Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (ΣΥΝ) ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Δύο νέοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά σε ένα πρωτότυπο Λογοτεχνικό και Εικαστικό γεγονός που θα παρουσιασθεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων το Φθινόπωρο του 2014 σε όλη την Ελλάδα. Ο Συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης γράφει ιστορίες και η Εικαστικός Κυριακή Αντωνίου εμπνέεται, ονειρεύεται, δημιουργεί…
Οι εικόνες ερωτεύονται τις λέξεις κι ένα μεγάλο ταξίδι μόλις ξεκίνησε.
Πρόκειται για έκθεση με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα βιβλία (Το Τελευταίο Botox/Ερμή…Μη!).
Βιογραφικά καλλιτεχνών
Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης Συγγραφέας – Ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Μεγάλωσε στη Νίκαια μέσα σε πολύτεκνη οικογένεια. Μέλος της Παιδικής Χορωδίας Νίκαιας και της Θεατρικής ομάδας του Δήμου. Παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού στο Φιλότεχνο Ωδείο με δασκάλα τη Μάνια Ευαγγελίου καισεμινάριο υποκριτικής με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Β. Διαμαντόπουλου «Ίασμος».
Στο Θέατρο έλαβε μέρος στις παραστάσεις: ILCorsaro Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, AIDA Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΒΑΚΧΟΣ Π. Μελισσινού Θέατρο Σέττας, ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ Μ. Θεοδωράκη Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ Ι. Καμπανέλλη Ηρώδειο, ΑΝΤΙΓΟΝΗ Θέατρο Σέττας Δ. Παπακωνσταντίνου, ΤΟΥΡΑΝΤΩ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ Παιδική σκηνή Θέατρο Μπρόντγουεη, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΕΛΕΝΗ Θοδωρής Αθερίδης, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΟΤΟΧ Τόνια Ντούσκα, ΤΡΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΝΝΙΑ Β. Στυλιανού.
Συμμετοχές στην τηλεόραση: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΕΘΕΡΑ mega, ΜΑΡΙΑ Η ΑΣΧΗΜΗ mega, ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ alpha, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ alpha, ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΟ alter, ΣΝΑΚΣ alter, ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΤΗΣ ΕΡΙΕΤΤΑΣ ΖΑΙΜΗ ant1, ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ Νετ, ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ star.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη. Έχει γράψει τα θεατρικά: «Το τελευταίο Botox» το «Τρείς τρείς εννιά» το «Δεν είμαι εγώ η Σταχτοπούτα»και την «Diva». Τα δύο πρώτα ανέβηκαν στην Αθήνα με επιτυχία. Είχε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα Εγνατία και στη CityUncovered. Τον ελεύθερο χρόνο του γράφει στο Methismenesistories.blogspot.com. Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα «Πολιτισμός Πολίτης», «koukidaki.blogspot.com», «Avmag.gr».
«Το Τελευταίο Botox και άλλες ιστορίες» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2013 από τις Εκδόσεις Παρουσία. Το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Ερμή…Μη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια.

Κυριακή Αντωνίου Μαία – Εικαστικός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μεγάλωσε στον Πειραιά και από μικρή ηλικία είχε έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Σπούδασε στο Τ.Ε.Ι Αθήνας Μαιευτική και σπουδάζει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Νοσηλευτικής. Εργάζεται στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας ως μαία. Είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων με έντονη πολιτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Η αγάπη της για τα κοινά και τον συνάνθρωπο δεν σταματάει ποτέ. Της αρέσει ιδιαίτερα η ζωγραφική. Τον Ιούνιο του 2005 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση με κείμενα βασισμένα στην Καινή Διαθήκη, στην Ύδρα (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) και στον Δήμο Άγ.Ι.Ρέντη στο παλιό βυρσοδεψείο με μεγάλη επιτυχία. Το καλοκαίρι του 2013 εμπνεύστηκε από το βιβλίο του συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη «Παράδοση Οτζαλάν, Η ώρα της αλήθειας, ιστορική μαρτυρία» και δημιούργησε έργα τέχνης τα οποία παρουσίασε στο Κηποθέατρο της Νίκαιας σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κρήτη και τον Πόντο. Είναι μητέρα τριών παιδιών και κατοικεί μόνιμα στη περιοχή του Ρέντη.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΣΤΗΝ “ΑRT SPACE” ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ‏

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ – ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΣΤΗΝ “ΑRT SPACE”
Ξεκινά η νέα περίοδος συνεργασίας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ», με τους Πολυχώρους Γεύσεων ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ, στα πλαίσια της Συμμαχίας Πολιτισμού 2014-2015.
Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, οι εικαστικοί του Ομίλου για την UNESCO Πειραιά καθώς και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι», καλούνται να συμμετέχουν σε μια νέα εικαστική παρέμβαση με θέμα «Φθινόπωρο 2014», που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 - 15/9, στη φιλόξενη αίθουσα «Αrt Space» ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ. Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης έχουν οριστεί για την Τρίτη 9/9 και ώρα 19.30μ.μ.
«Μια νέα δημιουργική χρονιά, με Χρώμα και Άρωμα Πολιτισμού, ξεκινά. Έχοντας ήδη την εμπειρία ενός χρόνου, φέτος θα είμαστε περισσότερο δημιουργικοί και θα σχεδιάσουμε καλύτερα τις εκδηλώσεις μας, πάντοτε με γνώμονα την προώθηση και την προβολή της Τέχνης και των δημιουργών της στο ευρύ κοινό, τόνισαν ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»  κ. Στέλιος Μαρούλης και ο ιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων «ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ» κ. Γιώργος Δεληολάνης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 15/9. Ώρες Λειτουργίας : 24 ώρες. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.  
Τέλος, συνεχίζεται στον ίδιο χώρο -έως 9/9/2014-  η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή μελών -εικαστικών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Φωτογραφίες: Από τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014».

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου ως Αντιγόνη
Αθήνα 27 Αυγούστου. Ένας μεγάλος ρόλος για μια μεγάλη ηθοποιό ήταν τα λεγόμενα του κοινού που λεγόντουσαν στο Άλσος Νέας Σμύρνης στην παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την εντυπωσιακή Φωτεινή Φιλοσόφου.
Η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου έδωσε μια άλλη Αντιγόνη πρωτόγνωρη με όλα τα στοιχεία της μεγάλης τραγωδού.
Η φωνή της φυσική λες και ζούσε το δράμα μέσα σε μια απλότητα που βρίσκουμε μόνο στην σιγουριά των σπουδαίων καλλιτεχνών. Έδωσε το δικό της στίγμα σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.
Συγκινητική, όμορφη, προσιτή, ευάλωτη και ακλόνητη η Φωτεινή Φιλοσόφου καθήλωσε το κοινό.
Και μέσα σε όλα τα καλά της παράστασης ο μεγάλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νικολαΐδης που καταφέρνει πάντα χωρίς να ξεφεύγει από τα παραδοσιακά καθιερωμένα να προσθέτει αυτή την απλότητα της αλήθειας που φαίνεται σε όλο το έργο από όλους τους συμμετέχοντες ηθοποιούς.
Ο μεγάλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νικολαΐδης 
Εκπληκτικός τραγωδός και ο Βασίλης Ασημακόπουλος στο ρόλο του Αίμονα, αλλά και ως μονωδός με την μπάσα φωνή του έδωσε αίγλη στην παράσταση.
Φυσικότατος και έμπειρος ήταν και ο Χρήστος Κανέλλης στο ρόλο του Τειρεσία, όπως και η Μαριέτα Αντιβάση στο ρόλο της Ισμήνης.
Η επιβλητική μουσική του Σταμάτη Παπαδάκη έντονα επηρεασμένη από την βυζαντινή μουσική πρόσθεσε μια ατμόσφαιρα στην παράσταση κυρίως στα ερμηνευμένα μέρη από τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο.
Ο Γιάννης Νικολαΐδης στον ρόλο του Κρέοντα έκαμε έναν άθλο, συγκίνησε, μάγεψε, συγκλόνισε και δεν είναι εύκολο αυτό να το πετύχεις στον συγκεκριμένο ρόλο.
Ο ρόλος του Κρέοντα είναι βασικά ο ρόλος της τραγωδίας που δεσπόζει σε όλο της το φάσμα και φέρνει σε μεγάλη σύγχυση τον θεατή.

Η σκληρότητα και η αποφασιστικότητα της Αντιγόνης έρχεται σε αντιπαράθεση με την σκληρότητα του Κρέοντα. Αλλά ενώ η Αντιγόνη γίνεται πιο φυσική και απαλλάσσεται από το φορτίο των Άγραφων Νόμων, ο Κρέοντας με τις αρετές του και τα ελαττώματα του παραμένει ένα αίνιγμα που είναι δύσκολο να δοθεί μια συγκεκριμένη λύση πέραν του γεγονότος ότι η αλαζονεία του τον έκαμε να καταστρέψει την οικογένεια του.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος ως Αίμων
Η τιμωρία έρχεται στον Κρέοντα κεραυνοβόλα και οι θεοί φαίνεται ότι δεν κατευθύνουν τα γεγονότα αλλά εργάζονται μέσα από τα γεγονότα.
Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου AIXMH έδειξε και απόδειξε με την παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή πόσο είναι απαραίτητη η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.  
Σοφοκλέους ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου
ΚΡΕΩΝ: Γιάννης Νικολαΐδης
ΦΥΛΑΚΑΣ: Τάσος Πολιτόπουλος
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Χρήστος Κανέλλης
ΙΣΜΗΝΗ: Μαριέτα Αντιβάση
ΑΙΜΩΝ: Βασίλης Ασημακόπουλος
ΕΥΡΙΔΙΚΗ: Κοραλία Ροδίτη
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Ιωακείμ Κάσδαγλης
ΧΟΡΟΣ
Τ. Πολιτόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Μ. Αντιβάση,
Ι. Κάσδαγλης, Γ. Χουσάκος, Χ. Κανέλλης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση : Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία : Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική : Σταμάτης Παπαδάκης
Σκηνικά : Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια : Όλγα Σχοινά
Φωτισμοί : Στέφανος Κομιανός

Βοηθός σκηνοθέτη : Σπύρος Κωνσταντούλας

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΨΑΝΧΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ «Η ΕΚΦΡΑΣΗ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ “PASTORALA” ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΨΑΝΧΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ «Η ΕΚΦΡΑΣΗ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ “PASTORALA” ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΨΑΝΧΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ «Η ΕΚΦΡΑΣΗ»
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ “PASTORALA” ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
  
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Ψαχνών Ευβοίας «Η ΕΚΦΡΑΣΗ» υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στο Φεστιβάλ Χορωδιών “PASTORALA” που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη πόλη Focsani της Ρουμανίας.

Το επιβλητικό κτήριο του Μουσικού Μεγάρου της πόλης φιλοξένησε δεκάδες Χορωδών που ταξίδεψαν το κοινό σε Παραδοσιακές μελωδίες στον εξώστη του Μεγάρου δίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερο τόνο στο Φεστιβάλ που έτυχε μεγάλης προσοχής από τα Ελληνικά και Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Τις Ελληνίδες Χορωδούς συνόδευσαν η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η ΕΚΦΡΑΣΗ» κα Μάγδα Μπαζώτη, η Διευθύντρια Λαϊκού Πολιτισμού και Χορωδιών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κα Νία Κομπορόζου καθώς και η κα Αφροδίτη Σκέντζου. Για όλους τους συμμετέχοντες οι ιδιαίτερα φιλόξενοι διοργανωτές του Φεστιβάλ επεφύλασσαν και μία σειρά από επισκέψεις σε σημαντικά Ιστορικά σημεία του Βουκουρεστίου, όπως η Βουλή (Παλάτι Τσαουσέσκου) στο Πατριαρχείο και σε Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς αλλά και εκδηλώσεις προς τιμήν της Ελληνικής Αποστολής με Παραδοσιακά Ελληνικά και Ρουμανικά τραγούδια και χορούς.

Μετά το πέρας του Φεστιβάλ, απενεμήθησαν ειδικοι τιμητικοί έπαινοι από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ενώ κα Κομπορόζου μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννη Μαρωνίτη τονίζοντας «Το Φεστιβάλ Χορωδιών “PASTORALA” αποτελεί έναν ακόμη ιδιαιτέρως σημαντικό σταθμό στον Πολιτισμικό διάλογο και τις σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία στα Ήθη, τα έθιμα τους καθώς και συγγενική Παράδοση - κάθε συνάντηση με επίκεντρο τον Πολιτισμό ενισχύει αυτό τον δυνατό δεσμό που όλα τα κράτη ωφείλουν να έχουν».



Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

20/8/2014: Συνέχιση ανασκαφικών εργασιών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. 
Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. 
Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. 
Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. 
Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την 
στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58052

Αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου στη θέση Μάντρα στο νησί Δεσποτικό, στα δυτικά της Αντιπάρου.



Ιδιαίτερα σημαντικά και διαφωτιστικά για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, στα δυτικά της Αντιπάρου, ήταν τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε χάρη στις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Α&Π Κανελλοπούλου, Ι. Λάτση, Α.Γ.Λεβέντη, του Αθ. Μαρτίνου και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αίγαιου. 
Η συστηματική έρευνα των τελευταίων δεκαεπτά ετών από τον αρχαιολόγο Γ. Κουράγιο (ΚΑ΄ΕΠΚΑ) έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο και πλούσιο αρχαϊκό ιερό πιθανότατα ιδρυμένο από τους Παρίους. Το κέντρο της λατρείας ήταν ένα προστατευμένο με περίβολο τέμενος, στο οποίο δέσποζε ο μαρμάρινος πρόστυλος ναός, με κιονοστοιχία 7 κιόνων ύψους περ. 7μ. και δίπλα σε αυτόν το τελετουργικό εστιατόριο και ο βωμός. 
Οι φετινές έρευνες έφεραν στο φως, σε πολύ μικρή απόσταση την είσοδο του τεμένους, ένα νέο μεγάλο κτίριο, το οποίο προστίθεται στα άλλα 12 κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί από τις παλαιότερες έρευνες και στα 5 που έχουν εντοπιστεί στο νησάκι Τσιμηντήρι, το οποίο κατά τη αρχαϊκή περίοδο ήταν ενωμένο με το Δεσποτικό. Η ανασκαφή του κτιρίου δεν ολοκληρώθηκε, αλλά έγινε σαφής η πολύπλοκη κάτοψή του με τουλάχιστον πέντε δωμάτια. Με βάση τα ευρήματα χρονολογείται στην κλασική περίοδο. Ο εντοπισμός του κτιρίου, αφενός μαρτυρά τη συνεχή λειτουργία του ιερού και στους κλασικούς χρόνους και αφετέρου τη μεγάλη έκτασή του και τη πολύπλοκη χωροταξική οργάνωσή του, η οποία αντανακλά τη μεγάλης εμβέλειας φήμη του και την υψηλή επισκεψιμότητά του, τόσο στους αρχαϊκούς όσο και τους κλασικούς χρόνους. 
Οι έρευνες στο αρχαϊκό κτίριο Δ, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του ιερού με λατρευτική χρήση κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από μάρμαρο, με μαρμάρινη κιονοστοιχία 4 κιόνων στην πρόσοψη, έφεραν στο φως κάτω από το κτίριο πρωιμότερο κτίσμα, αψιφωτής κάτοψης, καθώς και μεγάλη ποσότητα κεραμεικής γεωμετρικών χρόνων (9ος-8ος αι.π.Χ.) μαζί με μεγάλες ποσότητες καμμένων και άκαυτων οστών ζώων, όπως αλόγων, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών. Τα παραπάνω ευρήματα είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας, γιατί αποτελούν πλέον με σιγουριά τις πρωιμότερες ενδείξεις λατρευτικών πρακτικών στο χώρο του ιερού του Απόλλωνα ήδη από τον 9ο αι.π.Χ., στον ίδιο χώρο όπου τον 6ο αι. π.Χ. κτίστηκε ο μνημειακού χαρακτήρα ναός. Δυτικά του κτιρίου Δ, συνεχίστηκε η ανασκαφή της εκτεταμένης απόθεσης αντικειμένων που είχε διερευνηθεί το 2013, η οποία δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου. Η φετινή ανασκαφική έρευνα έφερε στο φώς πληθώρα ευρημάτων, όπως αρχαϊκούς κεράμους οροφής, πήλινα ακροκέραμα από την οροφή του κτιρίου, ζωόμορφα ειδώλια, αγγεία σε σχήμα ταυροκεφαλής, λεοντοκεφαλής, σειρήνας, διακοσμημένα αγγεία παριανών εργαστηρίων, χάλκινα αντικείμενα και κοσμήματα, ενεπίγραφα αγγεία αφιερωμένα στον Απόλλωνα. 
Στα πολυάριθμα ευρήματα της φετινής περιόδου συγκαταλέγονται και δυο τμήματα ποδιών με την πλίνθο αρχαϊκών κούρων που προστίθενται στα 65 τμήματα γλυπτών που έχουν βρεθεί έως τώρα, καθώς και δάκτυλο υπερφυσικού αγάλματος που πιθανότατα ανήκει στο λατρευτικό άγαλμα του ναού (480- 490 π.Χ.). http://www.culture.gr/

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

«ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (ΣΥΝ) ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ‏

«ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (ΣΥΝ) ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ»
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Δύο νέοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά σε ένα πρωτότυπο Λογοτεχνικό και Εικαστικό γεγονός που θα παρουσιασθεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων το Φθινόπωρο του 2014 σε όλη την Ελλάδα. Ο Συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης γράφει ιστορίες και η Εικαστικός Κυριακή Αντωνίου εμπνέεται, ονειρεύεται, δημιουργεί…
Οι εικόνες ερωτεύονται τις λέξεις κι ένα μεγάλο ταξίδι μόλις ξεκίνησε.
Πρόκειται για έκθεση με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα βιβλία (Το Τελευταίο Botox/Ερμή…Μη!).
Βιογραφικά καλλιτεχνών
Κωνσταντίνος  Ιωακειμίδης          Συγγραφέας – Ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1981. Μεγάλωσε στη Νίκαια μέσα σε πολύτεκνη οικογένεια. Μέλος της Παιδικής Χορωδίας Νίκαιας και της Θεατρικής ομάδας του Δήμου. Παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού στο Φιλότεχνο Ωδείο με δασκάλα τη Μάνια Ευαγγελίου καισεμινάριο υποκριτικής με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Β. Διαμαντόπουλου «Ίασμος».
Στο Θέατρο έλαβε μέρος στις παραστάσεις: ILCorsaro Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, AIDA Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΒΑΚΧΟΣ  Π. Μελισσινού Θέατρο Σέττας, ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ Μ. Θεοδωράκη Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ Ι. Καμπανέλλη Ηρώδειο, ΑΝΤΙΓΟΝΗ Θέατρο Σέττας Δ. Παπακωνσταντίνου, ΤΟΥΡΑΝΤΩ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ Παιδική σκηνή Θέατρο Μπρόντγουεη, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΕΛΕΝΗ Θοδωρής Αθερίδης, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΟΤΟΧ Τόνια Ντούσκα, ΤΡΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΝΝΙΑ Β. Στυλιανού.
Συμμετοχές στην τηλεόραση: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΕΘΕΡΑ mega, ΜΑΡΙΑ Η ΑΣΧΗΜΗ mega, ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ alpha, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ alpha, ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΟ alter, ΣΝΑΚΣ alter, ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΤΗΣ ΕΡΙΕΤΤΑΣ ΖΑΙΜΗ ant1, ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ Νετ, ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ star.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη. Έχει γράψει τα θεατρικά: «Το τελευταίο Botox» το «Τρείς τρείς εννιά» το «Δεν είμαι εγώ η Σταχτοπούτα»και την «Diva». Τα δύο πρώτα ανέβηκαν στην Αθήνα με επιτυχία. Είχε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα Εγνατία και στη CityUncovered. Τον ελεύθερο χρόνο του γράφει στο Methismenesistories.blogspot.com. Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα «Πολιτισμός Πολίτης», «koukidaki.blogspot.com», «Avmag.gr».
«Το Τελευταίο Botox και άλλες ιστορίες» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2013 από τις Εκδόσεις Παρουσία. Το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Ερμή…Μη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια.
Κυριακή Αντωνίου          Μαία – Εικαστικός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μεγάλωσε στον Πειραιά και από μικρή ηλικία είχε έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Σπούδασε στο Τ.Ε.Ι Αθήνας Μαιευτική και σπουδάζει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Νοσηλευτικής. Εργάζεται στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας ως μαία. Είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων με έντονη πολιτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Η αγάπη της για τα κοινά και τον συνάνθρωπο δεν σταματάει ποτέ. Της αρέσει ιδιαίτερα η ζωγραφική. Τον Ιούνιο του 2005 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση με κείμενα βασισμένα στην Καινή Διαθήκη, στην Ύδρα (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) και στον Δήμο Άγ.Ι.Ρέντη στο παλιό βυρσοδεψείο με μεγάλη επιτυχία. Το καλοκαίρι του 2013 εμπνεύστηκε από το βιβλίο του συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη «Παράδοση Οτζαλάν, Η ώρα της αλήθειας, ιστορική μαρτυρία» και δημιούργησε έργα τέχνης τα οποία παρουσίασε στο Κηποθέατρο της Νίκαιας σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κρήτη και τον Πόντο. Είναι μητέρα τριών παιδιών και κατοικεί μόνιμα στη περιοχή του Ρέντη.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

14η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΠPΩΤΟΚΛΗΤΟΣ»‏



14η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ»

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η 14η Καλλιτεχνικη Βραδιά της Χορωδίας «Πρωτόκλητος» υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στην πανέμορφη Σαλαμίνα.
Δεκάδες Χορωδοί ένωσαν τις φωνές τους δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα Πολιτισμού στον υπέροχο αυτό θεσμό που καθιέρωσε η Μαέστρος της Χορωδίας «Πρωτόκλητος» κα Θεώνη Μούλτου τα τελευταία χρόνια.
Στην όμορφη αυτή γιορτή συμμετείχαν η Χορωδία «Πρωτόκλητος», η Χορωδία Αμπελοχωρόυ Θηβών, η Χορωδία Αναστάσιου Αναστσόπουλου καθώς και οι Τραγουδιστές και Μουσικοί Μιχάλης Σούμας, Δημήτρης Παγάραλης, Θεώνη Μούλτου και Κάτια Μπακοθανάση. Στην Εκδήλωση επίσης παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού της Σαλαμίνας «Το Καφενείο των ιδεών» κ. Ντίνος Κουμπάτης.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τόνισε σε μήνυμα του το οποίο και μετέφερε ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Παύλος Νισλόγλου «Όπως κάθε μορφή Τέχνης έτσι και η Μουσική αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο έκφρασης για όλους μας. 
Σε αυτή την όμορφη γιορτή ιδιαίτερα τα Χορωδιακά Σύνολα αποτελούν την πιο ώριμη μορφή Πολιτισμού και μας μετέφεραν μοναδικά στον θαυμαστό κόσμο της Μουσικής με Ελληνικά Παραδοσιακά τραγούδια φέροντας μας σε επαφή με τις ρίζες μας. Ο Πολιτισμός έχει την μαγική ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους και να τους προσφέρει ελπίδα… Ελπίζω αυτή μεγάλη γιορτή της Μουσικής να διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της και τα 14 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης της να πολλαπλασιαστούν. Η μεγάλη αυτή γιορτή φιλοξενείται στο ιστορικό Νησί της Σαλαμίνας το οποίο και αγαπώ ιδιαίτερα αφού έχω περάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.
Να σας ενημερώσω επίσης για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε προγραμματίσει για το άμεσο μέλλον με την νέα Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνας όπου πρόκειται για την διοργάνωση ειδικού Συνεδρίου από τον Όμιλο για την UNESCOΠειραιώς και Νήσων για την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ένταξή της στον ανάλογο Κατάλογο της UNESCO. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην εκπληκτική Μαέστρο της Χορωδίας «Πρωτόκλητος» κα Θεώνη Μούλτου για την διοργάνωση αυτού του θεσμού καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες».
Η Εκδήλωση έκλεισε με απονομές αναμνηστικών επαίνων στους συμμετέχοντες καθώς και ειδική τιμητική πλακέτα στην κα Μούλτου για την διοργάνωση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

«ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ» 2014 ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ‏

«ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ» 2014
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

 Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για όλους όσους απέδρασαν με προορισμό τα Ελληνικά Νησιά από το λιμανι του Πειραιά. Με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, Στελέχη και Εθελοντές του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων βρέθηκαν στο λιμάνι και προσέφεραν γλυκίσματα και εκατοντάδες λογοτεχνικά βιβλία εντελώς δωρεάν.
Το βιβλίο κρατά την ομορφότερη συντροφιά την περίοδο των διακοπών πόσο μάλλον όταν οι τίτλοι είναι επιλεγμένοι από το πρόγραμμα "Βιβλίο Αναζητά Αναγνώστη" του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Το πρόγραμμα είναι απλό, οι αναγνώστες μπορούν να παρουν μαζί τους τα βιβλία που παρέλαβαν και μετά την αναγνωσή τους να τα αφήνουν σε παγκάκια, σε πάρκα, σε στάσεις λεωφορείων και τρένων, σε πεζόδρομους κλπ. Αυτός που θα το βρει θα ανοίξει την πρώτη σελίδα, θα διαβάσει τις οδηγίες και επαναλαμβάνει τη διαδικασία.
Με τον τρόπο αυτό συνεχίστηκε σήμερα μία σκυταλοδρομία με πρωταγωνιστή το βιβλίο από το μεγαλύτερο Λιμάνι της Χώρας και δώθηκε σε όλους η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ελκυστικό παιχνίδι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέφονται τα βιβλία σε κομβικές θέσεις με μεγάλη διέλευση κόσμου ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες μας να μοιραστούν την ίδια χαρά και τις ίδιες εμπειρίες.
« Ιδιαίτερα αυτή την εποχή των διακοπών μία τέτοια κίνηση μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία το ίδιο το βιβλίο να αλλάζει πολλά χέρια σε ένα ατελείωτο κύκλο αναγνωστών. Η συμβολή των εκδοτικών οίκων στην επιτυχία αυτού του προγράμματος, μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ζητούμε την συμμετοχή σας σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι!» τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Οι εκδοτικοί οίκοι που διέθεσαν βιβλία για τη δράση αυτή είναι οι : ΠΑΤΑΚΗΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ,ΑΓΚΥΡΑ, ΜΕΛΑΝΙ, ΡΟΕΣ-PRINTA, LE BALLON, ΣΩΤΗΡ.
 Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο: 

†B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Entire Church: Grace and Peace from the Creator, Sustainer and Governor of all Creation, our Lord God and Savior Jesus Christ

                Ecumenical Patriarch Bartholomew
Blessed brothers, sisters, and children in the Lord,
The common Mother of all Orthodox, the Church of Christ, the Body of our eternal Lord and divine-human Jesus Christ, compassionately ministers through all of its activities but especially through the Divine Eucharist, by offering its holy gifts to their Creator in the mystery of salvation. It does this with proven boundless and indiscriminate love toward all of its members to the degree also demonstrated by our heavenly Father.
In its prayerful memory, the Church always bears in mind the presence of its children, maintaining a vivid interest and concern for all that relates to and influences their lives. This is why it does not remain unmoved or indifferent by the ongoing and daily destruction of the natural environment resulting from human greed and vain profit, which in turn implies an essential turning of the Lord’s face and results in consequential turbulence in nature and fracture in its crown, namely human existence, whose very survival is threatened.
The Ecumenical Patriarchate and we have for many years assessed the signs of our times as well as the Eucharistic obligation of the Orthodox Church. Thus we declared and devoted the commencement of the ecclesiastical year, namely September 1st, as a day of prayer and supplication for the preservation of God’s creation, which has been inherited by us as our environment. On this day, we bow our heart and soul, invoking God’s Word to look down upon His creation with loving kindness that He might overlook our sinfulness and greed, “opening up His hand to fill all of creation with goodness” and bring an end to the destructive path of the world.
E. P. Bartholomew, President Obama
Of course, it is true that significant progress has been achieved in the last decades with regard to protecting the environment, especially through constantly raising awareness of public conscience, assuming recautionary and restrictive measures, creating sustainable programs, returning to more moderate energy sources, as well as many other fruitful and noteworthy activities. The effort and concern of the Mother Church of Constantinople has greatly contributed to this progress in cooperation with international ecological institutions and organizations. Nonetheless, all this is insufficient. As we celebrate once again this year the Feast of the Byzantine Indiction, and as we inaugurate a new year of the Lord’s grace, we address the blessed plenitude of the Orthodox Church and the entire world, inviting all people to continued vigilance, consciousness and
mobilization of their resources in order to return to the state that reflects – if not the absolute Eucharistic and doxological condition of Adam and Eve – at least the condition inspired by God’s grace and mercy.
The unlimited and insatiable exploitation of the natural resources of creation, which constitutes the primary cause of the destruction of the natural environment, is – according to the witness of theology, science and the arts – the result of man’s fall, that is to say, our disobedience to the Lord’s command and non-conformation to God’s will.
E. P. Bartholomew, Archbishop Ieronymos
However, the Church provides the antidote for the resolution to our ecological crisis, inviting everyone to the restoration of the divine image to its former and original beauty. The rehabilitation of the fallen human nature by means of the breath of the Holy Spirit and participation of its gifts also restores a balanced relationship between humanity and creation, which was made by God for our joy and enjoyment but also for us to offer up to Him as its Creator.
The Mother Church calls us “to cultivate the whole of creation in the divine Word and life-giving Spirit,” just as St. Symeon the Stylite, whom we celebrate today, so that we may ascend “from the natural to the supernatural” and commit ourselves “to the simple and absolute mystical visions of theology” in order to be raised from creation to the Creator. It is the indwelling of the Holy Spirit that deifies humankind and at the same time unites it with the natural environment in order that we may perceive it as part of our very selves and respect it as something sacred without deviating toward abuses and extremes.
                                           E. P. Bartholomew, Pope Francis
The nurturing of humanity by the natural world cannot possibly occur through greedy abuse but by respectful use, namely by mutual respect among human beings and all created beings as well as with everything that has life and offers life, which was created “very good” by God’s word, namely with all the elements of creation both visible and invisible. Thus, we shall be able to drink water from the lifecreating stone, to behold the created sun and conceive the spiritual sun of righteousness, to look upon the material column of St. Symeon and see the true column of light, to witness the rainy clouds and enter the cloud of the Holy Spirit in order that we may rest there, where Christ entered as our forerunner, and have our names recorded with the first-born in the heavenly Church.
It is only when we proceed with this mindset – respecting the contribution of every living being and vegetable in the universal liturgy of life – that we can resolve with the power of divine grace and not by means of the weakly human violence all of our environmental challenges. This message of life is a message of our responsibility to continue our spiritual struggle and effort with prayer, exhortation, encouragement and appeal, attracting the attention of all people with regard to the necessity to protect ourselves from the imminent wrath resulting from our estrangement from nature. The constant focus of humanity on earthly and corruptible things provokes the ecological problems inasmuch as, when we increasingly turn toward the earth and this world, we are increasingly alienated from heaven and God.
R. T. Erdoğan, E. P. Bartholomew 
The Holy Mother and Great Church of Christ unceasingly assumes and cultivates this mandatory and salvific responsibility for the protection of the environment for the spiritual and material continuation of life on our planet. Therefore, in this regard, it is organizing an Environmental Summit next June on the theme of “Theology, Ecology, and the Word: a conversation on environment, literature and the arts.” The aim of this conference is to awaken the global conscience to the particular and specific importance of the ethical and spiritual dimension of the ecological crisis – with special reference to the arts and literature – in order that it may be returned to its “original beauty,” which is the natural, hole and sacred purpose for which it was fashioned by the creative hands of the divine Word.
Archbishop Sotirios, E. P. Bartholomew, P. Karousos 
Having “within ourselves the inviolable memory of the Lord’s judgment,” we give witness from this Sacred Center of all Orthodoxy to the truth of the word and draw the attention of all to the dangers that lie before us, which God’s grace will surely avoid in its loving providence. And we invite everyone to work for the preservation and return of our world to the Source of Life, through the intercessions of our All-holy and Ever-blessed Theotokos, of St. Symeon the Stylite, and of all the Saints. Amen.
September 1, 2014
Your Fervent Supplicant before God,
†Bartholomew of Constantinople

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Η Ράνια Ζέττα στη βιόλα και η πιανίστα Gulnora Tulyaganova ερμήνευσαν την μαγευτική άρια του «Προμηθέα Δεσμώτη».

Gulnora Tulyaganova, Ράνια Ζέττα
Πειραιάς 10 Αυγούστου. Την μαγευτική άρια του Προμηθέα στη μεταγραφή για Βιόλα και Πιάνο ερμήνευσαν η Ράνια Ζέττα στη Βιόλα και η πιανίστα Gulnora Tulyaganova. Η Ράνια Ζέττα και η πιανίστα Gulnora Tulyaganova έδωσαν μια υπέροχη ερμηνεία υπό το άπλετο φως της πανσέληνου του Αυγούστου.
Ο Αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, κατακλύστηκε από κόσμο για την συναυλία του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου από τον Καναδά.
Ήταν μια βραδιά κατανυκτική Υπό το Σεληνόφως, μια πανδαισία πλάι στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας, με έργα Μπελίνι, Βέρντι, Ντβόρζακ, Ντονιτσέττι και Καρούσου, για την συναυλία του Παναγιώτη Καρούσου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου που πραγματοποιήθηκε στους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Gulnora Tulyaganova, Ράνια Ζέττα, Ειρήνη Κώνστα 
Ο διεθνούς φήμης Ελληνοκαναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε έργα του με τεράστια επιτυχία. Ο κόσμος που κατέκλισε το Μουσείο ήταν όρθιος γιατί δεν φτάσανε οι καρέκλες, μέχρι έξω στο δρόμο και όλους τους γύρω χώρους συνωστίστηκαν οι Πειραιώτες για να παρακολουθήσουν την συναυλία για την πανσέληνο. Η υπέροχη μουσική βραδιά ήταν αφιερωμένη στην Πανσέληνο που έριχνε το φως της πάνω από το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας και φώτιζε υπέροχα τους καλλιτέχνες προσθέτοντας στην μυσταγωγία της βραδιάς.
Παρουσιαστήκαν αποσπάσματα από τις όπερες «Προμηθέας Δεσμώτης» και «Τραχίνιες» (Ολυμπιακή Φλόγα) του Παναγιώτη Καρούσου, καθώς και άριες από την Νόρμα του Μπελίνι, την Τραβιάτα του Βέρντι, την Ρουσάλκα του Ντβόρζακ και το Ελιξίριο του Έρωτα του Ντονιτσέττι.
Η πιανίστα Gulnora Tulyaganova από την όπερα της Τασκένδης
Η αρχαιολόγος κ. Κική Ψαράκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά ευχαρίστησε τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο για την προσφορά του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με τα έργα του και καλωσόρισε τον κόσμο και τους καλλιτέχνες στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες.
Συμμετείχαν υπέροχοι λυρικοί καλλιτέχνες με επικεφαλής την ντίβα σοπράνο Ειρήνη Κώνστα που άνοιξε την συναυλία με την περίφημη άρια Κάστα Ντίβα από την Νόρμα του Μπελίνι που ερμήνευσε θαυμάσια. Ο γλυκύτατος τενόρος Αναστάσιος Στέλλας έδωσε πολύ κέφι στο κοινό που παρασύρθηκε να τραγουδά μαζί του ενθουσιασμένο το Brindisi από την Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι.
Gulnora Tulyaganova, Ράνια Ζέττα, Ειρήνη Κώνστα, 
Αναστάσιος Στέλλας, Μαρία Λυμπεράκου 
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου εντυπωσίασε στην άρια της Ωκεανίδας από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου.

Κύρια έργα της εξαιρετικής παράστασης για το φεγγάρι ήταν οι όπερες του Παναγιώτη Καρούσου «Προμηθέας Δεσμώτης» όπου ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ερμήνευσε τις άριες του Ωκεανού και του Ερμή, και Τραχίνιες (Ολυμπιακή Φλόγα) όπου η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε τις τρεις άριες της Δηιάνειρας. Η Ράνια Ζέττα ερμήνευσε την μεταγραφή για βιόλα και πιάνο της μαγευτικής άριας του «Προμηθέα Δεσμώτη». Τους καλλιτέχνες συνόδεψε άρτια η πιανίστα Gulnora Tulyaganova. 
Gulnora Tulyaganova, Ράνια Ζέττα, Ειρήνη Κώνστα, Παναγιώτης Καρούσος, 
Αναστάσιος Στέλλας, Μαρία Λυμπεράκου, Κική Ψαράκη, Ανδρομάχη Καπετανάκου   

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ὁ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ εὐλογημένα,
Ἡ κοινή Μήτηρ πάντων τῶν Ὀρθοδόξων, ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, τό Σῶμα τοῦ αἰωνίου Κυρίου, τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἱερουργεῖ φιλοστόργως διά πασῶν τῶν ἐνεργειῶν αὐτῆς, μάλιστα δέ διά τῆς Θείας Εὐχαριστίας καί τῆς προσφορᾶς τῶν δώρων Αὐτοῦ πρός τόν Δημιουργόν αὐτῶν, τό μυστήριον τῆς σωτηρίας τῶν τέκνων αὐτῆς. Καί πράττει τοῦτο, ἔχουσα καί ἀποδεικνύουσα τήν ἀπέραντον καί ἀδιάκριτον ἀγάπην πρός πᾶν μέλος αὐτῆς, εἰς τόν βαθμόν κατά τόν ὁποῖον τήν ἐπιδεικνύει καί ὁ ἐπουράνιος Πατήρ ἡμῶν.
Τήν παρουσίαν πάντων τῶν τέκνων της ἔχουσα πάντοτε ἐν τῇ προσευχητικῇ μνήμῃ αὐτῆς ἡ Ἐκκλησία, διατηρεῖ ζωηρόν ἐνδιαφέρον καί μέριμναν διά πᾶν ὅ,τι ἔχει σχέσιν καί ἐπηρεάζει τήν ζωήν αὐτῶν. Διό καί δέν μένει ἀσυγκίνητος καί ἀδιάφορος ἐκ τῆς συνεχιζομένης καταστροφῆς τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, ἡ ὁποία καθ᾿ ἡμέραν συντελουμένη, ἕνεκα τῆς ἀπληστίας τοῦ ἀνθρώπου καί τῆς ματαίας φιλαργύρου σπουδῆς καί κερδοφορίας, συνιστᾷ ἐν τῇ οὐσίᾳ ἀποστροφήν τοῦ προσώπου τοῦ Κυρίου καί ὡς ἐκ ταύτης ταραχήν τῆς κτίσεως καί διάσπασιν τῆς κορωνίδος τῆς δημιουργίας, τῆς ἀνθρωπίνης ὑπάρξεως καί ἀπειλήν αὐτῆς ταύτης τῆς συνεχίσεως τῆς ζωῆς.
Ὁ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ἡ ἡμετέρα Μετριότης ἤδη ἀπό πολλῶν ἐτῶν ἀξιολογοῦντες τά σημεῖα τῶν καιρῶν, ἀλλά καί ἐν πιστότητι εἰς τό εὐχαριστιακόν χρέος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἀνεκηρύξαμεν καί ἀφιερώσαμεν τήν 1ην Σεπτεμβρίου ἑκάστου ἔτους, ἀρχήν τοῦ νέου ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους, εἰς ἱκετηρίους καί ἱλαστηρίους δεήσεις ὑπέρ τῆς διαφυλάξεως τῆς κληροδοτηθείσης ἡμῖν δημιουργίας τοῦ Θεοῦ, τοῦ περιβάλλοντος. Κατά τήν ἡμέραν ταύτην, κλίνομεν γόνυ ψυχῆς καί καρδίας καί ἐξαιτούμεθα παρά τοῦ Θεοῦ Λόγου νά ἐπιβλέψῃ φιλανθρώπως ἐπί τήν δημιουργίαν Αὐτοῦ καί, παραβλέπων τάς ἁμαρτίας καί τήν ἀπληστίαν ἡμῶν τῶν ἀνθρώπων, νά «ἀνοίξῃ τήν χεῖρα Αὐτοῦ καί νά πληρώσῃ χρηστότητος τά σύμπαντα» καί νά ἀνασχέσῃ τήν καταστροφικήν πορείαν τοῦ κόσμου.
Εἶναι βεβαίως ἀληθές, ὅτι κατά τάς τελευταίας δεκαετίας ἐπετεύχθη σημαντική πρόοδος, οὐχί βεβαίως ἐπαρκής, εἰς τόν τομέα τῆς προστασίας τοῦ περιβάλλοντος, μέ τήν διαρκῆ εὐαισθητοποίησιν τῆς κοινῆς γνώμης, τήν λῆψιν προληπτικῶν καί ἀνασταλτικῶν μέτρων, τήν λειτουργίαν προγραμμάτων ἀειφορίας, τήν στροφήν πρός ἠπίας μορφῆς πηγάς ἐνεργείας καί πολλά εἰσέτι καρποφόρα καί ἀξιόλογα μέτρα καί δράσεις, εἰς ἅς συνέβαλον καί αἱ προσπάθειαι καί ἡ μέριμνα τῆς Μητρός Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἐν συνεργασίᾳ καί μετά διεθνῶν οἰκολογικῶν ἱδρυμάτων καί ὀργανισμῶν.
Ὁ Πάπας Βενέδικτοs με τον Πατριάρχη
Ἑορτάζοντες καί ἐφέτος τήν ἑορτήν τῆς Βυζαντινῆς Ἰνδικτιῶνος καί εἰσερχόμενοι εἰς ἕνα νέον ἐνιαυτόν τῆς χάριτος τοῦ Κυρίου, ἀπευθυνόμεθα πρός τό εὐλογημένον Ὀρθόδοξον πλήρωμα καί πρός τόν κόσμον ὅλον καί καλοῦμεν πάντας εἰς συνεχῆ ἐπαγρύπνησιν, ὐαισθητοποίησιν καί συστράτευσιν τῶν δυνάμεων πρός ἐπιστροφήν εἰς μίαν κατάστασιν, ἄν ὄχι εἰς τήν πρωτόπλαστον ἀπολύτως εὐχαριστιακήν καί δοξολογικήν, ἀλλά τοὐλάχιστον εἰς ἀποπνέουσαν τήν χάριν καί τό ἔλεος τοῦ Κυρίου.
Ἡ ἄνευ φραγμῶν ληστρική ἐκμετάλλευσις τῶν φυσικῶν πόρων τῆς δημιουργίας, ἀποτελοῦσα τήν κυρίαν αἰτίαν καταστροφῆς τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, εἶναι κατά τήν μαρτυρίαν τῆς θεολογίας, τῆς τέχνης καί τῆς λογοτεχνίας ἀποτέλεσμα πτώσεως τοῦ ἀνθρώπου, παρακοῆς πρός τήν ἐντολήν τοῦ Κυρίου καί μή συμμορφώσεως πρός τό Θέλημα τοῦ Θεοῦ.
Ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης με τον Πρόεδρο Ομπάμα
Ἡ Ἐκκλησία παρέχει τό ἀντίδοτον διά τήν θεραπείαν τῶν οἰκολογικῶν προβλημάτων, καλοῦσα τούς πάντας εἰς ἀποκατάστασιν τῆς εἰκόνος τοῦ Θεοῦ εἰς τό ἀρχαῖον, τό πρωτότυπον κάλλος. Ἡ ἀνόρθωσις τῆς πεπτωκυΐας φύσεως τοῦ ἀνθρώπου, τῇ ἐπιπνοίᾳ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί τῇ μετοχῇ εἰς τάς δωρεάς αὐτοῦ, ἀποκαθιστᾷ καί τήν ἁρμονικήν σχέσιν τοῦ ἀνθρώπου μέ τήν κτίσιν καί τήν δημιουργίαν, τήν ὁποίαν ἐποίησεν ὁ Θεός πρός χαράν, τέρψιν καί ἀπόλαυσιν αὐτοῦ, ἀλλά καί ἀναγωγήν αὐτοῦ εἰς τόν Ἴδιον, τόν Πλάστην.
Ὁ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο Κλίντον
Ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία καλεῖ ἡμᾶς «ἐπεξεργάσασθαι ἐν Λόγῳ Θεοῦ καί Πνεύματι ζωοποιῷ τόν ξύμπαντα κόσμον», ὡς ὁ σήμερον ἑορταζόμενος Ἅγιος Συμεών ἐν τῷ στύλῳ, καί ἀπό τῶν αἰσθητῶν καί φυσικῶν νά ἀναβαίνωμεν εἰς τά «μετά τά φυσικά» καί νά κύπτωμεν εἰς «τά τῆς θεολογίας ἁπλᾶ καί ἀπόλυτα μυστικά θεάματα», ὥστε ἀπό τῆς κτίσεως νά ἀναγώμεθα εἰς τόν Κτίστην.
Ἡ ἐνοικοῦσα ἐπίπνοια τοῦ Ἁγίου Πνεύματος εἶναι αὐτή ἡ ὁποία θεοῖ τόν μέτοχον αὐτῆς καί ἑνοποιεῖ συγχρόνως τόν ἄνθρωπον μέ τό περιβάλλον αὐτοῦ, ὥστε νά αἰσθάνεται αὐτό ὡς μέρος τοῦ ἑαυτοῦ του καί νά σέβεται αὐτό ὡς κάτι τό ἱερόν, χωρίς νά παρασύρεται εἰς καταχρήσεις καί ὑπερβολάς.
Ὁ  Καναδά Σωτήριος και ο Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης
Ὁ σεβασμός καί ἡ τροφή τοῦ ἀνθρώπου ἐκ τοῦ φυσικοῦ κόσμου ἀσφαλῶς καί δέν
ἐπιτυγχάνεται διά τῆς ἀπλήστου χρήσεως αὐτοῦ, ἀλλά διά τοῦ σεβασμοῦ αὐτοῦ, δηλαδή
τοῦ ἀλληλοσεβασμοῦ τοῦ ἀνθρώπου πρός τόν συνάνθρωπον, τοῦ ἀνθρώπου πρός τά ἔμβια
ὄντα, ἀλλά καί τά ἔχοντα ἰκμάδα καί προσφοράν ζωῆς «καλά λίαν» καί ἐν σοφίᾳ καί ἁρμονίᾳ πλασθέντα μόνῳ τῷ λόγῳ τοῦ Κυρίου ὁρατά τε καί ἀόρατα στοιχεῖα τῆς φύσεως.
Τοιουτοτρόπως θά δυνηθῶμεν νά πίωμεν ὕδωρ ἐκ τῆς ζωοποιοῦ πέτρας, νά βλέπωμεν τόν αἰσθητόν ἥλιον καί ἀναγώμεθα εἰς τόν νοητόν ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, νά ἀτενίζωμεν τόν ὑλικόν στῦλον τοῦ Ὁσίου Συμεών καί νά βλέπωμεν τόν ἀληθινόν στῦλον τοῦ φωτός, νά βλέπωμεν τάς νεφέλας τῶν ὑδάτων μέ στόχον νά εἰσέλθωμεν εἰς τήν νεφέλην τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, εἰς τήν κατάπαυσιν, ὅπου πρόδρομος ὑπέρ ἡμῶν εἰσῆλθε Χριστός, νά
σπουδάσωμεν ἀπογραφῆναι μετά τῶν πρωτοτόκων εἰς τήν ἐν οὐρανοῖς Ἐκκλησίαν. Μόνον ὑπό τοιοῦτον φρόνημα κινούμενοι, ἐν σεβασμῷ τῆς προσφορᾶς ἑκάστου ἐμβίου ὄντος καί φυτοῦ εἰς τήν παγκόσμιον λειτουργίαν τῆς ζωῆς, θά ἐπιλύσωμεν αὐτομάτως διά τῆς Θείας Χάριτος καί ὄχι διά τῆς ἀνθρωπίνης ἀδυνάμου βίας πάντα τά περιβαλλοντικά μας προβλήματα. Τό μήνυμα τοῦτο ζωῆς, εἶναι μήνυμα ὑποχρεώσεως νά συνεχίσωμεν τόν πνευματικόν ἀγῶνα καί τήν προσπάθειαν, προσευχόμενοι, προτρεπόμενοι, παρακα-λοῦντες, ἱκετεύοντες, ἐφιστῶντες τήν προσοχήν πάντων εἰς τήν ἀναγκαιότητα προστασίας ἡμῶν αὐτῶν ἀπό τῆς ἐπερχομένης ὀργῆς ἐπί τήν κτίσιν λόγῳ τῆς ἀλλοιώσεως αὐτῆς.
Ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης στον Λευκό Οίκο
Ἡ συνεχής προσήλωσις τοῦ ἀνθρώπου εἰς τά γήϊνα καί φθαρτά εἶναι ἡ προκαλοῦσα καί τά προβλήματα εἰς τήν δημιουργίαν, καθότι, ὅσον περισσότερον στρεφόμεθα εἰς τήν γῆν, τόσον περισσότερον ἀπομακρυνόμεθα τοῦ οὐρανοῦ καί τοῦ Θεοῦ.
Τήν ὀφειλετικήν καί σωτηριώδη δέσμευσιν αὐτῆς ὑπέρ τῆς προστασίας τοῦ περιβάλλοντος καί τῆς συνεχίσεως ἐν πνευματικῇ καί ὑλικῇ ἀκμῇ τῆς ἐπί τοῦ πλανήτου ἡμῶν ζωῆς, τοῦ κόσμου τοῦ Θεοῦ, ἀναλαβοῦσα ἐν φόβῳ Θεοῦ ἡ Μήτηρ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία καί καλλιεργοῦσα ἀδιαλείπτως, μελετᾷ τήν πραγματοποίησιν Οἰκολογικοῦ Συνεδρίου κατά τόν προσεχῆ Ἰούνιον ἐν τῇ ἕδρᾳ αὐτῆς ἐπί τοῦ θέματος «Θεολογία, Οἰκολογία καί Λόγος: διάλογος διά τό περιβάλλον, τήν λογοτεχνίαν καί τάς τέχνας».
Ὁ Πατριάρχης και ο Παναγιώτης Καρούσος
Στόχος αὐτοῦ ἡ ἀφύπνησις τῆς παγκοσμίου συνειδήσεως ἐπί τῆς εἰδικῆς καί ἰδιαιτέρας σημασίας πτυχῆς τῆς ἠθικῆς καί πνευματικῆς διαστάσεως τῆς οἰκολογικῆς κρίσεως καί τῆς ἐπαναφορᾶς τοῦ περιβάλλοντος εἰς τό «ἀρχαῖον κάλλος», τό φυσικόν, τό ἱερόν, τό ἅγιον, τό τέλειον, ὡς ἐξῆλθεν ἐκ τῶν χειρῶν τοῦ τεχνουργήσαντος αὐτό Θεοῦ Λόγου, εἰς ἀπόλαυσιν καί τροφήν ἡμετέραν, μετά ἰδιαιτέρων ἀναφορῶν εἰς τήν σχέσιν αὐτοῦ πρός τήν τέχνην καί τήν λογοτεχνίαν.
Ἔχοντες «ἐν ἑαυτοῖς ἀπαράθραυστον τήν μνήμην τῶν κριμάτων» τοῦ Κυρίου, μαρτυροῦμεν ἀπό τοῦ Ἱεροῦ τούτου Κέντρου τῶν πανορθοδόξων τοῦ λόγου τό ἀληθές καί ἐφιστῶμεν τήν προσοχήν πάντων ἐπί τῶν ἐπαπειλουμένων δεινῶν, τά ὁποῖα ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου ἐκ φιλανθρώπου προνοίας ἀσφαλῶς δέν θά ἐπιτρέψῃ, καλοῦντες τούς πάντας εἰς ἐπιστράτευσιν πρός καί διά τῆς προστασίας τοῦ περιβάλλοντος ἡμᾶς κόσμου ἐπιστροφήν εἰς τήν Πηγήν τῆς Ζωῆς, ταῖς πρεσβείαις τῆς Ὑπεραγίας ἡμῶν Θεοτόκου τῆς Παμμακαρίστου, τοῦ Ὁσίου Συμεών τοῦ Στυλίτου καί πάντων τῶν Ἁγίων. Ἀμήν.
͵βιδ΄ Σεπτεμβρίου α΄