Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Δημητσάνα-Φαράγγι Λούσιου. Κυριακή 31 Μαΐου 2020


Ξεκινάμε, λοιπόν, από τη Δημητσάνα χρησιμοποιώντας το παρακαμπτήριο μονοπάτι κοντά στο (κλειστό αυτή την εποχή λόγω των μέτρων) Μουσείο Υδροκίνησης. Με τη φόρα που θα μας έχει δώσει ο ήχος του νερού και χωρίς να γίνουμε μούσκεμα κατηφορίζουμε μέσα από παραδοσιακούς μουλαρόδρομους και καλντερίμια προς την Μονή Φιλοσόφου μιας και το φαράγγι εκτός από τη σπάνια ομορφιά έχει μακραίωνη ιστορία και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Βήμα βήμα σε ένα εντυπωσιακό στένεμα της κοίτης, συναντάμε την Παλιά και την Νέα Μονή Φιλοσόφου όπου κάνουμε μια ολιγόλεπτη στάση με καφέ και κατόπιν συνεχίζουμε για την ουρανοσκέπαστη Μονή Προδρόμου. Διασχίζουμε ένα μικρό γιοφύρι από όπου περνά ο Λούσιος και φθάνουμε στην μαγευτική Μόνη Προδρόμου χτισμένη ανάμεσα στους βράχους, σαν κομμάτι της ίδιας της αδάμαστης φύσης. Κατόπιν χαράσσουμε πορεία για τον τελικό προορισμό μας, την Αρχαία Γόρτυνα, με τα φημισμένα αρχαία ιαματικά λουτρά. Εκεί κοντά, στο τέλος της διαδρομής γευματίζουμε υπαίθρια στις όχθες του ποταμού και βέβαια οι πιο τολμηροί ας έχουν μαζί τους μαγιώ και πετσέτα....

  • 31/5 from 08:00-20:00
  • Online event
Escape Sundays

https://www.facebook.com/events/258627078842538/

ΤΟ «ΠΕΝΤΑΚΥΚΛΟ» ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΞΑΝΑ

ΤΟ «ΠΕΝΤΑΚΥΚΛΟ» ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΞΑΝΑ
Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου - George Zongolopoulos Foundation, δίνει ζωή σε ένα έργο-σύμβολο της Αθήνας, το «Πεντάκυκλο» του διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη Γεωργίου Ζογγολόπουλου, επαναφέροντάς το σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με το όραμα του δημιουργού του. Ένα έργο ζωντανό στην ανανεωμένη Πλατεία Ομονοίας, όπου η αδιάκοπη ροή του νερού δίνει την κίνηση στους πέντε μεταλλικούς κύκλους που το αποτελούν, αντανακλώντας τον ρυθμό της καρδιάς της Αθήνας.
Το υδροκινητικό γλυπτό αποκαταστάθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας με τον Δήμο Αθηναίων, «Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο». Μάθετε περισσότερα στο https://www.onassis.org/…/five-circles-g-zongolopoulos-full…
.
.
“FIVE CIRCLES” IN OMONΟΙA LIVES AGAIN
The Onassis Foundation, in collaboration with the City of Athens and the George Zongolopoulos Foundation, is bringing a symbol of Athens back to life by fully restoring the "Five Circles" by internationally acclaimed sculptor Georgios Zongolopoulos. A constantly flowing work of art in the renewed Omonoia Square, where the uninterrupted flow of water gives life to the five metal circles that make it up, reflecting the rhythm of the square where the heart of the city beats.
The hydrokinetic sculpture was restored thanks to the Onassis Foundation’s exclusive donation, as part of the joint initiative with the City of Athens, "Art in the Public Space".
Learn more at https://www.onassis.org/…/five-circles-g-zongolopoulos-full…
https://www.onassis.org/el/news/five-circles-g-zongolopoulos-fully-functional-omonoia-square?fbclid=IwAR1KQadV6A2EqfUOzl_Qmyedgr-G3lIsp0SIl9SaQ3DoCJRXvylm-7l8ozQ

https://www.facebook.com/OnassisFoundation/

Ανοικτή δημόσια συζήτηση για τον πολιτισμό - OM ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Τ έ χ ν ε ς, Κ ο ι ν ω ν ί α, Ε ρ γ α σ ί α, Π ο λ ι τ ι κ ή

H Ομάδα Πολιτισμού της OM ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων σας προσκαλούμε την Κυριακή, 31 Μαΐου, 7.30μμ στη δημόσια συζήτηση με τηλεδιάσκεψη.

Συμμετέχουν:
Μιράντα Βατικιώτη (συγγραφέας, θεατρολόγος), Κωνσταντίνα Βούλγαρη (σκηνοθέτις), Αννίτα Δεκαβάλλα (ηθοποιός), Myrsini Zorba (τ.Υπουργός Πολιτισμού), Νάντα Καραπάνου (εικαστικός), Κώστας Λεγάκης (μέλος εκδοτικής κολεκτίβας), Σάκης Νικολετόπουλος (μουσικός), Σέβη Στάικου (ηθοποιός, σκηνοθέτις),
Χαρούλα Τσαλπαρά (Haroula Tsalpara) (μουσικός), Ματθαίος Τσιμιτάκης (δημοσιογράφος), θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε:
https://us02web.zoom.us/j/86159823978?pwd=UnRWYTdWcTdxWEg1aWZpRHNmWWNRQT09

Meeting ID : 861 5982 3978
Password: 6D3ZPW

Το κίνημα των καλλιτεχνών και δημιουργών, που έκανε την εμφάνισή του στην πανδημία και ενώ έγινε φανερό ότι αποκλείεται από τα κυβερνητικά μέτρα υποστήριξης σημαντικός αριθμός εργαζόμενων και ανέργων, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.
Το επίδομα επιβίωσης, στις περισσότερες χώρες του κόσμου ήταν καθολικό και χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατία, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ το χορήγησε με λάθος λογική. Από τη Γερμανία ως τη Μ. Βρετανία, αλλά και τον Καναδά και την Αυστραλία, όλες οι χώρες πήραν μια βασική πολιτική απόφαση: ότι όταν το κράτος αποφασίζει να σου απαγορεύσει να εργάζεσαι ή να αναζητάς εργασία εάν είσαι άνεργος, είναι υποχρεωμένο να σε συντηρεί. Γι’ αυτό και οι αιτήσεις είναι απλές, η διεκπεραίωση άμεση και χωρίς καθυστερήσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις περισσότερες χώρες να επικρατήσει ηρεμία και ασφάλεια στη φάση της επιβίωσης, κατά την οποία τα υπουργεία και οι επαγγελματίες προσπάθησαν να προετοιμάσουν και να σχεδιάσουν την επόμενη φάση, της μετάβασης που προβλέπεται να διαρκέσει 1-2 χρόνια. Στη χώρα μας, αντιθέτως, διατρέχουμε την παρούσα περίοδο χωρίς σχέδιο και τα προβλήματα συσσωρεύονται δημιουργώντας αδιέξοδα στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε είναι πολλά:
-Τι ζητούν οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί; -Ποια είναι τα συσσωρευμένα άλυτα ζητήματα και ποιες οι ιδιαίτερες πλευρές τους για το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά, τις εκδόσεις, τα εικαστικά; -Ποιο είναι το συνηθισμένο εργασιακό πλαίσιο των καλλιτεχνών (συμβόλαια, πρόβες, μαύρη εργασία); -Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τους καλλιτέχνες; -Ποιος ο κοινωνικός τους ρόλος; -Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές που φέρνουν οι τεχνολογίες; -Πώς θα επηρεαστεί το κοινό; -Τι συνέβη στις πλατείες το τελευταίο διάστημα; -Γιατί είναι σημαντικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τους δημιουργούς; -Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιβίωσης για τους καλλιτέχνες και τις μικρές επιχειρήσεις; -Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης; -Θα επιστρέψουμε στο πριν ή θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και σε ποιες άραγε κατευθύνσεις;

Θα γίνει αναμετάδοση της συζήτησης στη σελίδα μας στο facebook
https://www.facebook.com/syriza.exarheiwn/live_videos/

https://www.facebook.com/events/320320462311182/

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

«Αρχαίο Θέατρο και Δημοκρατία»


«Όλος ο κόσμος είναι μία θεατρική σκηνή και όλοι, άνδρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις, όπου εμφανίζεται, είναι οι εφτά ηλικίες.»
(Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Όπως σας αρέσει»)
«Αρχαίο Θέατρο και Δημοκρατία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Η σκηνή συνδέεται με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και ηθοποιοί και θεατές θέτουν τους εαυτούς τους σε μια διαδικασία διερεύνησης του κόσμου και των αξιών του.
🖱 Αρκεί ένα κλικ για να ξεκινήσει η έρευνα και η δράση!
https://tinyurl.com/yak9mam3
📌 Το πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση» σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής προκειμένου να αποτελέσει έναν πυρήνα προβληματισμού γύρω από τις αξίες κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
 Κάθε Πέμπτη και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα!

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Η Σαβίνα Γιαννάτου LIVE από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Μαζί της στο πιάνο ο Σπύρος Μάνεσης

Παρακολουθήστε τη συναυλία live στο snfcc.org/yannatou, καθώς και στο Facebook.

Με τη Σαβίνα Γιαννάτου συνεχίζεται το Σάββατο 30 Μαΐου στις 21.00 η διαδικτυακή σειρά συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) #snfccAtHome: music. Τη συνοδεύει στο πιάνο ο εξαιρετικός πιανίστας της τζαζ Σπύρος Μάνεσης, ο οποίος έχει διασκευάσει και τα τραγούδια της συναυλίας και πρόσφατα εμφανίστηκε μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη στην ίδια σειρά συναυλιών.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι γνωστή εδώ και χρόνια για την εξαιρετική της ικανότητα να συνδυάζει στοιχεία αυτοσχεδιασμού με τις μουσικές του κόσμου. Διεθνώς καταξιωμένη, με σπάνιες ερμηνευτικές δυνατότητες, έχει μαγέψει με την ερμηνεία της τα ακροατήρια των χωρών που τακτικά επισκέπτεται, από το Barbican του Λονδίνου έως το WOMAD festival, σε Αμερική, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία και έχει ενθουσιάσει τους πιο απαιτητικούς κριτικούς μουσικής σε όλο τον κόσμο.
Ο Σπύρος Μάνεσης ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών της τζαζ, με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη.
Με τη συνάντησή τους στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Σπύρος Μάνεσης μας καλούν να περιπλανηθούμε μαζί σε διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με όχημα την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Τραγούδια διαφορετικών λαών, σε διαφορετικές γλώσσες και μουσικά ιδιώματα, εναλλάσσονται με την έντεχνη ελληνική μουσική μέσα από μια ενιαία προσέγγιση για πιάνο και φωνή. Το ελληνόφωνο τραγούδι της Κάτω Ιταλίας συνυπάρχει με τη μουσική της Αρμενίας, του Λιβάνου, της Κορσικής, της Σαρδηνίας, αλλά και με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος και του Νίκου Κυπουργού.
Η σειρά #snfccAtHome: music, στην οποία αγαπημένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν συναυλίες σε ζωντανή αναμετάδοση από εμβληματικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, χωρίς την παρουσία κοινού και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία συναυλίες όπως της Δήμητρας Γαλάνη, του Δημήτρη Καμαρωτού και του Σταύρου Λάντσια.
Η σειρά #snfccAtHome: music, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η Σαβίνα Γιαννάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και τον Σπύρο Σακκά στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με υποτροφία του “Μουσηγέτη”. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε με την εκπομπή του Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ "Εδώ Λιλιπούπολη" σε συνεργασία κυρίως με τη Λένα Πλάτωνος, με την οποία στην συνέχεια ηχογράφησε τους δίσκους Σαμποτάζ, Καρυωτάκης 13 τραγούδια, και Το ’62 του Μάνου Χατζιδάκι, που αποτελούν σταθμούς για την ελληνική δισκογραφία.
Συνεργάστηκε, επίσης, με τους συνθέτες Νίκο Μαμαγκάκη (στις όπερες Ερωτόκριτος και Αρετούσα, Ερωφίλη, Όπερα των Σκιών και σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές), Νίκο Κυπουργό (Νανουρίσματα, Τα μυστικά του κήπου), Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Δημήτρη Καμαρωτό, Βαγγέλη Κατσούλη, Arild Andersen, Barry Guy, Νίκο Γαλενιανό κ.ά. Υπήρξε μέλος (1981-1991) του "Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής" ερμηνεύοντας μουσική του μεσαίωνα και της αναγέννησης. Από το 1992 ασχολείται με τον ελεύθερο φωνητικό αυτοσχεδιασμό στο χώρο της free τζαζ. Από το 1994 συνεργάζεται με το συγκρότημα "Primavera en Salonico" με το οποίο ερμηνεύει τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια σε μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Έχει συνθέσει μουσική για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, καθώς και για ντοκιμαντέρ, παραστάσεις παντομίμας και video art. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει γύρω στους τριάντα δίσκους με συνθέσεις Ελλήνων και ξένων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και δικά της τραγούδια.

Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης είναι ενεργό μέλος της ελληνικής και της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής. Στις σπουδές του περιλαμβάνονται πτυχίο κλασικού και δίπλωμα τζαζ πιάνου από το ωδείο Athenaeum και Master από το Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ.
Ως leader ή co-leader έχει ηχογραφήσει τα άλμπουμ Trioism, Undelivered, 9 portraits of Lena Platonos, First takes, Chronos Project, Spiral Trio και Well excuse me. Έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα κορυφαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη και Αμερική. Έχει επίσης συμπράξει ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2015 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πρώτο ελληνικό τζαζ διαγωνισμό "Απόλλων" με το project του Spiral Trio. Διδάσκει τζαζ πιάνο και είναι επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η σειρά #snfccAtHome: music πραγματοποιείται με τα μεγαλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την υγεία των συνεργατών και των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ.
Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

https://www.facebook.com/events/529474954625004/

Αφιέρωμα στους Madrugada


Το Σάββατο 30/05 στις 21:00 έχουμε αφιέρωμα στους Madrugada! Στο μικρόφωνο και στις επιλογές των τραγουδιών η Christina Deligianni και Σταυρούλα Τριανταφύλλου.
Saturday the 30th of May, Christina Deligianni and Σταυρούλα Τριανταφύλλου will host a Madrugada tribute radio show!
Ακούτε από :
Join us:
www.eternal-radio.net
http://tunein.com/radio/Eternal-Radio-s285537/
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=3157
http://radio.garden/live/athens/eternal-radio/
http://www.liveradio.ie/stations/eternal-radio
http://webradio.coolstreaming.us/player/?stream=59642


https://www.facebook.com/events/710755759672621/

Ο Παύλος Παυλίδης LIVE από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Παρακολουθήστε τη συναυλία live στο snfcc.org/pavlidis καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook.

Με τον Παύλο Παυλίδη, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής εναλλακτικής ροκ σκηνής, συνεχίζεται την Παρασκευή 29 Μαΐου στις 21.00 η νέα διαδικτυακή σειρά συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) #snfccAtHome: music.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο project που ετοίμασε την περίοδο της καραντίνας ειδικά για τη διαδικτυακή συναυλία στο ΚΠΙΣΝ. Μόνος του επί σκηνής, ερμηνεύει με τη συνοδεία της κιθάρας του και πλήκτρων τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και χιλιοτραγουδήσει, από τα θρυλικά «Ξύλινα Σπαθιά» μέχρι τη σόλο καριέρα του, πάντα με το αυθεντικό του ηχόχρωμα και στυλ. Ο Παύλος Παυλίδης επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ, μετά τις συναυλίες που είχε δώσει με τον ΓΙΑΝ ΒΑΝ τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της σειράς Music Escapades, καθώς και με την Katerine Duska τον Αύγουστο του 2016, εγκαινιάζοντας τη σειρά συναυλιών Parklife.

Η σειρά #snfccAtHome: music, στην οποία αγαπημένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν συναυλίες σε ζωντανή αναμετάδοση από εμβληματικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, χωρίς την παρουσία κοινού και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη, του Δημήτρη Καμαρωτού και του Σταύρου Λάντσια.

Η σειρά #snfccAtHome: music, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Stavros Niarchos Foundation

Ο Παύλος Παυλίδης ξεκίνησε το 1984 με το συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά», στο οποίο παρέμεινε έως το 1988. Το 1992 δημιούργησε «Τα Ξύλινα Σπαθιά», όπου συμμετείχε ως τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Μαζί κυκλοφόρησαν τους δίσκους Ξεσσαλονίκη (1993), Πέρα από τις πόλεις της ασφάλτου (1995), Μια ματιά σα βροχή (1997), Τροφή για τα θηρία (1999), Ένα κύκλος στον αέρα (2000), Ξύλινα Σπαθιά Live (2003). Η μπάντα σημάδεψε τη χρυσή δεκαετία του ελληνικού ροκ και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Το 2003, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο καλλιτέχνης ακολούθησε σόλο καριέρα και, αφού κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Αφού λοιπόν ξεχάστηκα το 2004, δημιούργησε τους «B-Movies» με τους οποίους πορεύεται μουσικά μέχρι και σήμερα. Μαζί κυκλοφόρησαν τους δίσκους Άλλη μια μέρα (2006), Live στο θέατρο Απόλλων της Σύρου (2008), Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει (2010), Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί (2013), Στον διπλανό ουρανό (2015), Μια πυρκαγιά σ΄ ένα σπιρτόκουτο (2016). Την άνοιξη του 2018 ακολούθησαν τα singles «Δεσποινίς» και «Η νέα Βαρβαρότητα» με τη συμμετοχή του Γιάννη Αγγελάκα στα φωνητικά, ενώ στα τέλη του 2018 ο Παυλίδης κυκλοφόρησε διαδικτυακά το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» και τον Νοέμβριο του 2019 το «Απέναντι».

Η σειρά #snfccAtHome: music πραγματοποιείται με τα μεγαλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την υγεία των συνεργατών και των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ.

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

//

Watch the concert live on snfcc.org/pavlidis as well as the SNFCC Facebook page, on Friday May 29, at 21:00.

The Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC) new online concert series #snfccAtHome: music continues with Pavlos Pavlidis, one of the most important representatives of the Greek alternative rock scene, on Friday, May 29, at 21:00.

The much-loved songwriter presents an unusual project he created during the lockdown, especially for his online concert at the SNFCC. Alone on the stage, he performs, with the accompaniment of only his guitar and keyboards, songs that we’ve all come to love and sung along to a thousand times, from the legendary “Xylina Spathia” to this solo work, in his authentic and distinctive timbre and style. Pavlos Pavlidis returns to the SNFCC, following his earlier appearances with Jan Van de Engel in September 2019, as part of the Music Escapades series, and with Katerine Duska in August 2016, in the inaugural concert of the Parklife series.

The #snfccAtHome: music series, where important Greek artists perform concerts which are broadcasted live from emblematic locations within the SNFCC, without an audience and in compliance with all the necessary safety measures, is realized through a grant by the Stavros Niarchos Foundation (SNF), and has, to date, hosted, with great success, performances by Dimitra Galani, Dimitris Kamarotos, and Stavros Lantsias.

The #snfccAtHome: music series, and the SNFCC digital program in its entirety, is realized thanks to a program support grant by the Stavros Niarchos Foundation (SNF).

Pavlos Pavlidis began his career in 1984, with the band “Mora sti Fotia”, with whom he remained until 1988. In 1992, he formed “Xylina Spathia”, where he performed as a singer, composer and lyricist, and released the records Xessaloniki (1993), Pera Apo Tis Polis Tis Asfaltou (1995), Mia Matia San Vrohi (1997), Trofi Gia Ta Thiria (1999), Enas Kyklos Ston Aera (2000), Xylina Spathia Live (2003). The band made its mark upon the golden decade of Greek rock, and captured the hearts of young and old alike. In 2003, after the band dismembered, the artist pursued a solo career and, following the release of his first personal album entitled Afou Loipon Xehastika in 2004, he formed the “B-Movies”, a musical collaboration that he continues to the present day. Together, they have released the records Alli Mia Mera (2006), Live at the Apollo Theatre in Syros (2008), Afto To Ploio Pou Olo Ftanei (2010), Istories Pou Isos Ehoun Simvei (2013), Ston Diplano Ourano (2015), Mia Pyrkagia S’ Ena Spirtokouto (2016). These were followed, in the spring in 2018, by the singles “Despoinis” and “I Nea Varvarotita” with the participation of Giannis Aggelakas on vocals, while Pavlidis also released the online singles “Ena Alliotiko Paidaki” in late 2018 and “Apenanti” in November 2019.

https://www.facebook.com/events/245034300062685/

Θέατρο στο ΒΜΦ με ένα κλικ!

Θέατρο στο ΒΜΦ με ένα κλικ - Μάιος 2020

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου/Industrial Gas Museum φέρνει όλο τον Μάιο αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις στο σπίτι.

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Technopolis City of Athens , ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας, συνεχίζει να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη,σχεδιάζοντας και προτείνοντας πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δράσεις, στις οποίες
μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, από το σπίτι τους, μέσω διαδικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Τεχνόπολης, προσκαλεί τον μήνα Μάιο μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από το
εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη νεώτερη ελληνική ιστορία, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, ξεκινώντας από τις 4 Μαΐου 2020. Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο με μέσο τη θεατρική τέχνη!

Το θέατρο στο ΒΜΦ
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αγαπά και στηρίζει το θέατρο. Το 2014 διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικών έργων εμπνευσμένων από την ιστορία του παλιού εργοστασίου. «Το θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» ένα πρωτότυπο
project, βασισμένο στην τεχνική του museum theater, συνεχίστηκε το 2015 και το 2017 προκειμένου να δώσει μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του χώρου, μέσα από τη θεατρική τέχνη.
Θεατρικές ομάδες αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου, τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις μνήμες των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας. Τα
καλύτερα θεατρικά κείμενα που προέκυψαν από κριτική επιτροπή παραστάθηκαν με φυσικό σκηνικό το ίδιο το εργοστάσιο φωταερίου. Το κοινό αγκάλιασε τη δράση και τις τρεις χρονιές και ψήφισε την αγαπημένη του παράσταση. Το θέατρο δεν λείπει από το πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου!
Με αφορμή επετειακές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους τα σαββατοκύριακα, το μουσείο φιλοξενεί στον χώρο του θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα που συνδέονται με την ευρύτερη θεματική του και με τη σύγχρονη ελληνική
ιστορία, κομμάτι της οποίας είναι και το εργοστάσιο φωταερίου. Οι ιστορίες αυτές παρίστανται με φυσικό σκηνικό τα κτίρια και τα μηχανήματα του εργοστασίου και
ζωντανεύουν ένα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως κι ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια!
#My_IGM
#HTexnopoliSpitiSou
#IndustrialGasMuseumgoesdigital

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των online θεατρικών παραστάσεων:

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία από την ομάδα Hatari
Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε 150 χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές; Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν. Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή – η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821.
Συντελεστές
Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας | Παίζουν:
Γιώργος Καπινιάρης, ΆλκηςΖούπας | Βοηθός σκηνοθέτη: ΦένηΜπένου | Επιμέλεια
κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Σχεδιασμός φωτισμού-Video-Φωτογραφία: Γιώργος
Ζαφειρίου | Πρωτότυπη μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης | Σχεδιασμός
αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς | Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7
Πληροφορίες
Πότε: Δευτέρα 4 Μαΐου στις 20.00 έως Τετάρτη 6 Μαΐου στις 20.00
Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών, ενήλικες
*Η θεατρική παράσταση Αϊτή παραστάθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο πλαίσιο της δράσης «160 χρόνια Γκάζι»: 160 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Μια πόλη στο σκοτάδι- Θεατρική παράσταση
Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στο χρόνο;
Συντελεστές
Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ντόβολου | Ερμηνεία: Σοφία
Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Πληροφορίες
Πότε: Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00
Απευθύνεται σε: παιδιά από 5 ετών και μεγάλα παιδιά
*Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε
το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη
Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»
Τι είναι ο φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά;
Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού! Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά
βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.
Συντελεστές
Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος | Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος
Πληροφορίες
Πότε: Από την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11.00
Απευθύνεται σε: παιδιά από 9 ετών και ενήλικες
*Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Ανεμόμυλοι - Ομάδα Θεάτρου». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου,
βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Τεχνοχρόνος- Θεατρική παράσταση
Τι είναι το φωταέριο; Έχεις ακουστά το υδαταέριο; Μαζί μπορούν να σταματήσουν το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας;
Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμε με το φωταέριο και το υδαταέριο πίσω στη δεκαετία του 1980, δεκαετία σημαντική καθώς τότε το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά. Φωταέριο κι υδαταέριο ενωμένα μπορούν να νικήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό. Μήπως, όμως, η τέχνη είναι πιο δυνατή από όλες τις μορφές ενέργειας;
Συντελεστές
Κείμενο: Ζέτη Φίτσιου | Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Στεφόπουλος | Ερμηνεία: Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος | Video ερμηνεία: Ελεάνα Γεωργούλη | Video: Γρηγόρης Πανόπουλος | Χωρική εγκατάσταση: Όλγα Μπρούμα | Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα | Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Τέλλος | Συνεργάτης φωτιστικού σχεδιασμού: Πάνος Τσεβρένης | Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης | Διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Δοκός | Επιμέλεια παράστασης: Κική Δημητριάδη
Πληροφορίες
Πότε: Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20.00 έως Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.00
Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών & ενήλικες
*Ο Τεχνοχρόνος διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης θεατρικού κειμένου
«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2016-
2017, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου.
www.gasmuseum.gr

https://www.facebook.com/events/160148865417727/

«Πρόσφυγες: η υποδοχή τους στην Ελλάδα (1821-1989). Έρευνα-τεκμηρίωση-διάχυση»

Ποιος ήταν ο ρόλος των προσφυγικών εισροών στη διαμόρφωση του πληθυσμιακού χάρτη της χώρας; Ποιες ήταν οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στους νέους τόπους εγκατάστασης, ποιες οι στάσεις των γηγενών απέναντί τους και ποιες οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και διοικητικών αρχών;
Η νηφάλια προσέγγιση του προσφυγικού φαινομένου στο ιστορικό του βάθος είναι αναγκαία για την επιστημονική κατανόηση της νεοελληνικής πραγματικότητας. Ταυτόχρονα αποτελεί μία από τις ουσιαστικότερες προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και συμβάλλει στην προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.
Το πρόγραμμα «Πρόσφυγες: η υποδοχή τους στην Ελλάδα (1821-1989). Έρευνα-τεκμηρίωση-διάχυση», προϊόν συνεργασίας του Ιδρύματος της Βουλής με το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας ΚΕΝΙ - Μονάδα Ιστορίας των Μεταναστευτικών και Προσφυγικών Μετακινήσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)/National Hellenic Research Foundation, συγκεντρώνει και παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή μια μεγάλη ποικιλία τεκμηρίων, σχετικών με τις προσφυγικές μετακινήσεις προς την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.
Περιηγηθείτε στον κόμβο του προγράμματος http://refugeesingreece.gr/
και εξερευνήστε το πλούσιο ανθολόγιο των τεκμηρίων http://refugeesingreece.gr/anthologio_tekmiriwn/
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι: Λίνα Βεντούρα, Καθηγήτρια, Μονάδα για την Ιστορία των Μεταναστευτικών και Προσφυγικών Μετακινήσεων/ΚΕΝΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, ΙΙΕ/ΕΙΕ

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία