Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Νοικοκύρεμα Ελληνορθόδοξης Παιδείας


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Μητροπολίτη Σωτηρίου
                                                                                         

Η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός χρειάζονται νοικοκύρεμα. Ένα νοικοκυρεμένο σπίτι έχει την πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα. Σε τέτοιο σπίτι ζεις την ευτυχία και την επιτυχία.
Η Ελλάδα, τελευταία, κάθε άλλο παρά νοικοκυρεμένη είναι. Ας μιλήσουν όμως για την Ελλάδα αυτοί που ζουν στην Ελλάδα. Εμείς να κοιτάξουμε και να φροντίσουμε το σπίτι μας, εδώ που ο καθένας ζει.
Το σπίτι μας στον Καναδά είναι η Εκκλησία, η κοινότητα. Είναι αυτό το σπίτι μας νοικοκυρεμένο; Θα το διαπιστώσουμε αν ρίξουμε μια ματιά στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία.
Όλες οι κοινότητές μας έχουν Ελληνορθόδοξα σχολεία. Πόσο όμως νοικοκυρεμένα και επιτυχημένα είναι αυτά;
Το έργο της Ελληνορθόδοξης Παιδείας είναι βασικό και ουσιαστικό, για την διαιώνιση και πρόοδο της φυλής μας, αλλά και για την κατάκτηση της Ουράνιας Βασιλείας. Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία νοικοκυρεύει το σπίτι, την ψυχή του παιδιού.
Μερικοί γονείς περιμένουν τα παιδιά τους να είναι Έλληνες και ορθόδοξοι, χωρίς όμως να φροντίζουν να τα διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, την ορθόδοξη πίστη, τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Όταν βλέπουν τα παιδιά τους να εγκαταλείπουν την οικογενειακή παράδοση, την ελληνορθόδοξη παράδοση, αγανακτούν, θυμώνουν, υβρίζουν. Τα βάζουν με όλους και με όλα. Όλοι οι άλλοι φταίνε. Η κοινωνία, οι παπάδες, οι δάσκαλοι, οι κοινοτάρχες, εκτός από τους ίδιους.
Πώς τα παιδιά μας θα μείνουν Ελληνορθόδοξα αν δεν διδαχθούν την ελληνοπρέπεια και την ορθοδοξία; Και ποιοι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι γι’αυτό;
Ο Απόστολος Παύλος στην Έφεσσο, ρώτησε δώδεκα χριστιανούς εάν έλαβαν Άγιο Πνεύμα. Κι εκείνοι του απήντησαν. Τι είναι αυτό; Κανείς δεν μας δίδαξε περί Αγίου Πνεύματος.
Ρωτάμε τα παιδιά μας αν είναι Ελληνορθόδοξα κι εκείνα με λόγια ή και με σιωπή απαντούν. Τι είναι αυτό; Ποιος μας το δίδαξε; Ποιος φέρνει την ευθύνη;
Την ευθύνη την έχουν κυρίως και πρωτίστως οι γονείς. Έπειτα οι ιερείς και η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης και οι κοινοτάρχες. Ο Μητροπολίτης, οι ιερείς, η Εκκλησία, οι κοινότητές μας έχουν την ευθύνη να έχουν καλά οργανωμένα σχολεία. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, αλλά και οι ίδιοι να μιλούν μέσα στο σπίτι την ελληνική γλώσσα και να ζουν τη ορθόδοξη πίστη.
Είπα στην αρχή, ότι η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι ουσιαστικής σημασίας για την διαιώνιση της φυλής και την κατάκτηση της Ουράνιας Βασιλείας. Σκεφθείτε για μια στιγμή. Στην δικαία κρίση ο Χριστός απευθύνεται στο παιδί σας και λέει. Γιατί παιδί μου δεν πιστεύεις σε μένα; Το παιδί απαντά. Δεν σε ξέρω. Κανείς δε μου μίλησε για σένα. Ο Χριστός απευθύνεται στους γονείς, στους κοινοτάρχες, στους παπάδες, στους Δεσποτάδες και λέει. Που ήσασταν εσείς; Γιατί δε διδάξατε στο παιδί αυτό για μένα, για τον Θεό; Τι θα απαντήσουμε;
Μού φαίνεται, ότι όλοι μας είμαστε ένοχοι στο ζήτημα της Ελληνορθόδοξης Παιδείας. Δεν κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να μετανοήσουμε. Δηλαδή να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Να κάνουμε περισσότερα για την Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την διαιώνιση της φυλής μας και για την κατάκτηση της Βασιλείας των Ουρανών.
Θα είμαστε αναπολόγητοι στην Ιστορία και στον ίδιο τον Χριστό, εάν δεν κάνουμε για την Ελληνορθόδοξη Παιδεία περισσσότερο απ’ ό,τι κάνουμε. Η σωστή Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι το καλύτερο νοικοκύρεμα του σπιτιού μας.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου