Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Θ. Γιαννίτση: Όλο και πιο κοντά στη Μεσσηνία το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας

Αν ήθελε κάποιος να παρουσιάσει το σύνολο του έργου και των δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα, θα ήθελε αμέτρητες σελίδες.
"Αποτελώντας έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας ομογενών, το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν, ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία και περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνορωσικής σύμπραξης. Είμαστε στη διάθεση όλων, όσους αγγίζει και ευαισθητοποιεί ο ελληνικός πολιτισμός και η ανάπτυξη του Ελληνισμού στη Ρωσία, η περαιτέρω ενίσχυση των πνευματικών συνδέσμων του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που αντλούν από βαθιές ιστορικές ρίζες", τονίζει μιλώντας στο "Θάρρος" η Μεσσηνιακής καταγωγής Διευθύντρια του ΚΕΠ Θεοδώρα Γιαννίτση, σκιαγραφώντας το Κέντρο.
 
Μεσσηνία
Έχοντας αναπτύξει υψηλούς δεσμούς με τη Μεσσηνία, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας και η κα Γιαννίτση, συμμετέχουν στη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, ενώ οι δράσεις για την περιοχή μας, συνεχώς αυξάνονται.
Τα προγράμματα του Κ.Ε.Π., διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: στα τακτικά και τα μεμονωμένα. Στα τακτικά υπάγονται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις ιστορίας, μαθήματα ελληνικού χορού και τραγουδιού, με συνεπαγόμενη σύσταση χορωδίας. Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση σε 8 ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τα τελευταία χρόνια τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν περί τα 500-550 άτομα. Πρόκειται για ομογενείς και φιλέλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ταξιδεύουν τακτικά στην Ελλάδα. Το  ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 λειτούργησαν 25  τμήματα γλώσσας, ενώ κατεγράφη ο πρωτοφανής αριθμός ενδιαφερομένων να διδαχθούν τη νεοελληνική, που ανήλθε σε 1400 άτομα.
Η κα Γιανννίτση, αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που σχετίζονται με τη γεφύρωση της Ρωσίας και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα:
- Διοργάνωση στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας έκθεσης βιβλίου και επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας», αφιερωμένης στα 180 χρόνια της ιστορικής Ναυμαχίας. Στη συνέχεια τα πρακτικά της ημερίδας  εκδόθηκαν, ενώ παράλληλα με την Έκθεση κυκλοφόρησε δίγλωσσος (ρωσικά-ελληνικά) βιβλιογραφικός οδηγός.
- Το 2013 40μελής ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, με επικεφαλής την πρόεδρό του κα Βίκυ Kαρέλια συμμετείχε σε Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, όπου απέσπασαν  βραβείο, ενώ αποθεώθηκαν από το ρωσικό κοινό.
- Σε ειδική εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα «Αγγιξα..Αγάπησα…Έσκαψα», αφιερωμένο στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη και στο έργο της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης.
- Πέρυσι το Καλοκαίρι, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας το κέντρο παρουσίασε την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
- Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας Καλαμάτας σε Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ελλάδα – στιγμές προσωπικής ευτυχίας», που δρομολογεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας «Δάντε Αλιγκέρι» της Ρωσίας.
- Το ΚΕΠ συνδράμει στη μετάφραση στη ρωσική του εντύπου της Αρχιεπισκοπής με τους θρησκευτικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας.
 

Θερινό σχολείο 
Με στόχο την πολύπλευρη, πολυεπίπεδη γνωριμία του κοινού με διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τη μύηση στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, από το φετινό καλοκαίρι το ΚΕΠ υλοποιεί πρόγραμμα συμμετοχής ομογενών μαθητών στο θερινό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διάρκειας 4 εβδομάδων για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2015, υπό την εποπτεία καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτας.
Η κα Γιαννίτση εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της που, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κατόρθωσαν να μετάσχουν με ολιγομελή, σε αυτή τη φάση,  αριθμό ομογενών σπουδαστών από τη ρωσική πρωτεύουσα και ευχαρίστησε  θερμά  τους καθηγητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διαπολιτισμικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα των μαθητών είναι ιδιαίτερα πλούσιο τόσο σε διδακτικές ώρες, όσο και σε περιηγητικούς προορισμούς, επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικά δρώμενα (επίσης επισυνάπτεται αναλυτική περιγραφή του Προγράμματος).
"Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με ιδιαίτερη χαρά θα στηρίξει νέες ιδέες και προγράμματα, ικανά να εμπλουτίσουν το πνευματικό και γνωστικό επίπεδο όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ρώσων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό. Καλούμε να συνεργαστούν μαζί μας τους χορηγούς εκείνους που εκδηλώνουν επιθυμία και ετοιμότητα να συνδράμουν στην επίτευξη του κοινού μας στόχου και οράματος, τη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρωσίας. Προσβλέπουμε στη βοήθεια, τον ενθουσιασμό, τις ιδέες σας και διανύοντας το δέκατο, πλέον, χρόνο λειτουργίας και δράσης εκτιμούμε ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το Κ.Ε.Π. έχει αποβεί σε μία εστία θέρμης και φωτός, ικανής να κεντρίσει και προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτών που πονούν τον ελληνικό πολιτισμό, σε έναν φορέα που, κατά γενική ομολογία, αποτελεί αξιοσημείωτο παράγοντα και σημείο αναφοράς στα δρώμενα της ελληνορωσικής σύμπραξης", κατέληξε η κα Γιαννίτση. 


Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

VIENNA MOZART ORCHESTRA