Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Triumphal presentation of Aida from the National opera of Greece - Πετυχημένη η Αΐντα του Βέρντι στο Ηρώδειο

Athens 23 July. Dramatic soprano Tiziana Caruso gave an unforgettable performance as Aida at the Roman amphitheater of Acropolis in Athens, Greece. Her voice has the technic of the vecchia scuola were is the right operatic school of singing. The projection of her voice was amazing and her dramatic skills unbeatable. Especially at the Patria Mia aria she was majestic. Tenor Stuart Neill has a wonderful voice full of lyricism and velvet tone. The final duo of Aida and Radames was a sort of magic of the opera that is kind of rare today. Mezzo Elena Cassian as Amneris had many problems in the voice projection to complete the open amphitheater. Baritone Yannis Yannissis as Amonastro was out of tone, his voice is dry and odd and the acting unpleasant. Bass Dimitris Kavrakos has an old voice very deteriorated.Dimitris Kassioumis as The King of Egypt, messenger Dimitris Sigalos and Priestess Artemis Bogri completed the cast. Orchestral tempi were good and maestro Lukas Karytinos did a strong orchestral conducting. Bravo to the National opera of Greece and director Mr. Nikos Mourkogiannis.
Αθήνα 23 Ιουλίου. Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε την Αίντα του Βέρντι στο Ηρώδειο με μεγάλη επιτυχία και από καλλιτεχνικής πλευράς και από εμπορικής.

Επιτέλους είδαμε ένα έργο με την σωστή παρουσίαση όσον αφορά την σκηνοθετική και ενδυματολογική άποψη. Θα έλεγα ότι οι Αθηναίοι έζησαν λίγη από την μαγεία της όπερας. Ήταν μια αναβίωση μιας μνημειώδους παραγωγής της ΕΛΣ του 1991 σε σκηνοθεσία του Ντίνου Γιαννόπουλου, σκηνικά του Γιάννη Καρύδη, και κοστούμια της Λίζας Ζαΐμη. Οι χορογραφίες του Γιάννη Μέτση επίσης ενδιαφέρουσες.

Η σοπράνο Tiziana Caruso ως Αίντα διαπίστωσα ότι διαθέτη πλούσια εντυπωσιακή φωνή, η οποία αντιμετώπισε τον απαιτητικό της ρόλο με έντονη δραματική υποκριτική ικανότητα, που καθήλωσε το ακροατήριο.

Ο τενόρος Stuart Neill ως Ρανταμές γέμισε το Ηρώδειο με την βελούδινη όλο αποχρώσεις φωνή του και εντυπωσίασε με την άνεση του στις κορυφώσεις του ρόλου του (κορώνες).

Η μεσόφωνος Elena Cassian στο ρόλο της Άμνερις υστερούσε φωνητικά και ερμηνευτικά. Ο ρόλος της Άμνερις είθισται να «κλέβει» την παράσταση αν και δεν εμπεριέχει καμία άρια, αλλά αποκλειστικά από την τραγικότητα και την δυναμική της μουσικής γραφής του Βέρντι.

Ο βαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης ως Αμονάστρο ήταν ξερός και δυσάρεστος σαν μια παραφωνία μέσα στην μεγαλειώδη αυτή παράσταση. Όσο για τον βετεράνο μπάσο Δημήτρη Καβράκο θα έλεγα ότι ήταν μια αξιοπρεπής παρουσία στο cast αν και ο πανδαμάτωρ χρόνος έχει αφήσει πια τα σημάδια του στον ήχο της φωνής του.

Η μουσική διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινου ήταν πολύ καλή και με σωστά τέμπο, ένταση στα δραματικά σημεία και έμφαση στις ορχηστικές αποχρώσεις του Βέρντι. Η σκηνοθετική προσαρμογή του Παναγή Παγουλάτου ήταν άρτια, και με πολλά δημιουργικά νέα στοιχεία, γιατί ποτέ δεν μπορεί να γίνει μια καρμπόν αναβίωση ειδικά όταν υπάρχουν νέοι καλλιτεχνικοί συντελεστές με νέα δεδομένα και τόσα χρόνια αργότερα. Είδα ότι ο κύριος Παγουλάτος παραμένει ένα από τα δυνατά χαρτιά της Λυρικής Σκηνής και περιμένουμε με χαρά να δούμε και άλλες αποκλειστικά δικές του δουλειές.

Θέλω να πω ένα μπράβο στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Νίκο Μουρκογιάννη που κατάφερε να αποδείξει και σε αυτή την παραγωγή, ότι το λυρικό θέατρο στην Αθήνα μπορεί να ξαναζωντανέψει όταν υπάρχει θέληση για δουλειά, μεθοδικότητα και κυρίως το όραμα που κάνει τους άλλους να ακολουθούν.

Και όπως πάντα στην Ελλάδα δεν έλειψαν και από αυτή την υπέροχη βραδιά τα ευτράπελα. Την ώρα που η σοπράνο τραγουδούσε την άρια Ritorna Vincitor μια υστερική ούρλιαζε στο επάνω διάζωμα του Ηρωδείου εξαναγκάζοντας το μαέστρο να σταματήσει τη ροή του έργου μέχρις να βγάλουν έξω από το θέατρο την κακοφωνούσα. Μια άλλη γηραιά κυρία μαντηλοφορούσα κριτίκαρε μεγαλοφώνος τους πάντες και τα πάντα δηλώνοντας ότι είναι η Έλσα Μάξγουελ της Ελλάδος και μάλιστα δημοσιογράφος! Μήπως θα ήταν χρήσιμο η ομάδα φύλαξης των χώρων του Ηρωδείου να είναι σε επιφυλακή και στο άνω διάζωμα στην διάρκεια των παραστάσεων ώστε να απομακρύνουν άμεσα τους ενοχλητικούς από τον χώρο της παράστασης;

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι σε παραστάσεις κλασσικής μουσικής και όπερας δεν φτάνει μια ξερή ανακοίνωση στην αρχή της παράστασης, όπως κλείστε τα κινητά σας. Τα κινητά τηλέφωνα δίνανε και παίρνανε καθόλη της διάρκεια της παράστασης, ίσως πρέπει να βρουν κάποιον πιο άμεσο τρόπο, να εξηγούν στον κόσμο πώς να συμπεριφερθεί αφού δεν ξέρει.

(Φωτογραφίες: Η σοπράνο Tiziana Caruso (Αιντα), ο Panagiotis Karousos με την Tiziana Caruso, ο τενόρος Stuart Neill, η Ρίτσα Κεράνη με τον Νίκο Μουρκογιάννη και τον Παναγιώτη Καρούσο, και αυλαία μετά το φινάλε της όπερας)

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η Τραβιάτα στο Μουσείο Μπενάκη και Funky disco στο Γκάζι

Αθήνα 20 Ιουλίου. Η ομάδα Oper(O), παρουσίασε με πολλές περικοπές την όπερα του Verdi Τραβιάτα στο Aίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Ένα μικρό σχήμα από δέκα λυρικούς τραγουδιστές επιχείρησε μια άστοχη από πολλές πλευρές προσέγγιση του έργου. Στον ρόλο της Βιολέτας η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη κενή δραματικά αλλά με ζεστή φωνή, υπόσχεται μελλοντικές πιο ώριμες παραστάσεις.

Ο βαρύτονος Νίκος Καραγκιαούρης ως Ζερμόν ήταν πειστικότατος στον απαιτητικό ρόλο του πατέρα και παρά το νεαρό της ηλικίας του η φωνή του ακουγόταν αρκετά ώριμη. Φωνητικά ήταν δυναμικός με έμφαση και άνεση στην πιο χαμηλή περιοχή της φωνής του. Ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου ως Αλφρέντο ήταν πολύ καλός φωνητικά με βελούδινη φωνή και σωστή προσέγγιση του ρόλου. Ο μαέστρος Παύλος Σεργίου, ντυμένος στα άσπρα, διηύθυνε με παιδαγωγικό τρόπο ένα μικρό σύνολο μουσικών της ορχήστρας ΑΣΟΝ. Στο πιάνο ήταν ο Πάνος Λουμάκης, με τους Μαριαλένα Καραγιάννη 1ο βιολί, τον Κωστή Καρίτζη 2ο βιολί, την Γιάννα Καραγιάννη βιολοντσέλο, τον Κώστα Τζέκο κλαρινέτα και τον Άγγελο Μιχαήλ κόρνο.

Οι μουσικοί ερμήνευσαν σωστά και με προσοχή τις παρτιτούρες αλλά η ενορχήστρωση της Νικολέτας Χατζοπούλου ήταν χωρίς ιδιαίτερη φαντασία. Αυτό που με ξένισε περισσότερο ήταν η μοντέρνα προσέγγιση του αριστουργήματος του Τζουζέπε Βέρντι που έφτανε μερικές φορές στην γελοιοποίηση του έργου. Στην σκηνή του χωρισμού της δεύτερης πράξης είδαμε την Βιολέτα γονατιστή μπροστά στο φερμουάρ του παντελονιού του όρθιου Αλφρέντο να του λέει το αντίο του χωρισμού και μετά να πέφτει ανάσκελα μπροστά του, ενώ είθισται να εγκαταλείπει την σκηνή τρέχοντας. Επίσης ξένισε στο χορωδιακό της τρίτης πράξης οι άντρες να είναι ντυμένοι σαν τραβεστί. Έχω βαρεθεί να βλέπω στις όπερες και τα θεατρικά στην Ελλάδα να εξευτελίζουν τους αντρικούς χαρακτήρες οι σκηνοθεσίες με αποτέλεσμα να βγαίνουν οι ηθοποιοί σαν ξεφωνημένες αδελφές.

Και μετά από την παράσταση της Τραβιάτα

φεύγοντας πέρασα από το Γκάζι που είδα μια συναυλία Ελληνικών συγκροτημάτων. Φαινόντουσαν αρχάρια μουσικά αλλά πιο ανθρώπινα και κυρίως ο κόσμος έδειχνε να περνάει πολύ καλά και το διασκέδασα αφάνταστα. Οι μπάντες: KleinMein, Ασορτί και Funkey με τραγούδια ποπ, φανκ, τζαζ, ρέγκε και ντίσκο ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους που χόρευαν ασταμάτητα.

Από ότι μου είπαν ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει τις βραδιές αυτές στην Τεχνοπολι στο Γκάζι ως το τέλος Ιουλίου και σαν προτείνω μια βόλτα προς τα εκεί. Στις 24 του μηνός τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και το ποπ-ροκ συγκρότημα De Stijl θα δώσουν συναυλία με τίτλο «Από βαρύ ζεϊμπέκικο μέχρι σκληρό ροκάκι», όπου θα συμμετάσχουν οι ερμηνεύτριες Σοφία Βόσσου και Λένα Αλκαίου.

Στις 25 Ιουλίου θα εμφανιστεί η Ειρήνη Πεφάνη, η Αλεξάνδρα Κόνιακ και ο Βαγγέλης Βατσινέας. Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στη συναυλία με τίτλο “Mad fanatics, by What’s up”, που είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο «βασιλιά» της ποπ Michael Jackson και διοργανώνει το μουσικό κανάλι MAD στις 27 Ιουλίου, ενώ στις 28 του μηνός η μπάντα Latino θα ταξιδέψει το κοινό σε λάτιν ρυθμούς και εξωτικές μελωδίες.
Την Πέμπτη 29 του μηνός, στη μουσική σκηνή της «Τεχνόπολις» θα ανέβουν οι νέες ερμηνεύτριες Ασπασία Θεοφίλου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου και Ειρήνη Τουμπάκη, με την συνοδεία του Γιάννη Τσέρτου στο πιάνο, για το αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι «Άρωμα Γυναίκας Piano Forte». Στις 30 Ιουλίου θα τραγουδήσουν η Μαρία Λούκα, ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα Μακρινά Ξαδέρφια. Το μουσικό ταξίδι θα κλείσει το Σάββατο, 31 του μηνός, με την εμφάνιση της

Ευσταθίας και της Ελεάννας Ζεγκίνογλου. «Στόχος μας για το φετινό καλοκαίρι είναι να δώσουμε, τόσο στους κατοίκους της Αθήνας, όσο και στους επισκέπτες της, την ευκαιρία να διασκεδάσουν κάνοντας… Διακοπές στο Γκάζι», τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Τεχνόπολις» κ.
Φώτης Ιγνατίου. Η είσοδος για όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη
.

(Φωτογραφίες: Ο Παναγιώτης Καρούσος με την δημοσιογράφο Άννα Παπαδοπούλου, γενικό πλάνο της Τραβιάτας από την 3η πράξη, η μπάντα KleinMein, και η μπάντα Funkey)


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

«ΛΥΡΙΚΗ ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ» με την Μαρίτα Παπαρίζου υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού


Αθήνα 16 Ιουλίου. Στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεµατιάς, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, παρουσιάστηκε συναυλία µε τίτλο «Λυρική Επτάνησος» αφιερωµένη στους επτανήσιους συνθέτες: Σπ. Ξύνδα, Π. Καρρέρ, Δ. Λαυράγκα, Γ. Λαµπελέτ, Ν. Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο, Σπ. Σαµάρα. Την Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου Αθηναίων και την Μεικτή Δηµοτική Χορωδία, διεύθυνε ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός.

Ο κύριος Κατσαρός διηύθυνε όπως πάντα με το γνωστό μεράκι και την αγάπη του για την έντεχνη μουσική. Η διεύθυνση του δείχνει πολύ προσωπική, λιγότερο κλασικίζουσα και παραπέμπει στην μουσική της ποπ ορχήστρας.

Σολίστ της βραδιάς ήταν η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου η οποία διαθέτη εντυπωσιακή σκηνική παρουσία και φωνή. Μετά ένα σύντομο ορχηστικό introduction παρουσιάστηκε η κυρία Μαρίτα Παπαρίζου με έντονα βαμμένα τα μάτια της με βεραμάν σκιά. Οι άριες που διάλεξε δεν νομίζω ότι βοήθησαν την ιδιαίτερη ποιότητα της φωνής της. Φαίνεται ότι ίσως και να ξεκίνησε σαν δραματική σοπράνο γιατί η φωνή της

δημιουργεί ένα αδύνατο καινό στο πέρασμα από την χαμηλή στην υψηλή περιοχή, και τα κέντρα της είναι αχνά. Χρησιμοποιεί στήθος στις χαμηλές νότες και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό εφε. Στην άρια με τις κολορατούρες στο Κερκυραϊκό ξέφυγε λίγο αλλά εντυπωσίασε.

Την διδασκαλία της χορωδίας έκανε ο Σταύρος Μπερής που και την διηύθυνε σε δυο τραγουδάκια περιέργως με συνοδεία πιάνου? – κι ενώ υπήρχε αυτή η μεγάλη ορχήστρα.

Αυτά τα έργα με την έντονη Ιταλική τεχνοτροπία του βερισμού και του μπελκαντο δεν

μπορούνε να συγκριθούνε με τα αντίστοιχα αριστουργήματα του είδους και γι αυτό ξεχάσθηκαν. Η όποια αναβίωση θα παραμείνει πρόσκαιρη και θα ξαναπέσουν στην λήθη.

Η συναυλία τελείωσε με τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος, που ύστερα από όσα είχαμε ακούσει έκλεψαν την παράσταση.

Ο κύριος Κατσαρός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και η Συμφωνική του Δήμου Αθηνών ήταν άψογη. Κρίμα που οι ιθύνοντες του Θεάτρου Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου δεν έκαναν αρκετή διαφήμιση και το θέατρο ήταν μισοάδειο. Ούτε είδα τον Δήμαρχο η έστω κάποιους από το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου να παραβρεθούν σε μια τόσο ενδιαφέρουσα συναυλία για τον δήμο τους.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η Δημαρχεία του Χαλανδρίου δεν έχει ταχτοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα όταν τελείωσε η συναυλία στις έντεκα το βράδυ να μην

υπάρχει λεωφορείο γιατί το τελευταίο από εκεί φεύγει στις έντεκα ακριβώς!

(Φωτογραφίες: Η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου, ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός με την Συµφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήµου Αθηναίων, η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου με τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, και ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός με την σοπράνο Κυριακούλα Τσαγγαράτου)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Αθήνα 5 Ιουλιου.

Συναυλία Μικτής Χορωδίας & Μαντολινάτας, και Εληνικούς Παραδοσίακούς Χορους παρουσίασε ο Σύλλογος φαρακλάδων «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» την Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 8.30μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΙΚΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010» που πραγματοποιεί ο Δήμος Νίκαιας.

Ο δυναμικός αυτός σύλλογος των Κεφαλλονιτών υπό τον πανέξυπνο πρόεδρο του κύριο Παναγιώτη Λυκούδη έχει πραγματοποίηση ιστορία με τις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις του.

Κατά καιρούς οι εκδηλώσεις του συλλόγου έχουν προβληθεί από την Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ), και μέσα από την εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του συλλόγου ιδρύθηκε το 1985 με δάσκαλο το μαέστρο Διονύση Αποστολάτο, και από τότε έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε στάδια και σταμεγαλύτερα θέατρα της χώρας, όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Βεάκειο, τη Λυρική Σκηνή, το Παλλάς, το Ακροπόλ κ.λ.π. Από το 2006 την διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η κυρία Χριστίνα Ρόκκου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Παναγιώτης Η. Λικούδης άνοιξε την εκδήλωση με χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και αναφερόμενος στο πρόγραμμα της βραδιάς.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, Σταύρος Κορομπίλης επίσης αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Κηποθέατρου Νίκαιας.

Ο τροβαδούρος Μάκης Σπανός με την κιθάρα του εμφανίστηκε πρώτος, και την θέση πήραν τα μέλη της Χορωδίας και οι μουσικοί για το κύριο πρόγραμμα.

Το κατάμεστο από κόσμο θέατρο απόλαυσε καντάδες και τραγούδια που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, όπως το «Στης Εκκλησιάς τα σκαλοπάτια» του Διονύση Λαυράνγκα, το Κεφαλονιά του Διονύση Αποστολάτου, το «Τα κοραλλένια χείλη σου» του Νίκου Χατζηαποστόλου, αλλά και την Κεφαλλονίτικη Καντάδα «Απόψε την κιθάρα μου». Την Ναπολιτάνικη Καντσονέτα Sada Lucia ερμήνευσε ο Χρήστος Δαλιάνης ο οποίος έπαιξε μαντολίνο αλλά και υπέροχο βιολί συνοδεύοντας μαζί με τον κιθαρίστα Αντώνη Κουτουλιέρη στα παραδοσιακά τραγούδια του χορευτικού παραδοσιακών χορών του συλλόγου την αδελφή του τραγουδίστρια Σταυρούλα Δαλιάνη.

Ο πιανίστας Πέτρος Μπεράτης πρέπει να προσέξει να μην είναι στεγνός ιδικά σε τραγούδια που απαιτείται λεγκάτο και πιο πολύ συναίσθημα. Η Μαντολινάτα αλλού ακουγόταν ομοιόμορφα αλλού φαινόταν ότι χρειαζόταν κι άλλες πρόβες, ειδικά ο κιθαρίστας Πανταζάτος Βασίλης.

Η μαέστρος Χριστίνα Ρόκκου ντυμένη με ένα αέρινο λουλουδάτο φόρεμα διηύθυνε υπέροχα την χορωδία αλλά και τραγούδησε μαζι με τον Κώστα Σακκά ένα τραγούδι που δεν τους βοήθαγε καιτους δυο στην φωνή.

Την έκπληξη της βραδιάς την έκανε η σοπράνο σολίστ της χορωδίας Κυριακούλα Τσαγγαράτου με την ανεπανάληπτη ερμηνεία της στο «Ελληνικός Έρως» του μουσικοσυνθέτη Έλληνο-Καναδού Παναγιώτη Καρούσου και στίχους του ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου, σημειωτέον ότι το τραγούδι αυτό το οποίο έχει πρωτοπαιχτεί στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η κυρία Τσαγγαράτου μάγεψε το ακροατήριο με την ωραία σοπράνο φωνή της που την αντάμειψε με παρατεταμένα χειροκροτήματα και μπράβο, και παρουσίασε τον κύριο Παναγιώτη Καρούσο στον οποίο επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας κύριος Στέλιος Μπενετατος ευχαρίστησε τον σύλλογο «Εύγερος» και τον πρόεδρο Παναγιώτη Λικουδη, και έδωσε ανθοδέσμες στην Χριστίνα τον Παναγιώτη Καρούσο, και στον Κώστα Δούκα, δάσκαλο του χορευτικού.

(Φωτογραφίες: Η σοπράνο Κυριακή Τσαγγαράτου με τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο. Η Τσαγγαράτου με τον Καρούσο, τον δήμαρχο Νίκαιας Μπενετάτο και τον πρόεδρο του συλλόγου «Εύγερος» Λυκούδη. Η Τσαγγαράτου ερμηνεύει τον «Ελληνικός Έρως». Η μαέστρος Χριστίνα Ρόκκου με τον Κώστα Σακκά, και το χορευτικό του συλλόγου.)