Ο Κώστας Παπαναστασόπουλος (Πάππας), γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1940. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τα Λεχαινά του νομού Ηλείας, όπου έφυγε για την Αίγυπτο σε παιδική ηλικία και μετά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο Κανάρης Παπαναστασόπουλος υπήρξε επί σειρά ετών ο πρόεδρος του συλλόγου Λεχαινιτών η Μυρσίνη. Η μητέρα του Αικατερίνη, το γένος Μάραθα, κατηγετο από την Χαλκίδα του νόμου Ευβοίας. Ο Κώστας απεφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και μετά τελείωσε την Ραδιοτεχνικη Σχολή Αθηνών.
Υπηρέτησε στο τότε Βασιλικό Ναυτικό (1961-1963), στο αντιτορπιλικό Βέλος, στην Διοίκηση Βοτανικού και μετέπειτα στη Σχολή Ναυτικών Δοκιμών.
Σαν έφηβος υπήρξε αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και μέλος της Εθνικής ομάδας Εφήβων. Το 1958 κέρδισε την πρώτη θέση στους Σχολικούς αγώνες της Δεύτερης Περιφέρειας Αθηνών στο δρόμο των 800 μέτρων. Στη στρατιωτική του θητεία υπήρξε μέλος της Εθνικής Ενόπλων.
Το 1963 μέχρι το 1965 μετανάστευσε στη Νότια Αφρική δουλεύοντας σαν τεχνικός στην εταιρεία SONY. Το 1966 μετανάστευσε στον Καναδά, όπου και έκτοτε διαμένει.
Στο Μόντρεαλ απεφοίτησε από το Universite de Montreal με B.Sc honours στη Φυσική και Μαθηματικά. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ένα χρόνο στην Αστροφυσική και συνέχισε τις μετα-πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Mc Master στο Hamilton, Ontario από όπου πήρε Master degree (M. Sc) στην Πυρηνική Φυσική.
Τον επόμενο χρόνο δούλεψε σαν ερευνητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Μόντρεαλ (Ecole Polytechnique de Montreal), πάνω στην επίδραση της ραδιενέργειας στα μέταλλα.
Το 1975-1978 δούλεψε με τον Νομπελίστα στη Φυσική Dr. B. Brockhouse σε σκέδαση ουδετερονίων πάνω σε κρυστάλλους σε θερμοκρασίες γύρω από το απόλυτο μηδέν για την σπουδή των μαγνητικών ιδιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα πήρε το Master degree (M. Sc) σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Το 1978 προσελήφθη από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Καναδά (AECL) που κατασκευάζει τους Πυρηνικούς αντιδραστήρες βαρέως ύδατος CANDU.
Δούλεψε για 30 χρόνια στους αντιδραστήρες CANDU σε διάφορα projects, όπως στο Κεμπέκ (Gentilly 1 & 2), New Brunswick (Point Lepreau), Κορέα (4 μονάδες Wolscong 1 με 4), Αργεντινή (Cordoba), Ρουμανία (2 μονάδες Cernavoda 1 και 2), Κίνα (2 μονάδες Qinshan 1 και 2).
Το 2006 πήρε την σύνταξη του από την AECL και έκτοτε δουλεύει σαν σύμβουλος – πυρηνικός μηχανικός στην εταιρεία SNC Lavalin για την επαναφορά σε λειτουργία των δυο πυρηνικών μονάδων Bruce στο Οντάριο, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει σαν σύμβουλος για την Νότια Αφρική στους αντιδραστήρες PBMR, όπου ταξιδεύει για σύντομα χρονικά διαστήματα με συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Από το 1996 μέχρι το 2000 υπήρξε ο εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας και Ταμίας για την Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας του Καναδά για την Επαρχία του Κεμπέκ.
Ο Κώστας εκτός από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία πρόσφερε στον Ελληνισμό της διασποράς από διάφορες παροικιακές θέσεις.
Το 1992-1995 σαν Γραμματέας του Συμβουλευτικού Σώματος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ.
Το 1995 του ανατέθηκε από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρη Νιώτη η δημιουργία προγράμματος για την καταγραφή του Ληξιαρχείου Απόδημου Ελληνισμού. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή.
Το 1999 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ελληνοκαναδικού Εθνικού Κογκρέσου. Το 2001 εξελέγη Διοικητικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ίδιου οργανισμού με πρόεδρο τον Δημήτρη Σιδηρόπουλο.
Το 2003 και μέχρι σήμερα είναι ο πρόεδρος της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας (Κογκρέσου) του Οντάριο. Ο κ. Πάππας έχει κατά καιρούς δημοσιογραφήσει με άρθρα και δημοσιεύματα στον Ελληνικό Ταχυδρόμο, στο Ελληνοκαναδικό Βήμα και στον Ελληνικό Τύπο του Μόντρεαλ. Επίσης στον Ελληνικό Τύπο του Τορόντο και στα Ελληνικά Νέα της Νέας Υόρκης και στο έγκριτο περιοδικό του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Απόδημος.
Είναι παντρεμένος με την Σέττα Μαρκοσιάν, Ελληνίδα Αρμενικής καταγωγής και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον Άρη, τον Δημήτρη την Κατερίνα και τον Αλέξανδρο.
Σήμερα ζει στο Oakville, κοντά στο Τορόντο δουλεύοντας σαν σύμβουλος στην Πυρηνική Ενέργεια και προσφέρει σαν σύμβουλος στην Πυρηνική Ενέργεια και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ελληνισμό του Καναδά από τη θέση του προέδρου του Κογκρέσου του Οντάριο.
(Φωτογραφίες: 1) Ο Κώστας Πάππας με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Jean Chretien και την βουλευτή Ελένη Μπακοπάνου. 2) Ο Κώστας Πάππας με την Γερουσιαστή Shirley Maheu 3) Η Σέττα Μαρκοσιάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου στο Τορόντο. 4) Ο Κώστας Πάππας με την σύζυγο του Σέττα Μαρκοσιάν και τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο στο Μόντρεαλ)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο «Η στέψη της Ποππαίας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 21:30 στο site του Μεγάρου ...
-
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤOΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ...
-
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019. Μ ε μι ά εντυπωσιακή και λαμπερή δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν στο Divani ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου