Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα κοσμεί την πόλη των Αθηνών.

Επιτέλους αποφάσισαν οι Αθηναίοι, (έστω και ως θα μπορούσαμε να πούμε μια προεκλογική κίνηση του παρόντος δημάρχου αφού μες τον χρόνο αυτό έχουμε δημοτικές εκλογές), να στολίσουν την Αθήνα με έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έτσι πραγματοποιήθηκε ύστερα από πολύχρονες διαμαρτυρίες των πολιτών το αίτημα που όλοι οι Έλληνες απανταχού ζητούσαν από την πολιτεία της ανέγερσης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης , ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο κ. Αλέκος Παππάς, γιος του γλύπτη Γιάννη Παππά βρέθηκαν στην πλατεία Κοτζιά για την πρόβα κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε μια πρόχειρη κατασκευή με φωτογραφία του αγάλματος σε φυσικό μέγεθος. Στον ανδριάντα του ο Γιάννης Παππάς παριστάνει τον Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη ο έφηβος πρίγκιπας που ζούσε στην αυλή της Πέλλας και αγωνιζόταν με τους φίλους του στο κυνήγι με άλογο στα γύρω βουνά, και αυτή η αναπαράσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταιριάζει με την πόλη της Αθήνας, γιατί έτσι την επισκέφθηκε ο Αλέξανδρος ως έφηβος όταν μετά την μάχη της Χαιρώνειας ο πατέρας του Φίλιππος τον έστειλε να φέρει στους Αθηναίους την στάχτη των Αθηναίων πεσόντων, και αυτή του η επίσκεψη μοναδική στην ιστορία ήταν σταθμός για τον νεαρό Αλέξανδρο που δεν ξέχασε ποτέ την πόλη που αγάπησε, και όταν ανέβηκε στην Ακρόπολη την θέα του Παρθενώνα.
Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το σιντριβάνι της πλατείας- και μετά την καθαίρεσή του βεβαίως- θα στηθεί ο ανδριάντας. Την απόφαση άλλωστε έχει ήδη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, δίνοντας έτσι λύση σε μια ιστορία ετών, καθώς το άγαλμα είχε αγοραστεί από το υπουργείο Πολιτισμού το 1993 αλλά ουδέποτε ως σήμερα είχε βρει θέση που να του αρμόζει. Το άγαλμα θα τοποθετηθεί σε βάθρο ύψους 6,20 μέτρων (περιλαμβάνονται και δύο αναβαθμίδες, συνολικού ύψους 0,80 μ.) κατασκευασμένο από γκρίζο μάρμαρο με ειδικά επεξεργασμένη αδρή επιφάνεια (χτυπημένη με το βελόνι). Μεταξύ του βάθρου και του γλυπτού θα υπάρχει μια μεταλλική επιφάνεια πάχους 0,20 μ. O ανδριάντας του Αλέξανδρου θα ατενίζει από το δικό του ύψος (3,60 μέτρα) την περιοχή μεταξύ του Δημαρχείου και της πλατείας Μοναστηρίου, ενώ σε μια πλάγια όψη του βάθρου θα είναι τοποθετημένη σχετική επιγραφή. Την αρχιτεκτονική μελέτη για την τοποθέτηση του αγάλματος και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει εκπονήσει ο κ. Κουτσογιάννης και για την ολοκλήρωση του έργου, με προϋπολογισμό περί τις 60.000 ευρώ. Πάντως έστω και μετά τον θάνατο του γλύπτη το άγαλμα βρήκε την θέση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου