Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

29η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ι.Μ. Τορόντο (Καναδά)

Πέρασαν δύο χρόνια. Ήλθε η ευλογημένη ώρα. Συνέρχεται στο Belleville Ontario, η 29η Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Μαζί με την Κληρικολαϊκή, η Συνέλευση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, των Αρχόντων του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της Νεολαίας. Συνέρχεται και συνεδριάζει και προγραμματίζει και αποφασίζει, ολόκληρη η οικογένεια της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά).

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι το Ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της Εκκλησίας μας στον Καναδά, που ασχολείται με όλα τα θέματα, εκτός τα δογματικά. Οι αποφάσεις της, όταν επικυρώνονται από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τίθενται σε εφαρμογή. Τίποτε δεν γίνεται στην οικογένεια της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Τορόντο Καναδά, χωρίς την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Η πρόοδος την οποία έχει κάνει η οικογένεια της Ιεράς μας Μητρόπολης είναι «ηλίου φαεινότερον». Ουδείς δύναται να την αμφισβητήσει εκτός βέβαια οι εθελοτυφλούντες. Αυτοί οι οποίοι διέπονται από το «ου με πείσεις κάν με πείσης», «έασον αυτούς ληρείν και ….». Έμειναν και θα μένουν στο περιθώριο.

Από τότε που ο Καναδάς έκκλησιαστικά έγινε Μητρόπολη υπαγομένη απευθείας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, φροντίσαμε και εψηφίσθησαν Ομοιόμορφοι Κανονισμοί Κοινοτήτων και Ειδικοί Κανονισμοί για την Ιερά μας Μητρόπολη, οι οποίοι ενεκρίθησαν από την Μητέρα Εκκλησία και η Ιερά μας Μητρόπολη προχωρεί απρόσκοπτα στην προοδευτική της, ανοδική πορεία. Εφέτος η Κληρικολαϊκή μας Συνέλευση, δεν θα ασχοληθεί με νομοθετικά θέματα. Ιδού τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί εφέτος η Κληρικολαϊκή μας Συνέλευση:

Το κύριο θέμα, πέριξ του οποίου θα κινηθούν όλα τα άλλα θέματα, είναι «Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με» (Μάρκ. ι’14). Τα επί μέρους θέματα και οι ομιλητές είναι:

  1. Όλοι είμαστε παιδιά του Θεού: Πώς θα σωθούμε — π. Λάμπρος Καμπερίδης
  2. Ανατρέφοντας Αγίους: Γονείς και παιδιά — Δρ. Φώτης Καραντώνης
  3. Καλή διαχείριση Κοινοτήτων — κ. Ν. Παγώνης, Άρχων-Χαρτουλάριος, πρόεδρος ΕΚΜΜ
  4. Επανασυνδέοντας την οικογένεια με την Εκκλησία: Κτιριακή συγκρότηση Κοινοτήτων και πνευματικά προγράμματα — κ. Ευάγγελος Σωτηρόπουλος
  5. Οικονομικά Κοινοτήτων και σωτηρία των ανθρώπων: Δεκάτη — κ. Δημήτριος Κουτούγκος, πρόεδρος Ελληνορθ. Κοινότητας Υπαπαντής, Victoria, BC
  6. Ορθόδοξη Πίστη και Ελληνική Παιδεία: Σύνδεση της σωτηρίας μας με την Ελληνική Παιδεία — κ. Σπύρος Βολονάκης, Άρχων-Δεπουτάτος, Διευθυντής Ελληνορθόδοξης Παιδείας

Αυτά είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί εφέτος η Κληρικολαϊκή μας Συνέλευση. Η Νεολαία, η Φιλόπτωχος και οι Άρχοντες θα έχουν τα δικά τους θέματα.

Επισημαίνεται εδώ, ότι κάθε ημέρα των Συνελεύσεων, αρχίζει με πρωϊνή Θ. Λειτουργία, την οποία τελεί μόνος του ο Μητροπολίτης Σωτήριος, κάθε ημέρα και όλοι οι σύνεδροι προσέρχονται στην Θ. Λειτουργία, αλλά και στην Θεία Κοινωνία. Είμαστε μία αληθινή, ζωντανή ορθόδοξη οικογένεια, συνδεδεμένη με τον Σωτήρα Χριστό, στην καθημερινή μας τη ζωή. Το πρόγραμμα των Συνελεύσεών μας έχει προ πολλού σποσταλεί στις Κοινότητες, στις Φιλόπτωχες Αδελφότητες, στα τμήματα Νεολαίας και στους Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Αναμένουμε με χαρά όλους τους εκπροσώπους των Κοινοτήτων, των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, των Τμημάτων Νεολαίας και τους Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, να ζήσουμε μία εβδομάδα χαράς και ευλογίας του Θεού.

Θερμή αναπέμπουμε προσευχή και παρακαλούμε τον Ζωοδότη Χριστό να είναι Παρών στις Συνελεύσεις μας. Να μας συντροφεύει στο κάθε τι. Να μας ευλογεί και να οδηγεί τα βήματά μας, τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας στο καλό, για την πρόοδο της οικογένειας της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Τορόντο, Καναδά και την σωτηρία όλων.

18 Μαΐου 2017 | Εκ του Γραφείου της Ι. Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου