη συντονίζει αποκλειστικά η Πυροσβεστική.

Το όλο θέμα περί δήθεν αμέλειάς μου να δώσω εντολή απομάκρυνσης, “κατασκευάστηκε” από συνάδελφό σας 24 ώρες μετά από την τραγωδία, ο οποίος μάλιστα βγήκε σε εθνικό δίκτυο και διάβαζε “κοπτοραπτικά” την εγκύκλιο, δημιουργώντας ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις ως προς τον τρόπο που ασκούσα τα καθήκοντά μου τη μαύρη Δευτέρα.



Για το αν τελικά υπάρχουν ευθύνες;



Τις ευθύνες δεν θα τις αποδώσει ένα δημοσίευμα, ένα πρωτοσέλιδο μίας κυριακάτικης ή ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Ειδικά όταν, όπως είδαμε πολλές φορές να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μίας δημοσιογραφίας που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα θύματα αλλά να κάνει προπαγάνδα, πατώντας πάνω στους νεκρούς και τα αποκαΐδια.
Επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έγιναν όλα καλά» όταν υπάρχουν νεκροί. Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική και δε θα επιχειρήσω να προκαταλάβω τα πορίσματα της Δικαιοσύνης όπως έχουν σπεύσει να κάνουν ορισμένα κανάλια, ορισμένα εκδοτικά συγκροτήματα και πολιτικοί αντίπαλοι…




Σας κατηγορούν ότι είχατε πει ότι «αν δεν κάνετε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα σε 6 μήνες θα πάω σπίτι μου»...




Η απάντηση σε αυτό το μονταρισμένο από τη γνωστή ομάδα επαγγελματικής παραπληροφόρησης, είναι ότι η διατύπωσή μου αφορούσε τον αντιπλημμυρικό  σχεδιασμό. Και σε αυτό απαντάει η πραγματικότητα και όχι η δική μου ερμηνεία. Για πρώτη φορά στην Αττική έχουμε σε εξέλιξη 160 έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και άλλα, κόστους μισού δις ευρώ, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης.  
Σήμερα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας έχουν μπει οι μπουλντόζες για δύο μεγάλα έργα -  και πήραμε το “πράσινο φως” για το τρίτο -, που όφειλαν να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Με είδατε να καλώ τις κάμερες για να το εκμεταλλευτώ επικοινωνιακά;



Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτοί που διακινούν αυτά τα βίντεο ή που παραποιούν τα λόγια μου, είναι οι ίδιοι που αποδεικνύεται ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη φωτιά, ούτε για τα θύματα. Δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, για τους συμπολίτες μου που παλεύουν να ορθοποδήσουν στις πληγείσες περιοχές. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η πολιτική εξόντωση.

Με το χέρι στην καρδιά, τι αισθανθήκατε εκείνο το βράδυ, μετά από το τέλος της σύσκεψης, όταν βγήκατε με τον πρωθυπουργό στις κάμερες;



Μια στιγμή που ας μην τη νοιώσει κάνεις. Να ξέρεις ότι έχεις κάνει το καθήκον σου όπως προβλέπει ο νόμος και αυτό να μην είναι αρκετό. Και από την άλλη, όπως οι συμπολίτες μου στις πληγείσες περιοχές, αισθάνομαι την ανάγκη να σταθούμε στα πόδια μας. Να παλέψουμε. Να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό. Για την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής. Για να μην ξανασυμβεί.  
Ήσασταν από τους πρώτους που χαιρετίσατε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Τι θεωρείτε ότι συμβολίζει αυτή η εξέλιξη;



Ήταν η μόνη ευχάριστη είδηση που άκουσα τις τελευταίες ημέρες και μας έδωσε δύναμη και κουράγιο. Έστω κι αν κάποιοι επιχείρησαν να απομειώσουν τις πραγματικές της διαστάσεις. Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι υπόθεση διαπροσωπικών σχέσεων ούτε πλειοδοσία πατριωτισμού αλλά απαιτεί συνεπή, σταθερή, νηφάλια και σε βάθος στρατηγική.


 [ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια]